Allemaal leuk en aardig zo’n vrouwenquotum, maar vergeten we het individu nu niet?

Er is geen ontkomen aan; je opent social media en alles staat er vol mee: het zogeheten vrouwenquotum. Volgens de SER – en dus ook onze overheid – kunnen vrouwen niet zelfstandig de top behalen.

Dit klinkt barbaars, alsof we inderdaad in een patriarchaal land leven! Maar wacht eens even! Hier in het vrije Nederland hebben we toch gelijke rechten? Jazeker!

Daarom is het ook onbegrijpelijk dat simplistische mythes – zoals het glazen plafond, old boys network of ‘patriarchale dominantie op de werkvloer’ – de boventoon voeren in dit debat.

Uit tal van onderzoeken blijkt dan ook dat Nederlandse vrouwen – over het algemeen – een stuk ‘conservatiever’ zijn in hun werkend leven. Nederlandse vrouwen kiezen over het algemeen sneller om parttime te gaan werken. Niks mis mee lijkt me, want laten we wel wezen: als een vrouw eenmaal kinderen heeft kan het nogal een moeilijke stap zijn om toch weer full-time te werken. Waarom zou ze ook? Als het financieel te bolwerken valt dat de vrouw part-time werkt en de man full-time – of ook part-time – dan is er toch niks aan de hand? Het is een cultureel dingetje dat mannen vaker de top halen, niet iets dat institutioneel is.

Volgens diverse deugdrammers wel; in een ver verleden zijn zij alle ratio verloren en zijn zij (cultuur)marxistische denktrends gaan overnemen. Voor alle duidelijkheid, ze zijn niet per se marxisten. Ze hebben alleen een bepaalde zienswijze van het marxisme overgenomen, namelijk om de wereld binair te verdelen. Nu is dit een paradox want je hebt ook weer substromingen die aan ‘kruispuntdenken’ – ook wel intersectionaliteit genoemd.

De zienswijze die zij hebben overgenomen is om de wereld/maatschappij/samenleving onder te verdelen in 2 groepen: die van onderdrukkers en onderdrukten. Denk hierbij aan mannen versus vrouwen, allochtoon versus autochtoon etc.

Mensen die de paden van het intersectionele deugen bewandelen komen op een gegeven moment bij hele moeilijke ‘kruispunten’ uit. Want wie is er namelijk het meest zielig? Een minder valide transqueer ‘witte’ vrouw of een pangender gekleurde vrouw?

Dit klinkt allemaal te bizar voor woorden, en de meesten zullen denken dat dit overdreven is. Toch is dit de realiteit binnen het inmiddels genormaliseerde identiteitspolitieke debat!

Vanzelf komen we dan uit op de eeuwig geopperde stokpaardjes: ‘loonkloof’, ‘glazen plafond’ of het befaamde ‘old boys network’.

Dit geldt overigens niet alleen voor het vrouwenquotum; voor het diversiteitsquotum geldt dezelfde vorm van retoriek.

Dit is enorm spijtig, en hiermee komen we ook aan bij de uitleg van de titel van dit artikel. Want de overheid verzuimt in het beschermen van de meest bedreigde minderheid en daarmee ook de minst beschermde minderheid in Nederland: het individu.

De overheid is enorm ‘goed’ bezig met het verdelen van onze samenleving in tribale groepen/klassen/sekses maar vergeet het individu.

We zijn nog steeds individuen die zelf keuzes maken in het leven. Toch wordt iedereen systematisch in een hokje geduwd. Dit is een ziekelijke ontwikkeling, want draait onze democratie niet om de merites van een persoon en niet die van een groep?

Ooit hebben we gevochten voor gelijke rechten voor het individu. We moeten koesteren dat dat gelukt is, maar nu willen we voor zogenaamd ‘bedreigde’ groepen steeds meer ‘rechten’. Rechten is expres tussen haakjes want laten we wel wezen, het gaat niet om gelijke rechten – want die hebben we al – het gaat om meer privileges.

Het vrouwenquotum neemt het niet op voor de gelijke positie van vrouwen, het is symboolpolitiek die alleen uitwerking heeft voor de elites. Het ‘old boys network’ wordt niet doorbroken, het zal vanaf nu worden aangevuld met vrouwen uit dezelfde netwerken.

Ondertussen verwaarlozen we onze rechtsstaat en daarmee ook onze democratie omdat we de positie van het individu ondermijnen. Het individu is een secundaire status, je groep/klasse/afkomst etc. wordt een primaire status. Dit is een uiterst trieste ontwikkeling die de polarisatie tussen personen alleen maar zal vergroten. Is dit wat de overheid wil?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. weer opnieuw

  Een quotum voor hun die willen regeren ongehinderd door kennis ! Ijzersterk argument om bedrijven naar de kl-ote te helpen. Krankzinnige symbool wetgeving en als bedrijf de vraag , wens ik me nog wel te registreren in Nederland ?

 2. Jumping

  Kunde moet de graadmeter zijn.

  Niet of je plassertje uit een penis of vagina bestaat.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  Stop met de EU in deze vorm.

  RUTTUP EN NEXIT.

 3. Tman

  Neelie Kroes, Margaret Thatcher, Hillary Clinton zijn het soort vrouwen dat gelijk het herenvolk géén quotum nodig heeft om de top te bereiken!
  Gewoon op eigen kennis en kracht en kwaliteit, zoals het hoort!

  1. DidiMadloba

   Minstens twee van die drie vrouwen staan bekend als bikkelharde ijskonijnen die niet zo gauw een rolmodel worden voor seksegenoten.

 4. Tony Faas

  Niet wie je bent en wat je kunt zijn het uitgangspunt, maar wat er in je onderbroek(je) zit.

 5. Bockbeer

  Met de Islamitische omvolking die plaatsvind, heb je straks helemaal geen vrouwen meer in de top. Dan is er voor vrouwen maar 1 recht, en dat is het aanrecht.

 6. Jack Flash

  Geldt vrouwenquotum ook voor de toegang tot de moskee?

 7. fusilier

  Vrouwen aan de top. Een goed voorbeeld hoe het gigantisch mis kan gaan, is kinderloze Merkel met haar open grenzen politiek.

  1. Vit

   Ach Merkel bedoelde het goed t.o.v vluchtelingen, maar als ze een beetje meer verstand had gehad kon ze weten dat er gespuis meekwam.

   1. Rechtsaf

    “Ach Merkel bedoelde het goed t.o.v vluchtelingen,”

    ja ten opzichte van “vluchtelingen” wel ja..

   2. Bockbeer

    Merkel wist wel dat er criminelen tussen zaten. Daarom is het een strafbaar feit wat ze doet. Merkel hoort in de gevangenis.

   3. DidiMadloba

    Zoals bijna alle Duitsers heeft Merkel een schuldgevoel door de Duitse geschiedenis. Ze wilde wat wiedergutmachen.

 8. Duckday

  De zoveelste wet dat Nederland naar de klote helpt.
  Normaal zou op een top plaats moeten komen de Beste maar nee een stel halve zachten heeft iets uitgedacht dat een die plaats moet innemen goed of slecht Door deze wet zet je een vrouw jaren terug en toon je MINACHTING Kijk eens de geschiedennis eens na hoeveel hebben hun functie gekregen door de beste te zijn en het volgehouden

 9. Bes Tolen

  Sterk artikel. Dank u wel.

 10. DidiMadloba

  Ingewikkeld verhaal. Is het dus “cultuurmarxistisch” om het niet vanzelfsprekend te vinden dat meer mannen de top halen?

  Volgens mij is er een misverstand. Als “top” geldt de Raad van Bestuur van bedrijven. Om daar te functioneren moet je wel van geld en macht houden.

  Maar er zijn ook hoge professionele functies, en daar zijn vrouwen nu al veel beter vertegenwoordigd. Medische specialisten, hoge rechters

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.