Het is windstil in Duitsland: bouw windmolens binnen twee jaar 80 procent gedaald

Duitsland stond al jaren bekend als koploper in de windsector. Kern- en kolencentrales zouden dichtgaan en boven ieder huis zouden binnen de kortste keren wieken zwaaien. Maar het optimisme lijkt inmiddels gekeerd. De productie van windturbines is met 80 procent afgenomen en een producent is zelfs al failliet!

Alex Robertson, directeur Midden-Europa voor het Deense Vestas (de grootste windmolenbouwer ter wereld) heeft al vijfhonderd mensen moeten ontslaan in één vestiging in Duitsland. Hij legt de schuld voor de afname van de productie voornamelijk bij de Duitse overheid. Raar, want die waren toch zo groen, duurzaam en met zo’n overmoedige Wir schaffen das-mentaliteit? Helaas voor hun is de realiteit ook daar eindelijk weer ingedaald.

De Duitse overheid geeft namelijk steeds minder bouwlicenties af. Dat komt voornamelijk doordat bijna overal waar wél licenties zijn afgegeven, er eindeloze vertraging ontstaat door rechtszaken en protesten! Ook daar beginnen ze namelijk door te krijgen dat vogels uit de lucht worden geslagen door die wieken en dat windturbines een zogeheten ‘infrageluid’ produceren. Dat zijn vrijwel onhoorbare laagfrequente geluidsgolven die vrijkomen door het draaien van de windturbines. Een gezin legt uit:

“In de herfst van 2013 werden de eerste windturbines gebouwd en binnen een maand waren we ziek. Kortademigheid, oor- en oogontsteking, slapeloosheid. Alle energie werd uit ons getrokken.”

De anti-wind actiegroepen worden steeds groter en mondiger. Ook de Duitse overheid lijkt steeds meer naar ze te luisteren. Maar hoe ze de Klimaatdoelstellingen dan wél willen gaan halen, lijkt nog niet besloten. Misschien toch maar kernenergie?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

40 reacties

 1. weer opnieuw

  hahaha , zoals ik verleden maand al met een link hier postte

  Duitsland koopt voor honderden miljoenen aan energie in en dat wordt geleverd door de kerncentrales in Frankrijk . smerige linkse hypocriete leugenaars

  gooi maar stil die menwegcentrale , kopen we ook elektriciteit in van de kerncentrale

  volledig krankzinnig

 2. Heinz

  Iedereen een minicentrale in de achtertuin?

  1. weer opnieuw

   en dan ? op aardgas ?

   1. Cycle25

    Ja, ons aardgas, 15 kerncentrales sluiten omdat muttie Merkel bang werd van Japan. Hilarisch, alsof Duitsland dezelfde aardplateau als Japan heeft.

 3. ZiggyStardust

  Er komt een nieuwe recessie aan. In Duitsland zijn al 10 tallen grote bedrijven failliet gegaan de laatste tijd. De gevolgen voor het mkb volgen zoals gewoonlijk wat later. Het is wel zeker dat de groene energie plannen binnenkort weer in de ijskast gezet gaan worden, omdat het simpelweg te duur, onrendabel en onuitvoerbaar gaat blijken te zijn. Nu is echt de tijd om in kernenergie te gaan investeren, al denk ik dat we daarmee al te laat zijn. De kolencentrales zullen binnenkort weer op volle toeren gaan draaien om een energiecrisis af te wenden denk ik.

  1. Vlaswiek

   “Er komt een nieuwe recessie aan.”

   Crisis en recessie komen de elite goed van pas, het is dé methode om de bevolking nog meer af te schuimen en de (crisis) belastingen te verhogen. Rutte c.s. heeft daar alle ervaring mee.

   1. ZiggyStardust

    Mijn schoonbroer is staalhandelaar, doet zaken met tata, shell e.d. Hij verplaatst een deel van z’n activiteiten nu al naar Egypte, omdat de vooruitzichten in Europa slecht zijn. In Egypte wordt een nieuwe stad gebouwd voor 20 miljoen mensen, Caïro wordt verplaatst omdat de stad dichtgeslibd (figuurlijk) is heb ik begrepen. Europa moet terug naar de tijd van de eeg, en zich verder nergens mee bemoeien.

    1. Riesmog

     Staalhandelaar die zaken doet met moslims!

     Of staalhandelaar moet zijn oudijzerboer uit Oss?

 4. Wesley Benbow

  De mensen die ageren tegen windmolens doen denken aan de mensen die enorme gezondheidsrisico’s menen te zien bij de introductie van g5. Wetenschappers kunnen weinig vaststellen maar mensen ervaren toch klachten, ingebeeld of niet.

  1. weer opnieuw

   oliedomme arrogante tar-rel .

   quote 1 AMSTERDAM – Windmolens en schakelstations bevatten een extreem zwaar en schadelijk broeikasgas als isolatiemateriaal. Jaarlijks lekken alleen al in ons land honderden kilo’s van dit zwavelhexafluoride de atmosfeer in. end

   quote 2 De Nederlandse netwerkbedrijven en drie van de grootste internationale bouwers van transmissie-apparatuur, ABB, Siemens en General Electric, bevestigen het gebruik van het broeikasgas. end

   quote 3 Jaarlijks lekken echter alleen al in ons land honderden kilo’s de atmosfeer in. Een SF6-molecuul is heeft 23.000 maal zo’n groot broeikaseffect als een CO2-molecuul en blijft duizenden jaren actief. De Britse omroep BBC betitelde SF6 in september dan ook als het ’dirty little secret’ van duurzame energie, nadat twee Britse universiteiten alarmerende publicaties hadden geschreven over een stijging van het gebruik en de lekkage van SF6 wereldwijd. end

   Ga nou maar weer knikkeren bij je moeder voor de deur stront vlek en laat de discussie maar over aan mensen die het nieuws volgen hufter

   1. ZiggyStardust

    Maar toch wordt er door heel veel wetenschappers nog onderzoek gedaan naar de eventuele schadelijke gevolgen van 5G, en terecht. Het heeft ook lang geduurd voordat het bewezen werd dat wonen binnen korte afstand van een hoogspanningsmast een verhoogde kans op leukemie oplevert.

    1. Wesley Benbow

     “Het heeft ook lang geduurd voordat het bewezen werd dat wonen binnen korte afstand van een hoogspanningsmast een verhoogde kans op leukemie oplevert.”

     Ik zie dat wetenschappelijke bewijs met belangstelling tegemoet. Voorlopig lijkt het me een broodje aap.

   2. Vlaswiek

    @weer opnieuw: Zinloos… 😉

    1. weer opnieuw

     weet ik , maar anderen zien het nu ook. Zo ontzettend klaar met die klimaatidioten en hun indianen verhalen. Stop de klimaathysterie

     1. Vlaswiek

      “klimaathysterie”

      Klimaatmenstruatie!

      😉

 5. Gerlos

  Nederland gaat maar door met die over gesubsidieerde windmolens die ook bij heel veel mensen de gezondheid in gevaar brengt.

  1. weer opnieuw

   klopt , elke dag komen er meer risico’s boven water,

   quote GGD: Klimaatplannen mogelijk schadelijk voor gezondheid
   De Nederlandse GGD’s vragen aandacht voor de gezondheidseffecten van het klimaatbeleid. In een brief aan minster Wiebes (Klimaat, VVD) schrijven ze dat er vooral risico’s bestaan bij de bouw van windmolens en biomassacentrales en bij de verduurzaming van huizen. end

   Geluid heeft nu al veel slachtoffers opgeleverd

  2. Vraagtekentje

   Lees net bij de telegraaf dat er in Friesland een windmolen omgewaaid is 🙂

 6. kees cup

  Ik zou ook niet zo’n rotding in de buurt willen hebben , maar olie van allah en gas van poetin zie ik persoonlijk ook niet zitten.
  kernenergie? eventueel dmv thorium? kernfusie? andere alternatieven ?
  wie het weet zegt het maar.

  1. Vlaswiek

   @Kees: Kernenergie inderdaad. Turbines en collectoren hebben veel te weinig rendement, tenzij je het hele land er mee overlaadt. Dan moet het wel waaien en de zon moet schijnen.

  2. Wesley Benbow

   Thorium- en kernfusie-energie is de komende 30 jaar zeker nog niet beschikbaar, Kees cup, en ook nieuwe kern-energie centrales blijken op korte termijn niet rendabel te exploiteren.

   1. weer opnieuw

    klopt , omdat linkse idioten zoals de stront vlek zich verzettten tegen kernenergie en andere oplossingen om daarna te roepen dus moeten we door met zonnepanelen en windmolens want de tijd dringt.

    logica van een kleuter van 5

   2. Joshuak

    Kernenergie gaat het niet om de “winst” die de elektriciteit opleverde maar de daadwerkelijke opbrengst van energie..

    Goedkoop is het niet dat weet iedereen. Maar op gebied van duurzaamheid van de grondstoffen en vervoerskosten en milieuvervuiling is het duizendmaal beter..

    Ook de benodigde grondstoffen maakt het enorm beter.. Want wat heeft het voor zin om voor onze kinderen een “schone” aarde achterlaten als we het compleet hebben leeggezogen van bruikbare grondstoffen..

    Totdat we deze planeet hebben verlaten moeten we heel zuinig zijn met onze grondstoffen.. Om nog maar te vergeten wat je moet doen om die grondstoffen te bereiken want het ligt misschien diep in de Amazone gebied of ander onaangetast natuurgebied..

    Ook de oppervlak zelf die nodig is om de elektriciteit te verwekken is lager wat betekend dat je land kan teruggegeven aan de natuur en natuurparken aanleggen.

    Er zijn nadelen maar die wegen uiteindelijk gewoon niet op tegen de vele voordelen

 7. Jumping

  Eens komt de afrekening, al die Linkse klimaat malloten, moeten voor de rechter worden gedaagd.

  Weg met die onrendabele, miljarden kostende ondingen.

  Neem op je gemak eens, de toegestane minimale afstanden, van een molen tot woningen.

  Bij één molen.
  Nederland 220 meter.
  Duitsland 400 meter.
  Denemarken 600 meter.

  Bij vijf molens op een rij.
  Nederland 400 meter.
  Duitsland 920 meter.
  Denemarken 1050 meter.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

 8. Original NL

  Goed zo..deze landschapverpestende vogelgehaktmolens zo snel mogelijk de wereld uit.
  Kernenergie, waterstof en natuurlijk gas.

  1. Vlaswiek

   “(…) en natuurlijk gas.”

   Inderdaad, er bestaan nog steeds contracten met het buitenland.

   1. Original NL

    Putin heeft gas in overvloed…..laat rutte die warmtepompen maar in zijn bruine ster aanleggen!

    1. Vlaswiek

     @Original: Sterker nog, Nederland heeft gascontracten met verschillende gasproducerende landen, kunnen we niet zomaar onderuit denk ik. Hoewel Rutte het wel durft te flikken, er zijn immers meer dan genoeg belastingbetalers die zijn kunstjes financieren, nog wel…

     1. weer opnieuw

      prutte heeft wel zielig lulverhaal in de trend van ” met de kennis van nu was de beslissing van toen……………………… ” hypocriet links molenpaard

 9. Baron von Munchhausen

  Gaat gigantisch uit de hand lopen met de onzinnige klimaat-waanzinnige! Maar,…….deze gestoorde waanzinnige willen dit niet inzien. Gaan met extra volle kracht aan het werk: op scholen, demonstraties, instellingen en andere door overheid betaalde organisaties!
  Gaan geen geweld uit de weg en gaan samenwerken met de meest dubieuze clubjes! Zoals AFA, Milieu-activisten, enzovoort.
  Gaat toekomstig ontwrichting van de maatschappij geven!

 10. ZiggyStardust

  Toch ook niet echt ongevaarlijk die windmolens: JORWERD – In het Friese dorp Jorwerd is zondagavond een windmolen omgevallen. De 32 meter hoge molen stond op een boerenerf, maar viel de ’goede’ kant op en miste de boerderij.

  De brandweer is bezig de mast te verwijderen van een nabijgelegen weg. Niemand raakte gewond en ook is er geen schade.

  Volgens een brandweerwoordvoerder kwam de melding binnen als stormschade. „Maar zo hard waait het nou ook weer niet. We zullen contact opnemen met de leverancier om te kijken wat precies de oorzaak is.”

  Het KNMI had eerder zondag code geel uitgeroepen voor het hele land in verband met flinke buien, met plaatselijk zware windstoten.

  1. weer opnieuw

   is weer eens wat anders dan dat alleen de kop eraf dondert

 11. Wesley Benbow

  Interessanter: ht*ps://www.volkskrant.nl/wetenschap/klimaatmodellen-blijken-al-vijftig-jaar-goed-te-zitten~bd01f5eb/

  1. weer opnieuw

   ht*ps://www.climategate.nl/2018/07/75734/
   ht*ps://groene-rekenkamer.nl/7255/hoe-betrouwbaar-zijn-klimaatmodellen/

 12. Rechtsaf

  Windenergie is een lachertje en dat blijkt..

  1. weer opnieuw

   verspilling van dure grondstoffen , verspilling van mankracht , dodelijk in onderhoud , milieu belastend en totaal onbetrouwbaar. Echter linkse adepten zeggen dat het moet dus loopt iedereen in de maat. Blind volgen ongehinderd door kennis

  2. Vlaswiek

   Het is een lachertje, maar wel betaald met onze belastingcenten, en ook de volgende parken worden aangelegd en betaald door onze belastingcenten.

   Rutte heeft het zelf gezegd: “Klimaat is een model waarmee vermogens worden verdiend.”

   1. weer opnieuw

    yep , triest maar correct

   2. Rechtsaf

    Globalisation dat is wat leugenclown Rutte uitvoert

 13. Jozias Visser

  Wesley Benbow

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.