Dit keer waarschuwt Sadet Karabulut terecht ‘Nederland moet niet met Frankrijk op Iran-missie’

Tweede Kamerlid Sadet Karabulut (SP), u weet wel, die van dat schimmige internationale politieke gedoe, publiceerde deze week een opiniestuk op Joop.nl. Het gebeurt niet vaak dat Karabulut iets eetbaars opdient, maar dit keer dus wel. Volgens Karabulut is het een slecht idee dat Nederland ‘samen met Frankrijk op missie gaat in de Straat van Hormuz’ nabij Iran. Volgens Karabulut biedt zo’n missie risico’s en weinig baten.

Het SP-Kamerlid hekelt de plannen van het kabinet om een Nederlands marineschip naar de Straat van Hormuz te sturen. Volgens de SP’er is er ‘van alles aan te merken op Iran’, maar is het sturen van marineschepen niet de methode om eventuele doelstellingen van buitenlandbeleid aangaande Iran, te realiseren.

Verder is het de vraag in hoeverre het realistisch is een land dat zich zo ver van Iran bevindt zich mengt in de problemen in de regio aldaar en een betekenisvolle impact heeft:

“Dat er van alles en nog wat aan te merken is op de Iraanse regering, is overduidelijk. Daarom vroeg ik de minister eerder deze maand nog op te treden tegen de verantwoordelijken van de recente, ongehoorde massamoord op honderden demonstranten. Stevige diplomatie zal nodig zijn en blijven om Iran te houden aan het respecteren van mensenrechten.”

Volgens Karabulut is er dus ‘van alles aan te merken op het regime in Teheran’, maar betwijfelt zij of de inzet van de marine daadwerkelijk resultaten oplevert. Volgens haar is de missie onder leiding van Frankrijk slechts ‘een uitvloeisel van Amerikaans buitenlandbeleid’ en zou de missie de diplomatie met Iran kunnen bemoeilijken:

“Er zijn vooral twee grote risico’s verbonden aan het sturen van een Nederlands schip. Ten eerste kan dit gemakkelijk opgevat worden als onderdeel van het beleid van de VS, die ook, in ruime mate zelfs, militair aanwezig is voor de Iraanse kust. Niet in de laatste plaats omdat door Nederland verzamelde informatie ook gedeeld zal worden met de VS. Daarnaast kan een Europese militaire missie diplomatieke inspanningen om het nucleaire akkoord met Iran overeind te houden juist bemoeilijken. Dat geeft het kabinet ook zelf toe.”

De vraag is dan ook wat het nut is van de missie. In Irak en Afghanistan, twee landen naast Iran, bevinden zich troepen van een internationale coalitie. En in de Straat van Hormuz ligt regelmatig een Amerikaans vliegdekschip voor anker. Dus wat is dan de toegevoegde waarde van een Nederlands marineschip? Goede vraag van Karabulut!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. Veteraan

  Er moet ook geen Iran missie komen net zoals economische maatregelen tegen dat land niet gaan helpen en ook niet de lachwekkende pogingen tot gesprek.
  Graag plat bombarderen dit land en sorry voor die paar niet-terroristen dan.
  Iran zorgt voor de meeste terroristische groeperingen en aanslagen ter wereld en verder, samen met Noord Korea, voor de meeste hacks en criminele acties.
  En de enige die het aanpakt is Trump.

 2. jan1

  Ik hoop maar dat ons schip ook buiten de Fransen om ruim aan voorraden kan komen.
  En dat hij ook na al dat gelazer in de kamer met dat bombardement niet bang is geworden om buiten Parijs en Den helder beslissingen te nemen.
  Hij en alleen hij heeft beslissingsrecht over het leven van zijn collega’s en niet dat jankerige meisjeskostschool in den haag.

  1. jan1

   En dat hij ook na al dat gelazer in de kamer met dat bombardement niet bang is geworden om buiten Parijs en Den helder beslissingen te nemen.
   De commandant dus:)

 3. Kretoloog

  Sarah Karabulut is een foute politica. Zij riep een paar jaar terug tijdens een openbare demonstratie op tot een intifada tegen Israël.

  Een rechts blog mag deze extreemlinkse dame nooit een podium geven! Dus Teunis, dit artikel is er 1 in de categorie: ‘eens maar nooit weer’.

  1. Anne Sophe Schillersdorf

   scheetje, poepje, drolletje
   keuteltje, piesje, kutje, piemeltje, poepje, hoopje drolletje

   1. Cesare

    ben je in je anale fase?

 4. C.A.Barstow

  Er volgt eerst een misleidend en leugenachtig lulverhaal om het volk een rad voor ogen te draaien daarna doet Land en volksverrader Rutte gewoon mee met die eventuele Iran-missie.
  Omdat Rutte een vervloekte linkse EU reetlikker is zal hij meedoen om binnen de EU mooi weer en het beste jongetje van de klas te kunnen spelen.
  De Nederlandse belastingbetaler wordt het vel nog verder over de oren getrokken.

  Stem die linkse misleider, land en volksverrader weg!
  Stem op
  FvD/PVV.

  1. Anne Sophe Schillersdorf

   scheetje, poepje, drolletje
   keuteltje, piesje, kutje, piemeltje, poepje, hoopje drolletje

  2. Politiek Profeet

   Iran zal geen enkele moeite hebben om deze schuit naar de kelder te jagen mochten ze daar zin in hebben.
   De marine is net als de rest van de krijgsmacht verwoorden tot een padvinderij.
   Pang pang roepen en dekgeschut wat dusdanig verouderd is dat het projectiel eruit gegooid moet worden.
   Kortom, ga je (vrijwillig) daarheen is het wachten op je overlijdingspolis thuisbezorgd door pinokkio en zijn roversbende.

 5. Gerlos

  We moeten stoppen met dit soort missies, helpt helaas niets en kost bakken met geld en hopelijk geen mensen levens

 6. DidiMadloba

  DDS wordt links. Natuurlijk moeten we een bloedige oorlog beginnen in Iran, want Iran wil al die lieverds in Israël vernietigen.
  Vietnam, Libië, Irak, genoeg voorbeelden hoe mooi geweld toch is.

 7. marco kruidenberg

  Frankrijk is alleen maar uit op het willen domineren in Europa. Desintegratie van onwelvallige verdragen en verbanden zoals de NAVO zijn hierbij een middel. Nederland moet hier niet intrappen, maar ja.

 8. jan1

  Frankrijk en de islamitische wereld?
  Boer pas op je kippen

  1. Anne Sophe Schillersdorf

   scheetje, poepje, drolletje
   keuteltje, piesje, kutje, piemeltje, poepje, hoopje drolletje

   1. Adriaanv

    Ook voor jouw is de Here Jezus op aarde gekomen, open je hart.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.