Stikstofcrisis: Tweede Kamer houdt vast aan stikstofpolitiek, geeft wel ruimte aan woningbouw

De Tweede Kamer heeft zojuist een motie van PvdA-Kamerlid William Moorlag aangenomen waarin wordt bepleit dat de ‘stikstofruimte’ die vrijkomt door het verlagen van de maximumsnelheid moet worden ingezet om de woningbouw vlot te trekken. Eerder vandaag werd bericht dat het bouwen van 75.000 woningen waarschijnlijk niet gaat lukken. Wel wordt er een begin gemaakt om de woningnood op te lossen en dat is natuurlijk goed nieuws.

De motie van Moorlag houdt in feite vast aan de bestaande wet- en regelgeving aangaande stikstof en was om die reden waarschijnlijk aanleiding voor de PVV, FVD, CDA en de VVD om tegen de motie van de PvdA’er te stemmen. Het is niet onwaarschijnlijk dat deze partijen het voorstel he-le-maal niets vinden omdat zij veel liever de Natura2000-gebieden herdefiniëren om via die wijze ‘stikstofruimte’ te creëren.

Moorlag gooit het echter over een andere boeg, zo schrijft hij in zijn Motie:

“verzoekt de regering, te bewerkstelligen dat de ruimte die ontstaat door verlaging van de maximumsnelheid en beschikbaar is voor vergunningverlening bij voorrang wordt ingezet voor het op gang brengen van de woningbouw,”

De motie is met algemene stemmen aangenomen in de Tweede Kamer. Het betekent dat als er ruimte komt voor stikstofuitstoot binnen de huidige wet- en regelgeving, dat deze moet worden ‘besteed’ aan de woningbouw. Pech dus voor boeren, maar de Kamer heeft gesproken.

De regering wordt oproepen vaart te maken met de vergunningsverlening voor bouwprojecten. Regeringspartijen VVD en CDA willen daar, zo lijkt het gezien de stemmingsuitslag, echter niet aan meewerken. Zij stemden ten slotte tegen het voorstel. Met de motie blijkt dat de stikstofpolitiek nog steeds springlevend is in de Tweede Kamer en de stikstofcrisis slechts een kwestie van tijd is alvorens deze weer oplaait.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Anticmaster

  De ‘ruimte’ die ontstaat door het wanbeleid van de regering in de door hun zelf bedachte stikstofcrisis wat een ongelofelijke farce. Het wordt tijd dat de regering voor het tribunaal wordt gesleept wegens wanbeleid, volksverraad en landverraad.

 2. Wesley Benbow

  Beetje gratuite motie. Weinigen zullen van mening zijn dat je de gecreëerde ruimte niet met voorrang moet benutten voor woningbouw.

  1. debontereus

   Het beste zou zijn dat jij mee gesleept wordt voor zo’n tribunaal wegens landverraad volksverraad en natuurlijk jouw ongezonde hobby p*dofilie .
   En ik mag hopen dat je een touw om jouw nek krijgt stront-vlek .

 3. Jack Flash

  Ja Anticmaster, en dan te bedenken dat ze ook nog vet betaald worden om deze poppenkast voort te zetten om het maar geloofwaardig te houden.

 4. Politiek Profeet

  Al deze linkse en politiek correcte waanzinpartijen oppakken en voor een Volkstribunaal slepen met als aanklacht…..LANDVERRAAD.

 5. Peter Selie

  MODDED: Parasieten mag je voortaan weglaten uit de tekst, andere maffe woorden ook. Tenzij ze een belangrijke betekenis dragen in de context.

  1. Vanduinen

   U doet voorkomen alsof de namen van de personen Thierry Baudet en Wilders al niet meer onder ons zijn. ‘hadden gelijk’

 6. debontereus

  Van mij mogen ze allemaal bij Julio in het vliegtuig .
  Die weet er wel raad mee .

 7. Heinrich

  Vasthouden aan de bestaande wet- en regelgeving aangaande stikstof en het hele verdere milieugedram, gaat Rutte3 de kop kosten in 2021!
  Het electoraat trapte 3 keer in de`linkse’ praatjesmakers, maar géén 4e keer, misschien proberen ze het alsnog, door rap het kiesrecht te verlagen naar 16 jaar.
  Maar dat krijgen ze gegarandeerd niet door beide Kamers!

 8. Baron von Munchhausen

  “…….. geeft wel ruimte aan woningbouw…..”
  Dat kan nu plotseling wel, uitreaard NIET VOOR NEDERLANDERS, wel voor ” verrijkende” , Nederlanders hatende, uit de pot vretende tot hun dood Afrikanen, etc,.
  En van wie was deze motie? Juist………een knuffelende Linkse pro-Moslim PVDA’er.

  1. AS210854

   BvM, ++++++

 9. Cycle25

  De gevestigde bagger slopen Nederland verder, zoals ze nu bezig zijn vragen ze in 2021 om euthanasie. Krijgen we toch nog een “decimeren” V2.0 voor de oude kliek, en nemen PVV en FvD het roer over.

 10. hminkema

  Een goede zaak dat deze motie is aangenomen. Het belang van woningbouw is evident: niet alleen zijn de wachtlijsten voor huurwoningen absurd lang, maar door de (kunstmatig gecreëerde) schaarste op de woningmarkt zijn de prijzen tot ver boven woekerniveau opgedreven. Hoe valt het te verkopen dat studenten zes, zevenhonderd euro voor een kamer moeten neerleggen in de grote steden? Hoe te verkopen dat mensen tien jaar moeten wachten op een huurwoning? Hoe te verkopen dat jonge stellen een (risicodragend) godsvermogen moeten neerleggen voor een rijtjeshuis met een postzegel tuin?

  Dat valt niet te verkopen. De huidige nieuwbouw bedraagt al vele jaren lang slechts een kwart van wat we in de jaren zeventig bouwden. De bouwsector verdient volle kracht vooruit. Zodat er, behalve voor alle ‘nieuwkomers’, ook gewoon weer woningen beschikbaar komen voor doodgewone Nederlanders. En de prijzen weer normaliseren. Want ja, op een echte markt, met vraag en aanbod, gaan prijzen niet alleen omhoog maar ook weer naar beneden, als het kan.

  Probleem is dat CDA en VVD de grote vertegenwoordigers zijn van bouwend Nederland én van de bankensector. Die allemaal belang hebben bij prijsopdrijving. Elke projectontwikkelaar zet liever 100 woningen neer van 500.000 euro dan 200 woningen van 250.000 euro. Zelfde omzet, véél hogere winst. En dan houd je nog bouwgrond over voor de volgende batch van 100 peperdure woningen.

  In mijn ogen wordt de ‘stikstofcrisis’ aangewend en opgeblazen om de woningbouw opnieuw aan een kunstmatige schaarste te helpen. De vorige economische crisis werd dankbaar aangegrepen om de bouw stil te leggen, zodat vanaf 2013 de prijzen weer stegen, met de huidige excessen tot gevolg. En net nu er weer geld beschikbaar komt, gooit de RvS roet in het eten door de woningbouw te laten stikken in de stikstof. En wie komen er deze keer héél verrassend als beste milieuvriendjes uit de bus? CDA en VVD, die zelfs tegen deze motie stemden, om woningbouw volle kracht vooruit te geven.

  Ik vrees dat de politieke hypocrisie niet ver achter de coulissen te vinden is. Alles om de prijzen verder op te drijven, zodat de woningen over een jaar nóg een halve ton duurder zijn geworden.

  Maar goed dat een Kamermeerderheid haar poot stijf hield.

  1. logisch denken2

   tja , het partijkartel leeft van schaarste en stupide symboolwetgeving. Nu weer 15% op de diesel toeslag in de houderschapsbelasting. elk voordeel heeft zijn nadeel zo harkt men nu al centjes binnen op het bedachte stikstof probleem

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.