VN wil militairen bewijs laten verzamelen voor IS-verdachten, Defensie zet hakken in het zand

Defensie heeft het aan de stok met de Verenigde Naties. De VN wil namelijk richtlijnen opstellen voor militairen zodat ze bewijs kunnen gaan verzamelen voor IS-verdachten. Defensie heeft daar weinig zin in en zegt: ‘We zijn geen Zwitsers zakmes.’

Een rapport van de Verenigde Naties dat binnenkort verschijnt, roept ophef op. De VN hoopt namelijk militairen in te kunnen zetten om bewijs te verzamelen tegen IS-verdachten. Het moet niet gekker worden…

De VN en daaraan gelieerde organisaties proberen kennelijk kosten noch moeite te besparen om IS-verdachten maar terug te halen en hier te berechten. Zelfs levens van militairen zijn daarbij kennelijk geen zwaarwegende factor. Het is wat mij betreft volkomen logisch dat Defensie daar geen heil in ziet. Het zal maar gebeuren dat je over een maand of drie ineens hoort dat er militairen zijn omgekomen die moesten zoeken naar bewijs tegen IS-verdachten, die daardoor wegens gebrek aan bewijs vrijkomen!

En de keus van de VN voor militairen is niet willekeurig geweest. Bibi van Ginkel, verbonden aan het International Centre for Counter-Terrorism  (ICCT) in Den Haag, noemt de conflictgebieden praktisch ‘gouden bergen aan bewijsmateriaal’ dat helaas te onveilig is voor opsporingsambtenaren en officieren van justitie. Het is toch totaal absurd om militairen voor zo’n doel in te zetten?! Maar wees niet betreurd! Van Ginkel ziet ook de Koninklijke Marechaussee als mogelijke optie! Mafkees.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Baron von Munchhausen

  Welke belangen (financieel) spelen een rol bij het uitleveren van moordenaars en koppensnellers?
  VN, Turkije, Groen-Links, asiel/zieligheidsindustrie, Amerika, Syrie, Saudi-Arabie, Moslima Kaag,…. noemt u maar op. Ik kom er niet uit!
  PS
  In Berlijn bekend gemaakt dat Nederland ISIS kinderen met moeder moordenares en koppensneller echtgenoot naar Nederland komen. Dus, ” schermutselingen in 2e kamer zijn voor de buhne!

 2. Rechtsaf

  Toch bijzonder dat “ze” geen sluitend bewijs wensen, we weten natuurlijk allemaal wel waarom..tenminste elk gezond weldenkend mens weet dit

 3. Veteraan

  Defensie zou wel willen maar heeft hier geen tijd voor, het is al een puinhoop door jaren lang weg bezuinigd te worden. En met de advocaten die de terroristen hier gratis kunnen krijgen moeten ze onderhand eerst bekennen voordat er wat gebeurd.
  En nu krijgen ze tot 6 jaar voor genocide, verkrachtingen enz.
  In de meeste gevallen hebben ze na 2 jaar alweer weekend verlof en lopen na 3 jaar nog meer radicalisering en Playstation spelen op straat.
  Zeg maar weer zo’n fictief strafje met miljoenen kosten voor het zover is een huis en uitkering als ze vrijkomen om dan nog eens miljoenen te kosten om in de gaten gehouden te worden.
  En ze gaan dan gewoon weer door met crimineel zijn omdat het zo makkelijk is en lekker voelt totdat ze weer doorgesnoven een bomgordel aantrekken of met een wapen tekeer gaan die ze allemaal al in bezit hebben.
  Met een geladen wapen rondlopen krijgen de allochtonen gemiddeld een taakstraf voor, het moet niet gekker worden.
  Er mag maar 1 straf zijn voor dit tuig en dat is de doodstraf.

 4. van Urk

  Ik zou tegen de VN gaan zeggen: Bekijk de moorddadige filmpjes maar weer terug van IS. “Wie was werkelijk schuldig? “U!”, zoals een onbekend gebleven Amerikaanse sergeant zei tegen een groep Duitse burgers na een verplicht bezoek aan concentratiekamp Bergen-Belsen. “U bent verantwoordelijk voor deze wandaden.” “U, die het Furher heeft toegestaan om deze ten hemel schreiende waanzin ten uitvoering te brengen!”

  1. Willem Bever

   IDD van Urk ….opgelost!

 5. Vrijedenkert

  De Koninklijke Mareschassee en De Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht zijn en gespecialiseerde militairen en zeer gespecialiseerde opsporingsambtenaren die ook voor inzet in oorlogs en conflictgebieden zijn getraind.
  Reguliere troepen zijn hier niet opgeleid en getraind voor die taken die de VN nu wil laten uitvoeren door gewone troepen op missies.

  Nederland bepaalt nog altijd zelf waar het zijn reguliere eenheden en ook opsporingsspecialisten van defensie voor inzet, als inzet voor de VN niet veilig is of als de VN-missie niet uit te voeren is moet Nederland de missie of opdracht gewoon weigeren, reguliere troepen moet je niet in willen zetten voor dit soort taken en als Nederland een bijdrage kan leveren met specialisten van defensie dit per missie en inzet goed overwegen en gewoon weigeren als risico te hoog is of niet uitvoerbaar…

  Den Haag moet dus gewoon ballen hebben en durven weigeren!

 6. Sergeant Monty

  Jihadisten willen helemaal niet in het westen veroordeeld worden.
  Zij erkennen immers onze rechtsstaat niet eens.
  Daarom zijn ze ook afgereisd naar het kalifaat.
  Het is het beste is is om ze lokaal middels een islamitische rechtbank te laten bestraffen.

  Deze erkennen de jihadisten immers wel.

 7. Original NL

  In merkelland – het vroegere Duitsland- zijn inmiddels de eerste is’ers gearriveerd.
  Binnen een paar weken kunnen ook wij de eerste golf is’ ers samen met kroost verwelkomen….ben benieuwd of het
  ” welkom in mijn land koor” weer acte de présence zal geven om de boel een beetje op te vrolijken en deze “helden der islam” het welkom te geven die zij verdienen.

 8. wietordok

  Jullie Nederlanders worden besodemieterd door de verenigde nazies.

  Nederland heeft bloed aan hun handen, mijn kat ook.

  Leer daar verdomme mee leven, wees trots wie je bent, waar je vandaan komt.

  Wij Nederlanders zijn van ver gekomen, om te zijn, wie we zijn.

  Geef dat nooit op.

  Deze terroristen verdienen het lot van Baltazar Gerards.

 9. Michael M

  Als het om 2 letters gaat, ( IS ) direct in buitenland laten berechten en nooit naar Europa halen. Landen als Irak bijvoorbeeld weten daar heel goed raad mee. Nederland is een te poeplief landje.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.