Tweede Kamer maakt wachtgeldregeling nóg exorbitanter: gratis cursussen en opleidingen horen er straks ook bij

Klaas Dijkhoff slaat alvast een kreetje van opwinding: de regeling van wachtgeld voor politici wordt de komende jaren nog verder uitgebreid. Behalve het innen van bakken met geld zonder er iets voor te hoeven doen, kunnen ex-politici straks ook cursussen en opleidingen volgen op kosten van de samenleving.

Bij de VVD kunnen ze weer tevreden zijn: als ze straks uit de Tweede Kamer vertrekken (en dat doen VVD’ers immers gráág, want het parlement is ook maar een springplank naar het grote geld) dan is het kussen waar ze op “vallen” weer een stukje zachter geworden. Behalve dat je gewoon schaamteloos kan claimen dat wachtgeld eigenlijk “uitgesteld loon” is en dat zonder gewetenswroeging toucheren, mag je straks ook nog cursussen en opleidingen volgen. Wat maakt het ook uit hè? De belastingbetaler betaalt toch wel:

“Tweede Kamerleden moeten de kosten voor activiteiten, die hen voorbereiden op “een volgende stap in de carrière” vergoed krijgen. Hieronder vallen cursussen, opleidingen en dergelijke. Dit staat in een wetsvoorstel dat momenteel ter internetconsultatie ligt.

Politici hebben volgens dit voorstel na hun Kamerlidmaatschap recht op een vergoeding voor een sollicitatietraining, het leren schrijven van een bedrijfsplan of een cursus “Ken u zelf”.”

Je reinste onzin, natuurlijk, want als het goed is zijn Kamerleden immers al voldoende gekwalificeerd als ze in de blauwe bakjes plaatsnemen. Immers: dat is het idee, toch? Dat we de 150 vaardigste Nederlanders naar Den Haag sturen om daar namens ons wetten te maken en de regering te controleren? Waarom die mensen dan nog extra cursussen moeten volgen, is daarmee echt een raadsel.

Of nou ja, eigenlijk niet. Want geld moet natuurlijk rollen. Zeker geld uit de staatskas. Dat kan je niet hard genoeg naar jezelf toegraaien: bonussen, wachtgeld, en nu dus zelfs in natura. Kom maar op met al die zweverige pseudowetenschappelijke cursussen over in jezelf geloven en het beste uit jezelf naar boven halen. En natuurlijk niet te vergeten: hoe zet je jezelf in je kracht? Ka-ching! Ik kan de kassa nu al horen rinkelen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. Jack Flash

  Hadden ze niet cursus besturen moeten hebben voordat ze in de kamer zaten?
  Leuk nieuws voor studenten die zich in de schulden moeten steken.

  1. Mycase

   ZE kunnen er niet lang van genieten @Jack, dat wordt hun volgend jaar allemaal weer af genomen daarom deze haast ,de ratten verlaten het zinkende schip.

   1. Original NL

    Dijkhof zei ook al dat hij er zit om geld te verdienen..hij zit dus niet in de politiek uit morele overwegingen!
    Wachtgeld omdat het zijn van politicus zo risicovol is..je kunt zomaar je positie verliezen na een verkiezing.
    Ja..alsof een baan bij een werkgever zo zeker is..gaat die failliet door bijvoorbeeld die achterlijke stikstof
    “crisis” sta je gewoon op straat..zonder fijn wachtgeld.
    Afschaffen die handel!

    1. Mycase

     @Original het grootste gros wat dat zit is niks, kan niks ,en wil alleen maar hogerop over onze rug .

  2. Lampje

   Ze hebben eerst een cursus opvreten met niets uitspoken gehad, daarna hoe belazer ik de samenleving en tot slot hoe kom ik riant betaald in het bedrijfsleven terecht, zie hier de noodzaak van deze cursus.

   1. Shadow1100

    De cursus omgaan met teleurstellingen gaat wederom niet door…… H. Finkers

 2. Vanduinen

  Van een goede opleiding wordt niemand armer. Mijn voormalige werkgever stimuleerde het volgen van bedrijfscursussen en externe opleiding. Salarisverhoging bij een diploma en promotie. De baas wijzer van goed opgeleide en geschoolde werknemers en goed voor mijn portemonnee! Het mes snijdt aan twee kanten.

  1. weer opnieuw

   Misschien moet vanduinen het artikel nog eens lezen want hij heeft er geen snars van begrepen gelet op zijn reactie.

   Overigens zei mevrouw Nanninga het heel treffend , als je ruim 115.000 euris exclusief vergoedingen krijgt en je zit in de tweede kamer dan is het stotend als je ondersteuning nodig hebt om een bedrijfsplan te schrijven of bij een sollicitatiebrief. Als je dit soort basis principes niet kan uitvoeren heb je in de tweede kamer als volksvertegenwoordiger niets te zoeken.

   Geheel correct mevrouw Nanninga maar stront vlekken en ander links ongedierte wil het niet over inhoud hebben maar slechts over het uiterlijk van u. De inhoud is te gecompliceerd voor de nitwits zoals blijkt

  2. Top

   Dat doet je werkgever dan prima! Maar als je in de klauwen, van het UWV terecht komt, komen ze met de grootste nonsens aanzetten. Een cursus solliciteren opleggen, met als je niet meedoe gekort wordt. En dat voor iemand die 9 jaar HR heeft gedaan met de daarbij de nodige sollicitaties van nieuwe medewerkers. Deze man (een vriend van ons) is werkeloos geworden door de zogenaamde crisis. Bedrijf, waar hij werkte failliet en maar solliciteren en maar te horen krijgen dat de keuze op een ander is gevallen. Waaruit later bleek, dat er een goedkope snotneus was aangenomen. Het UWV leidt ook mensen op voor tovenaar. Een betaalde cursus ‘helderziende’! Of te wel, ze maken er leugenaars en oplichters van. Ga er maar aan staan!

 3. Jumping

  In de Linkse politiek, steken de rotte appels elkaar snel aan.

  Ze schamen zich ook nergens voor.

  Linkse politici zijn al van nature, aangetast met het verrottings virus.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  Stop met de EU in deze vorm.

  RUTTUP EN NEXIT.

  1. Top

   Gelukkig! Er is een vorm van moderatie alhier! Jippie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   Eindelijk!

   1. Original NL

    Waar..waar..??

  2. Nep

   Ga emigreren!

 4. Timber

  Nog een rede om straks niet op VVD/CDA/D66/GL/PVDA/SGP te stemmen!

 5. Kretoloog

  Wachtgeld (= de werkloosheidsuitkering voor bestuurders en politici) is bedoeld als overbrugging naar een volgende baan. Maar de regeling wordt meestal gebruikt als compensatie voor een nieuwe baan die (iets) minder betaald dan de vorige. En zo kunnen de dames en heren hun toch al riante salaris 3 jaar en 2 maanden lang aanvullen.

  Helaas is dit niet tegen de wet. Al moet direct worden bijgezegd dat bij het vaststellen van de wet in een dergelijk gebruik (zeg maar rustig: misbruik) van de wachtgeldregeling niet was voorzien. Dat Klaas Dijkhoff zijn wachtgeldaanspraken rechtvaardigt als ‘uitgesteld loon’, is evenwel een bespottelijke redenering. De media slikten dit echter voor zoete koek.

  Daarentegen is ondersteuning en begeleiding naar een nieuwe baan op zich niet verkeerd. De meeste ex-bestuurders en politici zullen wel op eigen kracht een volgend betrekking krijgen, dus financieel stelt dit weinig voor. Zeker in vergelijking met de tientallen miljoenen die het wachtgeld jaarlijks kost.

 6. DidiMadloba

  test

  1. Blitzkrieg

   404. That’s an error

   The requested URL was not found on this server.
   That’s all we know.

 7. DidiMadloba

  Ze proberen ex-politici weer aan het werk te krijgen maar dat zal niet meevallen want het zijn praatjesmakers die verder eigenlijk niets kunnen.

 8. RvdBe

  Prima idee, cursussen gratis te volgen, maar wel tegelijkertijd het wachtgeld afschaffen dan

 9. Lampje

  Nederland is niet bezig een bananen republiek te worden, dank zij Rutte & Co is het dat al een tijdje. Zelfverrijking met wachtgeld waar het niet voor bedoeld is. geen of te weinig politie, geen of te weinig leraren. Het ziekenfonds (Ha, noemen ze zorg, laat me niet lachen) is een verdienmodel geworden. Milieu beleid is een giller, iedere Nederlander de dupe. Europa ligt in een deuk over de flexwerkers (Mensen uitbuiting). de 100 Km/H. Corruptie bij ambtenaren wordt steeds erger (Haven Rotterdam) en bij de belastingdienst. Moet ik nog doorgaan, ik denk dat u er zelf ook nog wel een paar weet.

  1. Vlaswiek

   @Lampje: Rutte gaat dit niet volhouden!

 10. Nep

  Prima geregeld. Zo hoog is de wachtgeld regeling niet!

 11. Lampje

  Ze hebben zelf nog nooit een dubbeltje verdient maar weten wel hoe ze het hardwerkende mensen afhandig moeten maken, waarbij Dijkhof zich helemaal de ogen uit zijn kop moet schamen

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.