Nederland klaar voor de strijd, oom agent krijgt taser nu standaard in uitrusting

Geen categorienov 15 2019, 18:00
Het kabinet lijkt zich schrap te zetten voor een flinke portie geweld. Eerder vandaag werd al bekend dat persoonsbeveiliging en de AIVD elk 10 miljoen erbij krijgen. En nu trekt het kabinet ook nog eens 30 miljoen euro uit voor de bewapening van 17.000 agenten met tasers.
Misschien ligt het aan mij, maar dit kabinet is behoorlijk met geld aan het strooien richting 'veiligheid'. En in tegenstelling tot het soort veiligheid waar het vooral om schijn gaat (denk aan campagnes, lantaarnpalen bij donkere steegjes en gesubsidieerde praatgroepjes), gaat het dit keer om actiegerichte vormen van het creëren van veiligheid. 50 Miljoen euro naar beveiligers, de AIVD en tasers: allemaal dingen waar de gemiddelde burger (hopelijk) niet mee te maken krijgt en dus ook het effect niet van zal gaan zien. En dat in een periode waar de verkiezingsretoriek zo langzamerhand wel opgang begint te komen. Op z'n minst opmerkelijk!
En in het geval van de invoering van de taser als standaarduitrusting al helemaal. Die discussie is toch echt al wel jaren aan de gang. Niemand die z'n naam wilde verbinden aan het invoeren van het niet-dodelijke wapen dat toch zo nu en dan wat doden veroorzaakt. Dat risico neemt dit kabinet nu ineens 'gewoon' op de koop toe. En hoewel de daadwerkelijke invoering ervan pas over een jaar of vijf écht voltooid is, kan ik mij niet voorstellen dat dit besluit is genomen omdat de discussie ineens beslecht is. Al helemaal niet in combinatie met het eerdere nieuws rondom persoonsbeveiliging en de AIVD.
Ik kan er naast zitten en hoop ook dat het zo is, maar het leest tussen de regels door echt alsof Nederland zich schrap zet voor terugkerende Syriëgangers en escalerend drugsgeweld. Als dat zo is vraag ik me af of het bij de taser blijft, ondanks dat ik persoonlijk een groot voorstander van het wapen ben.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten