Wopke Hoekstra heeft volgens geheime notitie fouten gemaakt, maar vindt conclusies daarvan onterecht

Minister Wopke Hoekstra zit duidelijk in de hoek waar de klappen vallen. De minister van Financiën zou de Tweede Kamer niet correct hebben geïnformeerd over de aankoop van een belang in Air France KLM. Dankzij het Algemeen Dagblad werd een geheime notitie gepubliceerd. 

De conclusies daarvan zijn niet mals te noemen. Uit de vertrouwelijke parlementaire notitie blijkt namelijk dat de CDA-minister ‘fout op fout’ heeft gemaakt.

“Deze site (AD) onthulde eerder vandaag het bestaan van het document. Daarin staat dat de minister op meerdere punten regelrecht in is gegaan tegen de manier waarop het kabinet de Kamer daarover hoort te informeren. Zo verzuimde Hoekstra de griffier van commissie Financiën te betrekken, selecteerde hij zelf een groepje Kamerleden om naar Financiën te komen en werden zij vervolgens opgedragen niets met hun fractievoorzitter te delen.”

Natuurlijk is Wopke Hoekstra nu de gebeten hond en dat kwam vandaag tot uiting tijdens een debat in de Tweede Kamer. Zo vindt hij de conclusies van de parlementaire notitie onterecht. Er is ‘echt veel af te dingen’ op de conclusies, zo deelde hij even mede.

“Wat de kwestie zo lastig maakte was dat hij te maken had met zowel Franse als Nederlandse toezichthouders en wetgeving. Dat zorgde ervoor dat hij extra prudent te werk moest gaan, omdat uitlekken van de aankoop of schending van beursregels grote gevolgen zou hebben gehad: ,,Je wilt niet dat je door complicaties de bietenbrug opgaat”, aldus Hoekstra.”

PvdA’er Henk Nijboer is niet te spreken over het handelen van de minister. Hij stopt zijn mening dan ook niet onder stoelen of banken en laat even haarfijn weten wat hij van deze situatie vindt:

“Hoekstra heeft de informatieverstrekking aan de Kamer aangepakt als een consultant, maar wij zijn geen medezeggenschapsraad. Wij zijn de volksvertegenwoordiging. Hij mag pas geld uitgeven als wij dat goed vinden, in plaats daarvan is hij belabberd met het budgetrecht omgegaan. De minister is echter nogal overtuigd van zijn eigen gelijk.”

Chaos alom dus in politiek Den Haag. Hoe zal deze kwestie aflopen? Eén ding is in ieder geval zeker: aan dit gesodemieter heeft helemaal niemand iets!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Jumping

  Prachtig toch ook deze telg uit het Ruttekartel, valt overduidelijk op zijn platte smoel.

  Rutte is een slechte kapitein, hij zwalkt wat rond en liegt zich suf.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  Stop met de EU in deze vorm.

  RUTTUP EN NEXIT.

 2. werikke

  allemaal weer voor de buhne. PVDA die CDA aanvalt en uiteindelijk na veel gezeik heen en weer veranderd er weer niets. PVDA wil zich profileren . Volgens mij was het PVDA die goedkeuring gaf aan de samenwerking met air france. onzin dit weer en ben zeker geen CDA of PVDA aanhanger.

 3. Kretoloog

  Hoekstra denkt dat hij wel lijsttrekker van het CDA kan worden. Forget it. Los van zijn uitstraling (een pleeborstel heeft nog meer charisma) is Wopke niet in staat om mensen te binden. En dat lijkt mij toch voorwaarde nr. 1.

  Nee, er is maar 1 persoon geschikt voor de toppositie binnen het CDA. Dat is Mona Keizer. Bombardeer haar maar snel als de echte opvolger van Buma. Zij zit nu toch maar te verpieteren op Economische Zaken.

  1. Rechtsaf

   Nee man, we hoeven niet te voldoen aan het gezeik van vrouwen aan de top

 4. debontereus

  1 ding is zeker .
  We zijn weer verneukt en het houdt niet op .

 5. J.C.

  Zolang men in de Tweede Kamer in meerderheid bij is met ieder snippertje informatie, dat hen door zich keer op keer “vergissende” bewindslieden van de kabinetten Rutte wordt toegeworpen zal er niets veranderen en gaan we als Nederlandse samenleving regelrecht het links liberale afvoerputje in………..

  1. J.C.

   moet zijn: in meerderheid blij is

 6. Bes Tolen

  De formele gang van zaken is uiteindelijk minder belangrijk dan de materële, de inhoudelijke. Maar de formele kan belangrijk zijn als ten onrechte bepaalde functionarissen zijn gepasseerd terwijl die een bewakingsfunctie hebben. Die te passeren hoort in een organisatie niet en daarvan moet een minister op de hoogte zijn. Dit organisatorische punt moet dus worden uitgediept.
  Belangrijk is verder of de minister wel gelijk had met de aankoop. Heeft die aankoop wel voldoende de betekenis, die de minister er aan hechtte?

 7. Wesley Benbow

  Als je als Minister van Financiën er in slaagt imagoschade op te lopen ben je een knappe jongen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.