Video! Baudet gaat stug door met video over onze Nederlandse helden!

Baudet kreeg flink wat smurrie over zich heen nadat hij enkele grote fouten had gemaakt in de video over het Plakkaat van Verlatinghe, zo stond hij namelijk helemaal niet naast het Plakkaat maar naast de Vrede van Münster, een sneue fout uiteraard. Toch blijft de boodschap van de videoreeks staan: laten we nu eindelijk weer eens trots zijn op onze geschiedenis! 

Ditmaal is de video gewijd aan een van onze grootste politici: de raadspensionaris en landsadvocaat Johan van Oldenbarnevelt. Dankzij Van Oldenbarnevelt kreeg we het bestuurssysteem zoals wij nu de Republiek herinneren. Van Oldenbarnevelt zag niks in een centralistisch systeem, de Staten-Generaal kregen eigenlijk alleen het voor zeggen op buitenlandse zaken. Ieder gewest was zelf verantwoordelijk voor de inrichting van haar provincie.

Al snel tijdens het Twaalfjarig Bestand ontstond er een godsdiensttwist in Nederlanden – en met name in Holland. De rekkelijken en de preciezen – of de arminianen en gomaristen – verschilden van mening in hoeverre er ‘vrije wil’ was. Er ontstond een zwaarwichtig theologisch verschil over de predestinatie, Van Oldenbarnevelt koos de kant van de Arminianen. Van Oldenbarnevelt was van mening dat de Staten boven de kerk stonden en dat het daarmee dus mogelijk moest zijn dat er meerdere kerkelijke stromingen waren, Prins Maurits was een contraremonstrant (Gomarist) en was een fel voorstander van een eenheidskerk. Beide heren stonden dus lijnrecht tegenover elkaar, wat uiteindelijk zou leiden tot de terechtstelling van Van Oldenbarnevelt. Van Oldenbarnevelt werd neergezet als vaderlands ontrouw door de orangisten, maar deze ‘framing’ heeft niet de geschiedenis boeken overleefd.

Van Oldenbarnevelt blijft een ware Nederlandse patriot waar we trots op kunnen zijn!

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

69 reacties

 1. Jumping

  Hulde aan Baudet.

  Links maakt alles kapot in Nederland.

  1. DidiMadloba

   Ook geschiedenis? Laat naar je kijken!

   1. Balkebrij

    @didimadloba ja ook geschiedenis kijk maar naar het Amsterdams museum waar ze de gouden eeuw schrappen en portretten van Sylvana simons en ruud gullit gaan neerhangen.
    Dan ben je werkelijk debiel, dit is openlijke jaloezie.

 2. Meriadoc Brandebok

  Tja, de vraag is hoe serieus men Baudets video’s moet nemen, nadat hij laatst de Vrede van Münster aanzag voor het Plakkaat van Verlatinghe.

  1. Rechtsaf

   Heel serieus natuurlijk tenzij je net als occult fantasietje een enorme hekel hebt aan Nederland dan wil je het liefst dat wat Baudet zegt naast je neerleggen want dat doet namelijk pijn…

   1. Vlaswiek

    “occult fantasietje”

    Die beroepsouweho*r gaat binnenkort ook in m’n script!

    🙂

  2. werikke

   u maakt nooit fouten of vergissingen? Moeilijk leven zo als men zelf zo perfect is. Gaat n.m over intentie maar zelfs als je zo perfect bent snap je weleens iets niet.

   1. Meriadoc Brandebok

    Nee, werikke, ik ga geen praatje over het plakkaat van Verlatinghe houden, terwijl ik voor de Vrede van Münster sta.

    Leuk al die filmpjes, maar vanwege het kennelijke gebrek aan historisch besef allemaal niet serieus te nemen. Een goed geschiedenisboek is aan te bevelen. Bijvoorbeeld: “Johan van Oldenbarneveld 1547 – 1619” (2019), geschreven door: Arnout van Cruyningen, uitgeverij Omniboek.

    1. werikke

     Meriadec

     dat je deze vergissing niet hebt gemaakt wil natuurlijk niet zeggen dat je nooit in iets vergist hebt. Jij wil dit veroordelen met de mededeling dat jij nooit iets verkeerd doet of vergissingen maakt. Maar zal wel te maken hebben dat je Baudet niet mag maar wat je zegt klopt natuurlijk niet. Of Baudet nou bij verkeerde beeld heeft gestaan of niet dan blijft wat hij zegt overeind staan. Daar kan u meen eens zijn of niet en niet met dat hij vergissing maakte.

     1. Meriadoc Brandebok

      @werikke

      Het is geen vergissing. Het is een blunder van jewelste. Wie een filmpje maakt doet eerst research. Een simpel telefoontje naar het Nationaal Archief had hem regelrecht naar het correcte Plakkaat kunnen verwijzen.

      Daarom hoeven we de filmpjes niet serieus te nemen. Er zijn diverse boeken over Van Oldenbarneveld, geschreven door prima historici.

     2. Aardappeltjes

      @meriadoc brandewijntrol maakt hier dag in dag uit 365 dagen per jaar blunders.
      @meriadocbrandewijntrol zijn reactie hier boven word door niemand dus serieus genomen.

     3. Mezzadra

      Het is inderdaad een blunder van jewelste die de denkluiheid van Baudet pijnlijk blootlegt. Deze charlatan is intellectueel zo dun als krantenpapier, een oppervlakkige babbelaar met aandoenlijk teveel pretentie. Gelukkig is hi politiek volledig onbekwaam zodat hij niet teveel mensen zal kunnen meenemen in zijn onzin

     4. FCKDopper

      Hé Mezzadra…..
      SCRIPT! 🙂 🙂

     5. Meriadoc Brandebok

      @Mezzadra

      Eens.

  3. Kretoloog

   Baudet’s video’s zijn serieuzer dan de comments van Guus Bokkelulletje.

  4. Piet51

   Ik denk, dat we die video van Baudet bloedserieus moeten nemen. Baudet is intelligent en nieuwsgierig genoeg om te bekijken waar hij voor poseert. Natuurlijk heeft hij gezien, of, waarschijnlijker, al geweten dat dat niet het Plakkaat van Verlatinghe was. Maar, dacht hij waarschijnlijk, het volk slikt dat allemaal wel. Ze kunnen op de video toch niet zien waar ik sta, ze kennen het Plakkaat niet eens en het interesseert ze bovendien ook geen barst.

   1. Aardappeltjes

    @malle pietje kan zijn lol op met zijn obsessie voor baudet.
    Lekker onzin uitkramen over baudet of een klein foutje uitvergroten tot een olifant.
    Het mag en kan allemaal op dds.

   2. Meriadoc Brandebok

    @Piet51

    Ja, daarom heeft hij de special effects in het filmpje gemonteerd, om alles in hapklare brokken aan te leveren, zodat het lekker naar binnen glijdt.

    1. Aardappeltjes

     @meriadocbrandewijntrol het lijkt wel de npo die tegenwoordig wel even verteld met jip en janneke filmpjes tijdens het nos journaal voor’het domme volk’.
     Daar zou je toch positieve herkenning in moeten zien?

 3. Sergeant Monty

  “De rekkelijken en de preciezen – of de arminianen en gomaristen – verschilden van mening in hoeverre er ‘vrije wil’ was”

  Is dit algemene kennis onder de stemmer van FvD.

  1. werikke

   u generaliseerd om uw gelijk te halen. Zielig !!

   1. Sergeant Monty

    “u generaliseerd”

    Als of ik de enige ben op deze site.
    Hoop dat je anderen hier ook op zal attenderen.

    1. Vlaswiek

     “Is dit algemene kennis onder de stemmer van FvD.”

     Is dat een vraag Klets Majoor? Is Baudet de door jou bedoelde stemmer?

     Ik kan je “De aanval op de natiestaat” aanbevelen, dat boek (met dit boek is Baudet gepromoveerd) verhaalt ook over onze geschiedenis en de informatie daaruit kan gewoon weerlegd worden.

     Maar net als de meeste linksfascisten zul je vast geen behoeften hebben aan valide argumenten en gedegen onderzoek.

     volkskrant.nl/cultuur-media/aanval-op-de-natiestaat~bde958e4/

    2. werikke

     tuurlijk , maar dan is uw mening die u hier plaatst niet rieëel . En plaatst u uw commentaar alleen om de boel op te naaien omdat u het inhoudelijk niet kan weerspreken.

    3. Bosche draak

     Ja maar ja maar, anderen doen het ook!

     Sterk argument sergeant sukkel!

     1. Sergeant Monty

      Alleen wordt ik er op aangesproken, anderen niet.

 4. Watcher

  Wie zit hier op te wachten?
  Zijn ego…

  Die Oldebarnevelt is op DDS de man met de meeste nicks.

 5. Tman

  Nederland was een van de toonaangevende zeevarende naties, en alom bekend door kwalitatief hoogstaande scheepsbouw, veel beroemde mensen voortgebracht zoals, Michiel de Ruyter, Piet Hein bovendien massa’s kunstenaars voortgebracht, Joost van den Vondel, Rembrandt van Rijn, Pieter Brueghel, Johannes Vermeer, Jan Steen, en nog vele anderen, daar mogen we trots op zijn!

  1. DidiMadloba

   Trots zijn op andermans prestaties uit een heel ver verleden? Dat is bijna op het zielige af!

   1. Anne Sophe Schillersdorf

    Ja echt he 🙂

    1. Balkebrij

     @ss trots zijn als trol op je andere nick zijn reactie die je zelf hebt geplempt .. Ja echt he

     1. Sans Rancune

      Rare zin, @Balkenbrij. Er zit een spelfout in uw nick, met permissie

   2. Vlaswiek

    “Dat is bijna op het zielige af!”

    Voor jou wel inderdaad, jij bent uit de geest van de links fascisten die zichzelf automatisch opheffen en hun islamminnende aars afvegen met onze geschiedenis, nog liever hun eigen ouders verraden en afschaffen omdat ze de wereld en álle migranten willen redden.

    Wat een walgelijk gedachtegoed is dat linkse evangelie toch, gadver!

    1. claus

     vlaswiek,
     ++++++++

   3. Mezzadra

    Zeker als die trots ook nog gericht is op een debiele theologische oorlog tussen Gomaristen en Arminianen die uitmondde in een wrede executie op het Binnenhof.

    Baudet vindt dat we ons trots moeten voelen bij gebeurtenissen die slechts schaamte opwekken.

   4. Original NL

    Trots zijn op andermans prestaties is op het zielige af…precies, stel voor dat we het rijksmuseum leeghalen en daarvoor in de plaats posters van de hedendaagse mongoloïde heldin greta ophangen en een deel ombouwen tot moskee.
    Daarna een rituele geschiedenis- boeken verbranding op de dam..
    Dan heeft malle didituthola iets om trots op te zijn.

    1. Vlaswiek

     @Original: Je zou de linksfascisten , gelijkheidsgelovigen en klimaatfanaten er het grootste plezier mee doen, ze komen waarschijnlijk gillend en schreeuwend klaar bij zoveel okiofobie.

   5. Tguard

    Zielig is, je excuus aanbieden voor iets waar je part nog deel aan hebt gehad, aan iemand die er ook part nog deel aan heeft gehad.
    Of je schuldig voelen voor de kleur waarin je toevallig geboren bent.
    Of de pijn voelen van je voor voorouders.
    Trouwens dan ben je niet zielig maar dan ben je een psychiatrisch patiënt.

 6. Mezzadra

  Baudet is niet zo actief in de Tweede Kamer. Dat is nu wel verklaard.

  1. Aardappeltjes

   @mezzadra de p@do is weer zeer actief op dds.

   1. Original NL

    Quote…@mezzadra de p@do is weer zeer actief op dds…
    Tis een verbitterde grijsaard..deze Baudet hater..nu ook het schoolplein as woensdag leeg is kunnen we deze dag veel zure reaguursels van onze pèdo verwachten.

 7. Vlaswiek

  Goed zo, een gedreven man met idealen en een visie, dat kun je van de VVD en GroenLinks-light partij niet zeggen.

 8. Anne Sophe Schillersdorf

  Baudet is een bedreiging voor de samenleving, net als Wilders, Trump, Johnson en Pim Fortuyn

  1. Tman

   sopje:
   Het woonadres van Johnson wordt 10 Downing Street!
   Trump krijgt zijn tweede termijn!
   Fortuyn is vermoord omdat hij de Nederlands marxistische politiek bedreigde.
   Wilders is een held,trotseert tal van potentieële moordenaars,dmv het verzaken van een privéleven!
   Het zijn allen respectabele en bewonderingswaardige mensen,waren er maar meer van!

   1. werikke

    klopt helemaal. Echter A.S.S. heeft alleen de koran als leidraad terwijl juist die een bedreiging is voor de samenleving.

 9. Nep

  Aan zijn “briljante” onderzoek laat Baudet zien hoe weinig hij eigenlijk van onze geschiedenis afweet. En dan moeten wij op zo een man gaan stemmen? Vermakelijk hoe hij met zijn onkunde zijn ego blameert.

  1. Vlaswiek

   “En dan moeten wij op zo een man gaan stemmen?”

   Nee hoor, jij gaat gewoon stemmen op een kartelpartij.

   Welke partij was de grootste na de verkiezingen van 20 maart 2019? Ik kan jou alvast verklappen dat het niet jouw partij was, en het was ook geen kartelpartij.

   #nep

   1. Julian

    Inderdaad was….Tenminste nog een ding wat klopt bij dit artikel

    1. Bosche draak

     Het enige wat bij jou klopt, is Mezza micropiemeltje als jij weer voor hem bukt hielenlikker!

     1. Vlaswiek

      “Inderdaad was…. Tenminste nog een ding wat klopt bij dit artikel”

      De partij die heeft gewonnen, ik spreek in de geschiedenis van 20 maart 2019, was op dat moment geen kartelpartij. Maar vandaag is Forum voor Democratie nog steeds geen kartelpartij, anders zouden ze FvD allang hebben opgenomen, ingelijfd en kapot geknuffeld.

      “Mezza micropiemeltje”

      Geen last meer van, ik bedien mij van het heerlijke script! 😉

   2. Nep

    Vlaswiek ja precies met nadruk op WAS

  2. Mezzadra

   Ja, deze actie blinkt in historische onnozelheid. Heel gênant.

   1. Original NL

    Aldus de volgeling van onze mongoloïde greta…over onnozelheid en gênant gesproken!!

 10. Drollevanger

  Ik ben trots op mijn voorouders en hun genen. Dit omdat er een grote kans is, dat ook ik wat van die genen heb geerft.
  Dat heet evolutie, er is namelijk een grote kans ook bij mij en mijn nazaten, dat wij wat van die goede? genen hebben overerft.
  Daar is een grote kans op. Vaak worden genen doorgegeven aan de kinderen en familie.
  Zie bv de kin van de Habsburgers, die zat generaties lang in hun familie.

  1. Vlaswiek

   “Ik ben trots op mijn voorouders en hun genen. ”

   +1

   Maar… bij de linksfascisten gaat hier de rode lap omhoog, ze gaan schuimbekken en stuiptrekken! Trots zijn op je eigen geschiedenis is vloeken in de linkse kerk! Hoe durf je of ‘how dare you’!

   Dat schuimtuig komt meteen in verweer en dan ben je een:

   – racist
   – fascist
   – xenofoob
   – islamofoob (dat bestaat overigens niet)
   – klimaat ontkenner (niet te verwarren met holocaust ontkenner)
   – stikstof en CO₂ ontkenner
   – genderfoob
   – etc…

 11. Mezzadra

  Het gaat niet meer zo toppie met het FvD:

  h*tps://tp*.nl/2019/11/03/chris-aalberts-fvd-zit-op-een-dood-spoor-maar-de-leden-zitten-nog-in-de-ontkenningsfase/

  1. Original NL

   Het gaat blijkbaar niet zo toppie met onze pèdo..alle kleuters in den haag zijn al voor hem gewaarschuwd…dan blijft er voor de sukkel niets anders over dan Baudet te bashen!

   1. Aardappeltjes

    @original het is zo sneu dat deze p#do niks veel anders probeert dan baudet bashen.
    @mezzadra heeft een zieke geest, en het is beter om hem en de maatschappij in bescherming te nemen en hem bv tbs te geven.
    Immers heeft @mezzadra ruiterlijk en meermaals hier toegegeven dat hij andere warme gevoelens koestert voor kleine kinderen dan een gemiddeld mens.

 12. Drollevanger

  Ik ben trots op mijn genen omdat die via evolutie prima mijn aanpassing aan ons klimaat en onze levenswijze weergeven.
  Via die genen heeft mijn medemenselijkheid zich ontwikkeld. Via die genen hebben de West-Europeanen als enige regio wereldwijd de slavernij afgeschaft, en brachten wij 200 miljoen via gulle gaven op aan de wederopbouw van bv Haiti.
  Via de genen kregen wij de beste melkkoeien omdat onze boeren het beste fokmateriaal haalden uit het vee dat als proviand werd aangevoerd voor de Nederlandse vloot.
  Dus men kan als bewoner van een land, volk, of soort, prima trots zijn op de voorouders en hun genen.

  1. Original NL

   Precies Drollevanger, èchte Nederlanders zijn trots op hun geschiedenis.

 13. Bes Tolen

  Het ging niet of zeker niet alleen om de tegenstelling Remonstrants en Contra. Het verschil in inzicht op militair terrein in eerste instantie en later al of niet wapenstilstand wat leidde tot het twaalfjarig bestand in de oorlog met Spanje speelde de grootste rol. In wezen kwam er een klein Nederlandse oplossing en gingen het zuidelijke gebied en gebied in het oosten nu dus ten oosten van Nederland voorgoed verloren. Ondanks dat oorlog in de oostelijke gebieden ook gedurende het twaalfjarig bestand door ging. Zelfs nog op huidig Noord Oost Nederlands gebied waren er veel invallen.

 14. Piet51

  Vandaag in Trouw, om over na te denken:
  “Het populisme wil de geschiedenis gebruiken als voorraadkast voor nationale eigendunk of etnische superioriteit, maar moet dan willens en wetens hele hoofdstukken overslaan. En een identiteit die is gebaseerd op geheugenverlies is misschien wel comfortabel, maar ook wankel. Als het erop aankomt, heb je er niets aan. Alleen wie weet waar hij vandaan komt, begrijpt hoe kronkelend de weg kan zijn.”

  1. Aardappeltjes

   @mallepietje doet weer een artikeltje opvoeren uit een van de slechtste linkse flutkrantjes om zijn eigen geïsoleerde gedachtes te bevestigen.
   Erg sneu voor iemand in de winter van zijn leven, maar wel begrijpelijk.

   1. Piet51

    @Aardappeltjes
    Als je nu gewoon zegt, dat je die door mij gekopieerde tekst niet zo goed begrijpt, kan ik het je uitleggen.

    1. Aardappeltjes

     @malle pietje is een beetje vooringenomen over zijn denken over het begrijpend lezen van @aardappeltjes, immers denkt hij vanuit zijn eigen denkwijze.

 15. Drollevanger

  Zelfs als ik de linkse richting was toegedaan, en onder mijn voorouders zaten mensen als Domela Nieuwenhuis of dr Drees, zou ik trots zijn op mijn genen. Maar dat is met het huidige linksvolk zeker niet meer het geval. Daar schittert het profiteursgilde vaak pontificaal in hun voorgeslacht.
  Deze “zogenaamd innerlijk bewogen” figuren stammen vaak uit een lange rij van profiteurs, krakersvolk, parasieten, en figuren die op een of andere manier via de arbeid en het
  inzicht van hun medemensen aan de kost kwamen.
  Voor dergelijke parasiterende personen kun je je als nazaat alleen maar schamen.
  Ik zou zeggen, kijk eens naar het gemiddelde bakfietsvolk, en zoek uit hoe hun voorouders aan de kost kwamen. Daar zal men niet blij van worden. Niks om trots op te zijn,

 16. Nep

  Chris Aalberts – FvD zit op een dood spoor, maar de leden zitten nog in de ontkenningsfase

 17. 007

  Sinds maurits was het huis van oranje al zo corrupt en heerszuchtig als wat

 18. Sjiek de friemel

  Ik vind het eerder schandalig dan prijzenswaardig dat ze een video van anderhalve minuut maken over zo’n groot figuur…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.