Helft Nederlanders beschouwt kerstdiner als verplichting

Vijftig procent van de Nederlanders beschouwen de kerstdagen als een ‘sociale verplichting’. Uit onderzoek van een bekende kortingssite blijkt zelfs dat een op de vijf ondervraagden aangeeft liever te werken tijdens de kerst.

Het meest sceptisch over de kerstperiode zijn de veertig plussers. Een ruime 48 procent ergert zich kapot aan de ‘gemaakte kerstvreugde’. Zestig procent van de Nederlanders ziet het kerstfeest zelfs als een onontkomelijke verplichting.

Qua kerstdiner is het gemakkelijke gourmetten het minst geliefd: maar liefst 17 procent van de ondervraagden geeft aan het kerstdiner te skippen als er een ouderwets gourmetstel op tafel wordt gezet. Wanneer het een feestje met collega’s betreft, geeft zelfs 37 procent toe iets te hebben verzonnen om niet te hoeven gaan.

Dat kerst niet altijd een periode is van gezelligheid wijst het onderzoek ook uit. Zeventien procent van de ondervraagden heeft weleens ruzie gemaakt met familie en / of vrienden tijdens het kerstdiner. Bij dertien procent daarvan zorgde het kerstdiner / borrel zelfs voor serieuze relatieproblemen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. Anne Sophe Schillersdorf

  Die stomme boomers! Ze hebben onze aarde en economie verkloot en nu willen ze ook onze vreugde en tradities afpakken

  1. Tony Faas

   Anne Sophe Schillersdorf?

   1. Lampje

    Ja, dat NAZI wijf.

  2. Abraham50

   Lijkt me ook lastig als je ASS hebt? Welke vorm heb je zelf?

  3. Cootje

   Ik heb er van geleefd en gelukkig aan mee geholpen wie het langst leeft heeft alles daar kunnen die geiten wollen sokken familie lekkers niets aan doen

  4. Cesare

   zielige millenial.

 2. Jumping

  Acties.nl ???

  Als kortingssite is deze club wel bekend, met zeer slechte reviews.

  Dus.??

 3. Fortiori

  Wie heeft eigenlijk de Kerst verzonnen en waarom doet niet iedereen mee aan deze schranspartij. Het opgefokte konijn wurgen en opvreten. Het lijkt wel een offerfeest.
  Een leeggehaalde kalkoen weer opvullen, waar haal je de waanzin vandaan?

  1. weer opnieuw

   tja fantasieloze linkse adepten hebben werkelijk geen idee wat lekker eten en gezelligheid is. Fantasieloze adepten halen gedurende het hele jaar wild vreemde leegvreters binnen om hun schuldgevoel goedkoop af te kopen en schuiven de ontstane problemen van hun feestje door naar de samenleving.

 4. Ab Infinitum

  Het is een komen en gaan met relaties tijdens deze happening. Helemaal bij een “kerstborrel” Moet nog even tanken of wat afgeven is het daarna. Zeer vermakelijk.
  Leve het leven. U zijt wellekome. Wat in de geest begonnen is wordt in den vleze voortgezet…

  1. Anne Sophe Schillersdorf

   scheetje, poepje, drolletje
   keuteltje, piesje, kutje, piemeltje, poepje, hoopje drolletje

   1. Tony Faas

    Anne Sophe Schillersdorf?

 5. Politiek Profeet

  Als heiden en barbaar ga ik een lekkere blonde aan de haren mijn grot intrekken….

  1. weer opnieuw

   Dat mag hoor profeet , gebeurd op grote schaal in Duitsland en scandinavische landen door de visite van frau merkel

 6. EU kok

  Kenneth Steffers was parlementair redacteur voor DDS in 2019. Vanaf vandaag schrijft hij iedere woensdag een wekelijkse column over de politieke actualiteit.
  .
  Vandaag alweer woensdag ?

  1. Original NL

   Ja..je hebt toch kerst gevierd met je kid’s…weet je dat niet meer??

   1. Politiek Profeet

    dementie viert ook hier hoogtij

 7. toetssteen

  Lekker gourmetten met de jongste en zijn gezin, dag erna komt de oudste met zijn harem bij ons kaasfonduen en de dag erna wandelen we met zijn zessen een paar deurtjes verderop om de eerste verjaardag van het kind van onze jongste zoon en zijn vrouw te vieren.
  Gaan hartstikke gezellige dagen worden!

 8. Adolfina

  Ik beijver mij al jaren voor een sobere Kerstgedachten. Het kan veel beter minder zijn. De helft van de inkoop van etenswaren komt aan in de verbrandingsoven. Het is een grote Blasfemie die Kersttafels

 9. C.A.Barstow

  Kerstdagen en kerstdiner?
  Hartstikke gezellig!!!

 10. Lampje

  Eerste kerstdag boerenkool met echte Geldersche worst ( niet die troep van Unox), tweede kerstdag spaghetti Bolognese. Griesmeelpudding met bessensao toe, klaar, lekker gegeten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.