RIVM geeft weer een nutteloos ‘stookalert’ af, dit keer voor welgeteld zes complete provincies!

Het is toch wat: het stoken van een houtkachel tijdens de koude dagen is voor het RIVM reden om een ‘stookalert’ af te geven. Enkele weken geleden gold het alarm alleen nog voor de provincie Friesland, maar vandaag zijn de geurtjes van warme houtkachels in meer provincies te ruiken en dus is er groot alarm! Nou ja groot, bij het RIVM in ieder geval wel, via NOS Teletekst.

Gek hoe dat allemaal werkt in Nederland: de industrie en vliegtuigen kunnen in principe zoveel uitstoten als ze willen of zelfs gif in een rivier dumpen, maar daarover lezen we weinig alerts.  Maar als doodnormale burgers een houtkacheltje stoken om warm te blijven, dan volgt plotseling het grote alarm van het RIVM.

Volgens de overheidsorganisatie is het alarm gerechtvaardigd omdat andere mensen mogelijk overlast ervaren van de rooklucht van hun buren:

Zoals u op de bovenstaande afbeelding ziet, is er dus groot alarm voor een aantal provincies in Nederland. Nu er weer wordt gestookt en de wind rustig is, kunnen mensen door houtrook overlast ervaring van de ongezonde lucht. Echter is het niet waarschijnlijk dat veel mensen gehoor geven aan de RIVM-melding en nu het vuur zullen doven. Het doven van de houtkachel mag dan wel leiden tot een betere luchtkwaliteit, maar op een bevriezingsdood zit niemand te wachten.

Lekker nuttig dus, RIVM! Knap hoor!

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

53 reacties

 1. Wesley Benbow

  Teunis is een domme lul en verdiept zich nergens in voordat hij begint te babbelen.

  Met het verbranden van hout worden schadelijke stoffen zoals fijnstof, benzeen en koolmonoxide uitgestoten. Als die smerige rook blijft hangen, wat nu het geval is, kunnen mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen en ouderen daar enorme last van hebben en fatale gezondheidsschade oplopen.

  DDS maakt zich met dit soort stupide artikelen volledig belachelijk.

  1. Watcher

   @W
   Wat je allemaal schrijft klopt, de waarschuwing moet eigenlijk niet nodig zijn.
   Met deze weersomstandigheden lijkt het mij geen goed plan om in een buurt met veel woningen te gaan stoken.

   Zelf woon ik heerlijk vrij en ben in principe niemand tot last.
   Mocht het wel zo zijn dan hoor ik dat wel.

   HeP dezelfde kachel op foto maar dan met achter in/uitlaat.

  2. Nep

   Watcher inderdaad!

 2. fusilier

  Het halve Duitsland heeft een houtkachel, maar die graaiers in Den Haag gunnen je nog niet een beetje nostalgische warmte van een blokje hout . Drie weken geleden zei ik het al. Aan ons houtkacheltje verdienen ze niks, en dat is het punt waar het om draait.

  1. Wesley Benbow

   Het is ook een schande dat de houtstook niet aan banden wordt gelegd.
   In Duitsland worden ze overigens wel wakker.

   .omgevingsweb.nl/nieuws/houtrook-en-houtkachels-geen-verbod-wel-aan-banden

  2. Vee

   In Duitsland zijn de eisen heel streng en elk jaar moet de installatie gekeurd worden. Bovendien is Duitsland druk bezig van hoit op gas over te gaan terwijl hier we van het gas af moeten en pellet kachels nota bene gesubsidieerd worden. Layen die houtstokers hun auto ook maar inruilen voor middeleeuwse paard en wagen. Lekker nostalgisch nietwaar

 3. Cycle25

  Ooo, geen Zuid Holland ?….lekker stoken dan, en morgen ook.

 4. Vee

  Belachelijk artikel, dat stookalert bestaat al jaren. Zelfs de nhk heeft een stookalert. Overigens wordt het tijd dat die houtkachels verboden worden in dicht bebouwd gebied. Zit 9 maanden per jaar elke avond in de stank in mijn eigenhhuis. Dat kan toch niet gezond zijn.

  1. weer opnieuw

   Laat ze dan ook de A-10 sluiten. Of heeft de huidige maatschappij voor iedereen irritaties en moeten we niet zo zeiken over elkaar !

   1. Vee

    Irritaties ja, aan ogen en luchtwegen, avond aan avond. En alleen omdat xe buurman het ‘zo gezellig vindt’. Buiten datbde A10 niet op 2 meter van iemands raam ligt is de vervuiling van houtstook vele malen erger dan van verkeer. En in je eigen huis dus ook geen ontkomen aan.

    1. weer opnieuw

     lul niet zo dom man , de auto’s rijden onder ons slaapkamer raam door , dat gezeik over wat houtstook slaat helemaal nergens op. Ga op de hei wonen ergens in polen en je hebt van niemand meer last.

  2. Wesley Benbow

   Klopt, Vee, dat is zeer ongezond.

   Mensen die in deze tijd hout stoken zijn asociale klootzakken.

 5. weer opnieuw

  moeten ze zeggen tegen die domme van lul van groen links meneer klaver. Vliegt korte afstanden en stookt een open haard.

  Lijkt de stront vlek hier wel. Continu anderen de maat nemen maar zelf doen en laten waar ie zin in heeft. Links is en blijft verachtelijk volk zonder geweten. Een moord is zelfs niet te gek voor deze lui.

  stem sociaal , stem PVV

 6. Ben Venuti

  Ik heb een paar mooie hardhouten open haardblokken in het vuur gemikt en een mooie flesje wijn open getrokken, de tyfus voor die klimaatidioten ik mag hopen dat zij stikken in hun woede erover……

  1. Houtvuur1990

   De buren stikken in de rook ?

   1. weer opnieuw

    bij een goed draaiende open haard , houtkachel , alles brander of pellet kachel kan je slechts klagen over reuk . Zeikerdjes

 7. Tman

  “nutteloos ‘stookalert’ ”
  Inderdaad nutteloos, er is snel wettelijke regelgeving en handhaving nodig!
  Alleen regelgeving is óók nutteloos, zie het verbod op gezichtsbedekking!
  Nederland is inmiddels wereld beroemd als “slechtstaat”, vanwege het tot kunst verheven “niet handhaven”.

 8. Job Jansen

  Typisch Nederland, wij gunnen jouw geen houthandel, want wij hebben dat voordeel ook niet.
  Ik heb last van de rook, ja en? Ik heb last van de Islam, en die is vele malen dodelijker. Geven we dan ook een moslim alert?
  Zolang er geen respect is voor elkaars problemen, en er niet wordt geluisterd, heb ik ook geen respect meer voor mijn linkse buren.

  1. Houtvuur1990

   Sorry maar je komt over als een simpele ziel.
   Linkse mensen stoken hout, right

   1. Job Jansen

    Luister Houtskooltje,

    Zolang er niet naar elkaars problemen wordt geluisterd, en zolang meer dan de helft van Nederland links stemt, ga ik mij niet meer aanpassen. Naar mijn problemen wordt ook niet geluisterd, laat staan naar gehandeld.
    Linkse en rechtse mensen stoken hout, mijn buren stemmen links, en stoken geen hout.

    Simpeler kan ik het niet maken.

    1. Wesley Benbow

     Ik meende dat ik de debiele tokkie Job Jansen al eerder achter mijn filter plaatste maar ik maakte een typefout, Janssen met dubbel-s.
     Tot mijn grote genoegen kan ik de fout nu herstellen. Job Jansen gaat mijn humeur niet meer bederven.

   2. weer opnieuw

    houtvuur let kennelijk erg slecht op das volledig duidelijk , left

  2. JFU

   Niets aan toe te voegen.

   1. Job Jansen

    JFU,

    Indien je niets te melden hebt, hou je kop dan.

 9. Rammstein

  Mijn houtkachel staat heerlijk te snorren en ondanks dat het buiten op dit moment een graadje vriest, loop ik in mijn t-shirt te genieten van die heerlijke warmte waar een CV nooit aan kan tippen.

  Er hoeft helemaal geen overlast te zijn voor buren en de buurt. Ik heb een hypermoderne houtkachel met een keramisch filter, waardoor de kachel een rendement van 91% haalt en nauwelijks schadelijke stoffen uitstoot. Als je voorts schoon en twee jaar gedroogd beuken- en eikenhout stookt, weet hoe je de kachel moet aanmaken (bij het aanmaken ontstaat de meeste rook) en je schoorsteen schoon is, zal niemand van houtstook last hebben.

 10. Tman

  Last van houtkachels hebben, heeft niets van doen met politiek, links of rechts!
  Ik ben rechts en heb enorme overlast van houtkachels, 8 volop genietende houtkachel bezitters/genieters wonen binnen 100m van mijn huis!
  Dan moet je bedenken dat ik een moderne woning bezit, waarin standaard een WTW luchtcirculatiesysteem is ingebouwd!
  Boven op het dak zuigt een inlaatpijp 300/ 350m3 per uur, gefilterde lucht naar binnen, pollen en stof blijf achter in het filter, koolstof geurfilters kunnen niet gebruikt worden ivm de drukbalans!
  Bedenk dat zo goed als elke nieuwbouwwoning vanaf 2008, met dat ding is uitgerust!

  1. Job Jansen

   Zo te horen T man stonden die huizen er allang voordat jouw huis er stond. Doet mij denken aan de migranten, de autochtoon kan zich aanpassen aan de allochtoon.
   Zet je toch lekker die WTW unit van je uit. Scheelt een boel stookkosten. Zet je af en toe een raampje open. Zo laag komt de rook echt niet.

   1. Wesley Benbow

    Met deze zieke a-sociale mentaliteit hebben we dus te maken.

    Job Jansen is het soort tokkie dat dit land verziekt.

   2. Tman

    job:
    Miljoenen mensen wonen in huizen van bouwjaar circa 1925, maar stoken géén houtkachel!
    Mijn vorige woning was van bouwjaar 1936 zónder houtkachel, het is namelijk niet verplicht een houtkachel te gebruiken!
    Het is géén steekhoudend argument dat je gebruikt, het is enkel een demonstratie van egoïsme!

    1. Job Jansen

     T man

     Alle huizen van voor 1970 zijn uitgerust met een schoorsteen tbv kolen of houtkachel. Uiteraard hoef je deze niet te gebruiken. Maar het ontnemen van andermans vrijheid om je eigen zin te krijgen terwijl jouw huis later gebouwd is, noem ik asociaal. De nieuwere houtkachels hebben een zeer hoog rendement. Als je zoals eerder al gezegd schoon droog hout stookt ruik je een houtlucht, en geen rook. Bij mijn schoorsteen kun je niet eens zien dat er rook uitkomt.

     1. Tman

      job:
      Juist, en nu zijn we op het precaire punt waarom er nu persé regelgeving moet komen, omdat alle huizen vanaf circa 2006 standaard dit systeem hebben, en dat zijn inmiddels zeer veel woningen, kan het niet zo zijn dat de ene helft van Nederland, de andere helft vrijblijvend mag uitroken!
      Immers de bewoners van die moderne woningen hebben geen keuze of inspraak mbt de (milieu) bouwvoorschriften plicht voor de bouwbedrijven!
      /Einde dialoog/

     2. Job Jansen

      Juist, T man

      Precies de vergelijking die ik al maakte met allochtonen. Ik heb geen inspraak over de ongebreidelde instroom allochtonen die mij gaan vertellen hoe ik mijn leven eruit moet zien. Gezien de multiculturele dwang mbt leefomgeving, geloofsovertuiging en tradities.
      Jij wilt ventilatie, ik wil een houtkachel. Mijn huis is dik 100 jaar oud, jouw huis blijkbaar nog geen 20. Ik kan mij dus gaan aanpassen aan jou, terwijl jouw huis veel later is gebouwd, in een wijk waar de rest al veel ouder is.
      Wie is er nou egoïstisch?

     3. Job Jansen

      T man, ter info

      Bijna Energie Neutraal Gebouw 2020
      BENG verplicht je niet om wtw toe te passen. Maar zo’n systeem wél toepassen ‘scoort’ wel bijzonder goed in de totaalberekening. Daardoor wordt het wel raadzaam om het toe te passen. Natuurlijke ventilatie kan nog altijd, maar het comfort van de woning wordt dan slechter (denk aan tocht) en er zullen compensatiemaatregelen genomen moeten worden om toch aan de BENG-eisen te voldoen.

     4. Ron

      In mijn vorige woning heb ik altijd hout gestookt en veel plezier van gehad. Ik kookte zelfs op kachel.
      Wel 4 x warmte ervan met hout halen, hout zagen en kloven, hout stapelen en hout stoken.
      Maar daar had niemand last van omdat ik inderdaad het hout liet branden ipv smeulen wat veel doen, goed droog hout en schoon hout.
      Maar dat is het probleem en vooral zomer die houtoven buiten. De rook hangt laag, ze smeulen hout en het is vaak nat of afvalhout.
      Normaal buiten zitten kan dan niet. Doe je BBq dan is het even maar de hele avond in de rook van een ander zitten is niet zo prettig.
      Hout stoken ok in de winter maar wel goed hout, vuurkorven in de tuin verbieden.

    2. Vlaswiek

     Job & Tman: Heerlijk om te zien hoe jullie de aandoenlijke negeren en hoe hij leurt en smeekt om een reactie. Jullie geven ‘m gewoon niks!

     Toppers!

     🙂

 11. Roughwood

  Wil ik een keertje klimaatvriendelijk biomassa verstoken, mag het niet!

 12. JFU

  Hout stoken(biomassa) is toch de toekomst,volgens de prutsers in Den Haag?
  Wat is dan het probleem met de moderne houtkachels met filters?

 13. Gerlos

  Algemeen verbod via wet afkondigen voor houtkachels.

  1. weer opnieuw

   quote Algemeen verbod via wet afkondigen voor houtkachels. end

   handhaving ?
   wat is de definitie houtkachels ?
   waar laten we de gesubsidieerde pellet kachels ?

   kortom dom populistisch slap gelul

   1. Ron

    Wacht want die is wel goed.

    Verbod van houtkachels maar handhaven is geen optie. Dat doen ze vaker dus hier Ook dan maar.

 14. DidiMadloba

  DDS heeft ook medische kennis blijkbaar.
  Houtvuurtjes ruik je, vliegtuigen niet. Dus is het niet zo vreemd dat houtvuurtjes slechter zijn voor de gezondheid.

  Zeg DDS, zijn de échte schandalen op?

  1. Ron

   Dat is een hele gekke redenering.
   Omdat je hout ruikt is het slechter voor de gezondheid.

   Maar vooruit ik ga mee in je redenering, de benzine met bio ethanol ruik je ook meer dan de oude, dus is slechter. Grrr die redenatie klopt wel.

   Maar de kerosine van een vliegtuig ga jij ook niet inhangen.

 15. Response

  Heb er weer een paar blokjes hout op gegooid. Heerlijk die natuurlijke warmte! Pak eerst de grote vervuilers aan en klop dan maar eens aan bij de burger. Tot die tijd stook ik wanneer ik er behoefte aan heb.

 16. Heinrich

  Er zullen vast mensen zijn die buren niet willen uitroken, en daarom verantwoord stoken, met pellets etc en daarvoor een dure échte stookunit gekocht hebben!
  En dat is meteen het probleem, velen kopen een goedkope kachel, lekker goedkoop stoken, gebeitst tuinhout, vochtig boshout.
  De meesten verstoken gewoon alles waar het woord “hout” in voor komt, logisch dat deze asociale egoïsten niet van hun stookgedrag af willen, het is hun verdienmodel qua stookkosten!

  1. Original NL

   Woon niet ver van aerdenhout…dus voorlopig heb ik genoeg brandbaar materiaal bijna in mijn achtertuin…..thanks Heinrich daar was ik zelf nooit opgekomen.

  2. weer opnieuw

   heinrich heeft vast wel wat cijfertjes om zijn achterlijke beschuldigingen te dragen ? Of loopt heinrich zijjn onderbuik leeg en is de verbale diarree daar het gevolg van !

   quote De meesten verstoken gewoon alles waar het woord “hout” in voor komt, logisch dat deze asociale egoïsten niet van hun stookgedrag af willen, het is hun verdienmodel qua stookkosten! end

   Wat een bull shit

 17. Original NL

  Heb alles brandbare direkt aangestoken uit solidariteit met de getroffen provincies!!
  De openhaard en de vuurkorf zijn roodgloeiend…ik denk dat ik de nachtvorst wel met 0.000000007°C kan doen dalen!

 18. Politiek Profeet

  Heerlijk, die gehele graftypus overheid kent de pest pokke geniete…..ik stook overheerlijk mijn 20kw houtkachel 120% op deze koude dagen.
  F@ck the system en alle klote-ambtenaartjes.
  Daarom ben ik ook een vrije echte nederlander met oud-defensieroots zonder dat de wijfjes en de arbo om de hoek kwamen glibberen.
  Daarna was het wel bekeken op de hindernisbaan en met blote borst bij de barakken in de zon,mocht niet meer van die k@t homo,s in den haag.

  1. C.A.Barstow

   @Politiek Profeet:

   +1

 19. Vrijedenkert

  Idioot stookalarm waar burgers worden gewaarschuwd voor mensen die ergens een houtkacheltje of open haard stoken, ondertussen draaien de biomassacentrales gesubsidieerd door de overheid op volle toeren en worden er op grote schaal complete bossen opgefikt voor de energielevering…

 20. C.A.Barstow

  Hahahaha, er wordt al eeuwen op hout gestookt en nu wordt er ineens tegen gewaarschuwd?
  Stelletje vervloekte hersenloze linkse idioten,
  weg ermee!

  Stem FvD/PVV.

 21. Ricky

  Ik ben links en stook me scheel.Wat ik
  wel doe is rekening houden met mijn leefomgeving.Want als het mistig is of windstil dan heb je minder trek in de schoorsteen/kachel wat voor een slechtere verbranding zorgt dus meer stank dus meer fijnstof(welke verbranden bij minimaal 150 graden celsius) dus overlast.
  Dus je kan wel heel de tijd kankeren op linksen de buitenlanders,maar wat doe jij om in je leef omgeving zo min mogelijk overlast te veroorzaken.Wat is er mis met een beetje rekening met elkaar houden?
  Daar komt bij dat als je stookt met mist of weinig tot geen wind ,de rook om je huis blijft hangen wat je dan door je zuurstofslurpende vuur naar binnen zuigt in je huis door alle kieren en gaten en roosters,fucking ongezond!
  Dus stoken met mist of windstil is niet alleen ongezond en overlast gevend,het is bovenal dom.Dan heb ik het nog niet eens over het stoken van behandeld en verlijmd hout stoken dat is ronduit psychopatisch.
  Heel veel weldoordacht stookplezier toegewenst ook aan alle rechtse stokers,want jullie zijn net als wij ook maar gewoon mensen.
  Groet Rick

 22. Ricky

  Stoken terwijl het mistig is of windstil veroorzaakt verminderde trek in je kachel dan wel schoorsteen,dit veroorzaakt op haar beurt een te lage verbrandingstemperatuur waardoor je onverbrande rookgassen krijgt die stank en hoge concentraties fijnstoffen veroorzaken ofwel overlast voor omwonenden.Hierbij komt dat de afwezige wind de gassen en stoffen niet kan wegblazen en jouw zuurstofslurpende kachel de vervuilde lucht je huis in trekt(door gaten kieren en roosters)wat je eigen gezondheid danig negatief beinvloedt.Vind het trouwens typisch dat bij welk probleem dan ook meteen naar linksen of immigranten wordt gewezen maar dat je het wel normaal vindt om je eigen leefomgeving met stookoverlast op te zadelen,terwijl het helemaal niet hoeft.Waarom,en helpt dat?Waarom zou je niet een beetje meer rekening met je medemens houden,en daarmee een fijnere leefomgeving creeren ,en je eigen gezondheid nog sparen bovendien?.En telkens dat mantra van links en rechts,we zijn allemaal gewoon mensen en mensen zijn bij uitstek sociale wezens en die houden rekening met elkaar.EN ik ben best wel links maar stook ook hout als een dolle ,maar zorg ervoor dat niemand last van mij ervaart wat ook niet hoeft als je je a/d basisregels van het stoken houdt n.l;alleen goed droog hout stoken(onder de 20% vocht).
  Geen bewerkt en of verlijmd hout stoken,altijd boven de 150 graden celsius stoken(gebruik houtkacheltermometer!),en niet stoken met mist en of windstil weer.Beter voor je eigen gezondheid en beter voor je leefomgeving,wie wil dat nou niet?
  Groet en veel wijsheid toegewenst,
  p.s:op de juiste temperatuur stoken(+150 graden celsius)geeft ook nog eens het hoogste rendement dus beter voor portemonee,dus stook slim niet dom!
  Rick.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.