Vol is vol: Grieks eiland komt in opstand tegen veerboot met vluchtelingen

Geen categorienov 01 2019, 21:00
Bewoners van het Griekse eiland Leros hebben een groep van veertig vluchtelingen en migranten geweigerd. De bevolking blokkeerde de haven, op initiatief van de burgemeester van het eiland. Leros kan niet nog meer migranten aan, vindt de burgemeester.
Michalis Kollias, de burgemeester van het eiland genaamd Leros, vond het welletjes. Nóg meer migranten kan het kleine eilandje volgens hem niet aan. Leros ligt vlak bij de Turkse kust. Het is één van de vijf eilanden die een officieel opvangkamp hebben.
Om een beeld te geven van hoe druk het momenteel op die eilanden is: nieuwe migranten krijgen te horen dat ze op z'n vroegst in 2021 of 2022 een afspraak kunnen maken met de asieldienst. Qua personeel trekt Leros het ook niet meer. Te weinig hulpverleners en artsen. Het kamp is namelijk bedoeld voor 800 migranten. Er zitten er momenteel meer dan 2500. En dat terwijl het eiland slechts 8000 inwoners heeft.
Griekenland puilt wat dat betreft dus gewoon uit, want Leros is geen apart geval. Ook het eiland Kos kampt met dezelfde problemen. Daar is plek voor 1300 migranten maar zitten er nu meer dan 4000. En binnenkort 4040, want de veerboot van Leros gaat nu richting Kos.
Je kunt wel nagaan dat op zo'n manier de spanning alleen maar toeneemt in een land als Griekenland. De lokale bevolking heeft al niet veel, de economie ligt op z'n gat en de overheid ervaart toenemende druk vanwege de migranten. Het lijkt mij een kwestie van tijd voor het daar echt goed misgaat. Als het zover is zal Duitsland of Frankrijk wel met vliegtuigen aan komen, met de gelijktijdige vraag of Nederland ook even mee wil helpen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten