Filmpje! Geschiedenislesje van Thierry Baudet over 'de oudste onafhankelijkheidsverklaring ooit'

Geen categorieokt 20 2019, 14:00
Vandaag toont Tweede Kamerlid Thierry Baudet (FVD) ons een prachtig stukje geschiedenis dat te zien is in één van de zaaltjes van de Tweede Kamer. Het gaat om het 'Plakkaat van Verlatinghe' dat volgens Baudet de "oudste onafhankelijkheidsverklaring ooit" is. Kennis over het document is cruciaal om de Nederlandse identiteit te begrijpen: "het zou in alle klaslokalen moeten hangen", zo stelt Baudet.

Thierry Baudet over het Plakkaat van Verlatinghe

Prachtig om te zien dat Baudet behalve aandacht voor belangrijke historische personen ook aandacht schenkt aan belangrijke documenten zoals de onafhankelijkheidsverklaring van 26 juli 1581.
Het document is eigenlijk een vorm van 'rebellie' tegen de vorst van het Heilige Roomse Rijk, maar omdat de Nederlanden de oorlog die erop volgden won, wordt in de geschiedenis niet gesproken van 'rebellie' (zoals in het geval van de politieke leiders van Catalonië) maar van 'onafhankelijkheid'. Het document is ondertekend door de notabele Nederlanders van destijds. Denk hierbij aan steden als Amsterdam, maar ook Vlaamse steden zoals Mechelen, dat tussen Brussel en Antwerpen ligt.
Net zoals tal van landen tegenwoordig 'doen alsof zij een democratie' zijn om binnen het internationale stelsel te passen, zo probeerden de Nederlanders na het afzetten van Koning Filips II een nieuwe vorst te vinden, die ons land op het internationale toneel kon vertegenwoordigen zonder door de andere vorsten voor schut te worden gezet. Een interessante geschiedenisles van Thierry Baudet, wat zou hij toch een fijne docent zijn!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten