Holocaustontkenning nog springlevend ondanks jaarlijkse Holocaust Memorial Day

Holocaustontkenning nog springlevend ondanks jaarlijkse Holocaust Memorial Day

Vandaag 27 januari is het internationale Holocaust Memorial Day! Op deze dag staan joden en anderen stil bij het leed van de joodse gemeenschap onder het nazi-regime van Adolf Hitler in Europa ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Op verschillende plaatsen in het land vinden herdenkingen plaats en ook op Twiter roeren mensen zich om de mensheid eraan te herinneren waar haat toe kan leiden.

Deze dag staat dus in het teken van herdenking en reflectie, maar ook een dag om je te verbazen over hoeveel mensen ontkennen dat de holocaust überhaupt heeft plaatsgevonden. Volgens een opiniepeiling van Opinion Matters zou 1 op de 12 Britten hieraan twijfelen.

Aangezien de tijd verstrijkt en het aantal Holocaustoverlevenden, die hun verhaal nog kunnen vertellen, afneemt is het zaak om de verhalen van vroeger nog eens te behandelen. Neem het voorbeeld van Steven Frank die als kind de ontberingen in het kamp Theresienstadt overleefde. Voor hem is het 'schokkend' om de resultaten van het onderzoek te zien. Daarom is hij 'vastbesloten zijn verhaal te vertellen'.

En het is jammer dat hij dus niet wordt geloofd door de ontkenners, de ontkenners zeggen eigenlijk tegen Steven Frank: 'jouw lijden heeft niet bestaan, het is een illusie'. Een gotspe. Het is toch niet zo moeilijk te erkennen dat tijdens de Tweede Wereldoorlog joden werden vervolgd en vermoord? En naast hen overigens nog vele anderen. In totaal stierven ~70 miljoen mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog onder hen ~6 miljoen joden.

Volgens de voorzitter van de Holocaust Memorial Day Trust Olivia Marks-Woldman is het ontkennen van de realiteit een teken van 'onwetendheid' en duidt zij het aantal mensen dat in Europa de holocaust ontkend als 'schokkend'. Niet alleen vanwege historische redenen, maar juist vanwege de toekomst: "Without a basic understanding of this recent history, we are in danger of failing to learn where a lack of respect for difference and hostility to others can ultimately lead."

Heel duidelijk dus, het herdenken van de holocaust gaat niet alleen om wat er in het verleden is gebeurd, maar juist ook om lessen te trekken voor de toekomst. Want het verleden kunnen we jammer genoeg niet meer wijzigen, maar de toekomst hebben we zelf in de hand. En door het ontkennen van de holocaust weigeren sommigen in te zien waar haat toe kan leiden.

Gelukkig dat 11 op de 12 Britten dus wél inzien hoe het werkelijk zit.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties