Tweede Kamer verbaasd over van begin af aan niet te winnen oorlog Afghanistan: “Ongelooflijk, schokkend, heftig, heel groot”

The Washington Post liet een behoorlijke ‘bom’ afgaan: uit onderzoek blijkt dat honderden hoge Amerikaanse militairen en ambtenaren vanaf het begin al wisten dat de oorlog in Afghanistan niet te winnen was. Alles voor niets en Nederland heeft dus eigenlijk miljarden weg gepist door mee te doen met missies.

De oorlog in Afghanistan, die inmiddels al achttien jaar voortduurt, is het Vietnam van de 21ste eeuw. Het gevaar van het oprukkende communisme van toen is het gevaar van het internationale terrorisme van nu. En zoals in de beginjaren van de Vietnamoorlog bij de top van de Amerikaanse regering allang bekend was dat Vietnam niet te winnen was, zo blijkt dat in het geval van Afghanistan óók zo te zijn.

Democratie krijgt er niet echt voeten aan de grond, heroïneproductie is er hoger dan ooit, religieus extremisme is terug van weggeweest en de Taliban zit er gewoon nog steeds. Conventionele oorlogsvoering blijkt niet te hebben gewerkt, net als dat het in Vietnam niet bleek te werken. Voor eenieder die een béétje kennis van de Vietnamoorlog heeft en de oorlog in Afghanistan een paar keer op het nieuws voorbij heeft zien komen, kon haast niet aan de parallellen ontkomen.

Behalve als je Tweede Kamerlid bent. SP-Kamerlid Sadet Karabulut blaast weer hard op de hoorn van de publieke verontwaardiging en vraagt zich af:

“Het is ongelooflijk dat president na president hiervan wist”, zegt Karabulut. “Het is voor ons de vraag of dat ook geldt voor kabinet na kabinet. Zijn wij ook voorgelogen?”

Maar potentieel kampioen open deuren intrappen Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma (D66) kan er ook wat van:

“Eerlijke overheidscommunicatie is enorm belangrijk, zeker bij militaire missies. We moeten realistisch zijn over wat op korte termijn bereikt kan worden en de overheid moet daarover transparant rapporteren.”

Succes daarmee Sjoerd! Denk niet dat de Amerikaanse overheid dat gaat doen. Denk ook niet dat de Nederlandse overheid tegen de belangrijkste NAVO-partner durft te zeggen dat hun oorlog zinloos is en Nederland er om die reden niet aan mee zal gaan doen. Want hier spelen hele andere factoren mee: machtsvertoon om op het geopolitieke schaakbord invloed uit te kunnen oefenen; de productie en het gebruik van oorlogsmaterieel om de wapenindustrie florerend te houden en afleiding van (falend) binnenlands beleid door de aandacht te vestigen op een oorlog. Er zullen er vast nog meer zijn, het punt is in ieder geval dat Nederland de volgende keer gewoon weer mee zal gaan doen en het een ‘vredesmissie’ noemt.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

88 reacties

 1. Gerlos

  In principe is er geen oorlog te winnen en er zijn altijd verliezers, dus kamer maak je niet zo druk en ga nuttige zaken behandelen.

  1. Joshuak

   Tuurlijk.. Maar het probleem in Afghanistan was dat ze daar zeer waarschijnlijk om se grondstoffen zitten.

   Dus instabiliteit en corruptie is alleen maar wat ze willen want dat levert alleen maar meer geld op voor ze.

   Zelfde Als Irak hadden we die regio nooit moeten ingaan

   1. Abn

    Grondstoffen? Alleen papaver en saffraan.

    Al is het niet te winnen, dit was de juiste keuze om extremisme ter plekke te onderdrukken. Dat moet in onmogelijjke gebieden, want elders zijn ze weggevaagd.

    Irak was een te winnen oorlog die uiteindelijk IS in de kaart heeft gespeeld, als Saddam er had gezeten was IS gepeperd met mosterdgas. Dat was een slechte keuze.

    Verder een goede analyse aan t eind, t is politiek gedreven.

 2. Wesley Benbow

  De debiele oorlog van het Westen tegen het straatarme Afghanistan was van stonde af zowel misdadig als krankzinnig.
  Iedereen met enig verstand kon ook op zijn vingers aftellen dat het Westen die oorlog zouden verliezen, zoals de V.S. de oorlog in Vietnam verloren.

  Ik voorspelde al in 2001 dat het een kwestie van tijd zou zijn voordat de Taliban daar weer de baas zouden zijn. Dat zag ik dus goed maar het duurde alleen langer en het koste veel meer burgerslachtoffers dan ik indertijd hoopte.

  Nederland deed mee aan deze debiele en oorlog en maakte honderden burgerslachtoffers. We zullen met deze zoveelste zwarte bladzijde in onze geschiedenis moeten leven.

  1. Sergeant Monty

   “Nederland deed mee aan deze debiele en oorlog en maakte honderden burgerslachtoffers”

   Vermeld ook even dat Nederlandse militairen honderden zoniet duizenden burgers hebben gered van de wreedheden van de Taliban.

   Of hebben laats genoemden jou sympathie?

   1. Ron

    Als je verder leest naar onder denk ik inderdaad dat hij die sympathie heeft.

    Maar vooral, en dat is wat jij heel aardig aanstipt wordt wat goed wordt gedaan door niet alleen onze militairen voor het gemak uit de media gehouden.
    Zaken die fout gaan worden groot uitgelicht.

    De werkelijke beelden die militairen daar zien, meemaken is te kwetsend en oneerbiedig om op tv te tonen, maar zou wel een keer goed zijn.
    Niet een huilend kindje, maar zijn vriendjes die niet meer kunnen huilen.

    1. Rechtsaf

     “Als je verder leest naar onder denk ik inderdaad dat hij die sympathie heeft.”

     Denk, denk? ik weet het wel zeker, want degene waar jij het over hebt is echt een absolute smeerlap, Nedermoslim van het ergste soort, daarnaast is zijn voorliefde voor kleine kinderen tbs waardig..oh ja en er zijn er hier dit soort verdedigen..

    2. Sharktyricon

     Het enige grote verschil tussen huilende kindjes en militairen die het niet na kunnen vertellen is dat de huilende kindjes niet gekozen hebben om in een oorlogsgebied te zitten, de militairen wel

     1. Ron

      Als je niet wil begrijpen wat ik schrijf reageer dan niet.
      Jou reactie loopt totaal scheef van wat ik schrijf.

   2. Veteraan

    Laat hem aub gewoon rustig inslapen, het is een Trol en zo blijft hij leven.
    Niet reageren ook al heeft HET een mening en denkt wat te vertellen te hebben wat hij niet aan intimi kwijt kan.

   3. Veteraan

    Wesley is een Trol en geilt en leeft op reacties.
    Laat haar nu zachtjes dood gaan s.v.p.

 3. Kretoloog

  De kop boven het artikel is niet juist. Niet de Tweede Kamer is verbaasd, maar slechts 2 partijen. SP en D66, samen een kleine 30 zetels (van de 150). Een kleine minderheid dus.

  Bovendien houdt mevr. Karabulut er wel hele aparte opvattingen op na (zie je wel vaker bij SP als het over buitenlandbeleid gaat). Zij is bv. nog steeds enthousiast over het regime van Maduro in Venezuela. Deze dictator heeft het land compleet in de afgrond gestort. Maar Sarah Karabulut blijft de loftrompet steken over deze ‘socialistische heilstaat’. Achterlijk wijf!

  1. Watcher

   Venezuela

   ‘Ik zie zeker dat er grote problemen zijn’, zegt SP-Tweede Kamerlid Sadet Karabulut tegen politiek verslaggever Jaap Jansen. ‘De armoede groeit, de mensenrechten staan onder druk en dat geldt ook voor de democratie. Het is een lastige situatie waarvan ik in ieder geval afstand wil nemen, maar militair ingrijpen en hele harde sancties helpen de Venezolaanse bevolking alleen maar verder van huis.’

   1. Morgan4321

    Venezuela lijdt vooral onder Amerikaanse sancties.

  2. Morgan4321

   De rest is niet verbaasdomdat ze verwachten dat ze toch voorgelogen worden door de regering.

 4. NoDoubt

  Verbazing alom??? Maar leren niets van het verleden, en dat doen ze dus bewust. Misschien moet ze niet zo verbaasd doen. Ze hebben gefaald om hun huiswerk te doen. Net als alle andere toezicht taken. Ze zijn alleen nog maar in Den Haag bezig met brandjes blussen.

  1. Ron

   Ik zei het gisteren al.

   De kamer heeft geen goed woord over.
   De kamer is geschokt.
   De kamer eist opheldering.
   Ga maar door, maar nergens verandert er iets of wordt er ook maar 1 maatregel getroffen.

   En de mensen? Die blijven er in trappen want kijk ze eens boos zijn op elkaar in die kamer.

   GTST is jaloers op zulk acteurs.

   Iedereen roept hier en ook bepaalde mensen hier dat het belachelijk is.
   Ik las hierboven een reactie dat een bepaald iemand dat in 2001 al riep. Maar intussen houd die iemand wel in elke discussie het huidige kartel de hand boven het hoofd.
   En dat doet een groot deel van Nederland, klagen over het beleid maar het beleid blijven steunen.

   Alle kartelstemmers ook die bepaald iemand, die het kabinet beschuldigd van duizenden burgerdoden is daar zelf medeverantwoordelijk voor.

   Kunnen andere partijen het beter?
   Misschien wel, misschien niet, maar zo komen we er niet achter.

   1. Rechtsaf

    “Kunnen andere partijen het beter?
    Misschien wel, misschien niet, maar zo komen we er niet achter.”

    Jawel, stemmen op de PVV/FvD

    1. Ron

     Precies wat ik bedoel

 5. hansishier

  Die ongelofelijk nep-verbazing die al die politici toch weer op hun smoelwerk vertonen. Ooh wat erg, wat zijn ze toch misleid…wat zijn we zielig. Wir haben es nicht gewusst. Gedraag je eens als een volwassene en stel je.niet zo aan, zootje schijnheiligen daaro!

 6. Pescador

  ha ha ha , dat krijg je verbaast dat al de leiders van de US het wisten, maar helemaal niet verbaast dat de nederlandse sukkels er steeds weer in trapten. dit kon ik ze nog wel vertellen.

 7. hansishier

  Blijkt naar weer dat de domste mensen in den haag zitten, boter op hun hoofd en oogkleppen zo groot als kasteeldeuren.

 8. Pronounce

  Die oorlog was gewoon het in werking treden van artikel 1 van het grondvest van de NAVO: een aanval op één is een aanval op allen. Die aanval kwam er; op 11 september 2001.

  Dat de oorlog tegen de Taliban niet te winnen valt moge wellicht waar zijn, maar wat was dan precies het alternatief? In Afghanistan werden ‘ongelovigen’ op brute wijze afgeslacht, beraamde men nieuwe terroristische aanslagen wereldwijd en werden vrouwen gedwongen als fokzeug door het leven te gaan. Meisjes mochten uiteraard niet naar school. Vanzelfsprekend ontbrak het gedwongen dragen van een kopvod en tentdoek ook niet. Leest u mee, feministen?

  Ik verneem dan ook graag van u allen waarom het een goed idee was de Taliban maar zijn gang te laten gaan, of – indien u dat niet wenst – hoe het dan wél aangepakt had moeten worden.

  1. Wesley Benbow

   Als we Khadaffi, Saddam Hussein en de Taliban hun gang hadden laten gaan had de wereld er inderdaad aanmerkelijk beter voorgestaan.

   1. Pronounce

    Said no victim of Saddam, Khadaffi or the Taliban ever. Het inkoppertje naar een bepaalde Oostenrijker die we in eerste instantie ook gewoon zijn gang lieten gaan is wel héél verleidelijk nu.

    1. Vlaswiek

     @Pronounce: Je voert de notoire zuiger. Zijn reflex is dat hij jou zal zuigen.

     1. Pronounce

      Daar zullen jouw oproepen om hem te negeren niets aan veranderen. Zijn bijdragen mogen dan inhoudelijk meestal onjuist zijn, dat betekent nog niet dat ze over de schreef gaan. De enige manier om van hem af te komen is door hem te bannen. En dat zijn Joop praktijken. Daarnaast schrijf ik mijn bijdragen niet zozeer om hem onderuit te halen, maar om de lezer een alternatieve zienswijze te bieden. U mag dan zelf uitmaken met wie u het eens bent. Ik ben niet van de linkse kerk welke u wel eens even voor zal schrijven wat u moet denken en wat goed voor u is.

     2. Rechtsaf

      Hebbie ff een lekbakkie voor mijn

     3. Vlaswiek

      @Pronounce: Ach, als jij denkt dat het over uitwisselen van ideeën gaat of over het voeren van discussies dan is dat jouw conclusie. De meerderheid hier weet dat het gaat over de zuiger die al jaren bezig is met ondermijnen, stoken, zieken, klieren en met het zonder uitzondering denigreren van andersdenkenden.

      Iedere seconde die aan deze Uitgekotste wordt besteed is zinloos, anders dan het advies om hem volstrekt te negeren, omdat het dan boeiend, interessant en de moeite waard blijft op DDS.

     4. Vlaswiek

      “Hebbie ff een lekbakkie voor mijn”

      Ik heb er net eentje onder gezet.

     5. Ron

      Als ik hem lees lijkt het beter hem aan te melden.
      Hij lijkt aardig te radicaliseren

    2. Vanduinen

     De Russen wisten de oorlog in Afghanistan al niet te winnen.

     1. Vlaswiek

      @Omniscius: “Discussion ended.”

      Klopt, de zuiger komt hier ook niet om te discussiëren. Negeren is beter!

    3. Wesley Benbow

     Hitler viel half Europa binnen voor Lebensraum, Pronounce, dat maakt jouw vergelijking appels en peren. En dan noem ik niet alle omstandigheden die de vergelijking ongerijmd maken.

     1. omniscius

      En daar hebben we de Godwin weer.
      Discussion ended.

    4. Joshuak

     In tegenstelling tot Adolf Hitler hadden Qaddafi, Saddam Hussein en de Taliban hadden ze geen internationale doelen..

     Qaddafi En Hussein gaven om eigen regionale macht, en Taliban wil graag een islamitische staat in Afghanistan..

     En onthoud goed dan Al-Qeada en Taliban 2 verschillende organisaties zijn.. Taliban opereert uit Afghanistan. Al-Qeada geloof ik uit Pakistan.

     Taliban Had niks met die aanslag te maken, het was die twrrodiaten van bin laden die dat had gedaan en die zitten voornamelijk in Pakistan en niet Afghanistan

   2. Vanduinen

    Vietnam? Onvoorbereid op een jungle oorlog de strijd aan gaan. De Golf oorlog werd live verslagen. Op TV met een kop koffie de oorlog bekijken. Tijden veranderen, nu hebben wij Kim die de middelvinger opsteekt.

    1. Vlaswiek

     @Omniscius: Negeren werkt beter, daardoor kan de zuiger niet zuigen.

   3. gargamel

    Dar heb jij gelijik, wereld had noit zo veel probleme met gelukzoeker.

    1. Wesley Benbow

     Escaped from de language lab.

     🙂

     1. omniscius

      Volgens mij ben je ergens anders uit ontsnapt.

   4. omniscius

    Beter een dictator die de boel daar in moslimland in het gareel houdt dan een slappe impotente regering die de boel zodanig in het honderd laat lopen dat we hier met de terroristen zitten.
    Inderdaad het waren goede en mooie tijden vóór de zgn. Arabische lente met sterke personen in Libië, Egypte, Syrië en Irak. Laat ze het in die landen effe lekker zelf uitzoeken.

  2. Morgan4321

   Die aanval kwam van een stel Saudiers, dus waarom dat Afghanistan en Irak aanvallen?

  3. omniscius

   In het Westen lijden we aan een syndroom waarbij we kennelijk de ellende van de hele wereld op willen lossen. Dat moeten we gewoon maar eens niet doen. Ons concentreren op onze eigen problemen, andere landen hun eigen boontjes laten doppen en hen hun eigen portie rampen en ongeluk gunnen.
   Zelf oplossingen zoeken voor de ellende die een land overkomt is heel heilzaam voor dat land. Hulp accepteren en je hand ophouden is oh zo makkelijk, En dan achteraf klagen en de hulpverlener een trap nageven.
   Vind het altijd knap dat de Amerikanen elke keer maar weer voor miljoenen aan voedselhulp sturen naar landen die eigenlijk Amerika haten.

  4. musicmaniac

   In eerste instantie was het machtige Rusland in oorlog met Afghanistan. Die konden onverrichte zaken naar huis, want een winst voor Rusland zat er absoluut niet in. Toen dachten de Amerikanen dat zij een sterker leger hadden, en begonnen zij een oorlog met dit land. Hoogmoedig? Jazeker! Ook Amerika zag zijn troepen als sneeuw voor de zon verdwijnen door aanslagen, en moest andere landen te hulp vragen, terwijl zij wisten, dat als Rusland het niet kon winnen, zij [de Amerikanen] ook niet konden winnen. Ook niet met hulp van andere landen, want de Taliban heeft een totaal ander beeld, zeg maar onconventioneel van oorlogsvoering, die door zowel het machtige Rusland alsook Amerika niet kon of wilde begrijpen.

 9. Abraham50

  Wesley Benbow

  1. Vlaswiek

   @Abraham50: Wat is de reden van jouw reactie(s)?

   1. Abraham50

    Wesley Benbow

    1. Vlaswiek

     Abraham50

   2. omniscius

    De trollen praten tegen elkaar….

 10. fusilier

  Van achteren kijk je een koe in de kont. In 45 waren de Amerikanen er ook om ons vrijheid te brengen, met de dood van vele eigen jonge mannen tot gevolg.Strijden voor het goede doel heet dat.

  1. Morgan4321

   Venezuela lijdt vooral onder Amerikaanse sancties.

  2. Morgan4321

   De Duitsers (en Japanners) verklaarden Amerika de oorlog, niet andersom. Nou had de toenmalige Amerikaanse regering het daar ook wel op aangestuurd (olieboycot van japan waarna de Japanners aanvielen en Hitler zo dom was de USA de oorlog te verklaren) want het parlement daar wilde niet in de oorlog gezogen worden.

   1. Joshuak

    Amerika was al lang niet meer neutraal hoor.. Ze steunden de geallieerden zowel militair als financieel..

    Canada trainde bijvoorbeeld met de Amerikanen.. Ze legden sancties op aan de Duitsers en handelsverbod..

    Bedoel het niet dat ze het niet moeten doen, maar kan ook niet zeggen dat de Japanse en Duitse oorlogsdeclaratie onverwacht kwam.

    Regering daar stuurde al vanaf het begin op het toetreden in de oorlog, enige wie ze moesten overtuigen waren nog de burgers

 11. RvdBe

  Ze zijn weer eens geschokt in Den Haag, hopen dat ze maart 2021 zwaar geschokt zullen zijn.
  Dat soort oorlogen win je overigens nooit weten we sinds Vietnam, hoef je niet echt een profeet voor te zijn.

  1. Vlaswiek

   “maart 2021”

   Ik gok erop dat het (veel) eerder zover is. Vorige maand voorspelde Wilders het al omdat Rutte dit niet gaat volhouden, ze voeren de GroenLinks-agenda uit en dat zal de VVD niet blijvend trekken.

 12. Original NL

  Als je dacht dat het westen met een beperkte troepenmacht zou lukken wat de russen niet lukte, ben je echt te naïef om in een regering te zitten.
  Alleen een mongool kon niet op zijn vingers natellen dat de taliban zou terugkeren zodra het westen afganistan de rug zou toekeren.
  De Serven weten hoe het wel kan..en ik ook maar ja..mag niet hè!

 13. Jumping

  Weet je, Nederland stroomt vol, met personen die heel veel sympathie hebben, voor Afghanistan.

  Nederland had en heeft er niks te zoeken en de aanwezigheid van Nederlandse militairen, heeft Miljarden gekost en vele levens van Nederlandse militairen.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  1. Vlaswiek

   Onderzoeker: ’Asielsysteem failliet’

   „Het kennelijke misbruik van de asielprocedure door criminele, overlast gevende en kansloze asielzoekers onderstreept nog eens dat het asielsysteem failliet is”, stelt immigratie-onderzoeker Jan van de Beek. „Asielzoekers komen binnen en dan moet achteraf uitgezocht worden of ze recht hebben om te blijven. Dat levert lange procedures en hoge kosten op”, zegt Van de Beek. „Als na die lange procedures de slotsom is dat men toch niet mag blijven, dan blijkt uitzetten ook nog eens notoir moeilijk.”

 14. Hollandaise

  Wat voor een bord voor je kop heb je dan als Kamerlid zeg

 15. Rechtsaf

  Nederlandse ministers zijn dom en naïef en dit is een understatement

  1. omniscius

   Inderdaad, En daardoor worden we ook nog eens zo uitstekend geregeerd…
   Wanneer men een week geen geschokte minister of verbijsterd parlement heeft, kan het niet anders zijn dan dat men op reces is.

 16. JochemX

  Niet het oprukkend terrorisme maar de oprukkende Islam is het probleem. Trouwens dat het een hopeloze oorlog is wisten we na een jaar al. Maar niet getreurd, want wij hebben daar de verkeerspolitie in Kaboel opgeleid, dus bij het oversteken zal het nu vast veiliger zijn.

 17. Bes Tolen

  “in Den Haag zijn ze geschokt”. Wel dat komt omdat ze een te rooskleurig beeld hebben van de gang van zaken in de politiek van Amerika. In Amerika spelen krachten mee, die niet democratisch zijn, Die zetten presidenten voor voldongen feiten. Er komt geen verbetering omdat een hoop dom gehouden kiezers geen idee hebben van wat er zich op het hoogste niveau afspeelt. Eisenhower had het al over het militair industrieel complex {overigens niet als eerste). Inlichtingendiensten zijn ook vatbaar voor grove beïnvloeding.
  Het heeft al tot ernstige misslagen geleid.

  1. Rechtsaf

   h**ps://www.dagelijksestandaard.nl/2019/11/robert-jensen-droevig-om-falende-premier-mark-rutte-hij-is-geen-leider-maar-een-uitvoerder/

   h**ps://www.youtube.com/watch?v=gj3NilH_ywE&t=440

 18. JFU

  Als we nu eens wat minder bemoeien met zaken die ons niet aangaan, en eerst onze eigen problemen oplossen? Die hebben we hier genoeg lijkt me, en er komen er steeds meer bij.

  1. Ron

   We moeten die problemen buiten de deur houden.
   En dat we hulp verlenen is goed, maar wel ter plaatse.
   Het probleem verplaatsen maakt het alleen maar groter.

   Als jij als voorbeeld elke dag bij mij op de koffie komt, en elke keer opnieuw zijn er strubbelingen dan blijft mijn deur dicht voor jou.
   Zo ook moet het met Nederland deur dicht en gedrag je je niet eruit.

  2. DidiMadloba

   Het voeren van oorlogen is electoraal aantrekkelijk, vooral voor Amerikaanse politici. De kiezer houdt van ferme maatregelen. En zo’n land als Afghanistan is voor de Amerikanen vreselijk ver weg. De Amerikanen hielen al vele Aziatische landen in de vernieling – wat kan het ze schelen. Bovendien is het leger een welkome bron van werkgelegenheid, vooral van kansarme Amerikanen aan de onderkant van de samenleving. Verder roept de wapenindustrie om oorlogen, want een wapenwedloop alleen kunnen ze niet leven. Tenslotte roept de ongekend sterke Joodse lobby in de VS om de vernietiging van moslims, omdat die roepen om de vernietiging van Israël.

   1. Ron

    Moeten de joden het dan toelaten?
    Is het eenrichting verkeer?

 19. DidiMadloba

  Toch heeft die Sjoerdsma gelijk. Niet alleen werd er niet eerlijk over “Afghanistan” gecommuniceerd, de (Nederlandse) politiek was het niet eens eens wat ze wilden. De “goede” Afghanen helpen? Een bron van internationaal terrorisme uitroeien?

  Voor de Afghanen is het westerse ingrijpen in hun land een vorm van terrorisme dat zij beantwoorden met hun terrorisme. Een spiraal van wederzijdse haat.

  De Wilders-supporters die menen dat de islam de bron is van alle kwaad en dat er geen gematigde islam bestaat moeten zich bewust zijn dat er heel wat islamitische landen zijn die vrezen voor radicalisering – waaruit blijkt dat ze niet bij voorbaat radicaal zijn.

  1. jan1

   De Wilders-supporters die menen dat de islam de bron is van alle kwaad en dat er geen gematigde islam bestaat moeten zich bewust zijn dat er heel wat islamitische landen zijn die vrezen voor radicalisering – waaruit blijkt dat ze niet bij voorbaat radicaal zijn.

   Met als resultaat dat salafisten (terecht) niet terug genomen worden
   En berechting voor of na een gruweldaad verhinderd word door personen als sjoerdsma?
   En Nl een vrijstaat is voor eenieder die de wonden komt likken of een criminele eldorado vanwaaruit dan weer terrorisme ondersteund of voorbereid kan gaan worden.
   Kortom ieder voordeel heeft een nadeel!
   Niets staat de islamisering in de weg.
   Ook Blok Kaag niet!!!

 20. jan1

  Domme en gespeelde reacties van uit de politiek:(
  Als het voormalige sovjet machine die het mensenrechten gedoe terecht met een korrel zout namen geen centimeter vooruit kwam.
  Waar komt dan de gedachte vandaan dat het superieure leger zwaaiend met het blauwe boekje van het VN? waar van iedere soldaat banger is voor zegveld en ons onvolprezen al dan niet (on)diep gecamoufleerde socialistische westerse politiek het daar wel kan reden.

 21. Veteraan

  Grappig dat je nu niemand hoort zeggen dat Trump vanaf het begin gelijk had en dit soort oorlogen niet wil, in tegenstelling tot Linkse Obama met zijn retoriek.
  Nu hoor je niemand, net als met alle andere gevallen die Trump goed aanpakt.
  Misselijk Links laf gedrag, wat een kutvolk is dit toch.

 22. Ted Vreden

  Lekker ding die Sadet, ik zou haar doen.

  1. Wesley Benbow

   Als de oude Ted ook maar een vinger naar haar uitsteekt krijgt hij van haar alle hoeken van de kamer te zien.

   Ted moet het met zijn fantasie doen.

   1. Ted Vreden

    Ik zou graag willen dat ze me alle hoeken van de kamer laat zien… Hahahahaha.

    1. Vlaswiek

     @Ted: Negeren is beter.

  2. Beukman

   @Ted
   Je bedoelt zeker: “Ik zou haar verkrachten.” Er is immers weinig kans op dat zij jou zou willen “doen”.

   1. Ted Vreden

    Assumption is the mother of all fuckups!

   2. Original NL

    Ach doe jij het dan altijd zo beuk, want denk dat de dames ook met een grote boog om een treurige trol als jij heen lopen…..blijkbaar ervaringsdeskundige?

 23. Heras

  Ja, weer miljarden verspild. De nederlandse overheid moet zich overal mee bemoeien, met ons belastinggeld.
  Kaag wil ook weer miljoenen spenderen aan Hamas, en de zg palestijnen. En de leiders zeggen : ” dank u, sinterklaasje”.

 24. Heras

  Altijd maar provoceren, he kindertjes TV, WB.
  Inhoudsloos hun reacties.

  1. Vervelling

   Het zalWesley Benbow weer niet wezen!

 25. Joost mag het weten

  De VS is daar niet om een oorlog te winnen. Ze zijn daar om de papavervelden te bewaken en waardevolle grondstoffen te roven. Gewoon een moderne vorm van kolonialisme.
  Als vazal van Amerika helpen we een handje en doen we net alsof we al die landen in het Midden Oosten bombarderen om terroristen te bestrijden. De realiteit moet verzwegen worden omdat het internationaal gerechtshof in Den Haag het anders te druk krijgt.

  1. Vervelling

   Wesley Benbow natuurlijk.

 26. RobVerhoeven

  Alexander de grote, Dzjengis khan, Omajjaden enz. en later de Britten en de Russen kregen dit land er niet onder!
  Ongelooflijk gezien dat dit land volslagen achterlijk is, met de Pastjoen voorop!
  Een muur eromheen en vergeten dat het bestaat!

  1. Vervelling

   Wesley Benbow

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.