Stikstofproblematiek doet CDA-gedeputeerden Noord-Brabant opstappen

CDA-gedeputeerden Renze Bergsma en Marianne van der Sloot hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag hun ontslag ingediend bij de Provinciale Staten. Een meningsverschil binnen de partij over de stikstofproblematiek is de oorzaak voor dit besluit.

Het CDA in Noord-Brabant heeft nogal last van de boerenprotesten die voortvloeien uit de stikstofcrisis. Als ‘partij voor de boeren’, in een kabinet (en provinciale coalitie) die de boeren tot wanhoop drijft, is het momenteel nogal lastig navigeren door het politieke moeras. Te moeilijk voor sommigen, want het kost het CDA nu twee gedeputeerden in de provincie.

Het CDA in Noord-Brabant wil namelijk maar wat graag af van de deadline van 1 april, waarop boeren in die provincie een milieuvriendelijke stal moeten hebben. VVD, D66, GroenLinks en de PvdA willen absoluut niet van die deadline afstappen.

Het CDA zit in die provincie al met een geloofwaardigheidsprobleem (vanuit de boeren gezien) en dus moest er een keuze gemaakt worden. Het CDA kiest voor een meer pro-boer houding, terwijl Bergsma en Van der Sloot kiezen voor loyaliteit aan de coalitiepartners en de met hun gemaakte afspraken. Een volstrekt logische keuze wat mij betreft, want anders tonen ze zich een onbetrouwbare partner en dat is schadelijk voor de lange termijn. Zij doen niet mee aan het populistische opportunisme van de provinciale CDA en betalen daarvoor nu de prijs.

 

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. Jumping

  Dit heeft niets met de PVV of het FVD te maken.
  Dus waait het snel over, bij partijen behorend bij het Ruttekartel, is dit niet opvallend.

 2. C.A.Barstow

  Ons land glijd af naar de vernietiging,
  en de hoofdschuldigen in politiek Den Haag blijven zitten?

  Stem FvD/PVV.

 3. Mezzadra

  Het CDA heeft de omslag naar een meer duurzame landbouw al gemaakt. Dat komt dus wel goed.

  1. Stanly2000

   Mezzadra,
   Het conflict gaat over een deadline om over te stappen naar milieuvriendelijke stallen. Wat een onzin en wat een weggegooid geld want eerder deze week hebben we gezien dat milieuvriendelijke stallen net zo vervuilend zijn als ‘gewone’ stallen.
   Dit is tekenend voor de klimaatwaanzin.

   1. Mezzadra

    Ja, het CDA onderschrijft technologie in de bio-industrie om de stikstofuitstoot te beperken maar weet ook dat je daar maar beperkte resultaten kunt bereiken. Ook tast het de rendabiliteit van die smerige bedrijfstak aan.
    Om die reden zet het CDA, met veel omhaal van woorden, feitelijk ook in op een halvering van de veestapel, de enige effectieve oplossing.

    1. Stanly2000

     Mezzadra, klopt weer niet helemaal of helemaal niet.
     “Boeren in Brabant moeten volgens de nu geldende coalitieafspraken voor 1 april een vergunning aanvragen om hun stal aan strengere milieu-eisen te laten voldoen. Die datum wil het CDA nu alsnog opschuiven. Gedwongen krimp van de veestapel is voor de partij ‘onbespreekbaar’.”

     bron: Brabamts Dagblad

     1. Mezzadra

      Ja, het CDA wil geen gedwongen krimp maar is bereid mee te werken aan uitkopen en verplaatsen van bedrijven.

  2. debontereus

   @ de p*do .
   Het CDA heeft een omslag gemaakt naar de stedeling en laat de boeren in de kou staan lamzak .
   Je lult zomaar weer een eind in de ruimte .
   Het wordt tijd dat je zo’n mooie witte jas aan krijgt met van die hele lange mouwen .
   En natuurlijk elke dag een pilletje in je mik te samen met electro therapie van 380 volt .

   1. debontereus

    @ Mycase
    Ik laat me niet opnaaien door het p*dootje hoor .
    Ik vind het leuk om te doen . Sterker nog , ik heb hem beloofd dat ik hem zal blijven treiteren totdat hij hier weggaat of weggetrapt wordt door DDS .

  3. Blitzkrieg

   Mezzadra : Uhh, probleempje. Die duurzame landbouw blijkt alleen helemaal niet zo duurzaam te zijn, wat nu? Die onzin moet zo snel mogelijk van tafel, je nog-verder-inkrimpen-totdat-er-niks-meer-over-is mening deel ik niet.

 4. debontereus

  Je kan ook zeggen dat ze voor de gevolgen vluchten .
  Het wordt ze te warm onder de voeten en eenmaal afgetreden valt hun niets meer te verwijten.
  Bij aanvang van dit totaal mislukte idee van het kabinet en die achterlijke gerechtelijke uitspraak waren ze het er nog mee eens . Nu ze ineens door krijgen wat de eventuele gevolgen zijn treden ze af . Ofwel weglopen voor de verantwoordelijkheden .
  Het toont in mijn ogen aan dat de huidige politiek op sterven na dood is .

  1. Kretoloog

   Vandaag houdt het CDA haar jaarlijks congres. En daar gaat het knetteren (hoop ik). Icoon Annie Schreijer heeft al de oorlog verklaard aan het wetenschappelijk bureau. Want dat wil de landbouwexport wegschrijven. Hoe dom kun je zijn!

   1. Mezzadra

    Ja, het CDA zal vandaag afscheid moeten nemen aan hun kritiekloze steun aan de bio-industrie. De nota van het wetenschappelijke bureau van het CDA is een goede voorzet. Het inzicht dat de boerensector hoogstens twee zetels kan opleveren zal ook wel helpen.

    1. Kretoloog

     Nee hoor, ik schat in dat Annie Schreijer haar zin krijgt en dat het WI de landbouwparagraaf in zijn rapport moet herschrijven. Annie is een stemmenkanon, net als Pieter Omtzigt. Die laat het CDA echt niet vallen.

     1. Mezzadra

      We zullen het zien. Ik acht een waterig compromis van typische CDA-snit meer waarschijnlijk.
      In de tussentijd zal het CDA het Kabinetsbeleid gericht op halvering van de veestapel gewoon steunen.

     2. Blitzkrieg

      Mezzadra : “…halvering van de veestapel gewoon steunen.”
      Maart 2021, komt alles goed.

     3. Kretoloog

      Zoals voorspeld: Annie Schreijer krijgt haar zin. CDA-congres heeft besloten dat landbouwparagraaf wordt herschreven. Export van landbouwproducten blijft belangrijke doelstelling.

     4. Mezzadra

      Is al bekend in welke zin de paragraaf zal worden herschreven, Kretoloog?

    2. nml

     wetenschappelijk bureau van het cda ? hahahaha , domme trol en strontvlek,

 5. Politiek Profeet

  Binnen de boerenorganisaties worden de tractoren alweer volgetankt en de gierwagens achter gekoppeld.
  Het cda is de boeren achterban kwijtgeraakt ,die komen niet meer terug bij die farizeersclub.
  De linkse partijen maken het land verder kapot ,dit samen met de vvd en het cda.
  Dan is het logisch dat de rekening wordt gepresenteerd aan de verantwoordelijken.

 6. Rosasolis

  Bergsma en Van der Sloot hebben gelijk. Beter te kiezen voor de coalitie beleid.
  Er zijn nog steeds grote problemen met de grote overvolle varkensstallen in Brabant,
  die behalve voor enorme dierenleed veroorzaken vreselijk stikstof produceren. Met deze domme boeren die alleen voor grote winst uit zijn, heeft ook min. C. Schouten van landbouw ook grote problemen. Wij eten nooit varkensvlees, omdat we weten hoe erg de omstandigheden in die overvolle stallen zijn. Varkens die nooit buiten komen,
  zijn vatbaar voor ernstige ziektes. Wat een verschil met onze kleine boerderijen in Noord-Holland die de koeien, kalven, en stieren buiten op de frisse groene weiden laten, van vroeg tot laat. Overal tussen hun gras, hebben de boeren allerlei kruid planten gezet, waaronder alfalfa, klaver, en watermunt. Daarom zijn ze hier zo gezond.
  Omdat deze koeien boerenbedrijven klein zijn, krijgen de dieren de beste zorg.
  De corrupte varkensboeren in Brabant moeten zich schamen.

 7. Cycle25

  Boeren mogen het afleggen en transport slaat volledig op hol :

  h**ps://www.rtlz.nl/beurs/bedrijven/artikel/4914646/qatar-airways-maastricht-aachen-airport-doha-logistiek-chinees

  3 Vrachtwagens kunnen deze klus ook doen, dit soort zaken zijn gewoon niet te verkopen en inmiddels weten we dat de vliegsector de boer gaat overnemen onder regie van de linkse mafklappers.

  Den Haag wil heel Nederland Ali Baba-en, dus een 3e Maasvlakte, Schiphol uitbreiden totdat half Noord en Zuid Holland stinkt naar kerosine verbranding.

  Boeren NL – jullie zijn het gewilde slachtoffer van de Haagse prutsers.

 8. Bes Tolen

  De achtereenvolgende regeringen hebben sinds het CDA bestaat en ook andere partijen van het CDA slachtoffer werden bij gebrek aan eigen zinnige leiding, op de belangrijkste onderwerpen totaal gefaald. Dat kan nu niet inhouden, dat overhaast allerlei al dan niet vermeende problemen in de kortste tijd zogenaamd worden opgelost. Want dat kan eenvoudig niet. Daar komen alleen meer problemen van. Weloverwogen moet men te werk gaan maar gezien de historie kun je dat niet verwachten. Bovendien zit de rechtspraak in de weg omdat die ook is weggezogen van de werkelijkheid. Zelfs internationaal. In wezen het werk van dogmatische actievoerders. Er mag en moet zeker wel veel gebeuren op het gebied van milieu maar onderwerpen als massa immigratie en de krankzinnige grote toename van de bevolking in bepaalde werelddelen blijven geheel ten onrechte overal onbesproken. Hier spelen zeker machtspolitieke factoren de hoofdrol. Een oplossing voor de milieuproblematiek ligt dus niet voorhanden. Politiek is het westen trouwens heel vals. Stellig inclusief Nederland. Nederland kan best kapot maar blijkbaar wordt dat niet gezien. Een voorbeeld in Nederland is de afgang van de Groninger Veenkoloniën. Eind negentiende eeuw nog met per inwoner een hoog gemiddeld vermogen in Hoogezand, Veendam en Pekela. Als gevolg van (toen al aflopende) langdurige welvaart. Veel hoger gemiddeld vermogen dan bijvoorbeeld Amsterdam. Dat als voorbeeld van een weg, die Nederland niet moet willen gaan. Een klein gebied in Nederland ging naar de knoppen. Nederland als klein gebied in de wereld moet gezond verstandig worden. Ballast moet worden vermeden. De gevaarlijke dogmatische groepen, die nu de grootste (ondemocratische) invloed hebben, moeten worden uitgeschakeld. Bijvoorbeeld die van het christelijke asielzoekerswezen en (illegale) immigratie. Vergeet bijvoorbeeld ook niet hun invloed op het onderwijs en gezondheidszorg. Naast andere verkeerde invloeden nota bene. De eerlijkheid gebiedt toch dat de sfeer in Nederland lang niet meer zo leuk is dan wat langer geleden. Valse oproerkraaiers van buiten kunnen we al helemaal missen als kiespijn.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.