6 tips bij de aanschaf van een radiator

De koude maanden staan alweer voor de deur: tijd om op zoek te gaan naar een goede radiator als je er nog geen in huis hebt! Maar waar moet je nu eigenlijk op letten bij de aanschaf van een radiator? We geven je een aantal handige tips.

  1. De warmteafgifte

Het klinkt misschien logisch, maar de warmteafgifte capaciteit van een radiator is natuurlijk het belangrijkste criterium. De capaciteit wordt in dit geval uitgedrukt in watt. Je kunt pas weten welke capaciteit het beste bij jouw woning past wanneer je naar de grootte van de ruimte kijkt, het aantal ramen, de isolatiewaarde en de ligging van je woning. Wanneer je al deze aspecten meeneemt kan een professional je een goede berekening geven van het wattage dat jouw ideale radiator zou moeten hebben. En met dit nummer ga jij natuurlijk de winkels in!

  1. Goedkoop is duurkoop

Misschien kun je voor een prikkie een mooie radiator op de kop tikken, maar dit betekent nog niet dat deze ook daadwerkelijk voldoende warmte afgeeft. Je kunt online het nodige onderzoek doen om de juiste soort radiator te vinden, maar kijk uiteindelijk ook goed naar de merken die radiatoren aanbieden. Gespecialiseerde merken zoals henrad radiatoren staan namelijk eerder garant voor een goede kwaliteit (en goede verwarming!) dan de minder bekende merken.

  1. Het materiaal

Waar radiatoren vroeger veel van gietijzers werden gemaakt is dit tegenwoordig niet vaak meer het geval: gietijzer warmt namelijk traag op en geeft ook erg langzaam warmte af. Het meest gebruikte materiaal op dit moment is plaatstaal of aluminium. Hoewel aluminium wat duurder is dan plaatstaal, warmt het ook wel een stuk sneller op! Kijk dus altijd goed naar het materiaal waar jouw radiator van gemaakt is, voordat je een aankoop doet.

  1. De afmetingen

Hoeveel ruimte heb je eigenlijk op de locatie waar de radiator uiteindelijk moet komen? Houd bij het maken van opmetingen altijd rekening met wat extra ruimte voor ophangbeugels en aansluitingen. Daarnaast heb je achter de radiator zo’n vijf centimeter nodig, en onder de radiator vaak een centimeter of tien. Neem de uiteindelijke afmetingen met je mee wanneer je op zoek gaat naar een goede radiator!

  1. Het uiterlijk

Daarnaast wil je natuurlijk ook een radiator die bij je woning en woonstijl past. Nu dat er toch een nieuwe radiator komt, kun je net zo goed voor een radiator met een passend en mooi uiterlijk kiezen. Je kunt radiatoren aanschaffen in allerlei verschillende kleuren, vormen en maten. Let ook op zaken als de lasnaden, de kwaliteit van het lassen en de zichtbaarheid van aansluitingen. Dit soort zaken hebben allemaal effect op de uiteindelijke look en uitstraling van de radiator.

  1. Overige opties

Gebruik je de radiator multifunctioneel en zet je er bijvoorbeeld een kast of tafel overheen, of leg je er normaliter een mooie plank op zodat je de radiator ook op andere manieren kunt gebruiken? Houd dan ook hier rekening mee bij de aanschaf; niet iedere radiator geeft dezelfde mogelijkheden!

Aan wat voor eisen moet jouw toekomstige radiator allemaal voldoen?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

1 reactie

  1. Blitzkrieg

    Verwarming en isolatie. Vermoeiend in deze barre klimaattijden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.