Stikstofcrisis: Minister Schouten adopteert idee van senator Otten en overweegt ‘rationalisatie van Natura2000-gebieden’

Het mocht dan wel niet zo heten, de rationalisatie van Natura2000-gebieden, maar het voorstel van senator Henk Otten (GO) om de natuurgebieden te herdefiniëren is door Carola Schouten alsnog geadopteerd. De minister van Landbouw & Visserij wil de Natura2000-gebieden ‘waar nodig herdefiniëren’, dat blijkt uit communicatie afkomstig vanuit het ministerie. Maar wat formuleren de ambtenaren vaag, doen ze dat expres!?

Momenteel zijn er volgens critici teveel natuurgebieden gedefinieerd met het Europese Natura2000-label. Omdat er zoveel natuurgebieden zijn met dit label wordt het vergunningsproces te complex vanwege het feit dat er altijd wel érgens stikstof neerslaat op een klein natuurgebiedje. Om te voorkomen dat de problemen aangaande stikstof onhoudbaar worden is het voorstel van senator Otten om de gebieden opnieuw in te delen helemaal niet zo slecht. Het kabinet lijkt het idee nu ook te omarmen nadat CDA en VVD vorige week nog tegen stemden in de Eerste Kamer:


Dat het echt zo ver is dat zelfs de coalitiepartijen het idee van Otten omarmen blijkt uit de ‘vage’ communicatie vanuit het ministerie. Zo laat het ministerie van Landbouw en Visserij  weten aangaande dat het idee ‘in overweging wordt genomen’, maar wat een dramatisch taalgebruik produceren ze daar bij het ministerie. Stuitend:

“Het Rijk zet samen met de provincies in op een robuust en realistisch natuurbeleid. Maar ook wordt gekeken naar de status van met name enkele kleine natuurgebieden. Zo kan het zijn dat deze gebieden ook na herstelmaatregelen kwalitatief ‘zwak’ blijven. Het kabinet gaat hierover met de Europese Commissie in gesprek. Ook beziet het kabinet de mogelijkheden voor het samenvoegen en herindelen van natuurgebieden.”

Het is goed om te zien dat het ministerie het plan van Otten omarmt, maar zoals u ziet communiceren ze bijzonder vaag. Er staan enorm veel bijwoorden en ‘afzwakkende woorden’ in de tekst. De tekst vanuit het ministerie had ook op deze manier gekund:

“Er  wordt gekeken naar de status van de natuurgebieden. Zo kan het zijn dat deze gebieden na herstelmaatregelen kwalitatief ‘zwak’ blijven. Het kabinet gaat hierover met de Europese Commissie in gesprek. Ook onderzoekt het kabinet de mogelijkheden voor het samenvoegen en herindelen van natuurgebieden.”

Maar goed, laten we niet blijven hangen in de gebrekkige formuleringen vanuit het ministerie. Waar het uiteindelijk om draait is dat de stikstofcrisis zo spoedig mogelijk wordt opgelost en daarom is het in ieder geval fijn dat het ministerie het voorstel van de Motie Otten overweegt.

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. Jumping

  Zelfs via Otten is het bewijs geleverd.

  Dit Nederland is een keiverrot land geworden.

  Het Ruttekartel is volledig de weg kwijt ze stemmen tegen en ze stemmen in een week voor het zelfde onderwerp.

  KNETTERGEK.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  Stop met de EU in deze vorm.

  RUTTUP EN NEXIT.

  1. Nep

   FVD PVV is het slechtste wat Nederland ooit zou Kunnen overkomen!

   1. logisch denken2

    hahahahaha , inhoudsloze trol. geweldig gewoon hilarisch

 2. merlot

  Onder de Natura 2000 gebieden zitten stukjes die niet veel groter zijn dan een postzegel.

  Het is duidelijk wie die gebieden hebben geselecteerd: linkse ambtenarren.

  Derhalve is het absoluut noodzakelijk om het aantal Natura gebieden terug te brengen tot redelijke proporties. Dat was echter allang voor die motie van Otten geopperd.

  Die speknek moet niet net doen alsof het zijn idee is.

  1. Kretoloog

   Zo is het maar net. Teunis Dokter geeft GO de credits, en dat is niet voor het eerst. Bovendien, anderen hebben dit al veel eerder voorgesteld.

   1. debontereus

    @Kretoloog
    Op zich maakt het niet uit dat het eerder geopperd is maar als ze eerder geluisterd hadden dan was deze hele poppenkast niet nodig geweest .
    Maar goed , D666 en groene kmer moeten natuurlijk wel door blijven drammen .
    En het is pinokkio al heel wat waard dat de groene kmer de wetsvoorstellen van dit rampenkabinet blijven steunen is gebleken .

   2. Teunis Dokter

    Het gaat er niet om wie het idee het eerste oppert in de media, maar welke volksvertegenwoordiger daadwerkelijk democratische instrumenten inzet om het te bewerkstelligen.

    1. Kretoloog

     Ach, een motie indienen is niet zo moeilijk. De echte opgave is om een Kamermeerderheid te organiseren. En daar is Otten volstrekt niet in geslaagd: zijn motie is met grote meerderheid verworpen. Maar dat laatste vermeldt Teunis dan weer niet in zijn artikel.

   3. Wesley Benbow

    Dat is correct. Hier speelt kennelijk het verlangen de club van Otten enige politieke relevantie toe te kennen een rol.

 3. tailgunner

  Ik heb niets met de man, maar het is best een goed idee. Al die stukjes ‘natuur’…Nederland heeft gewoon géén natuur. Nederland heeft wat parkjes. De Oostvaardersplassen waar Staatsbosbeheer al jaren voor god speelt door wat dieren elke winter te laten doodgaan. Een stukje Biesbosch waar je ook zo doorheen bent. Een beetje zand langs de kust waar het uitzicht naar de klote is door windmolens. De Veluwe waar een groot gedeelte militair oefenterrein is.

  54% Van Nederlandse bodem bestaat uit agrarisch gebied. Bos, open natuurlijk terrein en recreatieterrein vormen met 14% de rest van het ‘groen’. Nederland bestaat verder voor 19% uit water en voor 13% uit bebouwd gebied. Dus waar hebben we het over?

  Ons postzegeltje Nederland is wereldwijd gezien nog kleiner dan de meeste wereldsteden.
  Eigenlijk is Nederland gewoon een stadje zonder natuur.
  Voorbeeld?

  Tokio: 38 miljoen mensen
  Delhi: 25 miljoen mensen
  Seoul: 25 miljoen mensen
  Beijing: 21 miljoen mensen
  New York: 20 miljoen mensen
  Moskou komt met 16 miljoen mensen een beetje in de buurt.

  En dan wereldwijd zo’n enorme grote bek hebben en wel even het voorbeeld geven hoe het moet met de stikstof…Zelfs de Duitsers liggen blauw van het lachen omdat we teruggaan naar 100 km/h. Die hoeven van Brussel niks. Net als de rest van de wereld niet. Wij wel want wij zijn ‘toonaangevend’ én het braafste kindje uit de klas. En we betalen per hoofd van de bevolking ook nog eens het meeste geld aan Brussel. Die ALLES op dit gebied voor ons bepaald. Mooi man die EU!

 4. Tman

  Niemand in Nederland weet wat er aan de hand is mbt stikstof, CO2, daarom is iedereen die denkt een balletje te moeten opgooien of maar iets “roept”,van harte welkom in de groene club van Rutte3.
  Beter heel veel onzinnige idiote plannetjes dan géén plannetjes, is de basis insteek!

 5. Henk Albarda

  Dat de specialisten in leugen en bedrog deze actie uithalen is uitsluitend bedoeld om Otten de indruk te geven dat hij niet uitgesloten wordt. Otten heeft duidelijk geen idee hoe de politiek werkt, het is nog 15 maanden voor de volgende verkiezingen, waarbij met name hij zal worden afgerekend op zijn medewerking of verzet tegen meester-oplichter rutte.

 6. Vlaswiek

  Otten is ontstaan uit een leugen en voortgebracht door oplichterij. Het is niets, het wordt niets en het zal niets zijn. Van Otten horen we bij iedere volgende landelijke verkiezing helemaal niets meer!

  Opgedonderd!

 7. StanleyC

  Ik heb niks met Henk Otten, maar je kunt niet ontkennen dat hij nog wl gezond verstand heeft. Dit is een goede move van hem

 8. Original NL

  Het is niets meer dan een papieren krisis..even wat zaken weglaten of tussen aanhalingstekens zetten en het “probleem” is weg!

 9. Rosasolis

  De plannen tegen de stikstof crisis zijn in de kinderschoenen. Dus ieder positieve initiatief is door de tweede kamer welkom. Wij moeten de milieu problemen snel onder controle krijgen. Stap voor stap moet er vordering gemaakt. In plaats van al het tegenwerking van sommige oppositie partijen, fijn is het te weten dat de nieuwe GO partij goede iedeeen voor het nieuwe milieu beleid heeft, en wil samenwerken.

 10. janszm

  Het geloof in stikstof is hetzelfde als het geloof in god: je ruikt het niet, je ziet het niet, je hoort het niet, je voelt het niet en je proeft het niet.
  Helaas zijn er wel metertjes die stikstof kunnen meten, dat heeft god nog niet.

  1. Rosasolis

   @janszm. Mooi geschreven van jou! Maar wij weten dat wat God heeft geschapen veel gewichtiger is dan moderne machines. We zien overal hoe slecht het met onze milieu gaat, wegens de vele corrupte bedrijven in de hele wereld. In Australie zijn er nu overal hevig bosbranden, hoewel het voorjaar zou net beginnen…de tijd van planten en zaaien.
   Kan je nu voorstellen: hevige branden in het begin van de Australische lente? Terwijl wij nu onze zomer oogst al weken geleden binnen hebben. Waarschijnlijk zal Nederland en de EU veel economische hulp aan Australie geven. Om hulp voor de burgers om door dit vreselijk brand ellende door te komen. Zowel in onze noordelijk gebieden als in de zuidelijke gebieden van onze planeet gaat het steeds achteruit met onze milieu. Wij moeten onze planeet Aarde redden voordat het te laat is.
   Over onze planeet en het voortgang, waren er vroeger twee grote mensen bewust. Met hun grote kennis kwamen de muziek componist Joseph Haydn en de wetenschapper Isaac Newton bij elkaar. En voordat Haydn zijn belangrijke oratorium De Schepping wou schrijven, hebben zowel Sir Isaac Newton en Joseph Haydn veel over het ontstaan van onze beschaving gesproken. Hun gesprekken leverde op tot de grote, geliefde oratorium De Schepping van Haydn, eerst in het Engels en daarna in het Duits. Behalve de mooie muziek van Haydn kwamen veel van het kennis Isaac Newton te voren. Zonder de kennis van deze grote wetenschapper, kon Haydn zijn prachtige, mooie oratorium nooit kunnen schrijven. Het gaat om dat wij werden bewust gecreeerd
   door een oppermacht die wij God noemen, over Onze Vader. Maar misschien was het een vrouw die onze aarde schepte. Maar vrouw of man is niet belangrijk!
   Als planeet aarde wezens moeten wij mannen en vrouwen waarderen en samenwerken om onze planeet te redden.

   1. Ron

    Moeten we nu met z’n alle Haydn uit de stereo laten knallen om de wereld te redden?
    De blauwe moskee heeft nog wel een speakertje over denk ik.

    1. Rosasolis

     @Ron. Hoe kom je dat “we nu met z’n allen Haydn uit de stereo laten knallen om de wereld redden?” Dat heb ik nooit geschreven. Maar uit zijn oratorium
     De Schepping kunnen we veel interessants leren. Van zowel het origineel versie in het Engels of vertaald door Haydn in het Duits. De tekst komt zowel uit Genesis uit de Bijbel, met de uitleg van Newton. Maar Ron, kijk uit met het “knallen met je stereo”, met de ouverture tot De Schepping: het begint heel zacht, maar plotseling komt er een verrassende enorme uitbarsting in het orkest.

   2. tailgunner

    @Rosasolis
    “Maar wij weten dat wat God heeft geschapen….etc.”

    Tja, je zult er maar in geloven. Dat doet me vermoeden dat je een probleem hebt wanneer je niet geloofd? Dan wacht het vagevuur!?

 11. RvdBe

  Otten doet gewoon aan die onzin mee, stelt een herinrichting van de natuurgebieden voor.
  Otten gaat gebruikt worden door de coalitie om fvd en pvv buiten spel te krijgen, Otten is nl vervuld van haat tegen de fvd, dus stelt zijn eigen hetze boven het landsbelang en speelt zo ook het kartel in de kaart, als ze die kneus dan niet meer nodig hebben zetten ze hem gewoon bij het grof vuil.

 12. Vlaswiek

  Er bestaat geen stikstofcrisis, er bestaat alleen een boekhoudkundig verzinsel.

  Rutte gaat dit niet volhouden, dit Kabinet gaat vallen. Forum voor Democratie gaat de grootste worden en gaat deze waanzin aanpakken.

  1. Marija

   @Vlaswiek
   Ik hoop dat je gelijk krijgt.
   Wie de huidige waanzinnige regeringskliek, zonder kennis van zaken over het besturen van een land, kan laten oprutten, heeft mijn zegen.
   Nog nooit heb ik meegemaakt in Nederland, dat er zo’n vreselijk onbekwaam zooitje het beleid voerde en dat al vele jaren.
   We /zij hebben heel wat goed te maken ten opzichte van de eigen bevolking, die maar wordt uitgeknepen tot ze totaal leeg en op zijn, alle fut verdwenen is en geen weerstand meer zal bieden.
   Komt er een opstand? Weet dan dat een Europees leger al in oprichting is die alle opstanden zal neerslaan.
   Degenen die hiervoor verantwoordelijk zijn, dienen ook voor een tribunaal te komen en zwaar gestraft.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.