Filmpje! Geschiedenislesje van Thierry Baudet over 'de oudste onafhankelijkheidsverklaring ooit'

Filmpje! Geschiedenislesje van Thierry Baudet over 'de oudste onafhankelijkheidsverklaring ooit'

Vandaag toont Tweede Kamerlid Thierry Baudet (FVD) ons een prachtig stukje geschiedenis dat te zien is in één van de zaaltjes van de Tweede Kamer. Het gaat om het 'Plakkaat van Verlatinghe' dat volgens Baudet de "oudste onafhankelijkheidsverklaring ooit" is. Kennis over het document is cruciaal om de Nederlandse identiteit te begrijpen: "het zou in alle klaslokalen moeten hangen", zo stelt Baudet.

Thierry Baudet over het Plakkaat van Verlatinghe

Prachtig om te zien dat Baudet behalve aandacht voor belangrijke historische personen ook aandacht schenkt aan belangrijke documenten zoals de onafhankelijkheidsverklaring van 26 juli 1581.

Het document is eigenlijk een vorm van 'rebellie' tegen de vorst van het Heilige Roomse Rijk, maar omdat de Nederlanden de oorlog die erop volgden won, wordt in de geschiedenis niet gesproken van 'rebellie' (zoals in het geval van de politieke leiders van Catalonië) maar van 'onafhankelijkheid'. Het document is ondertekend door de notabele Nederlanders van destijds. Denk hierbij aan steden als Amsterdam, maar ook Vlaamse steden zoals Mechelen, dat tussen Brussel en Antwerpen ligt.

Net zoals tal van landen tegenwoordig 'doen alsof zij een democratie' zijn om binnen het internationale stelsel te passen, zo probeerden de Nederlanders na het afzetten van Koning Filips II een nieuwe vorst te vinden, die ons land op het internationale toneel kon vertegenwoordigen zonder door de andere vorsten voor schut te worden gezet. Een interessante geschiedenisles van Thierry Baudet, wat zou hij toch een fijne docent zijn!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties