Lekker tv kijken met Kerstmis: met welke films heb je écht het beste tv-avondje?

Wat is er  heerlijker dan rond de Kerstdagen lekker met de familie rond de buis te zitten om een paar kerstfilms te kijken?

Het is Kerst! En iedereen weet wat dat betekent: filmtijd! Een betere manier om in de kerstsfeer te komen is er niet. Met zijn allen voor de buis zitten, wat lekkers erbij, een warme kop chocolademelk, en hoppa: voor je het weet ga je al ‘we wish you a merry christmas’ neuriënd door het leven. Heerlijk.

Maar welke kerstfilms zijn nou eigenlijk écht het kijken waard. Want, laten we wel wezen, daar zijn er nogal wat van. Daarom hier een top 10 van de beste kerstfilms aller tijden.

10. Home Alone

Natuurlijk moet Home Alone in deze top 10. Eigenlijk zou ik deze moderne klassieker graag een hogere plek geven, maar volgens Rotten Tomatoes heeft Home Alone slechts een ranking van 63%. Het hoe en waarom daarvan is mij een raadsel. Dit is namelijk écht een fantastische film voor rond de Kerst. Grappig, emotioneel, hartverwarmend. Dat is toch precies wat je nodig hebt tijdens Kerst?

9. Love Actually

Een heerlijke romantische komedie. Het is behoorlijk druk — met meer dan een dozijn hoofdrolspelers — maar dat maakt het eerst en vooral gezellig. En als je een bijzonder iemand hebt om deze film mee te kijken is het zelfs ronduit romantisch. Kijken dus!

8. The Muppet Christmas Carol

Kerst zonder The Muppets is geen Kerst. En dan is dit ook nog eens een versie van Charles Dickens’ Christmas Carol; het is dus een dubbele klassieker. Beleef de Kerst met Kermit, Miss Piggy, en al hun vrienden.

7. The Santa Clause

Het is een gemakkelijke film om te kijken, maar juist daarom is The Santa Clause ideaal — voor het hele gezin. Tim Allen speelt een gescheiden vader die, als hij het pak van de kerstman aantrekt zélf de nieuwe kerstman wordt. Hij wordt met de dag dikker, groeit een lange grijze baard, leert zijn elvenvrienden kennen… en moet vechten voor tijd met zijn zoontje, want zijn ex-vrouw en haar nieuwe partner willen dat hij die niet meer ziet. Vrees niet, het loopt goed af!

6. The Man Who Invented Christmas

Het verhaal áchter het bekende verhaal van Charles Dickens. Deze film is gegarandeerd kijkplezier voor het hele gezin, van jong tot oud.

5. Dr. Seuss’ How The Grinch Stole Christmas

Er is een oude versie en een nieuwe versie van deze film. Ik opteer voor de nieuwe versie omdat ik een groot fan ben van Jim Carrey. Op de één of andere manier slaagt hij erin om The Grinch te veranderen in een sympathieke knuffelbeer — hoewel dat toch wel even duurt.

4. Miracle On 34th Street

Een échte klassieker. Deze film is behoorlijk oud, maar je tijd meer dan waard. Het verhaal gaat over een man, Kris Kringle, die érg veel op de kerstman lijkt. Sterker nog, hij lijkt zijn tweelingbroer wel. Als een groot warenhuis in zijn buurt een vervanger nodig heeft voor hun (altijd dronken) nepkerstman wil Kringle best een handje helpen. Alleen is er een probleem: Kringle is ervan overtuigd dat hij écht de kerstman is. Oh, en daarnaast vertelt hij klanten ook nog eens vol heel opgewekt dat ze bij een andere winkel goedkoper uit zijn.

3. Elf

Will Ferrell zet een fantastisch karakter neer als Buddy — een ongelooflijk optimistisch ‘weeskind’ opgevoed door de kerstman en zijn elven. Hij redt Kerstmis én zijn biologische vader. Een heerlijke film die aanzet tot denken over het kind in ons allemaal.

2. Scrooged

Bill Murray speelt een arrogante en egoïstische televisieproducent die, als hij druk bezig is met de planning van een uitvoering van een live versie van A Christmas Carol, dat verhaal zélf meemaakt… maar dan in het ‘echt.’ Een mooie interpretatie van Charles Dickens’ verhaal.

1. It’s A Wonderful Life

Dit is dé klassieker van Frank Capra. De film gaat over George Bailey, gespeeld door James Steward. Bailey heeft altijd schulden en ziet zichzelf als een enorme faalhaas. Hij staat op het punt gearresteerd te worden én bankroet te gaan, en overweegt zelfmoord. Maar dan… Dan grijpen de engelen in.

It’s A Wonderful Life is zonder twijfel de beste kerstfilm ooit. Ja, de film dateert uit 1946, maar dat mag de pret niet drukken.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

32 reacties

 1. weer opnieuw

  Die Heidie im haus gangbang 🙂 🙂 🙂

  1. Watcher

   Waarom nu weer zo’n moeilijke film?

 2. Watcher

  Monty Python’s Life of Brian

  Lang niet gezien, lijkt mij wel toepasselijk..

  1. Original NL

   Idd Watcher..voor Marietje Brandebok wellicht dé eye opener.
   Maar hij mag brian vast niet kijken op
   “heilige” avond…of wat voor avond dan ook!

 3. fusilier

  Sisi de keizer koningen, met Romy schneider en Karl heinz .

  1. Watcher

   Stem van vrouw, vriendin telde dubbel 🙂

 4. henkie

  Ja Michael, je hebt helemaal gelijk. De beste kerst film ooit. Tot 30 jaar geleden heb ik deze meermaals bekeken en de tranen liepen over mijn wangen. Een film die je serieus kon nemen in de tijdsgeest van toen. In de samenleving van toen.

  Nu echter volledig misplaatst in een samenleving waar de normen en waarden 180 graden zijn gedraaid.

  In een samenleving van list leugen en bedrog is het een nuttige middel van het establishment om de domme witte massa simpel en in het gareel te houden, terwijl hun samenleving verder wordt afgebroken.

 5. Rechtsaf

  2 avondjes geen tv is ook geen overbodige luxe, quality time met je gezin…

 6. Ben Venuti

  American sniper een genot om naar te kijken om moverende redenen…

  1. Adolfina

   U waant zich een held op sokken. Ook goed.

   1. weer opnieuw

    ass

   2. Tony Faas

    Wesly Code Quispel?

  2. Original NL

   Ja.. Ben vooral na een kamerdebat met DENK.

 7. Gerlos

  Vanavond kerst met André Rieu en daarna gaat de knop op UIT

 8. Crassus

  Tot nu toe “the Joker”

 9. Rechtsaf

  kerst nachtdienst

  1. Tony Faas

   Samen eten met familie!

 10. Original NL

  Blazing saddles.

 11. Original NL

  Ik persoonlijk kijk graag naar de film..”de prestaties van 3 kabinetten rutte”..oftewel het verhaal van een homofiele hr manager die een hele natie naar de verdommenis hielp maar bleef lachen!
  Is tevens lekker kort, na het establishing shot begint meteen de aftiteling!

 12. Mycase

  Nou Heidi natuurlijk Sisi later diner for one sound off music en als klapper Die hard 1,2,3 o ja home alone 1 2 3 4 5 6 7 8 haha

 13. C.A.Barstow

  s’duivels kijkdoos blijft bij ons uit met de kerst.

  Prettige Kerstdagen toegewenst.

  1. Original NL

   You too!

  2. Mycase

   Fijne kerstdagen en een mooi uiteinde boppers .

 14. ZiggyStardust

  Kerstavond zit er op. Tv niet aangehad. Lekker muziekje op de achtergrond, en gewoon gezellig babbelen. Fijne kerst allemaal.

 15. ikweetwatikwil

  It’s A Wonderful Life

  Dit is dé klassieker van Frank Capra. De film gaat over George Bailey, gespeeld door James Steward.

  Inderdaad één van de mooiste kerstfilms. Als het even kan , zie ik hem ieder jaar.

  1. IJ. Kel

   Dwangneurose ?

 16. IJ. Kel

  Gezellig kerst vieren met staren naar de buis. Wat een ellende.
  Je kunt ook een CD met bv kerstliedjes opzetten en gezellig met elkaar kletsen of desnoods een spelletje doen. Probeer het eens.

 17. Bockbeer

  Die film over die jongen die een gouden ticket vind in een chocoladereep, en vervolgens met zijn opa naar de fabriek gaat met allemaal Oempa Loempa’s.

 18. Bosche draak

  Geen die hard? Geen gremlins? Geen santa slay? Geen jack frost?

  Wat een slappe hap zeg, op de christmas carol na (die vele versies heeft, dus nee niet alleen de muppet versie )
  Is het dezelfde muffe standaard als altijd, een beetje zoals de kerstliedjes top 50 met weer wham en weer mariah carey etc…etc…

  Snurk……

 19. Sharktyricon

  Ik mis geweldige titels als: silent night, deadly night, black Christmas of krampus.
  Ach f*ck it gewoon the Texas chainsaw massacre

 20. Sharktyricon

  Ik zie nu pas dat ik in iets het eens ben met Bosch draak.
  Het is kerst wonder!! 🙂

  1. Sharktyricon

   *een

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.