Brexitpeiling: Labour pakt deze week wéér zeteltjes, verschil met Conservatieven slechts 6%

Vorige week verscheen een peiling in het Verenigd Koninkrijk waaruit bleek dat de Labour-partij aan een eindsprint is begonnen om de Brexitverkiezingen van 12 december te winnen. En vandaag blijkt uit nieuwe peilingen dezelfde trend. Labour pakt zelfs 4% tegenover vorige week. Het lijkt erop dat mensen die afgelopen jaren niet stemden, nu  opdagen voor Labour.

Op de bovenstaande peiling zien we dezelfde trend als vorige week, toen schreven we al over de opmars van Labour in de Britse politiek. Ook deze week lijkt de opmars van Labour door te zetten en pakt de partij van Jeremy Corbyn zelfs vier procent in één week.

Het grote strijdpunt tijdens de verkiezingen volgende week is natuurlijk de Brexit. Boris Johnson wil deze koste wat het kost realiseren, maar Labour wilt dit juist niet. Het lijkt erop dat de bevolking van het Verenigd Koninkrijk over deze lijn is gepolariseerd. Dat de conservatieven nog steeds de grootste zijn is niet verrassend, maar waarom Labour plotseling zo snel stijgt in de peilingen is niet helemaal duidelijk. Het kan een fout zijn van de peilers, maar het kan ook zijn dat mensen die normaal gesproken niet stemmen nu wél stemmen en dan vaker voor Labour kiezen dan voor de Conservatieven.

Het verschil tussen Labour en de Conservatieven neemt op dit moment af. Met nog één week te gaan worden de Brexitverkiezingen in het Verenigd Koninkrijk enorm spannend. Immers is het verschil nog maar 6% en lijken de conservatieven niet zo sterk als voorheen.

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

42 reacties

 1. Wesley Benbow

  De kans dat Labour deze verkiezingen wint is nihil en de kans op een ‘hung Parlement’ is heel klein.
  Labour verdient het ook niet om te winnen, hoewel een zege van Johnson voor GB een ramp is.

  Dit land is reddeloos en zal een enorme crisis moeten doorstaan om weer een beetje te kunnen opkrabbelen.

  1. Meriadoc Brandebok

   Ik ben dit met je eens, hoewel de term “ramp” erg sterk is uitgedrukt. Johnson heeft zich van hardliner rap ontwikkeld tot een gematigde Conservatief met een pro-Europese agenda. Zijn deal was voor 95% diezelfde als May, de gematigde Brexitters werden weer toegelaten in de partij en hij stond tezamen met Macron Trump uit te lachen.

   Ook heeft hij het gevaar van de Brexit Party succesvol geneutraliseerd.

   Laten we het maar een wervelwind noemen.

   1. Wesley Benbow

    Ik acht Johnson als bestuurder incompetent. Dat hoeft niet direct een ramp te betekenen, maar in dit verscheurde land dat een grote economische crisis tegemoet gaat niet bepaald een voordeel.

    1. Meriadoc Brandebok

     @Wesley Benbow

     Ja, maar de Tories hebben de laatste jaren een aaneenschakeling van incompetente premiers geleverd. Camerons premierschap ging in vlammen op, over May zullen we het maar niet hebben en Johnson heeft gewoon geluk.

     Het achterliggende probleem is de incompetente conservatieve partij-elite met de saboterende harde Brexitters. Labour heeft gefaald hier een integer en competente partij tegenover te zetten. Want als zij dat wel hadden gedaan, hadden ze de Tories een oplawaai van jewelste verkocht.

     1. Wesley Benbow

      “Labour heeft gefaald hier een integer en competente partij tegenover te zetten. Want als zij dat wel hadden gedaan, hadden ze de Tories een oplawaai van jewelste verkocht.”

      Hier ben ik het dus volmondig mee eens.

     2. Rammstein

      ” Labour heeft gefaald hier een integer en competente partij tegenover te zetten. Want als zij dat wel hadden gedaan, hadden ze de Tories een oplawaai van jewelste verkocht.”

      Blijkbaar heeft Labour dat dus niet in huis. En wat er niet in zit, komt er ook niet uit. Dat is geen falen, dat heet incompetentie en gebrek aan kwaliteit. Zoals bij alle socialistische partijen in Europa. De sociaal-democratie heeft zichzelf overleefd en is op sterven na dood.

     3. Meriadoc Brandebok

      @Rammstein

      Labour heeft het wel in huis. Met een nieuwe partijleider, een gematigd centrum-links verkiezingsprogramma en een ordelijke campagne had men de Conservatieven met de handen in de zakken verslagen. Zeker, gezien het feit dat Labour sinds februari een opwaartse beweging heeft gemaakt in de peilingen.

      Precies het tegengestelde geschiedde: het manifest omvatte zulke fabelachtige verkiezingsbeloftes dat niemand geloofde dat Labour deze kon verwezenlijken, antisemitisme werd onvoldoende aangepakt, Corbyn bleef aan en de campagne werd een puinzooi.

     4. Rammstein

      Met omhaal van woorden en tegenstrijdige krompraat probeert Meriadoc het totale gebrek aan talent en kwaliteit bij Labour te maskeren.

      De antisemiet, die gekke loensende tuinkabouter Corbyn zit er nu 4 jaar en brengt er niets van terecht. Kijk naar de vorige partijleiders Ed Milliband en Gordon Brown – allemaal puin en incompetentie. de vakbonden hebben er veel te veel invloed.

     5. Meriadoc Brandebok

      @Rammstein

      Nee, ik bestrijd dat Labour niets in huis heeft. De partij op zichzelf heeft potentie, maar heeft fors geblunderd.

      Corbyn deed het nog goed in 2017, maar heeft de glans verloren.

      Ik hoop dat deze week de koppen van Jeremy Corbyn en Jo Swinson rollen. Beiden hebben er een enorme pestzooi van gemaakt.

     6. Rammstein

      Too little, too late.

 2. EU kok

  Het de verkiezingen in het verenigd koninkrijk gaan verdacht veel op die van de USA lijken.
  De een wint, niet omdat hij/zij de beste is, maar omdat de tegenstander gewoon matig is.

 3. weer opnieuw

  tja , het blijft spannend maar de uitslag van het referendum ligt er glashard. De stront vlek zijn voorspellingen zijn nog nooit uitgekomen dus ik verwacht gewoon een winst voor de brexit want de Engelsen hebben momenteel veel last van de ongewenste migranten richting hun eiland.

  Het enige dat de UK kan redden is zich los weken van het dictatoriale regenteske brussel zodat men de centjes van de netto betaling fijn in eigen zak houd in plaats van verdelen over de zuid europese en oost europese crisis.

  Ik denk dat de britten niet gek zijn en zich niet meer laten leiden door de regenten van brussel. Eerst een brexit en dan een nexit

  stem sociaal , stem pvv en laat de linkse stront vlekken links liggen met hun angst verhaaltjes en bangmakerij. Stop de parlementaire unie van de EU nu het nog kan zonder een oorlog

 4. JochemX

  Het verschil is veel groter dan 6%. Het is ongeveer 15%. Het is 6% van het totaal, niet van het verschil. Van die peilingen klopt meestal geen donder en een Brexit is voor iedereen een zegen.

  1. Piet51

   @JochemX
   Her verschil is 6 procentpunten. Labour moet daarvoor 3% (van het totaal) wegvissen bij de Conservatieven of volledig bij de andere partijen. Dat is beslist niet onmogelijk. Die 15% is minder interessant, omdat het voor winst of verlies altijd om het aandeel van het totaal gaat.

   1. JochemX

    Verschil blijft verschil.

    1. Piet51

     @JochemX
     Verschil blijft verschil, dat is een waarheid als een koe. Hoe bedenk je het? Maar een andere waarheid als een koe is, dat het verschil steeds kleiner wordt. Het lijkt er in ieder geval steeds meer op, dat het VK heel goed zou kunnen vervallen tot een onbestuurbare staat. En daar zit in ieder geval niemand op te wachten.

    2. weer opnieuw

     malle pietje maakt het verschil zeker niet. Zijn lappen tekst zullen steeds langer worden om je te overtuigen. Gelukkig wordt zijn woordenbrij steeds meer een labyrint waar ie zelf in verdwaalt.

     1. Piet51

      @weer opnieuw
      Ik probeer het echt voor jou zo eenvoudig mogelijk te houden, want ik vind het leuk dat je mee blijft doen, ondanks al je missers. Van fouten leer je, zullen we maar zeggen. Maar die eenvoud heeft wel z’n grenzen. Nog eenvoudiger en mijn boodschap komt niet meer over. Zoals je weet gaat het mij vooral om de anonieme deelnemers hier, de lezers. En die zijn niet gebaat bij eenvoudige teksten in Jip-en-Janneke taal.

     2. weer opnieuw

      malle pietje , je hebt geen boodschap papegaai je eeuwige herhalingen zijn zelfs voor de anonieme lezer erg vervelend. Hoe maak je dat een narcist duidelijk ? vergeefze moeite begrijp ik inmiddels

     3. Piet51

      @weer opnieuw
      Weet je, @weer opnieuw, wat ik zo leuk vind? De inkoppertjes, zoals hier “mijn boodschap”, kop je zonder uitzondering altijd ook braaf in. De moeilijker teksten negeer je.

   2. Wesley Benbow

    Het is niet onmogelijk maar ook niet erg waarschijnlijk.
    Corbyn won het laatste debat met Johnson niet en daarmee lijken zijn kansen verkeken.

 5. Henk Albarda

  Eerst even een lachbui verwerken. Punt1 en bedenk dat ik een Boris Johnson die-hard fan ben, hebben de Tories vanaf 4 weken geleden slechts ‘een kans’ gehad te winnen, geen enkele zekerheid. Punt 2 zijn er tenminste 6 polling bedrijven bezig, waarvan 2 die iedere week veel optimistischer over Labour zijn, dan de andere. Punt 3 zijn de engelse jongeren net zo links geindoctrineerd als wesley benbow die met zwarte oogkleppen en 100 % geluiddichte oordoppen door het leven gaat. Die jongeren hebben nooit de USSR 1945 – 1989 meegemaakt en zijn anti-semitisch opgevoed, net als wesley benbow. Anti-semitisme is de zwaarste vorm van racisme die links en moslims uitvoeren.

  1. Top

   Dit is dus wat je kan noemen ‘Nepnieuws’.

 6. Rosasolis

  De verassingen zijn nog niet de wereld uit. Waarom zouden gedurende deze afgelopen jaar, tenminste 2 keer per maand honderd-duizenden ontevreden burgers uit alle delen
  van Groot-Brittannie naar de Westminster Parlement terrein gereisd om tegen de brexit te demonstreren? Al deze mensen gaan niet voor de conservatieven stemmen. Niet alleen zijn ze tegen de brexit, maar zij zien Johnson niet als premier. Binnen 5 jaar heeft de
  VK 3 premiers gehad! Tot nu toe, gedurende deze hedendaagse tijd, is dit nooit eerder gebeurt. De bevolking van Groot Brittanie is moe en verlangd naar rust, vrede, en geen turbulentie meer. Dat krijgen ze niet met Johnson. Daarom kiezen ze voor
  Corbyn. Vorige week heeft de National Party of Scotland, bekend gemaakt dat als de brexit doorgaat, dat Schotland uit de VK zal stoppen. Deze Schotse partij wordt door 95% van de burgers in Schotland gesteund. Maar op 12 december zullen ze op Labour
  gaan stemmen, omdat ze de brexit niet zullen gaan accepteren.

 7. George Knight

  Labour met inzet van de radicale Momentum-beweging is een sterke campagnemachine. Zo zijn er vele jonge kiezers geregistreerd van wie verwacht wordt dat ze op Labour stemmen. Die slordige jeugdigen die in 2016 bij het referendum ‘vergaten’ om te gaan stemmen en daarom de rechtse partijen de overwinning op een zilveren schaaltje schonken.

  Daarbij komt dat tegen het einde van een campagne de verschillen tussen de grootste partijen altijd kleiner worden. Peilingen van YouGov of Politico laten overigens voor 7 december nog steeds een verschil zien tussen Conservatieven en Labour van respectievelijk 11 of 10%.

  Er is geen zinnig woord over te zeggen tot welke einduitslag het districtenstelsel leidt. Ook vanwege de zogenaamde strategische stem. Labour en LibDems kunnen in een bepaald district een Conservatieve kandidaat verslaan als ze gezamenlijk de kandidaat steunen die het meeste kans maakt om die Conservatief te verslaan. Maar ook dat beeld van samenwerking is verdeeld.

  Het is overigens onjuist dat Labour niet koste wat kost de Brexit wil realiseren. Corbyn wil dat wel, maar kiest vanwege onder meer de rechten voor werknemers voor een ‘zachtere’ variant dan Johnson. Corbyn en Labour hebben zich doen kennen als voorstander van de Brexit. Het aangekondigde aftreden van de gematigde vice-partijleider Tom Watson die een Remainer is en druk vanuit de vakbonden geeft aan hoe de verhoudingen binnen Labour liggen: pro-Brexit. De binnen Labour machtige voorzitter van de Unite-vakbond Len McCluskey zei daarover: ‘Labour is not a Remain party. Labour is a party which says we will respect the 2016 referendum and we will negotiate a credible exit from the European union.’

  1. M. Brandenburg

   Onzin, Corbyn wil een referendum met een vertrek na een referendum met de keus of als vazal zonder rechten voor het VK of een blijven. Iets beter het nieuws volgen vriend, onze Islam knuffelaar Corbyn is hier al uitgebreid over doorgezaagd op nationale tv.

  2. Rosasolis

   @George Knight. Als Labour de winnende partij op 12 december wordt, dan behalve dat Corbyn premier wordt, dat hij en zijn partij waarschijnlijk kiezen voor opnieuw de referendum te houden na de kerst vakantie. De meeste Labour kiezers willen geen brexit.

   1. Wesley Benbow

    Een meerderheid van de aanhang van Labour wil geen Brexit maar een grote minderheid wel. Dat is de reden waarom Corbyn hier een zwabberkoers vaart. Ze verdienen er zwaar op te worden afgerekend.

 8. StanleyC

  Brexit is beste wat ze kan overkoen. Alles beter dan de stalinistische dictatuur EU.

 9. M. Brandenburg

  Dit is helemaal geen poll vanuit het VK, het is een poll van wij van WC-eend, Iik bedoel uiteraard de EU, je weet well dat clupje dat ook polls in Nederland houd onder zorgvuldig geselecteerde mensen, om vervolgens met veel bombarie te doen alsof het representatief is, Wie kontakt heeft met mensen binnen het VK weet dat Labour op een historische nederlaag afstoomt, en dat de pogingen van bijvoorbeeld de BBC en, ITV en channel 4 om labour via leugens in het zadel te houden worden dagelijks blootgelegd. Nergens waar je komt is er echte steun voor Labour. Channel 4 wilde een leuke show maken met 12c labvour stemmers, de eerste vraag wat vinden julie van Boris, aalemaal vonden ze hem geweldig, wat vinden jullie van Corbain, het meest vriendelijke wat werd gezegd was “onbetrouwbaar en leugenachtig”, op de vraag wie labour zou gaan stemmen ging geen hand omhoog, op de vraag wie overwoog om conservatief te stemmen, gingen zonder nadenken alle hande de lucht in. Let wel dit waren zorgvuldig geselecteerde labour stemmers die hun hele leven net als hun ouders al labour stemmen, en dit is de tendens in heel het VK. De Scotse vrienden hebben het ook zwaar, die willen niet eens meer et de media praten omdat net als bij Labour nadat ze hun mond openen, binnen het uur de leugens worden ontkracht en hun stommiteiten worden weergegeven. Lib Dems, daar moet bijna niemand iets van hebben sinds die duidelijk hebben aangegeven de democratie niet te respecteren.

  Nee Links gaat een gigantische rechtse direct op de neus ontvangen.

  1. Piet51

   @M. Brandenburg
   Ik volg Channel 4 redelijk trouw, maar heb dit gemist. Wanneer was die “show” van Channel 4?
   Overigens stel je de te verwachten uitslag m.i. iets te uitgesproken voor. Vanochtend in Trouw stond een reportage over het Britse district Uxbridge and South Ruislip, dat door Johnson in het parlement wordt vertegenwoordigd. Het is beslist nog niet uit te sluiten, dat Johnson dit gaat verliezen aan de ex-Iraniër Ali Milani van Labour en dan zit hij niet meer in het parlement. Wat dat voor zijn kansen als toekomstig premier betekent lijkt volstrekt onduidelijk.

   1. Meriadoc Brandebok

    @Piet51

    Nee, het is afgelopen voor Labour. De campagne is beroerd verlopen en men staat mijlenver achter in de peilingen. Het was al afgelopen toen de Tories een verbond met de Brexit Partij in de schoot kregen geworpen.

    Ik vind het ook niet leuk, maar het is helaas niet anders

    De LibDems gaan ook al af als een gieter. Die domkop van een Swinson heeft de verkiezingen mogelijk gemaakt, terwijl het een charismaloze muis is. Ze heeft zichzelf schromelijk overschat. Dat zij vrijdag maar mag aftreden.

    Men had gewoon Johnson moeten lsten bungelen en de implementatie van de Brexitwet hard bekritiseren.

   2. Wesley Benbow

    Ik ben het eens met Meriadoc. Labour gaat deze verkiezingen verliezen en dat is bijna een prestatie te noemen. De Britten moeten kiezen uit twee dramatisch slechte kandidaten en kiezen de in hun ogen minst slechte.

    Labour had, met de verdeelde achterban, niet het lef een helder standpunt over de Brexit in te nemen. Daar wordt ze terecht voor afgestraft.

    1. weer opnieuw

     Als de stront vlek zegt dat iemand verliest zeg ik dat ie wint. Trump wordt nooit president zei iemand hier kijkend in zijn glazen bol

    2. Meriadoc Brandebok

     @Wesley Benbow

     Het is eigenlijk ironisch: Labour had alles mee. De Tories hadden bezuinigd en kregen de Brexit niet voor elkaar, men had niet in een kabinet gezeten waarvoor zij kon worden afgestraft en wat betreft de NHS was er veel te halen.

     Op zichzelf had men wel een helder standpunt (tweede referendum om het volk een Corbyndeal voor te leggen), maar men wist het niet geloofwaardig aan de man te brengen. De Conservatieven waren wat betreft de Brexit misschien nog wel grotere zwabberaars: de Unie werd gesplitst door de harde grens in de Noord-Ierse zee, waarvan Johnson bezwoer dat deze er niet zou komen. Daarmee gaf hij de EU de zin die May de EU niet had willen geven. Johnson had ook gezegd dat hij liever zou sterven in een greppel dan om uitstel te vragen, maar moest daar later op terugkomen. Toen riep hij dat hij binnen een jaar een handelsovereenkomst zou sluiten, waarvoor men doorgaans meer dan vijf jaar uittrekt. Maar in tegenstelling tot Labour wisten de Conservatieven hun Brexit wél te verkopen aan de kiezer.

     1. Piet51

      @meriadoc en Wesley Benbow
      Rationeel zou je zeggen, dat jullie gelijk hebben. Maar ik wil er nog niet helemaal aan. Heel veel andere deelnemers hier beweren terecht, dat er vaker verrassingen waren. Kijk maar naar de verkiezing van Trump boven Clinton en het Brexit-referendum, waar heel onverwacht toch voor “leave” werd gekozen. Geheel onverwacht dus toch een verrassende uitslag. Ik ben benieuwd of we dat hier nu ook gaan zien.
      Het is voor mij wel de vraag wat het VK gaat doen. Wordt Johnson inderdaad gematigder nu hij elke dag meer inzicht krijgt in de gevolgen. Zal Corbyn bij een onverwachte overwinning Brexit toch doorzetten en tegen welke voorwaarden dan?

     2. Wesley Benbow

      Ik hoop dat je gelijk krijgt, Piet51, maar ik heb er een hard hoofd in.

     3. Meriadoc Brandebok

      @Piet51

      Je hebt gelijk dat rationeel niet meer van deze politieke tijd is. Maar ik acht de kans dat Labour een hung parliament weet te forceren nihil. Daarvoor heeft de partij de kansen verspeeld.

      Het is interessant om je af te vragen wat er in de toekomst gaat plaatsvinden. Ik voorspel dat Johnson er de volgende dag zijn terugtrekkingsakkoord doorheen jast en de Brexitwetgeving implementeert. Wat er daarna gaat gebeuren is onduidelijk. De premier heeft toegezegd te onderhandelen met de EU, en dat is op zichzelf positief, want men had direct in de armen van Trump kunnen rennen.

      Maar de Brexit is als een soap. Er lopen tal van onvoorspelbare personages in rond. Er is alleen geen schrijver die het verhaal kan stroomlijnen en de personages onder controle houdt. Het plot blijft onvoorspelbaar, met vreemde ongeloofwaardige wendingen waar men soms geen touw aan vastknopen kan.

     4. Wesley Benbow

      Voorspellen is altijd moeilijk, vooral als het over de toekomst gaat, maar het meest waarschijnlijk lijkt me dat Johnson na het verwerven van een meerderheid de Brexit-deal er door drukt en vervolgens in een eindeloze bureaucratische guerrilla terecht komt van de implementatie van deze deal.
      Dit gebeurt in een tijd waarin een combinatie van de negatieve economische gevolgen van de Brexit en de onvermijdelijke komende recessie Groot Brittannië in een diepe economische crisis zal duwen.

      Arm Engeland.

     5. weer opnieuw

      De oliedomme stront vlek heeft kennelijk geen idee dat alle oude handelsakkoorden nog steeds open staan en van toepassing zijn. De unie en de uk keren gewoon terug naar de Transports Internationaux Routiers ofwel TIR regelingen.

      Er gebeurd dus helemaal niets anders dan dat er een netto betaler vertrekt stront vlek en dat wij dat wij dat gat mogen opvullen door vanaf volgend jaar minimaal 13.000.000.000 euris af te tikken naar het regenten bolwerk brussel stront vlek

      Hopelijk blijft de meerderheid bij zijn standpunt dat een brexit het beste is voor het land en laten ze zich niet bang maken door doemdenkers en leugenaars

     6. Meriadoc Brandebok

      @Benbow en @Piet51

      Misschien een aanrader om dit stukje te bekijken. Aanschouw de tenhemelschreiende arrogantie van de Conservatieven, de arrogantie van de macht.

      twitter.com/joepike/status/1204018593656180736

      Het klootjesvolk moet de bek houden. De doorsnee conservatief bukt nog voor een ministerspost. De partij is afgezakt tot een elitaire vieze club.

     7. Piet51

      @weer opnieuw
      De TIR is volgens mij geen handelsakkoord. Die handels akkoorden moeten bij een Brexit, afhankelijk van de vorm ervan, weer volledig onderhandeld worden. Deskundigen zeggen, dat dat nog veel complexer en tijdrovender is dan het besluit tot een Brexit zelf.

      Een eerdere niet door jou beantwoorde reactie van mij op jouw TIR-suggestie: “Je bent vast heel deskundig op het gebied van wegvervoer, maar ik heb andere info over TIR en de elektronische variant ervan. Iedereen, zonder uitzondering en inclusief de douane, in de transportwereld is bezorgd over de gevolgen van Brexit voor het wegverkeer. En dan bedoelen ze onder meer de wachttijden.

      Verder gaf @Wesley Benbow toen ook al aan:
      “De effecten van de Brexit staan hier netjes op een rij:
      ht*ps://www.theguardian.com/business/2019/oct/25/how-has-brexit-vote-affected-uk-economy-october-verdict”

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.