Brief van OM omtrent MH17: ‘Rusland schendt Europees verdrag’

Ondanks herhaalde verzoeken van het Openbaar Ministerie en minister Stef Blok heeft Rusland totaal niet meegewerkt aan de uitlevering van een verdachte rondom MH17. Dit staat in een brief die het OM schreef aan de nabestaanden van de verschrikkelijk ramp. Het OM komt met de heftige conclusie dat Rusland hiermee het Europees verdrag schendt. 

De verdachte, Vladimir Tsemach, is al maanden een speelbal tussen Oekraïne, Rusland en Nederland. Nederland wil hem graag verhoren omdat hij vijf jaar terug in een filmopname zei dat hij de bewuste buk raket had verstopt, het zou gaan om de buk raket die MH17 heeft neergehaald. Met zulke uitspraken op video is het niet meer dan normaal dat Nederland deze verdachte wil verhoren om meer duidelijkheid te krijgen. Maar een jaar vol met diplomatiek getrouwtrek heeft ons nog helemaal niks opgeleverd.

In juni werd Tsemach nog op bizarre wijze ontvoerd door de Oekraïense geheime dienst. Als onderdeel van een gevangenenruil kwam Tsemach weer in ‘Russische handen’. Beide landen – Rusland en Oekraïne – leveren geen onderdanen uit volgens de grondwet. Dus toen Tsemach eenmaal in Rusland was, was dit dé kans voor Nederland om Tsemach in handen te krijgen. Echter werkt Rusland hier niet aan mee.

“De brief van het OM maakt opnieuw duidelijk dat Rusland niet meewerkt aan het MH17-onderzoek”, zegt politiek verslaggever Fons Lambie.  “Het is interessant om te zien hoe het onderzoeksteam de laatste maanden steeds meer druk op Rusland probeert te zetten. Vorige maand werden telefoongesprekken van rebellen in Oost-Oekraïne openbaar gemaakt, waarin een aantal hooggeplaatste Russen werden genoemd. En vandaag dus de brief aan de nabestaanden.”

Nu is het aan Den Haag om te stappen te nemen. Rusland overtreedt het Europees verdrag, welke pressiemiddelen Den Haag nu in gaat zetten wordt interessant om te volgen.

“Nu het OM officieel heeft vastgesteld dat Rusland niet meewerkt, is de vraag wat het kabinet hiermee doet. Het zal zeker gebruikt worden in de gesprekken over de staatsaansprakelijkheid tussen Nederland, Australië en Rusland.”

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. Kretoloog

  Bart schrijft het artikel van RTL-nieuws over. Maar laat de belangrijkste passage weg. Namelijk dat Tsemach niet meer in Rusland is, maar weer is terug gekeerd naar Oekraïne. Uitleveren wordt zo wel lastig. Moeten ze hem weer opnieuw gaan ontvoeren.

 2. Sergeant Monty

  “vastgesteld dat Rusland niet meewerkt, is de vraag wat het kabinet hiermee doet.”

  Misschien kan een politicus die Rusland goed gezind is bemiddelen in deze kwestie.

  1. Dropje

   Ja je zult maar aanhanger zijn van de partij en die de betrokkenheid van Rusland maar steeds in twijfel blijft trekken en daarmee pist op het graf van 193 dode landgenoten

 3. Mycase

  Soms wordt hier zo dom gelult je gelooft je oren niet .
  EN VOORAL NIET VERGETEN DE TROLLEN NIET VOEREN .

  1. Vanduinen

   “geluld” is er één van. Dus niet met een t . Bregrepen?

 4. Trude Herr

  Putin weet van de hoed en de rand. Deze baas houdt zijn kaken op elkaar en verder geen commentaar. Wanneer een verklikker in het buitenland een kopje thee drinkt weet hij dat.
  Raar genoeg zijn er nog mensen die deze lijder een lauwerkrans omhangen.

 5. Timber

  Dit artikel is het plaatsen niet waard. Rusland heeft namelijk nooit het EAB ondertekend, omdat Rusland niet lid is van de EU.

  Waarom zouden ze dan meewerken? Doen de Amerikanen ook niet. Want dan hadden we in Den Haag al lang Clinton en Obama kunnen vervolgen voor oorlogsmisdaden.

  Dit is een politiek afleidingsmanoeuvre, zodat we onze aandacht verslapen op wat wel belangrijk is.

 6. Jumping

  Het OM heeft opdracht gekregen, van het Ruttekartel, om ff de aandacht te richten, op een ander incident, dan het door Rutte vergeten Irak bombardement.

  Komt toch goed uit.

  Links Nederland is in staat, om een persoon erbij te betrekken, die Rutte persoonlijk met al zijn 1,4 Miljoen kiezers, bij het grof vuil heeft gezet.
  Daarnaast heeft Rutte, nog een Cordonsanitair uitgevaardigd, tegen de PVV en het FVD.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

 7. Meriadoc Brandebok

  Ruslsnd is een vieze schurkenstaat en zij zal nooit meewerken aan de ontmaskering van de daders. Men zit er zelf immers vuistdiep in.

  1. Wesley Benbow

   Dat is een feit, Meriadoc, maar je terechte constatering zal hier waarschijnlijk niet goed vallen: veel reaguurders hier achten de smerige dictator Putin hoger dan onze eigen democratisch gekozen bestuurders.

   1. Meriadoc Brandebok

    @Benbow

    Eens, de NSB-mentaliteit speelt weer goed op.

    Omdat men niet tevreden is met het politieke beleid levert men dit lsnd evengoed uit aan Rusland en Trump. Te gek voor woorden.

    1. Wesley Benbow

     Klopt, NSB-ers hadden een buitenlandse dictator ook hoger zitten dan de eigen regering.

  2. Kretoloog

   Kijk, Brandebok en Benbow zijn elkaar weer eens lekker aan het oppijpen.

   “Vieze schurkenstaat” “Smerige dictator”, maar verder zijn Guus en Rien o zo beschaafd hoor.

   1. Wesley Benbow

    Ik begrijp dat Kretoloog zich stoort aan de kritiek op de geliefde leider Putin.

 8. Job Jansen

  Goh, je zou bijna Timmerfrans sturen voor een goede toespraak. Misschien dat de Russische bevolking er ook in trapt zodat ze bij de volgende verkiezingen niet meer op Putin stemmen…
  Russen luisteren niet naar Brussel!

 9. Mycase

  Mooi om te zien dat de trollen alleen nog met elkaar wat uit te wisselen hebben .

  1. Original NL

   @ Mycase…..idd en wat ze uitwisselen boeit niemand. Scrol de trol!

 10. Original NL

  Vladimir Vladimirovitsj Poetin gaat zijn staatsburgers aan niemand uitleveren..!

 11. Anne Sophe Schillersdorf

  Goedkope en zeer opzichtige EU propaganda! Putin hoeft niemand uit te leveren omdat Rusland niet betrokken was bij het neerhalen van de MH17. Misschien dat Zyrenovsky zijn voorganger (Porkyshenko de oorlogsmisdadiger) eens moet opsluiten

  1. Ted Vreden

   Helemaal eens Anne. NL moet eens verder zoeken.
   Rusland had niets te winnen met het neerhalen van MH17.
   Oekraïne, de VS en bondgenoten wel. Zoeken binnen de eigen gelederen zal meer opleveren.

 12. Bes Tolen

  Er wordt onnoemelijk veel professionele desinformatie de publiciteit ingeslingerd en dat is de laatste decennia geëxplodeerd. Het heeft mee te maken met machtsuitoefening in en over Europa. Met de Joego Slavische oorlogen is een periode geconcretiseerd, die de Europese bevolking vast niet heeft gewild. Die is opgelegd in het bijzonder door Amerika of te wel de regering Clinton. Hierbij heeft het multiculturalisme daadwerkelijke invloed gekregen als staatsleer en dat zet de westerse wereld in de etalage als onzindelijk in haar politiek. Het westen is ook voor zichzelf onbetrouwbaar geworden en dat levert scheve toestanden op waarvan veel mensen dan denken dat het wel goed zal zijn maar een massa anderen dat sterk betwijfelt. En deze laatsten zullen vaak gelijk hebben maar niet krijgen. We hebben last van veel wat niet deugt en wat tot afbraak leidt.
  In de Joego Slavische oorlogen kregen de Bosnische moslims en Kosovaren het gelijk aan hun kant en ook bepaalde heersers in nieuw ontstane landen. Leugens, propaganda kregen de overhand, vele oorlogsdoden en andere slachtoffers en rampzalige vernielingen. Een schande voor de westerse mogendheden, die zich heel speciaal meenden zich te moeten laten gelden. Denk ook aan de NATO, die zich zou moeten bewijzen.
  Het beroerde is dat vrijwel geen enkele westerse regering nog de belangen van de eigen bevolking op de eerste plaats wil zetten. Dat is de prijs van de dogmatische politiek, die dominant is geworden. Waar het bijvoorbeeld gaat om minderheden, die dan als zielig zijn te bestempelen en altijd gelijk zouden hebben.
  Wat moeten we bijvoorbeeld denken van Oekraïne? Hoe gruwelijk gaat het daar toe? Komt de Nederlandse regering wel eerlijk op voor de belangen en welzijn van de nabestaanden van de vele Nederlandse slachtoffers? De twijfel is er. Die is niet de oorzaak maar een gevolg van wat twijfel geeft. Die twijfel wordt niet alleen of zozeer veroorzaakt door de berichtgeving over de ramp maar door het hele politieke gedoe waarin stellig het westen een grote rol speelt en waarover geen betrouwbare berichtgeving is. Wat spookt men daar uit? Ondertussen zitten we met een regering, die we zelf niet kunnen vertrouwen waar het gaat om zoveel Nederlandse slachtoffers. Dat zijn ook de nabestaanden. Er zijn geen woorden voor te vinden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.