Triest! Hilversum en de NPO blijven krampachtig vasthouden aan fel bekritiseerd ‘borreltafelformat’

In dit artikel van Het Parool duikt men wat dieper in de gedachteprocessen van Hilversum en de NPO. Want al ruim twintig jaar is het ‘borreltafelformat’ voor praatprogramma’s op de late avond hetzelfde, ondanks toenemende kritiek!

Paniek in medialand
Eva Jinek stapte over naar de commerciële zender en even later kondigde ook Jeroen Pauw zijn vertrek bij de NPO aan. Matthijs van Nieuwkerk lijkt ook te gaan stoppen bij de publieke omroep en dus is Nederlands’ bekendste tv-format alwéér onderwerp van gesprek. Want in Hilversum kan een zender/omroep niet zomaar een blik presentatoren lostrekken en hopen op eenzelfde resultaat als een succesvolle voorganger. Twan Huys weet er alles van…

Toch wagen ze bij de NPO wel exact zo’n sprong en zijn ze gegaan voor presentator duo’s. Hierdoor staat niet langer de presentator maar het programma zélf centraal. Of dat gaat werken moet nog maar worden gezien. Het roept echter wél de vraag op of het misschien niet eens tijd is voor een ander format?

Altijd maar hetzelfde…
Een goede tv-presentator scheelt natuurlijk een hele hoop. Het format is ook niet perse slecht. Mediawetenschapper Dan Hassler-Forest weet het treffend te omschrijven:

“Het tafelgesprek past goed bij de Nederlandse politieke cultuur van pacificatie en polderen: je zet mensen met verschillende meningen bij elkaar en uiteindelijk komen ze er samen uit. In dat opzicht stellen talkshows de kijkers gerust: conflicten worden er op een vreedzame manier uitgepraat. De shows zijn een maatschappelijk bindmiddel. Dat de afstand tussen de presentator en zijn of haar gasten en het publiek klein is, zowel fysiek als in overdrachtelijke zin, past ook bij het ega­litaire Nederland.”

Idealiter werkt het inderdaad zo, maar het feit is wel dat het borreltafelformat diepgang mist. Een politicus kan zonder onderbouwing z’n onzin spuwen, een cabaretier of een willekeurige BN’er kan enige diepgang tegenwerken en het gesprek kan zo, van het ene op het andere moment, van een brute verkrachting overgaan naar één of andere topsporter die een medaille heeft gewonnen. Ik ben dat inmiddels wel meer dan zat.

Er mag wat mij betreft wel een stuk meer diepgang op tv. Meer experts die fatsoenlijk de tijd krijgen om hun punt te maken. Een daadwerkelijke variatie aan meningen en standpunten, in plaats van een tafelgenootschap variërend van ‘heel links’ en ‘soort van links’, tot ‘ik ben maar een sporter, weet ik veel’, ‘de BN’er met een duidelijk eigenbelang’ en ‘de komiek met de opdracht om met een ‘leuke’ one-liner af te sluiten’.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Veteraan

  Nog een jaartje wachten op ON Wout, even geduld nog.

 2. EU kok

  Triest! Hilversum en de NPO blijven krampachtig vasthouden aan suksesvol ‘borreltafelformat’
  .
  Gelukkig komen Powned, WNL en straks ON met veel beter scorende programma’s.
  De kijkcijfers zijn het bewijs.

  1. ZiggyStardust

   U bent al op de hoogte van de kijkcijfers van omroep ON, knap! Wat meer diversiteit in meningen en diepgang op de NPO mag wel wat mij betreft.

   1. EU kok

    Ik snap dat voor u als dooie artiest de factor tijd een ongrijpbaar iets is geworden, maar strak refereert aan een in de toekomst gelegen moment.

    1. ZiggyStardust

     Mooi verwoord, maar verder een onzinnige bijdrage.

     1. ZiggyStardust

      Het moet idd nog blijken, maar u geeft het bij voorbaat weinig kans lijkt mij. Jammer.

    2. ZiggyStardust

     Ben afgelopen woensdag nog naar de musical van die dooie artiest geweest. Die dooie artiest heeft op dit moment nog steeds meer invloed dan jij en ik bij elkaar, twee deplorables die dagelijks hun ongenoegen uiten op De Dagelijkse Standaard.

 3. Jumping

  Kijk, de programma’s zijn zo doordrenkt met een Linkse saus, dat de kreet NOS IS FAKE NEWS, volledig op zijn plaats is.

  De opzet is simpel, men nodigt één anders denkende uit en wij rammen hem of haar in elkaar.

  Links Demoniserend Wegkijkend Nederland stort Nederland in een poel van ellende.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  1. merlot

   “De opzet is simpel, men nodigt één anders denkende uit en wij rammen hem of haar in elkaar.”

   Zo laf zijn ze inderdaad. Ook wordt het publiek op kleur geselecteerd.

   En de linksfascisten die zich eraan schuldig hebben gemaakt (met name Pauw en Jinek) worden geëerd als “ikonen” van de televisie.

   Walgelijk.

 4. Gerlos

  NPO dat geleuter aan de borreltafel hebben we nu wel gehad, kom eens met wat nieuws zonder de linkse grachtengordel gelul.

 5. fusilier

  Vandaag nog niet 1 woord gelezen over onze vriend Rico Verhoeven. Een echte sportieve Hollandse jongen

  1. EU kok

   U loopt hier al wat langer rond en verwacht toch reactie-arm en/of positief nieuws?
   Onder welk hunebed heeft u gelegen?

 6. Jack Flash

  Gasten met een andere mening bij die linkse walgbakken aan tafel zie je maar een keer.
  Ze worden geweerd,of niet fatsoenlijk aan het woord gelaten,en ziet ze nooit meer terug.
  Ik snap Wilders heel goed dat hij daar niet gaat aanschuiven.

 7. Gewoon werken

  Jensen of jan roos zijn prima presentator

 8. Gewoon werken

  Presentators

 9. Rosasolis

  Wat is televisie zaai geworden. Ik kijk er weinig naar “de gogglebox” meer. Behalve enkele uitstekende NOS nieuws lezers die prima uitspraak hebben, ben ik een beetje ziek van al die slordig platte taal! Waarom platte taal… zijn ze zo dom? Vroeger was het vaak: “wie luistert nog serieus naar de radio”? Nu zijn de rollen omgedraaid. Terwijl ik dit schrijf luister ik naar de complete Brandenburg Concerto nr. 5 van J.S. Bach op radio 4
  met de prachtige Klavecimbel solo, (via omroep Max). Vooraf vertelde de omroeper Mieke v.d. Weij, dat Bach dit concerto schrijf als dank aan zijn klavecimbel bouwer die hem een prachtige nieuwe instrument leverde… Ik wist deze detail niet. Dank je wel Mieke! Een kleine voorbeeld over de belang van radio. Je kan veel leren van de radio 4 omroepers die vele interessante berichten en interessante feiten doorgeven, en voor de mooiste muziek altijd zorgen. Terwijl je bezig ben met je werk of hobby, of dat je in de file helemaal vast zit. Kortom: aan jullie verveelde TV kijkers: ga een keer
  RADIO weer ontdekken! Ik heb een oude TV die het wel nog steeds redelijk goed doet
  om de dagelijks NOS nieuws te krijgen. En verder ik heb geen interesse in oude films met 1001 reclames tussen, te volgen. Ik ben lid van de Bibliotheek van Den Helder, die
  voor 2019 is uitgeroepen als de beste bibliotheek van de hele wereld! Leer iets, lieve mensen:
  het gaat over Wijsheid en Kennis, en niet over politiek overmacht. Dit heeft de
  Bibliotheek van Den Helder getoond. Eindelijk is de bewolking en de gemeente van Den Helder hersteld, zodat zij zoveel informatie voor deze belangrijke stad doorgeeft.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.