Peiling! Boeren dreigen steun bevolking te verliezen: hakken over de sloot

Peiling! Boeren dreigen steun bevolking te verliezen: hakken over de sloot

Maurice de Hond stak zijn politieke thermometer weer in de bips van de maatschappij en keek naar het streepje. Oei! De boeren lijken de steun van de bevolking te verliezen. Het ís er nog wel. Er is ook nog wel begrip voor de boeren maar de irritatie begint toch wel echt de overhand te krijgen.

Hieronder zijn de stellingen en de percentages te zien van respondenten die het er mee eens zijn. Wat opvalt is dat alles wat op maatschappelijke steun duidt, een beetje rond de 60 procent kwakkelt. Het sentiment is als volgt samen te vatten: 'Ja, boeren zijn slecht behandeld door de politiek/overheid. Ja, ik snap heel goed dat de boeren telkens de straat opgaan en nee, de politiek lijkt niet echt te luisteren naar de boeren. Maar hou nou eens op elke keer die snelweg te blokkeren, man!'

faa344d113_boeren

Het lijkt er steeds meer op dat de boeren hun goodwill aan het kwijtraken zijn. Het mollen van de provinciehuis deur in Groningen is waarschijnlijk in de hoofden van mensen blijven hangen, net als de Holocaust-vergelijking, de mogelijke supermarktblokkades en natuurlijk de snelwegblokkades die telkens weer het nieuws domineren. Is natuurlijk ook irritant. Maar eigenlijk doen de boeren het nog steeds vrij goed.

Zolang zij het momentum hebben en blijven houden, terwijl de politiek te weinig lijkt te doen, zullen ze door moeten gaan. Het lastige daarmee is dat ze onophoudelijk het nieuws blijven domineren. Dat lijkt goed maar resulteert uiteindelijk in een boeren-moeheid, net zoals bij nieuws over Brexit.

En wat óók niet helpt is dat sommige media een ware lastercampagne lijken te zijn begonnen. Een boer met een Confederate flag? Vast een boze witte man en nazi! Een omgekeerde Nederlandse vlag? Dat deden de NSB'ers ook! Wat ze (voor zover 'de boeren' een eenduidige groep zijn) dan wél weer goed doen, zijn dit soort spontane acties. De strijd tussen boeren en overheid lijkt steeds meer een kwestie van beeldvorming te zijn. Ik hoop dat de boeren daar tegen opgewassen zijn maar het kan héél snel écht misgaan.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties