Volgend jaar zal de economie van Angela Merkel stilvallen: ‘Duitse locomotief valt stil!’

De economieën van Europa en Nederland draaien nu nog goed, maar daar hoort wel een grote ‘maar’ bij, zo beweert auteur Frits Bosch: “Voor 2020 geen recessie, maar de middellange termijn is zorgelijk”

Economen zich niet al te veel wagen aan het voorspellen. Ze kunnen slechts vertellen hoe het beeld er nu uitziet. Wat we nu waarnemen is dat de cijfers er voor Nederland gunstig uitzien. Het consumentenvertrouwen is goed en er is een bescheiden groei bij een zeer lage werkloosheid. De groei-impuls komt uit het binnenland doordat het inkomen van huishoudens is toegenomen. De investeringen nemen toe door gunstige economische vooruitzichten en ook de overheid en export dragen bij aan de groei. Zoals de vlag er nu erbij hangt hoeven we dus in Nederland voor een recessie niet te vrezen. Voor Europa ziet 2020 er ook niet slecht uit. Verwacht wordt dat de wereldeconomie met 3,5% zal toenemen en Europa zal daarvan profiteren. Bovendien neemt de economische groei van ontwikkelingslanden toe.

Maar het is niet allemaal hosanna. Over de economie van Duitsland zijn we somber gestemd. De Duitse locomotief valt stil. De grootste economie van Europa kampt met de invloed van de internationale handelsconflicten. De uitvoer van goederen en diensten daalt daardoor sterk. Naast de handelsvete tussen de VS en China speelt ook Brexit de Duitse industrie parten. De Duitse auto-industrie kampt met de overgang van benzine en diesel naar elektrisch zodat er een sterke terugval is in de productie en verkoop van voertuigen. Zorgwekkend is dat de consumentenbestedingen fors afnemen. Duitsland moet meer werk maken van digitalisering, verduurzaming, energietransitie, infrastructuur en onderwijs. Ons land is weliswaar economisch sterk, maar kan op termijn vanuit deze hoek een tik meekrijgen. Als Brexit tegenzit mogen we ook daarvandaan op een terugslag rekenen. De onzekerheid neemt dus toe.

Christine Lagarde, directeur van de Europese Centrale Bank, dringt bij Nederland en Duitsland aan op een stimuleringsbeleid. Ze wil dat we meer investeren om de Europese groei overeind te houden. Het is eigenlijk vreemd gesteld in de Europese Unie: de landen die de ruimte hebben om te investeren doen dat niet en de landen die de ruimte niet hebben doen het wel. De staatsschuld van Italië bedraagt 130% en van Griekenland 180% van het bruto nationaal product, terwijl een staatsschuld van maximaal 60% nog gezond wordt geacht. Opmerkelijk is dat Ierland, Malta, Hongarije en Polen de hoogste groei hebben in Europa van boven 4%.

Voor de middellange termijn zijn er zorgen. De arbeidsproductiviteit staat al langer onder druk. De vergrijzing speelt op waardoor de beroepsbevolking daalt. Dat gaat gepaard met risicomijdend gedrag, minder consumeren, meer sparen en minder investeren. De economische groei zal daardoor op een structureel lager groeipad komen, terwijl pensioen en zorgkosten toenemen. Het overheidsbeslag op het bruto nationaal product neemt toe. De trend voor de komende periode is: veel ouderen, veel spaargeld, minder groei, politieke polarisatie, stress, minder vertrouwen, meer kwetsbaarheid en meer onzekerheid. Een tandje terug is dus waarschijnlijk. We zien ook een onmachtig Europese Unie, waarbij we ook verwijzen naar de order die VDL, de producent van bussen, recent is misgelopen voor de levering van 259 elektrische bussen. De order is weggekaapt door het Chinese bedrijf BYD, dankzij Chinese staatssteun. We zien China mondiaal economisch steeds verder oprukken, een trend waarvan we ook de komende jaren mee geconfronteerd zullen worden.

Frits Bosch, auteur “Schaft ook Nederland zich af? “


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

77 reacties

 1. weer opnieuw

  wir schaffen das , leugenachtig varken heeft mogelijk tussen de 3 en 5 miljoen illegalen naar Europa laten komen

  1. Tony Faas

   De vraag is wat ze precies bedoelt met ‘wir’

   1. hans-e-pans

    Met “wir” bedoelde zij, Angela Merkel, natuurlijk altijd “de rest van de EU”.

  2. Blank en niet Wit

   Ze bedoelde natuurlijk: Wir schaffen Deutschland af.

 2. Cootje

  Ik heb altijd geschreven dat een stevige recessie voor het omverwerpen van het ondemocratische gedrocht de EU in Brussel kan zorgen mensen moeten eerst zo ontevreden zijn dat ze de oude gewoontes overboord gooien tegen die tijd moeten we Frankrijk Spanje Portugal Griekenland Italië ondersteunen met de euro en gaan we voor een totale armoe in Nederland en Europa over 50/ 75 jaar staat er in de Chinese geschiedenis boekjes Nederland was een rijke provincie van Europa

 3. Cootje

  De hele rijken en de criminelen zijn verzekerd van een toekomst in Nederland de rest gaat aan de geeuw honger met dank aan de zuid Europese broeders en aan het beleid van Merkel met haar meelopers

 4. Cootje

  Macron kan goed met Merkel opschieten niet met zijn eigen bevolking is gespecialiseerd in oudere vrouwen

 5. Jumping

  Prachtig toch, laat al die EU fanaten, maar op hun platte bek vallen.

  Laat ik het maar gewoon , bij Nederland houden.

  Nederland is een keiverrot land geworden.
  Links Demoniserend Wegkijkend Nederland, stort Nederland in een poel van ellende.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  Stop met de EU in deze vorm.

  RUTTUP EN NEXIT.

  1. DidiMadloba

   Deze thread gaat over Duitsland.
   Het analfabetisme in Nederland loopt ook al de spuigaten uit. Een kei-verrot land van debielen, Jumping voorop.

   1. Seneca

    @didi
    je juiste constatering valt mij mee! inderdaad loopt het analfabetisme hier in NL de spuigaten uit. overigens het is in Duitsland niet veel beter. wat betreft doos Merkel, dit individu verdient een Neurenberg 2.0 met als straf: de galg. maar daar zal u – als o zo beschaafd politiek correcte l*l – het niet mee eens zijn. ik weet niet of u kinderen heeft, maar ik ben er 100% van overtuigd, dat uw kroost u op een bepaald moment zal vragen: ‘pa, wat heb jij gedaan in die waanzinnige tijd’. dan moet pa met zijn billen bloot.

    1. Ron

     @ seneca dan kan hij alleen maar melden dat hij zijn land, zichzelf en zijn kinderen heeft verraden.

   2. weer opnieuw

    gaat mad lola nu anderen de maat nemen over off-topic gaan ?

   3. Agios

    De thread gaat inderdaad over Duitsland. Waarom begin jij dan over analfabetisme in Nederland? Dat is verstandelijk analfabetisme.

    1. Bosche draak

     Bij ons zouden we gewoon zeggen “dat is zwaar achterlijk”

   4. Rechtsaf

    Mididildo en zijn voorbipsmaatje doen ook een natte scheet..

 6. Jack Flash

  Merkel,Macron,Rutte,Timmermans etc Zullen door de Europeanen in de toekomst vervloekt worden tot de diepste regionen der hel.

  1. Original NL

   Nou Jack bij mij is die toekomst al jaren geleden aangebroken!
   Kan die domme koe al jaren niet meer luchten of zien!

 7. Crassus

  Handelsconflicten te danken aan die kei van een president die alle beloften waar maakt en nooit liegt. Trump. Conjunctuurbegingen volgen elkaar op en maken prognoses nauwelijks betrouwbaar met onzekere toestanden als de absurde Brexit.

  1. weer opnieuw

   Altijd leuk als linkse eurofielen anderen de schuld gaan geven van het falen van het eigen beleid.

   stem sociaal , stem PVV

  2. Seneca

   hoezo absurde Brexit? het volk heeft gekozen en als de meerderheid heeft gekozen, dan dient de minderheid zich daarbij neer te leggen. of heeft u een andere – linkse – versie van democratie voor ogen? u doet uw nickname geen eer aan. de familie Chrassus 133-121 voor het begin van onze jaartelling stond bekend om haar sympathie voor de plebejers. het volk droeg hen op handen. helaas werd Tiberius Gracchus door een plutocraat (huidige neoliberalen) lafhartig van achter neergeslagen en door de overige plutocraten gelyncht. is dat wat u wenst?

   1. Crassus

    @Seneca, helaas die ben ik niet. Marcus Licinius Crassus Dives is het…

 8. JFU

  De economie valt in Duitsland stil….tja hoe zou dat toch komen? Miljoenen illegalen, criminelen, moslims uit de woestijn zijn als bevrijders binnen gehaald. En dat gaat maar door.
  Ze kosten miljarden die door een handje vol nog werkenden moet worden opgebracht. Hieraan gaat elk land kapot. Gaat bij ons ook gebeuren…en dan zijn ze zoals altijd weer ‘geschokt’.

 9. Ab Infinitum

  Mevrouw Merkel is een lieve vrouw. Haar hart op de goede plek. Een eminente politica.

  1. Agios

   …die heel sneeky DDR 2.0 introduceert.

  2. Tony Faas

   Ab Infinitum & Henk-Jansen?

 10. Henk-Jansen

  Een overheid kan de economie hoogstens iets stimuleren of afremmen. Veel hangt af van de wereldwijde conjuctuur. De personen hier die denken dat het allemaal Merkels schuld is zijn niet goed snik.

  1. DidiMadloba

   Nou, de Engelse overheid heeft wel de macht om de economie volkomen in de vernieling te helpen.

   1. Rechtsaf

    Mididildo bedoeld hier natuurlijk leugenclown rutte en co, dit is een verspreking van hem

  2. weer opnieuw

   De oproep om onbeperkt niet opgeleide gelukszoekers met een uitnodiging naar Europa te laten komen is toch 100% een uitnodiging van merkel. Er zit geen stimulering of afremmen in die oproep ter sturing van beleid stront vlek.

   Je bent inderdaad niet goed snik maar dat hoef je niet elke reactie te herhalen

   1. Henk-Jansen

    ‘gelukszoekers’ U heeft het wel over mensen he, mensen die een oorlogsgebied ontvluchtten. U doet net alsof het ongedierte is terwijl het mensen zijn van vlees en bloed. Mensen die net zoveel waard zijn als u en ik.

    1. Agios

     Herstel. De meesten komen niet uit oorlogsgebied. Niet de linkse waanzin propageren het. Dat staat zo achterlijk.

    2. Tony Faas

     Henk-Jansen?

    3. weer opnieuw

     man lul niet zo slap , hoeveel rapportages heeft zelfs jouw geliefde NPO laten zien dat 90% uit veilige landen komen en geen enkele kans maken op asiel ?

     gelukszoekers die vele duizenden euros betalen aan mensen smokkelaars om ze over bekende wegen naar Europa te brengen stront vlek.

     Als die mensen levens enige waarde presenteren zou je morgen stoppen met de linkse verblijfsvergunningen tombola. Geen lijken meer in de middelandse zee en geen mensen smokkel meer stront vlek

     Hele makkelijk oplossingen voor hele grote problemen maar linkse adepten zijn horende doof en ziende blind en blijven zielig de subjectieve hulp kaart trekken

     je hebt bloed aan je handen met je stem op de pvda stront vlek

    4. Cootje

     Die gewoon gammele bootjes moeten. Hebben om zich te verplaatsen en anders daar moeten blijven ik en vele andere willen voor die kansloze niet betalen en anders moet je er een paar in de kost nemen maar niet een ander er mee opzadelen

  3. Agios

   Merkel is de hoofdschuldige en vervolgens alle trekpoppen eromheen.

  4. Cootje

   Is Merkel en de Duitsers hun schuld niet maar wel de migranten instroom en het oorlog verleden zijn ze ingestapt met ons meetrekkend de zuid Europese goot in tot de invoering euro devalueerden de Fransen Frank de Italiaanse lire en de Spaanse peseta om de paar jaar met 10 % en over portugal en Griekenland en Cyprus hoeven we het helemaal niet te hebben . Nu betalen de Duitsers en wij de rekening van het zuiden ons geld is monopoli geld verdient door tot je 67ste werken en het zuiden ligt met de zelfde euro met hun62/64 ste aan de middellandse zee wij hadden ons met de Duitsers wel staande gehouden met een mindere wereldhandel maar we moeten nu zorgen voor migranten en zuid Europeanen je kinderen van nu zijn kansloos in deze situatie dus zo eenzijdig als de wereldhandel is het niet

 11. DidiMadloba

  De auteur van deze column schreef ook “schaft Nederland zich af”. Moeten we die man serieus nemen? Temeer omdat dit puur plagiaat is.

  1. Agios

   Dat zou ik zeker doen als ik jou was. Tenzij je liever de hand voor het gezicht houdt, zoals kinderen doen als ze iets niet willen zien.

 12. Rammstein

  Duitsland is een fantastisch land om in te wonen. Aardige, lieve mensen. Prachtige natuur, veel cultuur en mooie steden. Maar het land loopt ook achter. Op digitaal niveau lichtjaren achter op Nederland. De bureaucratie is gigantisch. Humor en creativiteit ontbreken ten ene male. Maar veel wordt goed gemaakt door de beschaafde en elegante wijze waarop mensen met elkaar omgaan. Die hoffelijkheid is in Nederland volslagen onbekend.

  Duitsland is een reus op lemen voeren. Kwetsbaar, vaak ook zelfgenoegzaam, te weinig concurrerend, te weinig innovatief. Er wordt te weinig geinvesteerd in infrastructuur en onderhoud van bruggen en wegen. Er is een grote inhaalslag te maken. Maar dat kun je aan de Duitsers wel overlaten.

  1. Henk-Jansen

   Er is inderdaad veel te winnen qua digitalisering en infrastructuur. Dat ligt denk ik vooral aan het zuinigheid van de overheid. Wat natuurlijk zeer te prijzen is maar het zorgt er wel voor dat broodnodige investeringen niet gedaan worden. Zoals de Nederlandse regering laatst een groot investeringsfonds heeft aangekondigd omdat de rente op staatsobligaties negatief is, misschien moet Duitsland ook zoiets doen.

   1. weer opnieuw

    Een zuinige overheid nodigt geen miljoenen klaplopers uit stront vlek.

    Als je een positief – lees normaal – rendement op obligaties wil in plaats van geld rondpompen in een investeringsfonds moet je de ECB tot de orde roepen en moet de ECB stoppen met het financieren van de Italiaanse overheids tekorten. Waarom probeer jij altijd alles om te draaien tar-rel ?

  2. Agios

   Duitsland is een land dat voortdurend bezig is het wiel opnieuw uit te vinden. De digitalisering is een ramp en de regelneverij dodelijk. De helft van de Duitsers is ambtelijk bezig met de andere helft. Vakkrachten zijn niet te vinden. Het land verzinkt in genoegzaamheid. Het gaat niet goed met Kerkelijke.

  3. Annoying Orange

   Dat Ramstein dol is op nazies verbaasd natuurlijk niemand.

   1. Rammstein

    Annoying Orange is Wesley Benbow himself die uit rancune voor zijn ban DDS kapot wil maken. Hij probeert het echt te laten lijken door nazies te schrijven in plaats van nazi’s.

    Mij neem je niet in de maling Wesley Orange! Pas op voor Annoying Orange: het is Wesley Benbow!

    1. Annoying Orange

     Ramstein mist zijn linkse vriend Benbow.

     Zieke lul.

    2. merlot

     @ Rammstein: Hoe het ook zit, Wesley en Lugar zijn uit hetzelfde psychopathische hout gesneden en liegen en dubbelnicken erop los.

     Voor hen is het een spel. Beukman merkte dat al op over de “activiteiten” van Lugar, maar dat Wesley per saldo precies eender in elkaar zit wil hij niet zien.

     Negeren is het devies.

     OF met een groep weggaan van deze site en elkaar elders treffen. De tijd is er rijp voor want de redactie laat dit allemaal gewoon gebeuren en maakt zichzelf daarmee tot het lachertje van internet, een speeltuin voor gestoorden.

     1. Annoying Orange

      Merlot huilt over zijn vriend Benbow. Hij mist hem toch zo!!

      De nsb er heeft al mailtjes aan de redactie gestuurt om mij te bannen. Gore rat.

     2. Rammstein

      “Of met een groep weggaan van deze site en elkaar elders treffen. De tijd is er rijp voor want de redactie laat dit allemaal gewoon gebeuren en maakt zichzelf daarmee tot het lachertje van internet, een speeltuin voor gestoorden.”

      Helemaal eens. Maar wie heeft de technische kennis en tijd om dit op te zetten?

      Het is wel opmerkelijk dat DDS niet ontvankelijk is voor bezwaren uit de reaguurderspanelen. Psychopatische trollen worden langdurig getolereerd, terwijl ook voor de moderatie duidelijk moet zijn dat er grote schade wordt aangericht aan het DDS-imago. Het interesseert ze blijkbaar geen bal.

     3. merlot

      “De nsb er heeft al mailtjes aan de redactie gestuurt om mij te bannen. Gore rat.”

      Dat ging over Schillersdorf, al net zo’n gestoorde als jij die het niveau hier compleet door de ondergrens duwt.

     4. weer opnieuw

      niemand hoeft mailtjes te sturen om jou te bannen dat ga je prima zelf voor elkaar brengen 🙂 🙂

     5. merlot

      “Helemaal eens. Maar wie heeft de technische kennis en tijd om dit op te zetten?”

      Er zijn andere sites. Ik ken er een paar waar oud DDS ers actief zijn.

      Alleen ligt het accent daar meer op de artikelen dan op de discussie er onder. Mij gaat het juist om de discussies.

      Er zijn ook nog sites waar je met elkaar via PB kan communiceren en iets af kan spreken.

     6. Rammelstein

      Dat is een goed idee Merlot met elkaar oprotten naar een ander forum.
      Nsb ers gezellig bij elkaar.

      DDS schoon!!

     7. Rammstein

      Het gaat mij ook meer om de discussie merlot. Artikelen sec lees ik al genoeg.

      Op welke sites zijn oud-DDS’ers actief? Welke DDS’ers zijn dat? En bedoel je met PB een persoonlijk bericht via Facebook?

     8. merlot

      @ Rammstein:

      Op facebook zit ik niet, met een PB bedoel ik een persoonlijk bericht zoals dat ging op de oude fora.

      Helaas zijn er daar niet veel meer van over. FFI bestaat nog en daar zijn diverse mensen lid die ook op DDS posten of hebben gepost. Namen noem ik liever niet.

     9. Rammstein

      Merlot, ik kende FFI niet. Ik ga daar nu eerst eens even rustig rondsnuffelen en inlezen. Bedankt voor je tip.

     10. Tony Faas

      “FFI bestaat nog en daar zijn diverse mensen lid die ook op DDS posten of hebben gepost.”

      +1 🙂

     11. merlot

      @ Rammstein: Ik heb daar (nog) geen account, maar het zou wel kunnen dienen als een plaats om via PB met elkaar in contact te komen.

      Er staat trouwens een schat aan informatie op die site, met name over de islam.

      En onze vriend Wesley is daar actief geweest onder de nicks Danube en Boudewijn Abma.

      Leestip: ht*ps://dutch.faithfreedom.org/forum/viewtopic.php?f=9&t=26091

  4. merlot

   “Er wordt te weinig geinvesteerd in infrastructuur en onderhoud van bruggen en wegen.”

   Jij woont er, dus je weet waar je over praat, maar ik rij er een paar keer per jaar doorheen op weg naar Oostenrijk en het is nu al jaren hetzelfde liedje op de Autobahnen: enorm oponthoud door wegwerkzaamheden. Daar zijn ze dus wel mee bezig.

   Verder zijn mijn ervaringen met Duitsers erg wisselend (ik heb er vroeger gewerkt en maak ze al 50 jaar mee op de piste). Wat ik over de Oostenrijkers kan zeggen is dit: een zeer gemoedelijk volk dat ik in de loop der jaren helaas steeds gestrester, inhaliger en intoleranter heb zien worden. Vooral de jongeren. Je merkt dat ondere andere in het verkeer. De lontjes worden steeds korter.

   Die kant gaat het volgens mij overal op. Ook in België trouwens. Ik prijs me gelukkig dat ik de goede tijd nog heb meegemaakt.

   1. Rammstein

    Merlot, aan de grote Autobahnen wordt inderdaad constant gewerkt. Maar meestal niet snel en constant: soms wordt een deeltraject afgerond en staat het vervolg daarna een half jaar stil. De achterstand in onderhoud is vooral te zien in de kleinere steden en dorpen. Binnen de bebouwde kom moeten burgers bijdragen aan het wegenonderhoud. Daarbuiten valt het onder de deelstaat, die evenwel te traag en bureaucratisch is en te weinig budget heeft. Er zijn veel binnendoorwegen die in een erbarmelijke staat verkeren.

    Duitsland heeft ook een enorme digitale achterstand: lichtjaren achter op Nederland. Communicatie en investeringen liggen eveneens laag: er zou een groot investeringsfonds moeten komen dat innovaties op alle terrein aanjaagt anders zal Duitsland inderdaad achterop raken.

    1. Rammelstein

     De nazi’s Rammstein en merlot slijmen met elkaar over de Duitse autobrand.

     Wie trapt daar in?

     1. Annoying Orange

      autobrand is autobaan

    2. merlot

     “er zou een groot investeringsfonds moeten komen dat innovaties op alle terrein aanjaagt anders zal Duitsland inderdaad achterop raken.”

     Dat het zover met Duitsland is gekomen…dat had ik in de jaren 80 en 90 niet durven voorspellen al was de integratie van de DDR al een gevoelige aderlating.

     Tja, als de (traditioneel) economische motor van Europa er zo slecht voorstaat (wat ik niet wist) dan is dat nog meer reden (en er waren er al zo veel) voor somberheid over de toekomst.

  5. Veteraan

   Ben het met je eens maar met zoveel allochtonen is de toekomst een groot bankroet.

 13. Agios

  VDL verliest order aan BYD uit China. Wie heeft die bussen besteld? Grotere troep is niet te koop. Jakarta had enkele honderden bussen van BYD gekocht. Het merendeel staat nu te verroesten. Kapot, geen onderdelen, bedenkelijke constructie…Kortom troep. Indonesië is teruggevallen in het eeuwige openbaarvervoerprobleem. Ook daar wilden ze voor enkele roepiahs op de eerste rij zitten. Zalig zijn de armen van geest.

  1. P. Breetveld

   En om nog wat eurootjes uit te sparen worden vitale onderdelen van deze bussen gemaakt op versleten machines door een Chinese sigaretten fabrikant!
   Lang leve het klimaatneutrale openbaar vervoer!!! Met bussen die na een paar duizend kilometer een gevaar en onbetrouwbaar blijken te zijn. Al is dit niet te merken aan de ritprijzen. Voor die prijs verwacht je een Audi A6 met chauffeur!

 14. Veteraan

  Duitsland gaat niet lekker meer en dit gaat de komende jaren nog slechter worden.
  Terwijl GB na de Brexit als een trein zal gaan.
  Hang dat vette zwijn op die verantwoordelijk is voor het binnenhalen van racistische, vrouw hatende en misbruikende, luie negers en moslims.
  Vroeger vond ik Angela wel een fijne naam en ik stelde me een lekker ding voor maar sinds Merkel is dat beeld ook al verneukt. Wat een zeug zeg.

  1. Ab Infinitum

   @Veteraan, De Britten “na de Brexit” zouden ze het zelf al weten? Voorlopig is het steeds vooruitschuiven geweest.

 15. Gerlos

  Ja Mutti dat krijg je als je de grenzen maar open blijf houden voor die asiel/gelukszoekers, kost klauwen met geld, en de economie begint ook aardig te stagneren, wordt een triest 2020 Mutti

  1. Original NL

   En als mutti stagneert, stagneert rutte ook net als de rest van de deelnemers aan het pyramide spel EU.

 16. Jv

  “De groei-impuls komt uit het binnenland doordat het inkomen van huishoudens is toegenomen”
  .????heb ik iets gemist?
  Bij wie en waar is het inkomen omhoog gegaan?
  Vandaar de armoede!

  “ Als de Brexit tegen zit………..???” Sinds wanneer zou de Brexit de EU problemen geven? Het was toch andersom??
  De Britten zouden toch enorme economische klappen krijgen, etc?
  Of begin het gedrocht Brussel zich zorgen te maken dat de EU nu de klappen krijgen en de nu met iedereen handelsovereenkomsten kan afsluiten zonder dat het EU monster ook maa4 iets kan doen.
  Tel daarbij dat de wereld, en vooral Trump, meer vertrouwen heeft in de Britten dan in de rest van Europa, dat alleen maar bezig is met klimaat maatregelen, ongebreidelde immigratie van opvreters en criminelen, dan is de het voor ons land ook het best om te kiezen voor een NEXIT!
  De EU gaat z’n eigen ondergang tegemoet met die fascistische maniakken en dictatoriale linkse rotzooi!

 17. Meriadoc Brandebok

  Duitsland zou krachtige prioriteiten kunnen stellen op een hervorming van de Unie naar een liberale EU, intensieve bewaking van de buitengrenzen, militaire Defensie en vooral niet de oren laten hangen naar Frankrijk. Maar het is afwachtend, aarzelend, obsessief eurofederalistisch, waar men vastberaden, kritisch en stevig moet optreden.

  1. Original NL

   Quote…Maar het is afwachtend, aarzelend, obsessief eurofederalistisch, waar men vastberaden, kritisch en stevig moet optreden……
   Kortom duitsland wordt geleid door een ( nou ja) linkse vrouw!

   1. Meriadoc Brandebok

    @Original NL

    Je moet dit in historisch perspectief zien. Duitsland is sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog een eurofiele en aarzelende locomotief, aangezien zij het continent niet meer wil overheersen, uit angst voor het Nazi-verleden.

    Op veel terreinen zou Duitsland juist actief leiderschap moeten pakken, zoals het beheersen van migratie en militaire samenwerking.

 18. fusilier

  Duitsland is een mooi land , jammer dat er geen twee meer van zijn.

  1. Meriadoc Brandebok

   Frankrijk is erger.

  2. Crassus

   Voor weinig geld kun je er goed eten. Duitsers houden van royale porties. Fransen zijn gieriger.

 19. Heras

  Klopt. Duits banken zijn failliet. Daarom moet-op kosten van de nederlandse belastingbetaler-een central bank komen, die omvallende banken financieren. Dus, verzinnen die leipen in brussel van alles: stikstof, groene stroom e.d.
  Allemaal voor het geld.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.