Politiekorpschef Erik Akerboom: 2019 was “een jaar vol gewelddadige incidenten”

2019 was voor veel mensen een heel mooi jaar. Kinderen werden geboren, huwelijken werden gesloten, kampioenschappen werden gewonnen… Hartstikke mooi. In zijn algemeenheid was het echter alles behalve een mooi jaar. Zo is het aantal “gewelddadige incidenten” flink toegenomen. 

In gesprek met Nu.nl vertelt politiekorpschef Erik Akerboom — de hoogste baas van de Nederlandse politie — dat 2019 voor hem “een jaar vol gewelddadige incidenten” was. “We hebben een prachtig land, maar onze samenleving is onder druk van geweld komen te staan,” gaat hij verder. “Er lijken scheuren te ontstaan en het zorgt voor angst. Als politie doen we er alles aan om dat te herstellen en mijn appèl is: dat doe je niet door te bewaken, te beveiligen en spullen te kopen, maar door in de haarvaten van de samenleving te beginnen. Die haarvaten zijn cruciaal.”

Natuurlijk is dat deels correct en deels politiekcorrect gewauwel. Je bestrijdt geweld wel degelijk door “te bewaken, te beveiligen” en beter materieel te kopen. Dat de korpschef denkt dat dit niet zo is, is ongetwijfeld deels reden waarom het steeds gewelddadiger wordt in Nederland. Het is triest dat deze man dit zelf niet ziet, maar ja, als hij een realist was die zijn werk serieus nam was hij nooit benoemd tot politiekorpschef.

Hoe dan ook, de haarvaten waar Akerboom het over had zijn “de wijken… De carrières van grote criminelen ontstaan in de wijk, waar jeugdgroepen zich bezighouden met kleine criminaliteit. Je ziet dat ze inmiddels met grote sprongen door die geweldsescalatie heenlopen. Jonge kinderen lopen met messen, en jongeren worden ingezet om liquidaties te plegen. Voor een habbekrats, voor een scooter!”

Hij stelt ook dat de politie langzaam weggetrokken wordt “uit de wijken door toenemende vraag elders. De taak om terug te keren naar de wijk ligt er vooral voor anderen, zoals de ggz, jeugdwerk, maar ook scholen en bedrijven. We moeten ervoor zorgen dat er geen nieuwe Ridouan T.’s opgroeien.”

Weet je hoe de  politie dat doet, meneer Akerboom? Door criminelen al vroeg in hun carriere op te pakken. Maar nee, dat is niet wat hij bedoelt. Hij wil graag dat er flink wat agenten rondhangen in probleemwijken om met hangjongeren te praten. Om ze normen en waarden bij te brengen, ofzo.

Dat is niet te de taak van de politie. Dat is aan de ouders, het onderwijs, en de buurt. De politie moet mensen oppakken.

De reden, meneer Akerboom, dat met name jonge Marokkaanse Nederlanders lak hebben aan de politie is dat ze weten dat ze wegkomen met hun misdrijven. Daar moet iets aan gedaan worden.

Maar ja, omdat Akerboom dat niet begrijpt kunnen we ervan uitgaan dat 2020 minstens net zo gewelddadig wordt als 2019.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

31 reacties

 1. plakband

  Nederland is een mooi land zegt Erik Akkerboom. Voorbeelden noemt hij niet. De voorbeelden van het tegendeel stapelen zich op. Als de trend wordt doorgezet naar het klimaatneutrale jaar 2030 dan maken criminelen hier de dienst uit. Een duidelijker voorbeeld dat het partijkartel verkeerde prioriteiten stelt kun je niet hebben. Maar ze blijven volhouden dat NL een democratische rechtsstaat is.

 2. Agios

  Laten we het voorbije jaar maar een voldoende geven v.w.b de criminaliteit. En weet u waarom? Omdat het de komende jaren nog veel erger wordt!

 3. ikweetwatikwil

  Als de overheid niet een flinke ommekeer naar Rechts maken, zal het de verkeerde kant op gaan. Zolang ze dat niet willen zien, heb je met pappen en nathouden te maken. Opdracht van Bilderberg , die hebben plannen voor Europa en dat moet doorgang vinden of de bevolking het daar mee eens is of niet dat kan ze niets schelen.

 4. weer opnieuw

  De geweldspiraal is erg zorgelijk. Niet enkel de hoeveelheid maar ook de vorm van geweld is zorgelijk. Ouderen zijn gewillige slachtoffers niet enkel direct na het pinnen maar ook na een achtervolging thuis. De woning overvallen zijn extreem gewelddadig en het excessieve geweld niet Westers. Als nieuwe vorm van inkomen vergaren is het tegenwoordig normaal als je horloge van je pols getrokken word of de ketting van je nek. Diverse overvallen zijn met dodelijke slachtoffers geëindigd en worden snel vergeten om over te gaan tot de orde van de dag.

  Nederland is Nederland niet meer ongeacht de stigmatiserende bagetaliserende woorden van linkse adepten die alles onder het tapijt vegen. Stem sociaal , stem PVV

 5. Bolkestein

  En we gaan roofmoorden geen roofmoorden meer noemen, maar steekincidenten.

  Twee 15-jarige jongens aangehouden voor dodelijk steekincident bij pinautomaat

  19 DEC 2019, 12:26 / UPDATE: 19 DEC 2019, 21:46

  Twee jongens van 15 jaar uit hoofddorp zijn aangehouden voor het dodelijke steekincident bij een pinautomaat in hun woonplaats. Een 64-jarige man kwam hierbij om het leven.

  De zestienjarige jongen die eerder werd opgepakt, is weer op vrije voeten. Volgens de politie zijn er geen redenen om hem langer vast te houden.

  In beperkingen

  De twee verdachten die nu zijn aangehouden, zitten in beperkingen. Zij mogen alleen contact hebben met hun advocaat en hun ouders.

  Het slachtoffer werd maandagavond neergestoken toen hij samen met zijn vrouw aan het pinnen was. De man overleed ter plekke. Hij zou binnenkort met pensioen gaan.

  Lees ook: In Hoofddorp zijn ze woest over de dodelijke overval
  h**ps://www.hartvannederland.nl/nieuws/2019/hoofddorp-woest-na-dodelijke-roofoverval/

  Bij winkelcentrum Toolenburg in Hoofddorp zijn dinsdag en woensdag bloemen en kaarsjes gelegd om de man te herdenken. Getuigen, kennissen en onbekend betuigden hun medeleven.

  h**ps://www.hartvannederland.nl/nieuws/2019/twee-15-jarige-jongens-aangehouden-voor-dodelijk-steekincident-bij-pinautomaat/

 6. Veteraan

  Punt 1 is dat 80% van de gehele criminaliteit door allochtonen wordt gepleegd.
  Punt 2 is dat steeds meer kinderen uit NL gezinnen hierdoor worden opgehitst.
  Vanaf de kleuterschool zien zij dat b.v. de foute Marokkanen [80%] ongestraft grote bekken tegen leraren mogen hebben, dat ze verdedigd worden in dit gedrag door hun inteelt ouders, dat ze met wapens rondlopen en bundels met euro’s en ga nog maar een half uur door. Dus veel autochtonen die vaak toch al op de rand leven worden hierdoor Tokkies en vertonen hetzelfde misbruik.
  Alleen dat niet met het excuus van de islam erbij.

 7. helen5

  Ik ging door een depressie toen mijn man mij en de kinderen verliet voor een andere vrouw, we hadden een mooi leven samen en een vredig huis samen. Enkele dagen geleden merkte ik wat vreemd gedrag van hem op, plotseling een paar weken later ontdekte ik dat mijn man iemand anders zag. hij stopte met praten en kwam laat thuis van zijn werk, hij gaf nauwelijks om mij en de kinderen, ik smeekte hem zijn wegen te veranderen en een goede man te zijn die hij was. hij weigerde naar mij te luisteren. Ik huilde bitter met een gebroken hart omdat mijn huwelijk uit elkaar was gevallen. Ik heb alles gedaan wat ik kon om dit probleem op te lossen, maar het mocht niet baten. Ik werd erg bezorgd en hulpeloos. Ik hoorde goed nieuws over de echtelijke regeling van Dr.Goko, ik nam contact met hem op en legde alles uit wat er gebeurde met een hoop op een oplossing van hem. Hij beloofde me te helpen, wat hij deed. Hij lost het probleem in mijn huwelijk op en herenigt mijn man weer met me. Zeg met trots dat mijn huwelijk weer beter samen is. contact voor hulp e-mail: dr.gokosspiritualcaster@gmail.com
  WhatsApp en Viber dit nummer +2348056398964

  1. Rammstein

   Ook spam blijft gewoon staan op DDS.

   Hallo, is daar iemand?

  2. plakband

   Dit bericht hoort thuis op joop.nl
   Linkse echtscheidingsadvocaten zijn hier rijk mee geworden.

   1. Tony Faas

    Kan ook opzettelijk zijn, reclame via reguliere reacties.

 8. merlot

  Het zijn geen incidenten, het is structureel.

  1. Tony Faas

   Politiechefs moeten dat zeggen van Ollongren/Grapperhaus/Rutte/Jetten/Klaver

   1. merlot

    Politiechefs moeten links zijn, dat is een absolute voorwaarde om voor een topfunctie in aanmerking te komen.

    1. Ben Venuti

     En natuurlijk de islam een warm hart toedragen, maar dat is inherent aan links zijn…

 9. Beukman

  Weet je hoe de politie dat doet, meneer Akerboom? Door criminelen al vroeg in hun carriere op te pakken. Maar nee, dat is niet wat hij bedoelt. Hij wil graag dat er flink wat agenten rondhangen in probleemwijken om met hangjongeren te praten. Om ze normen en waarden bij te brengen, ofzo.

  aldus MvdG.

  Men komt er in Den Haag geleidelijk achter dat het wegbezuinigen van buurthuizen en andere voorzieningen waar jongeren aan hun trekken kwamen, én waar ze een beetje in de gaten werden gehouden, sterk ertoe heeft bijgedragen dat veel van die gastjes hun heil zijn gaan zoeken in de criminaliteit, vaak als loopjongens van grote criminelen.

  Dat hele netwerk van voorzieningen in de grote steden ontlastte de politie ook. Het is beter en goedkoper om te voorkomen dat een knul crimineel wordt dan een jonge crimineel achter de tralies zetten.

  Kortom: jongerenwerk moet terug, daar moet in worden geïnvesteerd.

  1. Ben Venuti

   Alsof buurthuizen dit allochtone tuig weer op de rails krijgt, misschien was dit zo in de jaren zeventig van de vorige eeuw maar nu toch echt niet meer.

   1. Beukman

    Het is niet een kwestie van weer op de rails krijgen maar op de rails houden.

    Buurthuiswerk is pas begin jaren 90 wegbezuinigd. Tien jaar later hoorde je de eerste politiechefs al zeggen dat dat geen goed idee was geweest. Hier bijvoorbeeld eentje:

    We hebben het club- en buurthuiswerk wegbezuinigd, over de schutting gegooid, maar daar is nooit iets fatsoenlijks voor teruggekomen. Voor de lange termijn is minder politie nodig dan we nu hebben. We moeten niet alsmaar vragen naar meer blauw op straat. We moeten ook in andere sectoren investeren om criminaliteitscijfers naar beneden te krijgen

    volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/politiechef-pleit-voor-terugkeer-buurthuiswerker~b6dd42c2/

    1. Ben Venuti

     De ware schuldigen aan de criminaliteitsgolf onder vooral allochtonen zijn de politiek correcten, straffen was maar niks, sociologisch gelul van de bovenste plank voerde de boventoon, de gedachte dat zwaar straffen contra productief zou werken enz enz.

     Criminaliteit valt slechts te beteugelen door consequent hard op te treden, dat is de taal die wordt begrepen onder dat volk.

     1. merlot

      Hear, hear!

      Alle linkse dogma’s zijn door de realiteit ingehaald. Wat overblijft is de gigantische puinhoop die ze ervan gemaakt hebben.

      Alleen is dat nog niet tot de kudde doorgedrongen.

     2. Beukman

      Keiharde aanpak zonder preventie is dweilen met de kraan open, en nog kortzichtig ook. De pakkans is veel te klein bovendien. Je kan wel hard willen straffen, je zal ze eerst te pakken moeten zien te krijgen. Kortom: voorkómen is beter dan genezen.

      Naar aanleiding van het recente mocrogeweld in Amsterdam betreurden diverse politiechefs het ook dat het vangnet van het buurthuiswerk is verdwenen. Ik denk dat zij de experts zijn.

     3. Beukman

      @merlot
      Het zal je niet meevallen met je fixatie op “links” als zondebok, maar ik denk dat het te kortzichtig is om “links” de schuld te geven van het wegbezuinigen van het buurthuiswerk.

     4. Rechtsaf

      “Keiharde aanpak zonder preventie is dweilen met de kraan open, en nog kortzichtig ook..

      Nee hoor, gewoon keihard aanpakken, zo hard dat dit soort vanzelf preventief gaat zijn naar “eigen, niet geïntegreerde volk”

     5. merlot

      ““links” de schuld te geven van het wegbezuinigen van het buurthuiswerk.”

      Daar geef ik links de schuld niet van, gladjanus.

     6. Ben Venuti

      Beukman herhaalt de sociologische prietpraat die al decennia opgang doet onder politiek correcten nog maar even, politiechefs zijn geïnfecteerd door hetzelfde politiek correcte virus Beukman, zachte heelmeesters maken nu eenmaal stinkende wonden.

     7. Rammelstein

      Beukman is een linkse rat en dus wil hij alochtonen die misdaden plegen vertroetelen en geld geven in plaats van ze het land uit te schoppen. Nog beter is ze om ze zonder pardon tegen de muur te zetten. Dat durven deugvarkens als Beukman en Merlot niet.

     8. Beukman

      zachte heelmeesters maken nu eenmaal stinkende wonden.

      Het gaat dan ook om niet om heelmeesters, @Ben.
      Jij weet toch ook wel dat je kinderen in mekaar rammen als onderdeel van de opvoeding niet werkt?
      Als jij je kinderen niet in mekaar ramt, ben je zeker ook een zachte heelmeester?
      Dat macho gedoe heeft totaal geen zin als er niet ook een soort van leertraject is, @Ben. Bovendien is er te weinig politie en rechterlijke macht, waardoor het een wassen neus is. Symboolpolitiek.

      Bij mij om de hoek had het opnieuw openen van een buurthuis dus wel degelijk effect:

      Twee jongens rennen van de voetbalkooi op het Smaragdplein naar het ernaast gelegen buurthuis De Edelsteen. Ze klampen een jongerenwerker van Combiwel aan en vragen om hulp bij het maken van een flyer voor een discoavond.
      De jongerenwerker laat hen wat voorbeelden zien op de
      computer. In één van de zaaltjes zit een groep kinderen op
      de grond. Terwijl ze hun bokshandschoenen aantrekken,
      luisteren ze naar de instructies van hun boksleraar. Verderop
      is een stel meiden en jongens in de weer met een spiegelreflexcamera. Ahmet Balci, leidinggevende Jeugd- en Jongerenwerk bij Combiwel, wijst naar de activiteitenagenda op het prikbord. ‘In ons buurthuis worden de meeste dingen niet door de jongerenwerkers georganiseerd, maar door de jongeren zelf. Ons werk heeft niets te maken met pingpongen
      en theedrinken. We werken aan de ontwikkeling van kinderen. We willen hen zo veilig mogelijk laten opgroeien. En hen leren dat ze het heft in eigen handen kunnen nemen.’

      https://www.sociaalwerknederland.nl/?file=8314&m=1379494200&action=file.download

      Vijftien jaar geleden was dit absoluut geen fijne buurt meer. Nu wel.

     9. Beukman

      zachte heelmeesters maken nu eenmaal stinkende wonden.

      Het gaat dan ook om niet om heelmeesters, @Ben.
      Jij weet toch ook wel dat je kinderen in mekaar rammen als onderdeel van de opvoeding niet werkt?
      Als jij je kinderen niet in mekaar ramt, ben je zeker ook een zachte heelmeester?
      Dat macho gedoe heeft totaal geen zin als er niet ook een soort van leertraject is, @Ben. Bovendien is er te weinig politie en rechterlijke macht, waardoor het een wassen neus is. Symboolpolitiek.

      Bij mij om de hoek had het opnieuw openen van een buurthuis dus wel degelijk effect:

      Twee jongens rennen van de voetbalkooi op het Smaragdplein naar het ernaast gelegen buurthuis De Edelsteen. Ze klampen een jongerenwerker van Combiwel aan en vragen om hulp bij het maken van een flyer voor een discoavond.
      De jongerenwerker laat hen wat voorbeelden zien op de
      computer. In één van de zaaltjes zit een groep kinderen op
      de grond. Terwijl ze hun bokshandschoenen aantrekken,
      luisteren ze naar de instructies van hun boksleraar. Verderop
      is een stel meiden en jongens in de weer met een spiegelreflexcamera. Ahmet Balci, leidinggevende Jeugd- en Jongerenwerk bij Combiwel, wijst naar de activiteitenagenda op het prikbord. ‘In ons buurthuis worden de meeste dingen niet door de jongerenwerkers georganiseerd, maar door de jongeren zelf. Ons werk heeft niets te maken met pingpongen
      en theedrinken. We werken aan de ontwikkeling van kinderen. We willen hen zo veilig mogelijk laten opgroeien. En hen leren dat ze het heft in eigen handen kunnen nemen.’

      sociaalwerknederland.nl/?file=8314&m=1379494200&action=file.download

      Vijftien jaar geleden was dit absoluut geen fijne buurt meer. Nu wel.

     10. Beukman

      Speciaal voor mijn vriend @Rammelstein een gedicht van Rumi:

      Je was een droppel sperma
      Dat bloed werd, daarna groeide
      Tot zulk een schoonheid.
      O mens, kom dicht bij mij
      Zodat ik je beter dan dat
      Kan maken.

  2. Rechtsaf

   Beukhol denkt echt dat buurthuizen de oplossing zijn, het is natuurlijk te schandelijk voor woorden dat onder de, met name allochtone islamitische jeugd zoveel criminaliteit is, dit moet kei-hard aangepakt worden.

   1. Beukman

    En dat ga jij doen, @Rechtsaf?

    1. Rechtsaf

     Zeker, als daar een aanleiding voor is in mijn omgeving…

     Eerst maar eens stoppen met het wegbezuinigen van het politiekorps

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.