Zelf je meubelen maken?

Het is niet alleen geweldig leuk om je eigen meubelen te maken; het levert je ook nog veel voordeel op. Zo kun je werkelijk waar alle kanten op, kun je de meubelen precies maken zoals jij het wilt en in sommige gevallen ook nog eens flink wat geld besparen. Maar het maken van meubelen is nu niet de makkelijkste hobby; en je kunt hier dan ook gegarandeerd wel wat tips bij gebruiken!

 1. Doe eerst inspiratie op

Probeer op ieder vrij moment wat inspiratie op te doen. Of je jouw inspiratie nu uit de omgeving, je werk of uit de woonmagazines haalt: hoe meer inspiratie je hebt hoe beter. Wanneer je net begint met het maken van meubelen is het verstandig om een aantal voorbeelden en eventueel zelfs tutorials op te zoeken die je voor de eerste meubelstukken kunt volgen. Zo krijg je er vanzelf handigheid in!

 1. Zorg voor de juiste benodigdheden

Niets zo vervelend als een leuke klus beginnen en er halverwege achter komen dat je niet de juiste gereedschappen, materialen en benodigdheden hebt om de klus af te maken. Bepaal vooraf wat je allemaal nodig hebt en welk materiaal en gereedschap het makkelijkste is. Begin op tijd met deze voorbereiding zodat je ook duurdere gereedschappen eventueel in een mooie uitverkoop aan kunt schaffen.

 1. Kies de juiste materialen

Ieder meubelstuk heeft zo zijn eigen materialen nodig en het een werkt beter dan het ander. Laat je van te voren goed voorlichten over de mogelijke materialen. Niet alleen de gereedschappen en accessoires, maar ook het uiteindelijke hout dat je zult gaan gebruiken. Zo zijn speciale MDF platen die ook nog eens vochtbestendig zijn bijvoorbeeld bij uitstek geschikt voor meubelstukken in de keuken of badkamer. En dit soort dingen weet je niet wanneer je jezelf van te voren niet goed laat informeren!

 1. Maak een tekening

Je hoeft echt geen architect te zijn om een goede bouwtekening te maken. Maak een mooie schets met de bijbehorende afmetingen en materialen die je gaat gebruiken. Zo weet je uiteindelijk precies waar je de houten balken voor de tafel bijvoorbeeld af moet zagen en in hoeverre je ze bij kunt veilen. Zorg dat je de tekening dubbel checkt zodat je niet met gekke afmetingen eindigt.

 1. Oefenen op restmateriaal

Heb je nog wat oud hout in de schuur liggen? Oefen dan eerst voordat je op het nieuw aangeschafte materiaal aan de slag gaat. Probeer die nieuwe schaafmachine of cirkelzaag even uit om zeker te zijn dat je geen fouten maakt. Ook leuk: volg eventueel zelfs een cursus houtbewerking zodat je precies weet wat je doet en altijd met mooie resultaten eindigt!

 1. Stel een budget vast

Maak voordat je inkopen gaat doen een duidelijke kostenberekening en baseer hier een budget op. Je zult namelijk al snel merken dat veel klussen op het gebied van eigen meubels maken uiteindelijk duurder uitvallen dan ze wellicht gepland waren. Door een budget te hanteren is het makkelijker om financieel niet teveel uit te geven.

Wat zijn jouw favoriete tips op het gebied van eigen meubels maken?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. Vee

  Bij veilen??? Echt?

 2. Treiterende rechter

  Volgens mij kun je met een vijl alleen ergens iets af halen. Waarom noemen we dat dan “bijvijlen” ?

 3. Rosasolis

  Waarom ook niet meubels maken, of andere mooie dingen van hout? Als je enigzins creatief zijn kan je veel leren over hoe dat gaat. De bouwmarkten hebben alles in voorraad en kunnen je help en advies geven. Voorbeeld: jaren geleden zag ik een heel oude versleten tafel met stoelen in de Rataplan van Den Helder. Omdat ik hou van antiek, heb ik de tafel en stoelen voor praktisch geen geld overgenomen. Alles was zeer stevig gebouwd. Dus alles wat ik hoefde te doen was het op te knappen. Ik heb schuur papier, vernis, terpentine, en een aantal verf borstels wan de bouwmarkt gekocht. En 3 keer in de week was ik bezig in de schuur om eerst te hout helemaal te schuren. (Schuren kan zwaar zijn voor je vingers, dus moet je nooit alles achter elkaar doen; laat er altijd 2 dagen vrij tussen). Na wekenlang schuren, kon ik eindelijk de vernis gebruiken. Mooi werk was dat met de 2 lagen vernis te schilderen. Na twee maanden kon ik aan de laatste deel van de transformatie eindelijk beginnen; de stoelen met een prachtige rode fluweel stof bekleden. Ik heb de mooie stof kunnen bestellen bij een bekende quilt winkel. Eindelijk was mijn Queen Anne tafel en stoelen zet helemaal klaar.
  Het was voor mij een grote uitdaging, maar het resultaat vonden wij prachtig!

  1. Timber

   Bouwmarkten zijn waanzinnig duur. Niet alleen duur, maar het meeste is nog krom ook.
   Dit komt, omdat het hout in de winkel terug droogt naar 5-6% vocht inhoud.

   Daarom is het beter om naar de lokale houthandel te gaan. Daar is de omloopsnelheid van de voorraad hoger en de prijzen lager.

   Een 2 persoonsbed carcas kan je maken van vuren tussen de 100-200 euro! Deze zal steviger zijn dan de bedden uit de winkel. Kan je ten minste goed van bil gaan.lol

 4. Rosasolis

  Aan de redactie: complimenten voor deze nieuwe, zeer interessante rubriek!
  Hopelijk zullen er steeds meer reacties en tips van DDS abonnees komen. Als je enigzins creatief bent kan een hele wereld voor je openen, van allerlei mooie dingen die je zelf kan maken, en ook bijdragen tot een duurzame leven. Dat kan ook in de keuken, en in de stoffen kamer. Voor zowel vrouwen als mannen. A.u.b. ga door met deze gezellig rubriek; ik denk dat binnenkort velen zullen het waarderen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.