Premier Joseph Muscat van Malta is gekroond tot 'Man Van Het Jaar In Georganiseerde Misdaad En Corruptie'

Geen categoriedec 28 2019, 8:00
Daphne Caruana Galizia is wat De Dagelijkse Standaard betreft de persoon van het jaar. Misschien dat ze een beetje zachter kan rusten nu de hele wereld erkent dat de premier van haar land (Malta) corrupt tot op het bot is. Joseph Muscat heeft namelijk de prijs gewonnen voor meest corrupte politicus ter wereld.
OCCRP legt uit dat Muscat deze titel absoluut "verdiend' heeft. "Een vermoorde journalist. Vage offshore-deals. Een klein land in een houtgreep van grote criminele belangen. Dit zijn de factoren die geleid hebben tot de verkiezing van Maltese premier Joseph Muscat als de OCCRP 2019 Persoon van het Jaar in Georganiseerde Misdaad en Corruptie."
Onder Muscats perfide leiderschap zijn corruptie en criminaliteit opgebloeid als nooit te voren. Dit alles heeft in 2017 geleid tot de moord op Daphne Caruana Galizia, één van de weinige Maltese journalisten met de moed om corruptie bloot te leggen.
Het onderzoek naar de moord op Galizia is vervolgens zo lang mogelijk uitgesteld. Dat veranderde pas in november toen de autoriteiten het zogenaamde kopstuk arresteerde, een zakenman die ook goede vrienden is met Muscats maatje Keith Schembri. Schemri is recentelijk aangehouden en ondervraagd over de moord. Tijdens het hele proces heeft Muscat aangetoond totaal niet geïnteresseerd te zijn in het oplossen van de zaak, en hij heeft geweigerd om bureaucraten die erbij betrokken waren te ontslaan.
Louise I. Shelley, de directeur van het Terrorism, Transnational Crime and Corruption Center aan de Schar School of Government and Policy aan George Mason University, legt uit:

"Muscat heeft laten zien totaal geen respect te hebben voor de media, de vrijheid van meningsuiting, en hij heeft corrupte figuren in staat gesteld om ongestraft moorden te bevelen."

Dat is geen woord te veel gezegd. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt is al tijden bezig met deze zaak. Hij zegt al langer dat Muscat absoluut niet te vertrouwen is.
https://twitter.com/PieterOmtzigt/status/1210624200492429312
Hilarisch genoeg liet de Maltese regering vorig jaar weten dat Omtzigt, die voor de Raad van Europa probeerde uit te zoeken of het moordonderzoek op Galizia wel onafhankelijk werd uitgevoerd (conclusie: neen), zogenaamd niet onpartijdig en integer was. Een Maltese parlementariër probeerde zelfs om Omtzigt te laten vervangen.
Geen wonder dat Omtzigt daar eigenlijk best trots op is:
https://twitter.com/PieterOmtzigt/status/1210625918315778048
Interessant genoeg stapte Muscat op de dag dat hij deze award "verdiende" op het vliegtuig naar Dubai (waar zijn trusts zitten die hij ontkend heeft). Let wel, hij reisde eersteklas. Kosten: 21.000 euro voor hem, zijn vrouw en hun tweelingdochters. Meneer heeft officieel een inkomen van 60.000 - 70.000 euro per jaar. Waar betaalt hij deze reis van?
https://twitter.com/pcaruanagalizia/status/1210600346847993857
De enige vraag die rest is: wanneer wordt Malta eindelijk verlost van Muscat? In januari is het einde oefening voor hem qua premierschap, maar hij blijft parlementslid... en de kans is natuurlijk groot dat zijn opvolger best zaken hem het wil doen. Deze man moet, dat moge duidelijk zijn, helemaal uit de Maltese politiek verdwijnen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten