Opvallend! Nieuwe asielzoeker krijgt niet langer direct advocaat toegewezen

Geen categorienov 15 2019, 21:00
Asielzoekers krijgen in de toekomst pas een advocaat toegewezen als hun aanvraag door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) is afgewezen. Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie & Veiligheid) gaat daarmee tegen het advies van de onderzoekscommissie in.
VluchtelingenWerk meent dat staatssecretaris Broekers-Knol op deze manier het asielsysteem verder vast laat lopen. Nu is het namelijk nog zo dat asielzoekers vrijwel direct een advocaat krijgen toegewezen die hun bij de procedure helpt. Het risico van deze nieuwe beslissing is dat IND-medewerkers er nu mogelijk voor moeten gaan zorgen dat die hele procedure vlekkeloos verloopt.
Het maakt nogal een verschil of een asielzoeker met instructies van een advocaat zijn verhaal doet, of dat een IND-medewerker diegene moet gaan begeleiden tijdens het gesprek. Voor de asielzoeker is het sowieso nadelig, want die is als de dood dat hij iets verkeerds zegt waardoor hij afgewezen kan worden. Maar de IND-medewerker zal bijvoorbeeld ook ontzettend goed op moeten letten of de asielzoeker de vraag wel begrijpt, met risico voor procedure-fouten.
De hoop is waarschijnlijk dat als de asielzoeker om wat voor reden dan ook wordt afgewezen, hij het er bij laat zitten en vanzelf weer weggaat. De kans lijkt mij alleen vrij groot dat dat niet gaat gebeuren. Zo'n advocaat is er als de kippen bij om de asielzoeker bij te staan en die moet dan het hele dossier doorspitten om te kunnen kijken waar het precies mis is gegaan voor zijn cliënt. Geen makkelijke taak.
Het lijkt mij in ieder geval op het moedwillig creëren van een krakkemikkige vorm van beleid, waar men ervan uitgaat dat de asielzoeker opgeeft of de advocaat vastloopt in het dossier, in plaats van gewoon de regels aan te scherpen en de procedure te versnellen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten