Filmpje! Marxistische 'Rode hesjes' gaan de straat op: 'tegen het kapitalisme!'

Geen categoriejan 20 2019, 13:00
Help! De roden lopen weer door de straten te marcheren! Een antikapitalistisch protest werd afgelopen week georganiseerd door marxistische ideologen in Utrecht. 'Dood aan het kapitalisme!' riepen ze. Volgens de woordvoerder van de 'Rode hesjes' zijn zij tegenstander van het huidige systeem en willen ze alternatieven. Een van dames noemt de 'Rode hesjes' een 'marxistische organisatie' en weer een ander stelt dat 'het kapitalisme niet werkt'. Tja, het is natuurlijk volkomen legitiem om kritiek te uiten op de wijze waarop kapitaal steeds meer wordt geconcentreerd in de handen van één select groepje mensen, maar dit gaat wel erg ver!
Heel concreet werden de klachten van de marxistische 'Rode hesjes' dan ook niet. Op de vraag wat er dan concreet mis gaat in Nederland kon één demonstrant geen helder antwoord geven. Wellicht kunnen we hem helpen voor een volgende keer. Wijs eens naar de wijze waarop welvaartsverschillen steeds groter lijken te worden in Nederland en de rest van de wereld. Of begin eens over de politieke invloed van bedrijven en twijfelachtige filantropen met kapitaal. Of over de ongelijke wijze waarop kapitaal en arbeid worden belast. Maar nee, het bleef bij gestommel.
Kijk, dan kom je nog eens ergens, maar met je 'Rode hesje', gekocht bij de lokale kapitalist, rondlopen zonder heldere probleemanalyse slaat natuurlijk nergens op. Het meest bizarre aan de 'Rode hesjes' is wel dat vakbond FNV dit soort demonstraties steunt, waar sommigen dus niet eens hun klacht richting het huidige systeem kunnen formuleren. De FNV daalt al jaren in populariteit en verbintenis met dit soort groepjes gaat de organisatie natuurlijk niet verder helpen. Zeker niet wanneer de organisatie in verband wordt gebracht met lieden die openbaar voor het communisme pleiten.
Een aantal demonstranten van de 'Gele hesjes' die zich wilden aansluiten bij het marxistische geluid, omdat beiden tegen Rutte 3 demonstreren, was niet gewenst. Volgens een van de 'Gele hesjes' zouden zij niet welkom zijn omdat ze het marxistische gedachtegoed niet onderschrijven. Bijzonder dat de 'Rode hesjes' dus voor 'inclusie' pleiten, maar je niet mag meedoen als je het niet op alle punten met ze eens bent.
Dat staat in schril contrast met de 'Gele hesjes'. Daar vind je dan ook een diverser geluid dan bij de 'Rode hesjes', want daar draait het echt maar om één ding: tegen het kapitalisme en voor de revolutie!
Het wachten is nu op de 'Groene hesjes' van Jesse Klaver!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten