Hiep hiep hoera voor Dierenpartij: dienen wet in om aftandse tokkietraditie vuurwerk eindelijk te verbieden

Driewerf hoera voor Esther Ouwehand van de PvdD, die een wetsvoorstel indient om consumentenvuurwerk in Nederland eindelijk eens te verbieden. Weg met deze schadelijke tokkietraditie.

31 december 2019 is de lucky day van de Dierenpartij. Niet alleen krijgen ze alle lof toegezwaaid door Thierry Baudet, maar ook komen ze nog eens met een dijk van een wetsvoorstel aanzetten. Op de dag dat bijna heel Nederland zich kapotergert aan die Aldi-pilsdrinkende aso’s die hun halve bijstandsuitkering met oorverdovende knallen letterlijk de lucht in staan te schieten, doet de PvdD iets productiefs: ze nemen het initiatief om die levensgevaarlijke en bloedirritante ‘traditie’ eindelijk tot het verleden te laten behoren.

Op hun eigen website schrijft de partij:

“Na jarenlange door het kabinet onbeantwoorde smeekbedes van politie, brandweer, burgemeesters, artsen, ziekenhuizen, milieuorganisaties en de Onderzoeksraad voor de Veiligheid dient de Partij voor de Dieren een initiatiefwet in voor een verbod op consumentenvuurwerk.

“De Partij voor de Dieren voert al jaren het verzet aan tegen consumentenvuurwerk”, licht Ouwehand haar wetsvoorstel toe. “Lange tijd stonden we vrijwel alleen, maar de gelederen beginnen ook bij andere partijen te breken. Minister Grapperhaus liet doorschemeren met meer maatregelen te komen als de komende jaarwisseling weer uit de hand loopt. Op evaluaties kunnen we niet meer wachten. Het is nu al, vóór de Nieuwjaarsnacht, volstrekt duidelijk dat de vuurwerktraditie onacceptabele overlast en schade veroorzaakt.”

Het zijn vooral omstanders en voorbijgangers die letsel oplopen door vuurwerk. Andere slachtoffers zijn longpatiënten die gedwongen moeten binnen blijven vanwege het fijnstof dat vrijkomt bij het afsteken van vuurwerk en huisdieren die in totale paniek raken van alle knallen, omdat ze de oorzaak van het lawaai niet kunnen duiden. Steeds luider klinkt daarom de roep om een verbod op consumentenvuurwerk.”

Prima! Het moet maar eens afgelopen zijn met die wanstaltige gewoonte dat in de laatste week van het jaar tieners gewoon bommen en granaten tot ontploffing brengen in de straten, daarbij in het gunstigste geval kinderen, huisdieren en ouderen de stuipen op het lijf jagen, en in het ongunstigste voor permanent letsel en miljoenen aan schade veroorzaken.

Dus: hup, hup, Dierenpartij! Weg met dat consumentenvuurwerk. Eén gemeentelijke show is net zo leuk, en geeft minder rommel en overlast. En wie weet gaan de tokkies ook eens iets nuttigs met hun tijd en geld doen. Een mens mag hopen, nietwaar?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

62 reacties

 1. Rammstein

  Geheel eens met de strekking van dit artikel. Vuurwerk is mesjogge, vervuilend en een domme Tokkie-traditie. Weg ermee.

  1. EU kok

   Quote: een domme Tokkie-traditie. Weg ermee.
   .
   Nu die beschilderde decemberknechten nog en we zijn op de goede weg.

   1. Tony Faas

    EU fok?

    1. Abn

     kokfschaap?

     1. Abn

      fkokschsapnof kokfschip natuurlijk, contaminatie gij duivel..

     2. Tony Faas

      Pleurificatie van de poeremenatie van de epifratie? Ach en wee, klets nog wat heen en weder!

    2. IJ. Kel

     Tony,

     FOUT. De juiste terminologie is EU Tok.

     1. Tony Faas

      Keur ik ook goed!

 2. van Urk

  De vuurwerkverkoop 2019 stevent juist af naar een record. Dat betekent dat de liefde voor het zelf afsteken van vuurwerk bij de meeste Nederlanders niet verdwijnt.

  1. Abn

   Tja de losse stevige knallers mogen wel weg dar gaan de pubers mee stunten. Een mooie rol of cake kijk ik graag naar. Elders dan wel, de prijzen voor het betere spul zijn nogal exorbitant.

   Zelf maken kan dan natuurlijk ook.

 3. Tguard

  De beste peiling is de vuurwerkverkoop, zijn dan wel heel veel tokkies in Nederland !

  1. Rammstein

   “(er) zijn dan wel heel veel tokkies in Nederland”.

   Dat klopt. Helaas.

   1. weer opnieuw

    er zijn ook veel hypocriete idioten

    1. Rammstein

     Dat klopt ook, weer opnieuw. Misschien valt de opmerking die je maakt daar ook wel onder.

     1. weer opnieuw

      nee die opmerking slaat op jou , hypocriete idioot maar zelfs dat wil je niet begrijpen stront vlek

     2. Rammstein

      Je bent een primitief mens, weeropnieuw. Kun je nog wel eens iets zeggen zonder te schelden?

  2. EU kok

   Het doet pijn, maar u heeft een punt.

 4. weer opnieuw

  Kan je gelukkig niet verbieden zolang we in de EU zitten . Overal vrij te koop hahahahahahaha , hypocriete sukkels , slechts domme adepten staan te juichen bij deze symboolwetgeving die wederom niet te handhaven is. Wel weer een verbodje erbij

  Wanneer worden oliebollen appelflappen bakken verboden

  1. Job Jansen

   Inderdaad opnieuw,

   Rij de grens over, en zelfs in de supermarkt liggen de schappen vol. Bestel via internet de grootste betonvlinders en nitraatbommen! Carbid bussen op een rij. Maar een rotje kopen of afsteken in Nederland willen ze verbieden. Zelfs al is het verboden, het is onmogelijk te handhaven.

  2. Job Jansen

   “Wanneer worden oliebollen appelflappen bakken verboden”

   Ook dat balletje is opgegooid.

   De Stentor:
   Dumpen oliebollenvet in riool kost tientallen miljoenen euro’s
   Het aantal inleverpunten voor frituur- en gourmetvet moet drastisch omhoog. Zo kan worden voorkomen dat mensen het vet door de gootsteen of wc spoelen, iets wat na de feestdagen massaal gebeurt.

   Arjen ten Cate 31-12-19, 06:00 Laatste update: 10:23
   37
   Meer dan de helft van het gebruikte frituurvet verdwijnt deze dagen in het riool of in het restafval. Denk aan het vet na het bakken van oliebollen, of na de gourmet. Dat meldt directeur Frans Claassen van MVO, de ketenorganisatie voor oliën en vetten. Extreem slecht en zonde, stelt hij. Jaarlijks terugkerende campagnes leveren maar mondjesmaat succes op.

   Miljoenen euro’s
   Directeur Hugo Gastkemper van Rioned, de koepelorganisatie voor stedelijk waterbeheer. ,,Je bent zo 100 euro kwijt aan herstel. En tijdens de feestdagen misschien nog wel meer.” Enkele jaren geleden is berekend dat het dumpen van vet ‘Nederland’ jaarlijks 40 miljoen euro kost. Waterschappen raamden eerder dat het 2,80 euro per liter vet kost om de zaak te reinigen.

   Claassen: ,,We benadelen onszelf op drie manieren. Ten eerste is het heel slecht voor het riool en lopen ook particulieren risico dat ze thuis verstoppingen krijgen. Ten tweede moeten de waterschappen die troep zuiveren, wat weer extra geld van burgers kost. En ten derde spoel je vet weg dat hergebruikt kan worden als biobrandstof. Het zou dus eigenlijk geld op moeten leveren.”

   Onwetendheid
   Een gele container voor vet.
   Een gele container voor vet. © Eindhovens Dagblad
   Inleveren dus, in de speciaal daarvoor bedoelde gele kliko’s. Probleem is alleen dat er daarvan in ons land niet genoeg zijn. In heel Nederland nu zo’n 2500, vooral bij supermarkten en milieustraten van gemeenten. In Deventer zijn er volgens de website van MVO maar twee. Apeldoorn heeft er slechts drie, evenals Zutphen. Zwolle is met vier inleverpunten ook karig bedeeld. Veel kleinere gemeenten hebben maar één bak

   1. weer opnieuw

    Bewaar de fles waar je de olie in koopt. Na gebruik terug in de fles.

    doodsimpel 100% effectief

    1. AS210854

     Weer opnieuw, en dan kun je hem gratis inleveren bij de Jan Linders supermarkten.

 5. Bullshit15

  Zie je wel als ze die handjevol raddraaiers niet de baas kunnen worden mag heel het volk afgestraft worden dan moet ineens alles verboden worden lekker makkelijk toch kunnen we nog meer belasting betalen

  1. EU kok

   Kijk eens rechts onder op uw toetsenboord.
   Punt, komma en misschien wel nog meer verrassingen.

   1. Bullshit15

    Taalneuker

 6. Sam C

  Wat een stompzinnig artikel. Blijkbaar is schrijver dezes meer communist als hij denkt. Lekker alles willen verbieden.
  Stakker.

 7. claus

  Het zijn overwegend minderbegaafden en gestoorden die onverantwoord omgaan met vuurwerk, een psychologisch attest zou verplicht moeten zijn bij het aankopen van vuurwerk!

  1. EU kok

   Quote: een psychologisch attest zou verplicht moeten zijn bij het aankopen van vuurwerk!
   .
   Mee eens. Maar dan ook gelijk invoeren voor stemmen en reageren op DDS.
   U heeft goede wensen voor het nieuwe jaar.

  2. Job Jansen

   “een psychologisch attest zou verplicht moeten zijn bij het aankopen van vuurwerk!”

   Dit zou ook voor verkiezingen moeten gelden.

   1. weer opnieuw

    +++++++++++++++++++++++

 8. shidaian

  wat een stom artikel Ipv de raddraaiers en ellende veroorzakers aan te pakken zoals altijd die slappe hap hier nalaat, moet een leuke traditie weer de nek omgedraaid worden HEHE 1x per jaar. Laat mij dan maar 1x per jaar een tokkie zijn en genieten van het consumenten vuurwerk bij mij in de straat en niet gezamenlijk een eind weg moeten voor een georganiseerde massabijeenkomst.Toevallig heb ik dan ook nog astma maar daar hoef je niet zielig om te doen Aanpassen en maatregelen nemen en achter glas van het vuurwerk en knallen van je buren genieten. 1x per jaar tjongejongejonge. Niet iets leuks afpakken maar de stommelingen en raddraaiers OPPAKKEN

 9. Pijnstiller

  Typisch een stukje voor genderneutrale linkse babbelaar

 10. josemoonen@70

  En weer gaat Grapperhaus wat ondernemen als het onheil is geschied .
  Wat een aanfluiting , wat een schande dat zo iets in de regering zit . De ene blunder na de andere.

 11. Pijnstiller

  Soms vraag ik mezelf af was wesley en Tim gemeen hebben.
  Vermoelijk krijg ik nu een ban van Tim.
  Bij Joop schriven ze tegenwoordig rechtsere stukjes

  1. EU kok

   Quote: Soms vraag ik mezelf af was wesley en Tim gemeen hebben.
   .
   Beide dragen DDS en een aantal reageerders een warm hart toe.
   Wat een prachtige gedachte voor 2020.

   1. Tony Faas

    EU fok?

 12. van Urk

  Een algemeen vuurwerkverbod vindt ik onzin daarmee verban je weer een Nederlands traditie waardoor Nederlanders weer zuur over gaan worden. Er zijn oplossingen genoeg te bedenken om overlast te voorkomen maar dan moeten gemeentes, de overheid en vuurwerkhandelaars wel samen over de brug moeten gaan komen wat wel en niet toegestaan is. De Nederlandse overheid kan b.v. afspraken gaan maken met de Belgische, Duitse en Poolse overheid om verkoop van hun “zwaardere” vuurwerk aan “over de grens shoppende” Nederlanders te verbieden. Gemeentes en vuurwerkverkopers kunnen b.v. met een pas systeem gaan werken. Burgers kunnen alleen vuurwerk kopen als zij een pas kopen bij hun gemeente. Op de pas staat vermeld hoeveel vuurwerk gekocht mag worden (om overdaad aan ingekochte vuurwerk te voorkomen) en een code tijdens het on-line bestellen. De opbrengst van deze passen kunnen b.v. naar hulpdiensten, brandwondencentrum etc. geschonken worden. Ook de losse verkoopdagen moeten beperkt worden en het liefst zou zijn om vuurwerk alleen maar on-line te bestellen zodat die op de aangewezen dag opgehaald kunnen gaan worden. Volgend jaar wordt er weer bepaalde vuurwerk verboden (single-shots en Chinese matten). Ook op dat punt moet er meer haast gemaakt worden. Knalvuurwerk (nitraten, vlinderbommen, kanonslagen etc.) en labiele projectielen (vuurpijlen, romeinse kaarsen, single-shots) moeten zo en zo verboden worden want dat zijn de grootste veroorzakers van overlast en ongelukken.

 13. wietordok

  Ik vond het verschikkelijk als soldaat, in de oorlog,
  toen mijn Nederlandse militaire maten,
  handgranaten in een meer gooide voor plesier.

  Ja, de vissen gingen inderdaad boven water drijven.

  Nu dat gezegt is, schaf het vuurwerk maar af.

  Trouwens, ik heb het ze verteld, hoe stom ze waren.

  1. EU kok

   h**ps://nl.wiktionary.org/wiki/zeggen/vervoeging

   1. wietordok

    Is dat het beste wat je beste antwoord, kokkie.
    Steek je vinger in je kont en zoek je G-spot op.

    Ik weet zeker dat je daar meer plesier mee hebt, en je doet er niemand kwaad mee.

    1. Tony Faas

     EU kok?

 14. Limburgse Separatist

  Een deportatie beleid hebben we meer aan.

 15. Seneca

  volgens de heer Engelbart zijn alle bijstandtrekkers dus tokkies. beschouw ik niet direct als een ‘verbindende’ opmerking en deze opvatting is niet echt rechts, een hersenspinsel van hem, waar de heer Engelbart zich telkenmale voor op de borst rammelt.

 16. Heras

  Illegaal vuurwerk is amper te bestrijden. Mensen kopen toch wel (desnoods in het buitenland) en steken dat af.
  Wat betreft dieren: huur een bungalowhuisje af dat vuurwerkvrij is, voor jou en het dier.
  Maar leg anderen jouw mening niet op, zoals PvdD doet.

 17. Meriadoc Brandebok

  Ik heb voor 200 euro aan vuurwerk gekocht en ga vanavond lekker knallen. Oliebollen en voor m’n broertje bier.

  Kan me niet schelen of ik een tokkie ben.

  1. Tony Faas

   Steek de vuurpijlen niet in het verkeerde gat Guus.

  2. Rammstein

   Een echte tokkie kan het niets schelen dat hij een tokkie. Dat is nu juist het kenmerk.

  3. Jv

   Vergeet niet je training uitrusting met gympies aan te trekken. Dan val je minder op! Succes met afsteken, maar een vraagje……was je ook niet voor al die klimaat maatregelen? Ja toch?
   Hoe kun je dit dan rijmen?
   Maar ja, zoals alle linkse communisten, is het zolang het mij niet aangaat, ik lak heb aan de rest.
   Moge je ogen en gehoor bespaard blijven!

 18. Jv

  Geheel mee eens. In de jaren 60-70 gingen we ook wel vroegtijdig vuurwerk afknallen, maar dat waren muggenscheetjes vergeleken met die dynamiet staven van heden.
  Daarbij gingen wij verantwoord om met dit vuurwerk en gebruikten dit of gooiden dit nooit tussen of in de buurt van winkelend publiek.
  Wij gingen de weilanden op om daar met carbid bussen en muggenscheetjes de dagen voor oud en nieuw plezier te maken.
  Nu worden dit plezier gezien om zoveel mogelijk schade en lichamelijk en dierlijk letsel te veroorzaken! Ik heb eens opgelet wat voor soort volk hiervoor in staat is en dat zijn idd het volk met de Adidas kleding aan met gympies!
  Dus het tokkie volk wat ook stemt op de linkse partijen ivm met levenslang veiligstellen van hun uitkeringen.
  Kortom, goede voorstel en hoop dat het asociale gedonder dan ook afgelopen is.
  Alhoewel dit moeilijk te handhaven zal zijn omdat het vuurwerk dan in Duitsland of België gekocht wordt en dus illegaal afgestoken wordt.
  Indien dit het geval is, dan de verantwoordelijken zonder pardon of welk stompzinnig argument dan ook, twee maand de bajes in en geen taakstrafje.
  Als je dit uitvoert zullen er nog maar weinig zijn die nog vuurwerk zullen afsteken, maar ja……alleen de tokkies zullen doorgaan want die werken toch niet en krijgen uitkeringen, dus die maken het niets uit!

 19. Cycle25

  O ja, tokkie, de Televaag staat er vol mee, barbies en üntermenschen.

  Liberaal Nederland heeft zijn bruine hemd uit de kast gehaald.

 20. ZiggyStardust

  En daarna dat achterlijke carbid verbieden.

 21. Joshuak

  Een verbod lost niks op, als je kijkt naar het vuurwerk dat overlast opleverd of waar gewonden en veel geweld incidenten mee gebeuren zijn allemaal al bijna exclusief illegaal..

  Ik zie het als een beetje een simpele oplossing, verbied het en dan is het opgelost en klaar en verdwijnt het probleem..

  Wat je moet doen is de jeugd leren waarom vuurwerk als dat gevaarlijk kan zijn en waarom je er zulk zwaar letsel van kan krijgen..

  En dat heeft voornamelijk 1 reden.. Oud en overdatum vuurwerk, het lontje droogt ongeveer 5 jaar na productie uit en dan KAN hij in 1 keer naar binnen waardoor hij af gaat..

  Op het vuurwerk doosje staat altijd een houdbaarheid datum als hij daar voorbij breek hem door midden en gooi het dan weg.. Loop het risico niet..

  Kijk naar die datum zowel bij legaal als illegaal vuurwerk want alle bij de verkopers letten er in mijn ervaring nooit op.

  En met die geweldsdelicten in mijn land als je zulk zwaar vuurwerk naar een ander persoon gooit is het poging tot doodslag.. In Nederlsnd moet je soort gelijke straffen erop gaan gooien.

  Moet je zien hoe snel het dan ophoudt..

  Onderwijzen is beter dan verbieden.. Want als je het verbiedt zullen veel mensen ook niet weten waarom het gevaarlijk is.. Beter legaal maken met de juiste instructies erbij dan illegaal en dat iedereen maar wat loopt te stuntelen

  1. Joshuak

   En daarnaast koop als je vuurwerk koopt ook nooit losse stukken vuurwerk alleen per doosje dat je de houdbaarheid datum kan zien

 22. ZiggyStardust

  Ik drink highland park 18 yo, heb een eigen bedrijf en steek ieder jaar voor een paar honderd euro vuurwerk af. Maakt mij dat ook een tokkie, Tim?
  Die 10 minuten per jaar dat ik mijn eigen geld de lucht in schiet, 364 dagen 23 uur en 50 minuten niet dus. Waarom toch altijd weer dat dingen willen verbieden? En mensen die er gewoon plezier aan beleven wegzetten als tokkies? Dat is precies hetzelfde als mensen die voor zwarte piet zijn wegzetten als racisten. Het slaat gewoon helemaal nergens op.
  Wat is er nou mooier dan om 12 uur een mooie showbox af te steken, een bevestigend knikje te krijgen van de buurman, die lekkere overbuurvrouw die naar jouw vuurwerk komt kijken iets te innig de wensen te wensen, en dan in bed te eindigen bij die minder lekkere achterbuurvrouw, en dan de volgende dag terwijl je met een kater de vuurwerkrotzooi op aan het ruimen bent te denken: k*t wat heb ik nu weer gedaan, maar het was stiekem toch best lekker.
  Zo ging het de afgelopen jaren, en ik verwacht vanavond/nacht weer. Allemaal alvast de beste wensen. En Tim: drink in 2020 eens wat meer Aldi pils en wat minder azijn zou ik zeggen.

  1. Joshuak

   Groot gelijk zeg ik je..

   Kom zelf ook elk jaar met mijn vrienden en buren samen en hebben ook gezamenlijk een paar duizend euro aan knal en sier vuurwerk..

   Ik vindt het 1 van de mooiste periodes per jaar en in mijn buurt een mooie manier om een band met je buren te leggen.

   Je moet de raddraaiers aanpakken die het voor iedereen verzieken door vuurwerk op anderen te gooien en die keihard afstraffen.. En daarnaast op een educatieve manier met vuurwerk omgaan zodat je de jeugd verteld waar je op moet letten voordat je een stuk vuurwerk aansteekt

 23. Cesare

  Het wordt hier onderhand wel een linksig forum. Maar afgezien daarvan blijven mensen vuurwerk afsteken. Gelijk hebben ze. Die trekken zich niets aan van de correcte figuren als die heks van de pvdd.

 24. Kristalix

  Vuurwerk blijft.
  Er is al genoeg traditie aan sloop onderhevig.

 25. Vishengel

  Wij van WC-eend…

 26. DidiMadloba

  Extreemlinkse DDS staat te juichen als een oerhollandse traditie wordt afgebroken.

  Maar eigenlijk hebben ze wel gelijk.

 27. C.A.Barstow

  Hoe wil die linkse misleidende hersenloze bende in politiek Den Haag dat evt. verbod gaan handhaven?
  5000, 10.000, 15.000 man politie erbij?
  hahahahahahaha, dat afsteken van dat vuurwerk gaat,en terecht, bij een evt. verbod voor het overgrote deel gewoon door.
  Tradities zijn er om in ere te houden, zo ook het afsteken van vuurwerk.
  Alles wat dat smerige linkse tuig niet zint moet maar direct verboden worden?

  Stem,
  FvD/PVV.

  1. Fonz

   Tuurlijk gaat dat door..

 28. Fonz

  Tokkietraditie, wat voor mongool heeft dit bedacht? een heel land wegzetten als tokkie, kijken welke deugmenschen hier tegen gaan ageren! want ja, als volgens de deugmenschen al een deel van de bevolking wordt weggezet hè, steigeren doen ze dan…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.