shutterstock 229819552

Nee, immigratie helpt helemaal niet tegen de vergrijzing van Nederland

Geen categoriedec 13 2019, 10:00
Ondanks dat het thema immigratie al een jaar of twintig een prominente plek inneemt in het publieke discours, zijn er nog altijd genoeg misverstanden en verkeerd begrepen feiten. Auteur Frits Bosch gaat op de belangrijkste vragen omtrent het thema in.
Helpt immigratie tegen vergrijzing? Nee, integendeel. De zogenaamde afhankelijkheidsratio neemt toe. Dat betekent dat het aantal niet-werkenden ten opzichte van het aantal werkenden snel toeneemt. De zorgkosten stijgen rap. We zullen het moeten oplossen met robotica en gemeenschapszin. Japan is ons lichtend voorbeeld. Immigratie van kanslozen, getraumatiseerden en mensen die zwaar gaan leunen op onze verzorgingsstaat helpt ons niet. Dat gaat ten koste van onze burgers die belasting betalen. Onze verzorgingsstaat wordt nu versneld afgebroken. Stop daarmee.
Is immigratie sociaal-cultureel gunstig voor een land? Ex-hoofd demograaf van het CBS prof Jan Latten zegt het zo: “als we doorgaan met de huidige immigratie hebben we een permanent integratieprobleem. Er moet eindelijk eens een bevolkingspolitiek komen. De bevolkingsomvang overkomt ons gewoon. We lopen achter de feiten aan. Elk jaar staan we er weer van te kijken. De bevolkingsgroei is telkens hoger dan geraamd. We zijn een rationele samenleving waarin alle zaken worden bedacht en gepland. Maar over bevolking is er geen visie. Politieke partijen leven in een droomwereld. Ga uit van feiten. Als je uitgaat van de realiteit dan zal blijken dat wat partijen wenselijk achten qua immigratie, onverstandig is. Kreten als “de wereld is van iedereen” zijn onzinnig!”, aldus Latten. Hij zegt dit voortdurend, maar er wordt niet geluisterd. Hoe komt dat? Ik meen dat er twee wereldbeelden zijn. Wereldbeeld 1 is dat multiculturaliteit een verrijking is, er kan nog meer bij. Bijkomende sociale disruptie wordt voor lief genomen. Wereldbeeld 2 is dat multiculturaliteit sociale cohesie en gemeenschapszin ondermijnt. De limiet ervan is al verre overschreden. Wereldbeeld 1 trekt al sinds de jaren zestig aan de touwtjes en laat wereldbeeld 2 maar kletsen. Het is de hoogste tijd voor verandering en meer balans!
Helpt immigratie de Nederlandse bevolkingsomvang op peil te houden? Ja, maar op een verkeerde manier. De bevolkingsdichtheid van Nederland is nu 411 per km2 en wordt 483 per km2 bij 20 miljoen inwoners. Noorwegen en Denemarken tellen slechts 5 miljoen inwoners bij een veel groter bewoonbaar gebied. Nederland is mudvol en wordt eivol. Ons institutionele systeem staat al op knappen. De elite zegt ‘met mij gaat het goed’, maar ‘met ons gaat het niet goed’. Ze vermoeden dat het aan de onderzijde niet goed gaat, maar ze kijken weg en ontkennen. De achteruitgang van ons welzijn vreet zich van onderen naar boven. Het wordt verhuld door onze welvaart. Het systeem is nu nog houdbaar. Maar wat gebeurt bij een depressie?
Frits Bosch, auteur Schaft ook Nederland zich af?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten