Poolse rechters lopen stille tocht in Warschau omdat ze vrezen voor hun onafhankelijkheid

Na Iran en Schotland gingen ook de Polen vandaag de straat op om te betogen tegen de machthebbers van hun land. In de Poolse hoofdstad Warschau protesteerden rechters in een stille tocht tegen het strikte beleid van hun regering. De rechters in Polen zeggen te vrezen voor hun onafhankelijkheid.

Een oproep van de Poolse rechtersvereniging wist er voor te zorgen dat er collega’s uit meer dan twintig andere landen aanwezig waren om hun steun te betuigen. Ook rechters uit onder meer Nederland, Duitsland en België waren present.

In Polen is het verboden dat rechters zich publiekelijk uitspreken. “Dat is precies waarom er wordt gedemonstreerd, juist omdat de regering geen tegenspraak duldt en geen dissidente geluiden wil horen”, aldus NOS-correspondent Wouter Zwart.

Veel Polen vinden dat de huidige rechts-nationalistische regering de rechtsstaat verzwakt. “Sinds de PiS-partij aan de macht is, worden rechters onder druk gezet om de partijlijn te volgen”, aldus Zwart. “Rechters die dat niet doen, worden geïntimideerd, overgeplaatst, bedolven onder het werk en er is geprobeerd om dissidente rechters verplicht met vervroegd pensioen te sturen.”

NOS-correspondent Wouter Zwart:

“De PiS heeft een tuchtkamer opgezet, die rechters moet beoordelen op hun ethische gedrag. Het probleem is dat die tuchtkamer uitsluitend bestaat uit rechters die volledig achter de regering staan. Volgens de tuchtkamer zouden rechters nu een kartel vormen, een soort kaste van invloedrijke juristen die elkaar allemaal nog kennen van het communisme en elkaar de hand boven het hoofd houden.”


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

27 reacties

 1. Sergeant Monty

  “Na Iran en Schotland gingen ook de Polen vandaag de straat op om te betogen tegen de machthebbers van hun land”

  Ben benieuwd wanneer in ons land de laatste druppel valt.

  1. hans-e-pans

   De Nederlander die wil gaan protesteren om wat dan ook zal wel wachten totdat het beter weer zal zijn.

   In de lente bijvoorbeeld.

   1. DidiMadloba

    Dus klimaatbeleid faciliteert protesten!

 2. Op Koers

  Als rechts aan de macht komt, dan zullen D66 rechters zeker uitgesloten worden.

  1. M. Brandenburg

   We mogen dan hopen dat we rechters aansteelen die via examens geselecteerd worden waardoor we echte diversiteit krijgen in de rechtspraak, benoemen is extreem nadelig op de lange termijn.

   1. Seneca

    @brandenburg
    ik heb geen bezwaar tegen het benoemen van rechters. echter maak hen verantwoordelijk voor hun uitspraken m.a.w. toets de uitspraken aan de wet. nu spreekt men ‘recht’ en men laat de persoonlijke voorkeur prevaleren.

    1. DidiMadloba

     Fout. Rechters moeten hun uitspraken in detail motiveren uit wetgeving, jurisprudentie en andere relevante bronnen. Verzuimen ze dat, dan staat de weg naar hoger beroep en cassatie open.

   2. RvdBe

    Schei toch uit man met dat eeuwige diversiteits gezannik, we hebben rechters nodig die de ballen hebben om hard te straffen, geen omgebouwde homo,s, geflipte asielzoekers of incapabele zwarte vrouwen.

    1. DidiMadloba

     Harde straffen – dat hoort bij de Sharia.
     U bent een crypto-moslim.
     Bij de westerse beschaving horen sinds de Verlichting (18de eeuw) milde straffen.
     Verwerpt u de westerse cultuur?

     1. Nestor Makhno

      Gelukkig dat er toch nog mensen zijn die realiseren wat de Verlichting werkelijk is. Immanuel Kant zei: Sapere aude. Heb de moed zélf te denken en laat anderen niet voor ú denken.

  2. Seneca

   @op koers
   dan blijven er geen rechters meer over.

  3. DidiMadloba

   Stemmen in Nederland is geheim. Rechters hebben dus het recht te verzwijgen dat ze op D66 stemmen, laat staan dat ze gedwongen kunnen worden op Wilders of Baudet te stemmen om hun baan te houden. Dan zouden we toch echt de bananenrepubliek naderen.

   1. JochemX

    Maar nu stemmen de meeste rechters D66, dus een linkse bananenrepubliek.

    1. Nestor Makhno

     Hoe wéet u dat ? Kunt u dat bewijzen?

 3. JochemX

  Onafhankelijke rechtspraak is een mythe. De politiek heeft altijd invloed. Hier hebben we toch ook de Urgenda-uitspraak en het Wilders-proces.

  1. DidiMadloba

   De Urgenda uitspraak gaat over RECHTmatigheid. Bestuursrechters beslissen dagelijks over de rechtmatigheid van beslissingen die democratisch gecontroleerde organen nemen.

   Als Wilders wordt veroordeeld kan hij gewoon doorgaan met zijn politieke werk. Dus het is geen politiek proces.

   De Haagse wethouder Richard de Mos werd wel slachtoffer van een politiek proces want hij moest aftreden als wethouder alleen al vanwege de beschuldiging van corruptie – zelfs nog voordat het bewijs was geleverd.

 4. M. Brandenburg

  Dius rechters dienen onafhankrlijk te zijn, maar zouden zic openlijk in de discussie moeten mengen, nee dat zal nooit ellende opleveren, dan kan je op basis elke keer de rechter die openlijk zijn vooringenomenheid heeft uitgesproken kunnen wraken. ZEg mmaar rechters die vinden dat je Wilders moet veroordelen aanstellen als rechter in het politiek proces tegen Wilders, Oh wacht…… Daarom hoeven rechters in Nederland de straat niet op, die kunnen namelijk gewoon bekend vooringenomen als rechter worden aangesteld. het linkse kartel stelt zelf de rechters aan, kiest vervolgens zelf de gewenste rechters om daarna het gewenste resiltaat te krijgen Fascistischer kan het niet, de ultieme linkse droom.

  1. DidiMadloba

   Het werkt anders.
   De wetgever heeft (lang geleden) beslist dat bepaalde “gedragingen” strafbaar zijn. De vraag is dus allereerst of Wilders zich schuldig heeft gemaakt aan die gedragingen. Is het antwoord bevestigend, dan kan Wilders alsnog aanvoeren dat hij in dit geval de wet wel moest overtreden (overmacht). Daarbij zal wel overwogen worden dat Wilders in de Kamer wel voor “minder Marokkanen” had mogen pleiten.
   Vindt een verdachte dat rechters vooringenomen zijn, dan kan hij die wraken. Of dat terecht is beoordelen dan andere rechters. Het kan natuurlijk ook niet dat een crimineel almaar nieuwe rechters vraagt.

   Wilders heeft een heel lullige manier om zich te verdedigen: hij bestrijdt niet dat hij schuldig is, maar probeert via de media justitie af te breken.

   Dat is behoorlijk inconsequent. Wilders pleit regelmatig voir zwaardere straffen, maar tegelijk breekt hij justitie af. Dat is niet te verenigen.

   1. nu ik

    minder minder minder

    niets strafbaars in te bedenken, minder criminalteit , minder illegaliteit, minder misbruik van de sociale middelen uit de rechtstaat .

    Dat justitie tijd heeft om voorgedrukte aangiftes te onderzoeken op gekwetsheid van verongelijkte asocialen. Tekenend voor de linkse heilstaat die elk tegen geluid in de kiem probeert te smoren.

    stem sociaal , stem PVV

    1. Nestor Makhno

     Hoe wéet u dat ? Kunt u dat bewijzen?

    2. Nestor Makhno

     Nederland is sowieso een bananenrepubliek. Iets geciviliseerder als Guatamela en Honduras maar precies hetzelfde soort vazal van het US Imperium

 5. Bullshit15

  Als dit zo doorgaat in zeker met D66 in groen links dan zijn we overgeleverd aan een dictatuur . dan mag er hellemaal niks meer overal camera net als in shina in allemaal linkse d66 groen links rechters Stem die gevaarlijke gasten weg op naar 0 ZETELS
  Stem fvd of PVV in uit de eu
  Willen we de schade nog iets beperken

 6. DidiMadloba

  Als het aan Baudet ligt gaan de Nederlandse rechters de Polen achterna.

 7. Veteraan

  ”Veel Polen vinden dat de huidige rechts-nationalistische regering de rechtsstaat verzwakt”.
  Wat zijn veel Polen linkse Wouter ?
  Weer een leugen uit Linkse hoek ?
  Graag percentages en aantallen of anders je gelul voor je houden.
  Ik hoor dat DE MEESTE Polen blij zijn met hun regering en cijfers bevestigen dit als je wat gaat lezen.
  Andere koek hé

  1. Original NL

   Quote…Ik hoor dat DE MEESTE Polen blij zijn met hun regering ….
   Dat blijkt wel uit de verkiezingsuitslag.

 8. Rosasolis

  Als lid van de EU moet Poland aan het bekende beleid houden; dat hun uitspraken altijd openbaar moeten zijn. Eerst naar de regering, en daarna naar de media. Dat is democratie.
  Dagelijks horen wij over uitspraken van onze rechters, en lezen we deze in de kranten.
  Dan weten we wie in hoger beroep gaat, of meteen naar de gevangenis. Poland moet van zijn oude communistisch recht systeem eens en voor altijd een einde maken. En duidelijk kenbaar maken dat zij voor onze Europese recht systeem kiest. Anders zullen ze een achterlijke land blijven. Logisch dat er vele demonstranten zijn.

 9. Bes Tolen

  Nederlandse rechters hoeven niet te motiveren. Zelf heb ik een politiek proces voor de bestuursrechter verloren zonder dat er enige motivatie was. Al weer geleden. Eenvoudig afgewezen.
  Hoe het in Polen nu precies zit, weet ik niet. De regeringspartij wilde zo werd veelal in de pers gesteld, van de oude rechters af omdat ze nog uit het oude communistische regime stamden. Daarom werd de pensioenleeftijd naar beneden bijgesteld..
  Dat Polen een ongemakkelijke politiek kent, lijkt me wel. Veel Rooms katholieken zijn erg fel en veel linksen ook.
  Jan (de Derde Jan) Sobieski was koning van Polen en grootvorst van Litouwen. Hij had een wezenlijk aandeel in het verdrijven van het Turkse leger voor Wenen in 1683. Dat luchtte haast heel Europa op. In het oostelijke gebied van Oostenrijk met name in Burgenland moordde het Turkse leger een groot deel, zo niet het grootste deel, van de bevolking uit.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.