Grote tbs-klinieken slepen minister voor de rechter wegens gevaarlijk laag budget

Zeven grote forensisch psychiatrische instellingen, beter bekend als ‘tbs-klinieken’, stappen naar de rechter en spannen een kort geding aan tegen minister Dekker (Rechtsbescherming). Zij vinden dat ze te weinig geld van de overheid krijgen om hun werk goed te kunnen doen en slaan alarm.

De zeven instellingen zijn verantwoordelijk voor zo’n 850 klinische patiënten en 5500 poliklinisch. Die eerste categorie bevat de stereotype ‘net als in de film’ psychiatrische patiënten en die tweede bevat de typische tbs’ers. Deze zeven instellingen, met in totaal ~6350 patiënten, beslaan zo’n 30 procent van de gehele forensische zorgsector.

Zij trekken in feite aan de bel omdat zij zich ernstige zorgen maken over de veiligheid voor de maatschappij, de medewerkers en de patiënten. Om het simpele feit dat, met het geld dat ze nu lijken te gaan krijgen, zij hun werk niet goed zouden kunnen doen. Belangrijk detail: brancheorganisatie GGZ Nederland steunt ze hierin.

Je zou dus denken dat zo’n groot deel van de sector, in de vorm van die zeven instellingen, met de steun van de overkoepelende brancheorganisatie, weet waar ze over lullen. Volgens mij is dat ook zo. Minister Dekker ziet dat echter totaal anders. Die kijkt blijkbaar puur naar wat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) constateert. En juist de NZa, het overheidsorgaan dat de tarieven bepaalt, zegt dat er allemaal niks aan de hand is.

Het lijkt er dus sterk op dat de slager zijn eigen vlees keurt en vervolgens verbaasd is dat de klanten zijn stukken vlees massaal beginnen uit te kotsen. En terwijl men de boel onder spuugt kijkt ‘slager Dekker’ zijn beoordelingen over het gekeurde vlees er nog eens op na, want ‘er staan toch allemaal voldoendes bij?’ En niet alleen dat, minister Dekker doet namelijk ook alsof het over ‘slechts zeven’ instellingen gaat, terwijl zij de steun genieten van de brancheorganisatie. Maar die zullen ook wel niet weten waar ze over lullen, want de NZa liegt natuurlijk niet.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. weer opnieuw

  tja , kijk eerst eens naar de verspillingen binnen de inrichting !

  1. Blitzkrieg

   weer opnieuw : Alles gaat op aan de klimaat dictatuur, massa immigratie en de eu. Geen wonder dat er nergens geld meer voor overblijft. De verzonnen stikstof nonsense schaar ik voor het gemak maar even onder “klimaat”.

   1. weer opnieuw

    dat zijn ook feiten maar hoeveel geld wordt binnen de inrichtingen verspild met randverschijnselen ?

    1. Watcher

     Zeg het eens.

 2. Jumping

  In dit keiverotte Nederland, is niets meer vreemd.

  De Rutteclan heeft geen aandacht en interesse meer, voor de echte problemen in Nederland.

  Het Ruttekartel, stort liever al het geld, in de bodemloze klimaatput.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  Stop met de EU in deze vorm.

  RUTTUP EN NEXIT.

 3. Ted Vreden

  Gratis bewegende doelen voor het leger.
  Voor zowel 7,62 als 5,56 NATO goed te gebruiken.

 4. Kretoloog

  Die sukkel van een minister van Financiën Hoekstra zat een paar maanden terug luidkeels te verkondigen dat het rijk een overschot heeft van maar liefst 12 miljard euro. Vind je het gek dat alle instanties die onder Rutte 2 zijn gekort, nu om extra budget roepen.

  Ook in Brussel zijn de woorden van Wopke de Oen niet onopgemerkt gebleven. De EU heeft direct een extra bijdrage van 5 miljard per jaar geclaimd, boven op de structurele bijdrage van 8 miljard die wij ieder jaar al aan Europa moeten afdragen.

  1. weer opnieuw

   NEXIT SPOED

   STEM SOCIAAL , STEM PVV

   13 miljard naar Europa , totaal krankzinnig
   zorg , onderwijs , daklozen , zielenzorg , ouderenzorg , politie , al je problemen structureel opgelost

 5. Pauline Kummer

  De bewaking van onze grenzen kost zoveel, dat de geestelijke gezondheidszorg erbij inschiet.

  1. weer opnieuw

   waar en door wie worden onze grenzen bewaakt ongeleide projectiel ?

   1. Vlaswiek

    Kummer is een sokpop.

 6. Vlaswiek

  Gaat Grapperhaus zich nu ook inhoudelijke bemoeien met de rechtsgang? Liggen er al voorbedrukte aangifteformulieren klaar?

  Tja de overheid… Geen interesse in de gevallen waar volkomen onschuldige mensen worden afgeslacht door mensen die binnen moeten blijven en onder medische behandeling moeten blijven. Jaar in jaar uit is er bezuinigd en het gaat maar door.

  Rutte c.s. geeft en brengt wel miljarden naar Brussel en miljoenen naar de ‘vluchtelingen’ in Gaza. Het wordt de hoogste tijd dat Rutte opdondert en plaats gaat maken voor een (zaken)regering die wel het volks- en landsbelang gaat dienen!

 7. Gerlos

  Helaas lopen er tegenwoordig veels te veel gestoorde figuren rond in ons eens zo’n mooie Nederland, hier is helaas niet meer tegen op te boksen met kosten opvang en artsen/psychiaters

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.