Het is windstil in Duitsland: bouw windmolens binnen twee jaar 80 procent gedaald

Het is windstil in Duitsland: bouw windmolens binnen twee jaar 80 procent gedaald

Een vrolijke vrouw met windmolens. Bron: Shutterstock.

Duitsland stond al jaren bekend als koploper in de windsector. Kern- en kolencentrales zouden dichtgaan en boven ieder huis zouden binnen de kortste keren wieken zwaaien. Maar het optimisme lijkt inmiddels gekeerd. De productie van windturbines is met 80 procent afgenomen en een producent is zelfs al failliet!

Alex Robertson, directeur Midden-Europa voor het Deense Vestas (de grootste windmolenbouwer ter wereld) heeft al vijfhonderd mensen moeten ontslaan in één vestiging in Duitsland. Hij legt de schuld voor de afname van de productie voornamelijk bij de Duitse overheid. Raar, want die waren toch zo groen, duurzaam en met zo'n overmoedige Wir schaffen das-mentaliteit? Helaas voor hun is de realiteit ook daar eindelijk weer ingedaald.

De Duitse overheid geeft namelijk steeds minder bouwlicenties af. Dat komt voornamelijk doordat bijna overal waar wél licenties zijn afgegeven, er eindeloze vertraging ontstaat door rechtszaken en protesten! Ook daar beginnen ze namelijk door te krijgen dat vogels uit de lucht worden geslagen door die wieken en dat windturbines een zogeheten 'infrageluid' produceren. Dat zijn vrijwel onhoorbare laagfrequente geluidsgolven die vrijkomen door het draaien van de windturbines. Een gezin legt uit:

"In de herfst van 2013 werden de eerste windturbines gebouwd en binnen een maand waren we ziek. Kortademigheid, oor- en oogontsteking, slapeloosheid. Alle energie werd uit ons getrokken."

De anti-wind actiegroepen worden steeds groter en mondiger. Ook de Duitse overheid lijkt steeds meer naar ze te luisteren. Maar hoe ze de Klimaatdoelstellingen dan wél willen gaan halen, lijkt nog niet besloten. Misschien toch maar kernenergie?

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties