Rechters geven Matteo Salvini gelijk: 'migrantenschepen met Duitse vlag verantwoordelijkheid van Duitsland'

Geen categorienov 27 2019, 18:45
De Italiaanse oud-minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini heeft van een rechtbank in Rome gelijk gekregen aangaande het vraagstuk welke staat verantwoordelijk is voor uit zee geredde migranten. Volgens de rechters zijn de landen onder wiens vlag de schepen varen verantwoordelijk. Met de uitspraak van de rechters moeten NGO-smokkelschepen onder Duitse vlag voortaan hulp vragen aan Duitsland, via Corriere.
Matteo Salvini mag dan wel van de bestuurlijke radar zijn verdwenen nu hij uit het Italiaanse kabinet is gestapt, maar in de peilingen doet zijn partij het uitstekend. Sterker nog: met de gerechtelijke uitspraak behaalt de Lega Nord-voorman een klinkende overwinning op het onderwerp migratie en wordt zijn harde lijn gelegitimeerd.
De NGO-schepen zijn volgens de Romeinse rechters niet de verantwoordelijk van de landen waar ze toevallig naartoe varen, maar vallen qua verantwoordelijkheid onder de landen die de schepen vaarrechten hebben verleend. De gerechtelijke uitspraak heeft de potentie om Salvini's partij extra te laten groeien in de komende weken. De rechters hebben diverse internationale verdragen en conventies bestudeerd en het oordeel is gebaseerd op een letterlijke interpretatie van de formuleringen:

"De verantwoordelijkheid voor het aanwijzen van een veilige haven voor schepen met migranten/asielzoekers aan boord is de 'First-Contact Country'. Als wij een letterlijke interpretatie volgen betekent dit dat de 'first-contact staat' kan worden bezien als het land dat het reddende schip voorziet van vaarrechten op internationale wateren. Dus als een Duitse boot mensen in zee oppikt moet het schip de Duitse autoriteiten vragen een veilige haven te vinden"

Dit betekent niet dat de migranten niet langer de Italiaanse havens mogen bezoeken, maar wel dat de Duitsers eerst de Italianen netjes moeten vragen of zij 'hun NGO-schip' mogen laten aanmeren. Momenteel is het zo alsof de Duitsers denken dat zij bepalen wie er de Italiaanse havens binnenvaart, maar de rechters te Rome wijzen deze 'Duitse interpretatie van het recht' dus definitief af. De uitspraak garandeert ook dat Matteo Salvini niet langer wordt vervolgd voor het 'niet-geautoriseerd sluiten van Italiaanse havens voor hulpbehoevenden'.
De man maakt dus écht en klapper en blijft winnen. Ook in de peilingen!

Lega Nord ongekend populair in Italië

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten