Kabinet rekte bewust gaswinning Groningen en perste iedere euro eruit!

De Groningse commissaris van de koning is kraakhelder over de handelswijze van het kabinet inzake de gaswinning: ‘kabinet rekte bewust gaswinning met serie onderzoeken.’ Door zo lang mogelijk tijd te rekken kon er nog snel veel gas, en dus geld, uit worden geperst.

Het kabinet heeft in 2013 de gaswinning flink opgekrikt en zo lang mogelijk door laten gaan, ondanks waarschuwingen van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). En die waarschuwingen gingen vrij specifiek over de toenemende risico’s op de veiligheid van de burgers in Groningen. Met andere woorden: het kabinet had maling aan de Groningers en geld was belangrijker.

Dat gevoel speelde bij menig burger, met name die uit Groningen, natuurlijk al langer. Want het waarschuwende advies van het SodM werd niet direct opgevolgd door oud-minister Kamp, die eerst een serie onderzoeken liet doen. Dat betekende dus eigenlijk dat een minister openlijk twijfelde aan het hele overheidsorgaan dat juist in het leven is geroepen om in exact dit soort situaties zulke adviezen, waarschuwingen en risicoanalyses te kunnen formuleren.

Het ministerie van Economische Zaken reageerde op de beschuldigende uitspraken van de commissaris en laten weten dat ze zich destijds prima aan de wet hebben gehouden:

“Op dat moment gold het winningsplan uit 2007 dus nog in combinatie met de Gaswet. Dat hield in dat de NAM een concessie had om in tien jaar maximaal 425 miljard kuub te winnen”, zegt een woordvoerder. “Pas sinds 2014 stelt het kabinet een jaarlijks plafond vast.”

Leuk en aardig natuurlijk, dat ‘I was just following orders‘, maar zodra diverse dorpen langzaam in elkaar dreigen te storten, precies door wat is toegestaan in die wet, dan doet die wet er verrekt weinig meer toe.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

35 reacties

 1. Jack Flash

  Ha ha! .
  Dat wisten wij Groningers al heel lang al hoor.Het kwam niet op de MSM,dat klopt.

  1. Jumping

   Ik kom niet uit Groningen, maar deze Rutteclan staat inderdaad voor bedrog en leugens.

   Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

 2. Willem Bever

  En waarom ze die “lege” gasputten nu niet gebruiken om co2 in op te slaan en daarmee de bodem in Groningen gecontroleerd helpen te stabiliseren is me nog steeds een raadsel.
  En volgens mij hadden we iets met co2 het laatste halfjaar en hoef je niet aan nodeloze kapitaalvernietiging te doen door de gehele infrastructuur die in Groningen ligt af te breken…het helpt ook mensen aan het werk te houden

  1. weer opnieuw

   omdat het financieel en technisch nagenoeg onhaalbaar is.

   1. Tony Faas

    En omdat CO2 keihard nodig is!

    1. Abn

     Er wordt veel meer geproduceerd dan je in de kassen toe kan voegen of verder nuttig gebruiken in de industrie.

     En het is sterk vervuild met stikstofgas, zomaar 80%! Schoonmaken voor gebruik kost ook een lieve duit.

  2. hansishier

   We hebben CO2 nodig in de lucht en niet in de grond slimmerd!! Happy perihelium! Op naar 1400ppm ipv maar 400ppm!!!

 3. Cootje

  Als je de dienstplichtigen soldaten hun wapens laat schoonmaken met kanker verwerkende wapen olie wat al 10 jaar bekend was , als je ze laat werken met Chroom6 die zwaar kanker verwerkende stoffen bezit en je er niets van aantrekt , als je je soldaten bloot stelt in oorlogsgebieden aan brand Putten die schadelijke stoffen produceren waar mensen ziek van worden dan gaan ze over lijken als ze miljarden euro.s gratis uit de grond kunnen halen , verantwoordelijke politici zijn namelijk niet strafbaar voor hun beleid als dat wel zo was waren er maar weinig van die beroeps uitnemers maar onder Rutte is de onbetrouwbare overheid schering en inslag geworden we lachen het wel weg

 4. Michael M

  Het aantal mensen dat geen vertrouwen meer heeft in de politiek neemt nog altijd toe. Bijna de meesten begrijpen dat het kabinet er niet voor U zit maar voor zichzelf. Als het partijkartel verliest kan er verandering komen in Nederland tenzij we blijven varen op de eeuwenoude partijen.

 5. opabakema

  Gaat dan nou die vieze smerige kop van Wiebes rollen ? Hij is immers de opvolger van kamp . Of gaat het kabinet nu eindelijk vallen ?

 6. Dollaert

  Zie mijn naam, ik ken Groningen heel goed. Was de beste stad van Nederland. Was..
  Is nu ook een shithole. De ommelanden gaan nog wel, maar ook dat is niet meer zo vrij en “boers vrij” als het 30 jaar geleden nog was. Op de grens bij Nieuweschans of moet ik, Bad Nieuweschans zeggen , afijn aan de Deutsche kant van de grens staan lelijke windmolens van 100 meter of wellicht lager. Het is een horizon vervuilend gezicht en nergens voor nodig.
  Groningen had alle gasbaten moeten claimen. Dat wilde de communistische partij ook. Maar de VVD zendde VVD zwaargewicht Vonhoff als commissaris van de koningin. Dat alles om alles even weer “in evenwicht” te brengen. Voor “Den Haag” veilig te stellen . Kortom Groningen als wingewest.
  Vervolgens de AOW verhoging tot 68 en de Groningse werkloze van 60+ kan via de fascistische “participatiewet” zijn geld , die zijn oude moeder voor hem gespaard heeft, netjes onder druk van de d66 rechter aan de Groningse gemeentes afgeven. Intussen stroomt Afrika onder muzikale leiding van antifa en groen links de Groningese provincie binnen. Geld genoeg, afgepikt van de armen. We hebben weer een ECHTE communistische partij nodig, die voor de AUTOCHTONEN opkomt! Anders toch maar PVV. Bah, wat een rotland is dit geworden. Helaas is maar 20% het met mij eens.

  1. Cootje

   100% met je eens als Hagenaar maar politici moeten voor hun beleid voor een rechter kunnen komen dan waren er weinig politici en zeker niet van dit soort

 7. zeester12

  zo Klein als we zijn financieren wij een europese staat,een regering en een royal family …….doe is normaal zeg

 8. ikweetwatikwil

  Als Groningse ben ik het met Dollaert eens. Wat mij altijd dwars zat/zit is dat je hier veel studenten hebt van buiten Groningen . Als het op stemmen aankomt ,stemmen die niet voor Groningen en als ze afgestudeerd zijn vertrekken ze weer en laten ons met hun keuze van beleid achter.
  Groningen heeft al jaren een beleid van Rood en Groen. Dat valt te merken. Niet best.
  Mijn stem gaat naar de PVV.

  1. Abn

   Groningen heeft een te kleine bevolking om een universiteit te vullen. De RUG kan enkel daar bestaan omdat er ook studenten van buiten groningen daar studeren.

   Het rood zal niet van de studenten komen, groningen is de bakermat van des nederlandsch communisme.

   1. ikweetwatikwil

    Ach wat een kletskoek Abn

    1. ikweetwatikwil

     En kijk even Abn wat er in de Groninger gemeenteraad zit

     Ooit hadden we hier Fre Meis een communist . Die kwam voor de bevolking op.

    2. Abn

     Ik geef toe dat er 200.000 meer mensen in groningen wonen dan voor opzoeken, maar ook 600.000 is niet genoeg om een universiteit met 30.000 kwalitatief goede studenten te vullen.

  2. Politiek Profeet

   Hier rondom Ter Apel is het nog vrij rustig qua gelukszoekers, maar er stromen veel westerlingen hierheen, bijna elk leeggekomen huis gaat naar westerlingen.
   Sommige buurtbewoners beginnen zo hun twijfels te krijgen over de positieve inbreng van menig westerling naar de boerengemeenschappen hier.

 9. Bullshit15

  Zo lang dit zootje er zit zal er niks veranderen ze liegen in bedriegen alles amekaar dit kabinet zal niet vallen daar zorgen ze wel voor ze zijn doodsbang voor nieuwe verkiezingen in Rutte is nu al bezig zich in te dekken met liegen om zieltjes te winnen iemand die daar nu nog intrapt die spoort niet daarom stem fvd of PVV erger dan dit kan het niet worden

  1. EU kok

   U valt uit uw rol.
   Te weinig taalfoutjes in uw posting.
   Kom op, dat kan slechter.

   1. Bullshit15

    Jankert reageer een keer inhoudelijks of anders donder straal op bledert

    1. Rechtsaf

     EU kokje steunt het beleid van dit kabinet alleen zegt EU kokje het met hele andere woorden

    2. EU kok

     Helaas Bulletje, u heeft mij volledig schaakmat gezet.
     Ik ben totaal UPG.

     1. Tony Faas

      EU kok?

 10. EU kok

  Commercieel rechts beleid valt niet goed op deze linkse jankers-site.

  1. hansishier

   Tuurlijk wel, het gaat alleen om liegen en bedriegen van dit kabinet.

 11. Watcher

  De communisten hadden de goddelijke kale Fortuyn toe moeten laten als partijlid.
  Was het heeeel anders gelopen.

  1. Rechtsaf

   watcher dé anti-christ
   watcher dé nedermoslim
   watcher dé ped* verheerlijker

   1. Watcher

    Hee @Ra, ontkerkelijking is weer toegenomen, gaat de goede kant op.

  2. Kretoloog

   Inderdaad Watcher, als de CPN in 1972 Pim Fortuijn als lid had toegelaten, was de politieke geschiedenis van Nederland vast heel anders verlopen. Dan mogelijk geen LPF (en geen PVV?) en leefde Pim wellicht nog. Maar je draait de geschiedenis nu eenmaal niet terug.

   Hoewel, Fortuijn werd vermoord door een GroenLinkser, van de partij waarin de CPN in 1989 is opgegaan. De haat zat dus wel heel diep.

 12. hansishier

  Ze hebben zelfs in de overige velden aan de randen van Groningen de productie opgeschroefd nadat de boel in Groningen zelf al voor de helft dicht waren gedraaid. Mij maakt het geen reet uit, maar wees er gewoon eerlijk over en compenseer de mensen zoals het hoort. Opkopen, uitkopen, vergoeden en investeren in Groningen!

 13. DidiMadloba

  Als je rechts bent houd je van geld dus zou DDS dit moeten prijzen!

  1. Cootje

   Als je rechts bent raak je je geld niet graag kwijt aan nutteloze Afrikanen die hier hun hand op houden en verder alleen onder een palmboom kunnen zitten er zijn er ook nog bij die doen iets meteen ezel opgedrongen cultuur waar niet is om gevraagd maar gewoon door de strot geduwd

 14. Bes Tolen

  Deze regering deugt naar mijn idee niet. Die bestaat grotendeels uit kolonialen, die niets van Nederland begrijpen en linkse drammers, die het land grote schade aan doen. Dat houdt ook in, dat de overgang vanaf het gas uiterst geforceerd is. Onnodig maar men wenst blijkbaar zo weinig mogelijk van het Russisch gas gebruik te maken. Overeenkomstig de koude oorlogretoriek van de denkelijk tegen zijn eigen overtuiging in handelende Blok en laat ik eens toevoegen conform de ideeën van de weinig diepgaande maar wel onzinnig lasterlijke conformist Geert Mak, die zich mag verblijden in een reeks TV-uitzendingen van de VPRO, die een radicale maar onverstandige positie pro de Amerikaanse politieke agressieve ”onderwereld” inneemt. Overigens conform de huidige politiek van de Democraten, die deze invloed in sterke mate ondergaan. Geheel tegen het belang van het overgrote deel van de bevolking in.
  De regering ondergraaft ook nog eens de continuïteit van de Gasunie.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.