Hou eens op joh! Henk Krol wil specifieke vermelding in Grondwet verbod op leeftijdsdiscriminatie

Henk Krol, fractievoorzitter van 50Plus in de Tweede Kamer, neemt het wederom op voor de ouderen in de samenleving. De manier waarop hij dat doet is echter zwaar belabberd. Meneer wil namelijk een specifieke vermelding van een verbod op leeftijdsdiscriminatie in Artikel 1 van de Grondwet…

Artikel 1 van de Grondwet is toch behoorlijk duidelijk lijkt mij? Hier, lees maar:

“Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.”

Krol, en vele anderen met hem, lijken het nodig te vinden om iedere vorm van discriminatie hier maar aan toe te voegen. Lekker goedkoop scoren met symboolpolitiek ondanks het feit dat Artikel 1 al precies doet wat het moet doen. Daar is Krol het niet mee eens:

“De omvang van leeftijdsdiscriminatie op de arbeidsmarkt is enorm. Ruim 30 procent van de werkgevers vermeldt in vacatures dat zij op zoek zijn naar schoolverlaters, beginnend personeel of mensen met maximaal drie jaar werkervaring. Zulke teksten zijn al verboden op basis van de Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij de arbeid.”

Zou heel goed kunnen meneer Krol, maar gaat het dan ook om ‘gelijke gevallen’ waar Artikel 1 óók duidelijk naar verwijst? Want dan zou je ‘ruim 30 procent van de werkgevers’ dus gewoon voor de rechter kunnen slepen met het bewijs dat overal op internet rondslingert. Opgelost!

Age shaming
De oorzaken voor deze discriminatie vindt Krol in de vorm van vooroordelen en het actief age shamen van oudere mensen: “iemand wegzetten als minderwaardig vanwege zijn leeftijd.” Heel sneu natuurlijk maar, beste Henk, waar zijn we nou mee bezig?

Gaat iets dat al verboden is en op deze manier nóg harder en explicieter verboden wordt, echt helpen? En mochten die vooroordelen bij werkgevers er echt zijn, zullen zij er dan niet alles aan doen om beschuldigingen van discriminatie te omzeilen? Het hangt een beetje van het werk af maar leg sollicitanten maar een testje voor waaruit blijkt hoe goed ze Microsoft Word, Excel en PowerPoint beheersen. En als dat teveel werk is voor een werkgever is er altijd nog de ‘geschiktere kandidaat gevonden’ en de ‘past niet in de bedrijfscultuur’ excuses.

“Het CDA stelde overigens dat er wel heel veel ballen in de kerstboom komen, als ook leeftijd wordt toegevoegd aan Artikel 1 van de Grondwet. Mijn mening hierover? Hoe meer ballen, hoe mooier de boom.”

Maar het CDA heeft hier gewoon wel een punt. Straks lijkt het er eerder op dat alles wat níét wordt genoemd gewoon is toegestaan. Als nu al discriminatie wordt geconstateerd en je kunt die beschuldigingen hard maken, ga dáár dan achteraan?! Dan is binnen de kortste keren voor iedereen duidelijk hoe het hier werkt.

“Ik wens u alvast een heel mooie kerst toe.”

U ook meneer Krol! 🙂


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

33 reacties

 1. Anne Sophe Schillersdorf

  Wesley Benbow

  1. Abraham50

   Wordt gewaardeerd, Wesley Benbow inderdaad.

   1. Jozias Visser

    Zeker, Wesley Benbow

    1. Zwetsnek

     Vieze lugar raakt zijn macht kwijt, hup Benbow

     1. Abraham50

      Wesley Benbow?

     2. Jozias Visser

      Ja, Wesley Benbow!

  2. Vliegenvanger

   Wat is dat voor gezeik, continu Wesley Benbow. Ga wat anders doen, of liever nog doe niks, dan ergerd een ander zich er ook niet over.

 2. weer opnieuw

  Symbolisch is het om het EU lidmaatschap te verankeren in de grondwet. Ouderen die op hun vijftigste gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt is een maatschappelijk probleem

 3. Henk-Jansen

  Wat mij betreft mogen ze al die specifieke vermeldingen wel weghalen. Wat is daar nou het nut van? Een verbod op discriminatie op welke grond dan ook is meer dan genoeg.

 4. Abraham50

  Wesley Benbow

  1. Jozias Visser

   Wesley Benbow, inderdaad.

   1. Wesley Benbow

    Ik hoopte dat het niet meer nodig was maar ik heb mijn filter weer van stal gehaald voor Abraham en Jozias, twee door Lugar aangemaakte nicknames met als enige doel hier de discussie te verzieken.
    Vervelend voor anderen maar voor mij zijn ze vanaf nu onzichtbaar.

    1. weer opnieuw

     hahahahahahaha L E U G E N A A R

     1. Wesley Benbow

      Je hoeft het niet te geloven, lieve jongen.

      🙂

     2. Jozias Visser

      Wesley Benbow

     3. Abraham50

      Wesley Benbow?

     4. weer opnieuw

      lieve jongens zitten in je p*d* clubje

    2. Abraham50

     Wesley Benbow inderdaad, niet Weslie Benbow

 5. AS210854

  Henk, wanneer geef je het stokje eens door , jij schaadt 50 + alleen maar.

  1. Henk-Jansen

   Wie ik?

   1. Abraham50

    Wesley Benbow?

    1. Jozias Visser

     Inderdaad Wesley Benbow!

 6. Kretoloog

  Wout, 28 jaar nog maar, bestaat het om de 40 jaar oudere Henk Krol de les te lezen. Wat een arrogantie.
  Don’t fuck with Henk, snotneus!

  1. Watcher

   Wees eerlijk, Krol draait wel verleidelijk met zijn dikke reeT

   1. Kretoloog

    Waar jij op let…homo!

 7. Potsdam

  Krol probeert zijn seniele aanhang te paaien.

 8. Timber

  Maar het feit is dat vanaf je 50ste moeilijk werk krijgt. Terwijl de levenservaring van senioren juist mee zouden moeten wegen. Maar vanwege centen worden ze niet aangenomen. Dit komt onder andere vanwege het ziekte risico, die de werkgever dient af te dekken. Dat risico moet weer terug naar de overheid vanaf je 50ste.

  maar dat willen ze niet in het kasteeltje.

  1. weer opnieuw

   klopt Timber , een serieus probleem. Misschien moeten ze opnieuw inreizen per rubberboot

   1. Jozias Visser

    Wesley Benbow?

 9. plakband

  De PVV en FvD worden gediscrimineerd in de 1e- en 2e-kamer .
  De voorbeeldfunctie van de politirk maakt meer kapot dan mij lief is.

  1. DidiMadloba

   Het zou een mooie boel worden als politici verplicht aardig gevonden zouden moeten worden.

 10. DidiMadloba

  Krol zit er naast.
  Discriminatie is het maken van ongerechtvaardigd onderscheid.
  Het gaat er veeleer om dat ouderen een eerlijke kans moeten krijgen op de arbeidsmarkt ook al zijn ze niet meer zo snel of ambitieus. Andere kwaliteiten hebben ze vaak juist meer.

 11. M.Sluizer

  Ze schijnen dan toch in Den Haag art 1 niet goed gelezen te hebben, want waar om hangt er dan bij de kassa’s in supermarkten, een briefje beneden de 25 jaar legitimatie verplicht.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.