Nieuwe JSF: onthaal met blusschuim kan vliegtuig beschadigen, toestel kan gaan roesten

Geen categorienov 01 2019, 20:00
De Joint Strike Fighter (JSF) is nog maar net op Nederlandse bodem of het volgende bericht over haar gebreken komt alweer naar voren! Blusschuim zou namelijk voor roestschade aan het toestel kunnen zorgen. Wat een grap.
De JSF, ook bekend als de nieuwe F-35, blijkt keer op keer weer het toonbeeld van een gefaald en véél te duur project te zijn. Door blusschuim in plaats van water te hebben gebruikt bij het grote onthaal van het vliegtuig, is de luchtmacht nu in rep en roer. Blusschuim kan corrosie veroorzaken en daarom werd er direct een inspectie ingelast.
Maar wees niet bevreesd! Het toestel zou toch nog niet gaan vliegen. Er volgen nog allerlei testen. Want een belachelijk duur vliegtuig, met minder opties dan de Amerikanen en dat bij de eerste levering al praktisch weer verouderd is, moet je natuurlijk wel zorgvuldig testen.
Ik denk dat het ongelukje met het blusschuim typerend gaat zijn voor de hele carrière van het vliegtuig. Het zou me namelijk niet verbazen als we de komende jaren alleen maar slecht nieuws te horen krijgen over het apparaat. Van falende systemen en moeilijk te vervangen onderdelen, tot onvoorziene kosten, matige prestaties en misschien zelfs ongelukken. Heeft het project ooit ook maar íets van goed nieuws opgeleverd? Daar staat mij in ieder geval niets van bij...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten