In memoriam: Rotterdamse opperbaas Jules Deelder (1944 – 2019)

Het overlijden van Jules Deelder is het gesprek van de dag. In zijn stad Rotterdam is nog net niet de noodtoestand uitgeroepen, maar wel verkeert de Maasstad in diepe rouw.

Niet alleen in Rotterdam, maar ook in politiek Den Haag is geschrokken gereageerd op het overlijden van Deelder. Zo verwijzen politici als Lodewijk Asscher, Rob Jetten en Farid Azarkan naar gedichten van de Rotterdamse woordkunstenaar.

Joost Eerdmans (ex-Leefbaar Rotterdam, nu FvD’er) deelt op zijn Twitterpagina de zogeheten Deelder-Motie uit 2014. Op 27 november van dat jaar kwam de Rotterdamse gemeenteraad bijeen om de 70e verjaardag van Deelder te vieren.

Deelder werd op 24 november 1944 geboren in Rotterdam en debuteerde begin jaren ’60 met een gedicht in het Algemeen Dagblad. In 1969 verscheen zijn eerste dichtbundel, Gloria Satoria.

Deelder, in Rotterdam vooral bekend als stadsicoon en nachtburgemeester, schreef gedurende zijn turbulente leven (hij kampte een halve eeuw lang met een speedverslaving) een rijk oeuvre aan poezie, proza en muziek. Daarnaast was Deelder een groot liefhebber van jazzmuziek. In 2005 ontving hij een Edison Award voor zijn jazzalbum ‘Deelder Blijft Draaien’.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. Anne Sophe Schillersdorf

  Poepje plasje drolletje

 2. Lefty

  Jules Deelder draait zich in zijn graf om als hij leest dat hij op de site vanDDS staat. Wat een forum hier, te gek voor woorden. Ik wens iedereen veel sterkte en prettige feestdagen .

  -De groeten.

  1. Bosche draak

   Blaas het uit je reet patjepeeër, als hij net zo’n arrogante kwast als jij was dan kan hij inderdaad maar wegblijven.

   Maar linkse lijpo’s menen altijd voor anderen te moeten spreken dus zak maar lekker in de drek met je ingenomen achterlijkheid.

 3. EU kok

  Kenneth Steffers was parlementair redacteur voor DDS in 2019.
  Vanaf vandaag schrijft hij iedere woensdag een wekelijkse column over de politieke actualiteit.
  .
  Verhip, is het alweer woensdag.
  Wat gaat de tijd toch snel.

 4. Anne Sophe Schillersdorf

  Poepje plasje drolletje hoopje scheetje keuteltje 🙂

 5. Ab Infinitum

  Het overlijden van Jules valt inderdaad rauw op mijn dak. Deze eminente dichter zou gehakt maken niet in de eerste plaats van de schrijfsels van de redactie die het over rauw heeft i.p.v. diepe rouw maar ook van sommige reaguurders. Deelder de woordkunstenaar versus reaguurders die taal en stijlfouten op elkaar stapelen.

 6. Bockbeer

  Wat zwart is moet zwart blijven.

  1. Job Jansen

   In dit geval, wat dood is moet dood blijven.

   1. Annoying Orange

    Beukman!

    1. Ben Venuti

     Sodemieter op A O in dit topic…..

     1. Annoying Orange

      Mag ik je linkse vriendjes niet beledigen, Ben Peduto?

 7. weer opnieuw

  R.I.P kleurrijk figuur. Waarschijnlijk zingt ie boven treur niet om mij

 8. wietordok

  Dood ben ik pas, als jij me bent vergeten.

  Bram Vermeulen, toch?

 9. Top

  Sterkte, voor zijn vrouw en dochter Ari.

  1. Ben Venuti

   Als ik mijn ogen toedoe ben ik in Honoloeloe, toedeloe…..

 10. merlot

  Kennissen van mij huurden in de jaren 80 een statig oud pand aan de ’s Gravendijkwal. De huur was erg laag voor zo’n mooi huis. De reden: het was gelegen naast het populaire Jazzcafé Dizzy.

  Hoewel ik jazz iets verschrikkelijks vind ben ik daar met hen enkele keren binnen geweest. De dj: Jules Deelder. Zijn zwarte outfit was toen al z’n handelsmerk. Als een gek stond hij achter z’n draaitafel heen en weer te bewegen (dat moest kennelijk doorgaan voor dansen) en het lawaai was niet te harden. Hij moet toen al zwaar aan de speed hebben gezeten want hij hield dat vol tot diep in de nacht. Dat laatste heb ik van horen zeggen want ik heb het in die keet nooit langer dan een half uurtje volgehouden.

  Van de doden niets dan goeds, maar ik vond het een raar mannetje en ik begrijp niet waarom hij in Rotterdam op zo’n voetstuk stond. De meeste van mijn Rotterdamse vrienden trouwens ook niet.

  1. Ben Venuti

   Deelder, je mocht hem of je mocht hem niet, maar het was wel de best geklede junk van de stad met zijn eigen stijl, het zal momenteel best druk zijn in café Ari…..

   1. merlot

    “je mocht hem of je mocht hem niet”

    Ach, voor mij geen van beiden. Ik vond het gewoon een raar mannetje maar ik werd er verder niet koud of warm van.

    1. Annoying Orange

     NSB er Merlot wordt meer warm van zijn vriendjes Benbow en Beukman.

     1. weer opnieuw

      erge charmante opmerking in een overlijdensbericht idioot

 11. Beukman

  Deelder dood!

  Ik maak graag van de gelegenheid gebruik om alle Rotterdammerts e.o. te condoleren met het verscheiden van Jules. Hij was net een paar weken 75.

  Deelder was een top R’dammert van het soort dat ik als Amsterdammer heel goed kon velen. Ik heb hem regelmatig zien optreden – hij kwam vaak, opvallend vaak in Amsterdam – en hem ook gesproken. Prachtige gedichten kwamen uit zijn poten.

  Onder zijn pose was het een zachtaardige jongen met een goed hart, ongekookt en hoog in het lijf, vooral een heel gewone jongen met een aangeboren neiging tot oorspronkelijkheid. Tot het allerlaatst zag hij er picobello uit, scherp in het pak, zijn haar verzorgd.

  Deelder was ook een klootzak. Een klootzak omdat hij er zeker tien jaar te vroeg tussenuit is geknepen. Ik vergeef het hem, wat kan ik anders.

  Rotterdam huilt waar het eens heeft gelachen. Ik heb een kaarsje opgestoken voor Jules.
  Hieronder een bekend citaat waarmee ik hem graag eer:

  Amsterdammers zijn aardige mensen. Ze hebben een goed hart – het moest alleen gekookt op hun rug hangen. En dan liefst zo laag dat de honden erbij kunnen.

 12. DidiMadloba

  Deelder was LINKS, althans naar DDS maatstaven, maar dat ben je al gauw.

 13. Henk-Jansen

  De dood zal ons uiteindelijk allemaal te pakken krijgen. Rust zacht Jules.

 14. bandini

  Heeft Timmerfranz zijn medeleven al betuigd aan de familie?

 15. Willem Bever

  Repect

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.