Natuurclubs leggen het af tegen Formule 1 Zandvoort

Geen categorienov 01 2019, 19:00
Natuurorganisaties zijn niet blij. Wederom hebben zij een kort geding verloren over de Formule 1 op het circuit van Zandvoort. De voorzieningenrechter in Haarlem wees een verzoek om schorsing van het besluit voor de afgegeven natuurvergunning af.
Milieuorganisatie MOB en Stichting Duinbehoud trokken aan het kortste eind. Zij maakten zich ineens druk om de gevolgen van stikstofuitstoot voor het naastgelegen beschermde natuurgebied, maar de rechter dacht daar heel anders over.
De natuurorganisaties vonden ook dat de vergunning veel te snel is verleend. De advocaat van de provincie Noord-Holland spreekt echter van 'winst voor de natuur', want het onderzoek dat aan de vergunning voorafging toonde juist aan dat er een behoorlijke reductie in stikstofuitstoot is. De rechter zei geen reden te hebben om te twijfelen aan de conclusies in het onderzoek.
Het heeft er allemaal veel van weg dat de natuurorganisaties koste wat het kost roet in het eten willen gooien van de Formule 1 fans. Dit is namelijk niet de eerste poging. Eerder deze week probeerden ze de werkzaamheden rond het circuit stil te leggen vanwege de aantasting van het leefgebied van beschermde rugstreeppadden en zandhagedissen. Dat gaf ook geen (voor de natuurorganisaties) gewenste uitkomst. Het zou me dan ook niet verbazen als er binnenkort wéér een poging wordt gedaan om het circuit in Zandvoort stil te leggen. En dat terwijl Circuitdirecteur Robert van Overdijk juist "de meest duurzame Grand Prix" wil organiseren, zo zei hij tijdens de zitting.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten