Rijksoverheid verspilt tijd van ondernemers met onzin, volgens INretail zijn nieuwe regels een “sluipmoordenaar”

De Nederlandse economie groeit nog. Bron: Flickr / _dChris
Foto: De Nederlandse economie groeit nog. Bron: Flickr / _dChris

Door de overheid hebben winkeliers het steeds moeilijker. Terwijl de parkeertarieven nabij hun winkelcentra sterk stijgen betreden buitenlandse internetgiganten zoals Amazon en Alibaba de markt. Belastingtechnisch is er van alles mis: zo hoeft bijvoorbeeld Alibaba geen BTW af te dragen voor het verzenden van postpakketten, maar moeten Nederlandse winkeliers dat natuurlijk wel, via Metro

Veel winkeliers in de detailhandel zien de toekomst zwartgallig tegemoet. Een zogenaamde ‘perfect storm’ lijkt zich met donkere wolken boven hen af te tekenen. Brancheorganisatie INretail heeft daarom een brief naar de Tweede Kamer verstuurd met daarin tien actiepunten. Volgens de winkeliers is ingrijpen door de overheid noodzakelijk omdat anders “veel mensen hun baan verliezen”.

De brancheorganisatie schrijft het volgende in haar brief:

“Eerst verdween het beleg van de boterham en inmiddels houden we het hoofd niet meer boven water. Nog altijd voelen we in de retail de gevolgen van de crisis die ons land al weer tien jaar geleden trof.”

Volgens de brief holt de overheid  de Nederlandse winkeliers uit. Als we kijken naar de wijze waarop de overheid de stikstofcrisis heeft veroorzaakt door ons op te zadelen met foute wetten, dan is de gedachte dat het ‘bijna lijkt alsof de Rijksoverheid ons opzettelijk saboteert’ helemaal niet zo vreemd.

Die gevoelens hebben veel meer mensen, zo suggereert de brief van INretail bijvoorbeeld dat de handelingen van de overheid werken als een ‘sluipmoordenaar':

“Zelfs waar de omzet groeit, holt het rendement terug. De vele lastenverhogingen en nieuwe regels van de overheid werken als een sluipmoordenaar. Niet altijd zichtbaar voor de buitenwereld, maar voor ons een voelbare last. Het wordt ons onmogelijk gemaakt om klaar te zijn voor de toekomst.”

Kortom: ondernemers willen graag ondernemen, groeien, nieuwe markten aanboren en klanten helpen met het vinden van producten. In plaats hen die ruimte te gunnen, stelt de overheid steeds meer regels. Iedereen met enig verstand vraagt zich ook af wat het nut van sommige van die regels is, maar als je niet gehoorzaamd krijg je boetes of wordt je gearresteerd door mensen die met wapens je winkel binnenstormen.

Maar blijkbaar is Nederlandse ondernemers die ruimte niet gegund. Overigens wordt de brief van INretail onterecht een ‘brandbrief’ genoemd. Het is voor de winkeliers te hopen dat men daar luistert naar hun zorgen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

23 reacties

 1.   

  Wederom een bedrijfsgroep die hun ongenoegen uiten over het Ruttekartel.

  Nederland is een keiverrot land geworden.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  Stop met de EU in deze vorm.

  RUTTUP EN NEXIT.

  1.   

   “Wederom een bedrijfsgroep die hun ongenoegen uiten over het Ruttekartel.”

   Een zeer groot deel heeft de overstap al gemaakt. Forum voor Democratie heeft inmiddels meer leden dan de VVD, dat is bijzonder in een tijd waarin het ledental van politieke partijen alleen maar afneemt. Het was uiteraard ook duidelijk na de Provinciale Statenverkiezingen, ook daar werd FvD de grootste!

   :)

   1.   

    Was dat niet in de tijd dat Otten nog bij Baudet zat?
    Inmiddels viert Baudet zijn luchtfietserij in zijn eentje bot. Ondernemersvriend Otten zal het wel niet halen met zijn splinter

  2.   

   Dan ben je ook een pruts-ondernemer als je veranderingen in de markt niet aan kan en wanhopig roept om hulp van de overheid.

 2.   

  Quote : zo hoeft bijvoorbeeld Alibaba geen BTW af te dragen voor het verzenden van postpakketten, maar moeten Nederlandse winkeliers dat natuurlijk wel
  .
  Tuurlijk Teunis.
  Nederlandse ondernemers verrekenen de betaalde BTW met de afdraen betalen dus nul,nakkes aan BTW over de verzendkosten.
  Amazone betaalt in het buitenland de volledige verzenden en heeft dus niets met de Nederlandse BTW te maken.

  1.   

   afdraen= afdracht en

  2.   

   EU kokkie, 1 van de domste reacties die u, computertrol, ooit heeft geplaatst. In tegenstelling tot u, uitkerings ambtenaar sukkel, ben ik 1 mans ondernemer, 65 % in oa Duitsland, Frankrijk. De Nederlandse ondernemer betaalt WEL BTW, en krijgt die uitsluitend terug indien aan een lawine bureaucratische regels is voldaan.
   Uw info over amazon is fout. Waarom? Officieus betaalt Amazon NERGENS BTW. Ieder normaal mens noemt dat ONeerlijke concurrentie, alleen uw soort moet dan ambtelijke fabeltjes ophangen.

   1.   

    Quote: ben ik 1 mans ondernemer,
    Quote: De Nederlandse ondernemer krijgt die uitsluitend terug indien aan een lawine bureaucratische regels is voldaan.
    .
    Waarom etaleert u uw simpelheid zo duidelijk?
    Een 1 mans ondernemer bestaat niet, u bedoelt waarschijnlijk ZZPer, ingeschreven bij de KvK als eenmanszaak.
    Afdracht BTW is werkelijk de simpelste belastingopgave.
    .
    Uit uw linked-in visitekaartjel: Ik wordt zakenpartner op provisie basis
    Leer eens Nederlands, sukkel.

    1.   

     EU Kok,

     Je hebt groot gelijk over de BTW. Ondernemers mogen de inkoop- en verkoop btw aftrekken van elkaar en wat er dan aan btw overblijft moet naar de belsstingdienst.

     https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/btw/btw

 3.   

  Ik vind dat islamitische winkeliers geen belasting hoeven af te dragen in tegenstelling tot Nederlandse die dat wel zouden moeten. Dit om diversiteit te motiveren

  1.   

   Ik vind Anne een typische witte vrouwen naam. Verander ja naam in Fatima, dit om diversiteit te motiveren.

   1.   

    Je reageert, op een vent en klootzak ‘pur sang’!

  2.   

   Aangezien hier meer islamitische winkels zijn verwacht ik dat onze trol geen enkel probleem heeft om de diversiteit andersom te bevorderen of is onze trol toch gewoon een racist in hart en nieren

  3.   

   Wat een goed idee. Maar dan graag aangevuld met de terugbetaling van álle zaken, die ze met staatssubsidies hebben gekregen, inclusief kinderbijslag, huursubsidie en andere toeslagen. Tevens worden ze dan verplicht om zelf hun gebouwen, stoep en staat te onderhouden en schoon te houden. Geen aanspraak meer maken op de gezondheidszorg, politieondersteuning en andere staatsgestuurde zorgstructuren, die alleen maar kunnen bestaan door belastinggeld. Daarbij hoort dus ook niet vliegen naar het thuisland, want de kerosine wordt door de staat gesubsidieerd. En ook niet met de auto op vakantie naar het thuisland, want het gebruik van de openbare weg is dan niet meer toegestaan.
   Wat denk je, zullen we dit samen in gang zetten via een petitie, of wil je er nog even over nadenken?

 4.   

  Dit is toch geen nieuws. Dit zijn feiten die normaal denkende mensen al jaren geleden vast gesteld. Een ondernemer onderneemt zolang hij een boterham kan verdienen. Kijk naar het Buikslotermeerplein in Amsterdam. Een winkelcentrum met een regio functie gesloopt door inhaligheid van betaald parkeren en huren van 1000 euro per week.

  Geheel overleden

  1.   

   Raar dat “ze” nog steeds Rutte en co stemmen…

   1.   

    @RA: Dat zijn voornamelijk VVD-stemmers die VVD blijven stemmen omdat ze nu eenmaal altijd VVD hebben gestemd. Stemmers zonder kop dus.

    :)

    1.   

     Geldt dat ook niet ook niet voor pvda en sp ? Deze clubjes hebben nog niet eens door dat prutte ze links heeft ingehaald

  2.   

   Pure marktwerking, een “rechts” fenomeen dat DDS aanhangers toch zouden moeten toejuichen.

 5.   

  Stem eens gewoon PVV of FvD laat die andere kliek eens vallen
  Het huidige kabinet bestaat uit HOOGMOED WAANZIN en Belust op Macht
  Eigen ik eerst Dus stem eens PVV of FvD het kan niet slechter dan nu
  Wat heeft de EU en EURO ons nu voor voordeel welvaart voorspoed gebracht persoonlijk kan ik er niks van maken ben HARDER ACHTERUIT gegaan dan vooruit Het huidige open grenzen heeft ook de doodslag van dit land in petto Dit kabinet heeft meer kapot gemaakt aan dit land dan ons lief is NEXIT kan nog een beetje redden laten we terug gaan naar de kolen en staal gemeenschap en ieder zijn eigen munt De VVD is de grootste boosdoener waait met alle winden mee alleen om macht zitten te blijven

 6.   

  alles moet kapot in nederland het land is verrut.

 7.   

  Wat de overheid precies is gaan doen waar de winkeliers tegen te hoop lopen is mij onduidelijk.

  Feit is dat het fenomeen “winkel” door al die webwinkels uit de tijd is. Een winkel is een hele dure manier van hadel drijven.

 8.   

  Wil men een winkelloos centrum dan kan dat, stel betaald parkeren in en maak dat duur, verminder de parkeerplaatsen, parkeerplaatsen zo ver mogelijk van de winkel.
  Past ook nog eens in de gangbare korte termijn visie van de overheid.
  Over een paar jaar een leeg en verpaupert centrum en geen parkeergeld, wat wil je nog meer.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!