CDA-minister Hugo de Jonge doet een Ruttetje: ‘Aantal huidige migranten is te hoog!’

Mark Rutte doet het al jaren: iedere keer dat er verkiezingen aankomen pretendeert hij opeens rechts te zijn. De belastingen moeten omlaag, de overheid moet minder uitgeven, en — oh ja — het aantal gelukszoekers dat naar Nederland komt moet omlaag. CDA-minister Hugo de Jonge kopieert die strategie nu. En waarom ook niet? Het heeft immers steevast gewerkt voor Rutte.

In een vraaggesprek met het NRC Handelsblad — inderdaad, die walgelijke linkse krant — zegt CDA-minister dat het zo niet langer kan: het aantal migranten dat Nederland wordt ingelaten moet omlaag. De huidige gang van zaken is niet houdbaar; niet op de lange termijn, tenminste.

“Kijk, als je tienduizend migranten toelaat, dan zijn dat er over veertig jaar, zie de CBS-cijfers, vierhonderdduizend plus hun kinderen. Op zijn minst,” aldus De Jonge. “Dus dat zijn er zeshonderdduizend plus. Maar we hebben nu geen tienduizend migranten, als je het aantal emigranten aftrekt van het aantal immigranten, blijven er meer dan tachtigduizend per jaar. Dus dat is fors meer. Wanneer hebben we het nou met elkaar over de gevolgen daarvan?”

Het is een opmerkelijke uitspraak, zeker omdat er wel degelijk partijen zijn die het hier wél graag over willen hebben. Misschien dat De Jonge nooit gehoord heeft van Forum voor Democratie en de PVV, anders valt die opmerking immers nauwelijks te verklaren.

En nee, De Jonge heeft het niet alleen over migranten uit het Midden-Oosten. “Het gaat ook niet alleen over niet-westerse migratie, vluchtelingen, maar zeker ook over arbeidsmigranten in Europa,” legt hij uit. “Het vrije verkeer van personen in de EU is zo heilig dat we er nauwelijks over durven te praten. Want dat kan ertoe leiden dat we die moeten inperken. Maar ik vind dat we het onder ogen moeten zien.”

Ook dat is een onderwerp waar Geert Wilders en Thierry Baudet het al veel langer over hebben. De Jonge geeft dat ook toe — alleen als de NRC hierover begint — maar stelt vervolgens dat “we dat theme niet [moeten] overlaten aan de flanken.”

Ah ja, de flanken. Die tellen natuurlijk niet mee. Alleen “het politieke midden” is van belang.

Hoe dan ook, Geert Wilders is totaal niet onder de indruk van De Jonges zogenaamde wijsheid:

“Verkiezingen in aantocht en de CDA-huichelaars melden zich weer,” aldus de PVV-leider. “Decennialang zijn ze verantwoordelijk voor open grenzen, uitbreiding EU, miljoenen meer immigranten en de islamisering van NL.”

“Geloof ze niet!” voegt hij daar aan toe. En hij sluit af met een “[s]nel Kamerdebat met minister De Jonge hierover!”

Volg mij op Twitter: @GalienMichael.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

47 reacties

 1. Kretoloog

  Hypocriete CDA. Al jaren zegt PVV dat immigratie veel te hoog is. Minister de Jonge wilde niet luisteren, sterker hij wil nooit samenwerken met PVV, zei hij vorig jaar nog. Maar nu, met de partijleider CDA-verkiezingen in aantocht, neemt de Jonge ineens de opvattingen van Wilders over. Volstrekt ongeloofwaardig, deze CDAer.

  1. Bolkestein

   Je zou haast gaan denken dat de verstandigere CDA-kiezers van weleer tegenwoordig meer PVV en FvD gaan stemmen. Gelijk hebben ze. Het CDA heeft hen verraden.

  2. Rosasolis

   @Kretoloog. Ja inderdaad ziet de CDA geen reden om met de PVV societeit samen te werken, of zelfs deze societeit zonder leden als partij te erkennen., H. de Jonge neemt helemaal niets van Wilders over.

 2. Piet Klein

  We hebben niets aan deze retoriek in combinatie met slappe journalistiek. De vragen moeten zijn. Bent u bereid samen te werken met PVV en FvD om deze doelen te realiseren? Bent u bereid nu maatregelen te nemen. De krappe huizenmarkt, de scheve woning markt, de beperkingen op de bouw, de problemen in de het vervoer, de problemen met de luchtkwaliteit, het zijn voldoende redenen om direct de migratie te stoppen. Niet omdat dat immigranten niet aardig zijn, maar omdat Nederland de problemen niet meer aan kan en er genoeg ruimte is in de rest van Europa. Zowel de Jonge als Grapperhaus zitten in de macht maar stellen zich op als commentatoren op hun eigen beleid en lijken niet bereid of niet te kunnen handelen. De Jonge geen woorden maar daden.

  1. DidiMadloba

   Samenwerken met PVV en FvD? Dat woord staat niet in hun woordenboek. Wilders ziet maar één oplossing voor letterlijk alle huidige problemen: minder moslims. Met zo’n zeurkous schier het niet op.

   1. Fonz

    “minder moslims”

    Dit is een grove leugen, Wilders wil minder islam, de islam hoort bij ons land, en Wilders heeft gelijk als hij zegt dat de migratiestromen maar maar blijven komen, de vraag is meer waarom laat dit kabinet dit toe, we zien dagelijks wat voor ontsporingen er plaats vinden in Nederland..

   2. Bolkestein

    We zijn in ons land overigens wel stukken beter af met minder Moslims. Dat kan je toch niet tegenspreken. Het mes snijdt daarbij aan meerdere kanten. Ook minder messen Jihad bijvoorbeeld, zoals gisteren nog in Parijs.

    1. Fonz

     Dit ontken noch bevestig ik niet 😉

 3. Agios

  Wat ‘de flanken’ al geruimte tijd roepen, begint ineens een speerpunt voor het goede midden en midden-links te worden. Maar, omdat het van de flanken komt, telt het niet en kan eigenlijk alleen maar gezien worden als een oprisping ter gener zijde. Hebben we het ooit zo schijnheilig meegemaakt? Zeker, we raken de tel een beetje kwijt. De flanken zaten niet in de regering, maar hadden blijkbaar wel gelijk. Welnu, schrap dan de hele regering maar, want zij hadden het (met hun trollen die vooral op de flanken actief zijn) volkomen bij het verkeerde eind. We kunnen de gevolgtrekking maken dat we blijkbaar heel goed zonder een goedmens-regering kunnen. Waarvan acte!

 4. Meriadoc Brandebok

  Welke verkiezingen zijn er in aantocht? 2020 is een verkiezingsloos jaar. Pas in 2021 zijn er de nieuwe Tweede Kamerverkiezingen. Het is nu januari 2020.

  Michael schreef: “Ah ja, de flanken. Die tellen natuurlijk niet mee. Alleen “het politieke midden” is van belang.”

  Protestbewegingen zijn inderdaad irrelevant. Zij komen en gaan, maar het politieke midden blijft altijd bestaan.

  1. Agios

   Als er zoveel gaten voor je worden gegraven dan kun je niet vroeg genoeg beginnen met een poging te doen ze te dichten. Vandaar die angstreacties, die ongetwijfeld zullen groeien naar de laatste stuiptrekkingen. Wen er maar aan Meria!

   1. Meriadoc Brandebok

    @Agios

    Warrige comment.

  2. Kretoloog

   Tenzij het kabinet valt, zijn er geen algemene verkiezingen in 2020. De uitspraken van minister Hugo De Jonge moeten echter in het licht gezien worden van de verkiezingen voor partijleider van het CDA die dit jaar plaatsvinden. Net zoals de uitspraken van minister Wopke Hoekstra eerder deze week over de zorgkosten. De Jonge en Hoekstra zijn de voornaamste kandidaten. De Jonge heeft een links profiel, terwijl de CDA-achterban in meerderheid wat rechtser is. Die groep probeert hij nu te paaien.

   Overigens, ik zie De Jonge noch Hoekstra zitten. Wat mij betreft wordt Mona Keizer de nieuwe CDA-leider: sociaal, volks en met het hart op de goede plaats.

   1. DidiMadloba

    Mona Keizer??? Dan ga ik emigreren.

    Het CDA is een onzinpartij, een relict uit lang vervlogen tijden toen we nog geen scheiding van kerk en staat hadden. Maar nu is fractieleider Heerma niet eens gelovig meer. De gemiddelde leeftijd van de CDA leden ligt ver boven de 80, dus dit anachronisme sterft vanzelf uit.

    Hoekstra gaat na deze kabinetsperiode als een speer terug de consultancy in, om daar 10 x zo veel te gaan verdienen, en De Jonge heeft volgens mij talent voor TV presentator – om ook 10 x zo veel te gaan verdienen.

   2. Meriadoc Brandebok

    @Kretoloog

    In het onderhavige twitterbericht lijkt de heer Wilders echter niet te verwijzen naar de lijsttrekkersverkiezingen van het CDA.

    “Verkiezingen in aantocht en de CDA-huichelaars melden zich weer. Decennialang zijn ze verantwoordelijk voor open grenzen, uitbreiding EU, miljoenen meer immigranten en de islamisering van NL.”

    Hoewel je gelijk hebt dat de uitspraken in het perspectief van de lijsttrekkersverkiezingen moeten worden bezien.

 5. EU kok

  Het NRC Handelsblad — inderdaad, die walgelijke linkse krant, wordt elke dag van voor tot achter door de voltallige redactie van DDS uitgeplozen, op zoek naar nieuws, wat mogelijk ontsnapt was aan de aandacht van het netwerk van lokale en gespecialiseerde redacteuren van DDS.
  Wij van rechts hebben die linkse media helemaal niet nodig, is dan ook een gevleugelde uitspraak van Michael.

  1. Stanly2000

   Nou Kokkie, uitpluizen hoeft in dit geval niet, dit interview was niet te missen.

  2. Original NL

   Quote….Het NRC Handelsblad — inderdaad, die walgelijke linkse krant, wordt elke dag van voor tot achter door de voltallige redactie van DDS uitgeplozen, ………..
   DDS dit-volgens EU cock- walgelijk rechtse blog, wordt elk uur van voor tot achter door EUcockje en zijn deugpolitie uitgeplozen.

 6. DidiMadloba

  Eigenlijk zijn er veel te weinig schrijnende misstanden om DDS overeind te houden.

  Neem nou dit verhaal: niemand maar dan ook niemand zit te springen om Afrikaanse migranten die niet in de verte in aanmerking komen voor asiel.

  Maar wat die je er aan, als rechtse extremisten oplossingen verdacht maken en saboteren, zoals het Marrakech pact.

  1. Stanly2000

   Fritsje, u heeft gelijk, het Marrakech pact heeft de afgelopen dagen prima gewerkt. Vraag het maar aan onze staatssecretaris Broekers-Knol.

   1. Stopperspil

    In dit verband aardig om te vermelden dat De Jonge vorig jaar toen hij op de wekelijkse persconferentie Rutte moest vervangen niet eens wist wat het Marrakech pact was. Op een vraag van een journalist stond hij met de mond vol tanden. Hij had geen idee waar het over ging. En dat voor een vice premier. Een volstrekte blamage. En nu heeft hij ineens een mening over immigratie! Jan Dijkgraaf heeft daar vandaag op TPO een mooi “Briefje van Jan” over.

  2. Fonz

   Het Marrakesh pact zal zodra het voor de rechter komt een bindend pact zijn, dan moet Nederland

 7. Fonz

  Het wordt natuurlijk tijd dat de belofte om illegale migranten terug te sturen ook eens realiteit gaat worden

 8. goedisfout

  Tja, eigenlijk hoort CDA bij de flanken samen met vvd66 en de rest van dit rariteitenkabinet. Dat CDA verstandige dingen begint te roepen is typisch verkiezingsretoriek, trap er niet in. CDA is één van de “weg met ons” partijen, zondags vooraan in de kerk, de rest van de week je naasten besodemieteren. Het verstandige midden zit tegenwoordig bij FvD en PVV.

 9. Bolkestein

  Hoeveel immigranten hadden we afgelopen jaar weer? En verreweg de meesten zijn hier niet inpasbaar en dus niet gewenst, want dezen zullen ons alleen maar geld gaan kosten en we krijgen er alleen maar ellende voor terug.

  1. Fonz

   Een hele stad erbij, en dan hebben we het alleen over de illegale migranten dus niet over aanhang die overkomt en de kinderexplosie onder moslims

 10. Arbeider65

  Ik sta achter de tweet van Geert Wilders. Na de verkiezingen zijn ze alles weer vergeten. Dementie begint al vroeg…….

 11. Heras

  Verkiezingsretoriek. Is het Cda bereid om de nu nog illegalen en afgewezen asielzoekers terug te sturen?
  Begin daar eerst eens mee.
  Dan kan de bevolking zien dat ze serieus zijn.

 12. Roughwood

  Joh!

 13. Rud56

  Tja, verkiezingen in aantocht en het achterbakse CDA wordt zogenaamd wakker!
  Wakker nadat, mede door hun regeren, hele wijken (steden nog niet?) onleefbaar zijn geworden, er miljarden tevergeefs in integratiedoelen zijn gestopt, kortom Nederland mede dankzij dat CDA op het randje van de afgrond balanceert. Een Nederland vrijwel zonder souveriniteit, een Nederland wat niet meer zelf kan bepalen wat goed is, mede dankzij dat CDA!

  Wijlen Hans Janmaat, wijlen Pim Fortuin, huidig Geert Wilders en Thierry Baudet, zij allen schreeuwden van de daken dat immigratie c.q. gezinshereniging op z’n Hollandse deug volkomen verkeert zou uitpakken, maar die roepers waren facisten, volgens het deug! Zij werden en worden uitgesloten, want de realiteit mocht én mag niet worden benoemd.

  En nu, nu komt zo’n CDA-clown met zijn zorgen, dat door de ongebreidelde immigratie het helemaal uit de klauwen loopt. Met andere woorden, hij komt onder zijn steen vandaan.
  Net zoals dat mokkel uit de republiek Amsterdam, dat door decennia wanbeleid op instorten staat!
  Links wordt wakker, als het te laat is, véélst te laat!

 14. Duckday

  Breek het PARTIJ KARTEL Stem PVV of FvD
  NL EXIT
  Wat voor welvaart voordeel werkgelegenheid heeft de EU EN EURO voor de NORMALE man vrouw gebracht in NEDERLAND .Wat zijn we er op vooruitgegaan.

  Door het onzin beleid HOOGMOED Waanzin en Belust op macht is NEDERLAND straks aan de bedelstaf.

  Dus stem PVV of FvD geef deze partijen een kans laat U niks opspelden door al dat NEP NIEUWS van het Kartel

 15. Rosasolis

  Inderdaad heeft CDA besloten dat er minder immigranten moeten komen, omdat onze land is nu al overbevolkt. Het besluit van CDA is gebaseerd op recente rapporten …die niets met racisme te maken hebben. Zoals dat wel met Wilders gaat. Met een groeiende bevolking in een kleine land, zijn er vele problemen ontstaan: extreem te kort aan woningen, te weinig hulp in de zorg, ziekenhuizen die moeten gaan sluiten wegens te weinig personeel, door ons hele land te weinig politie, zodat de criminaliteit groeit, groeiende aantal mensen met een uitkering, groeiende aantal daklozen, onderbetaalde onderwijzers met overvolle klassen, boeren die worden omgekocht om hun geliefde boerderij te verlaten, etc. etc. Dus het besluit van de CDA is gebaseerd,
  op de recente waarnemingen van medewerkers die voor maandenlang hierover hebben
  in gediept, en daarna hun bevindingen bekend maakte…Nogmaals, gebaseerd op hoe het nu gaat met onze bevolking…En niet over discriminatie tegen onze huidige immigranten. Maar inderdaad wij moeten nu denken aan de toekomst van Nederland.
  Als CDA lid heb ik drie keuzen voor leider.. Pieter Omtzigt, Mona Keijzer en
  Hugo de Jonge.

  1. Politiek Profeet

   knettergek……busje komt zo….busje komt zo….

   1. Rosasolis

    @Politiek idioot. U blijft dit onzin dagelijks schrijven voor meer dan een jaar.
    Er is geen busje gekomen, en geen “busje komt zo”! Heeft u niets anders met
    u tijd te doen dan abonnees aan deze site te blijven pesten…We gaan niet
    weg hoor, en er komst geen busje!

    1. Ron

     Weet je het zeker.?
     Hij rijd de hele dag onder je raam langs.

     1. Rosasolis

      @Ron. Beste Ronnie, ik wist niet dat jij in onze buurt woont. Er kan geen
      bus “onder mijn raam rijden”!… Heb jij soms erge ervaring gehad met
      de mannen in wit?

 16. Michael M

  De Jonge CDA, …… hoe kom je erbij, gaan we nu de PVV en FVD kopiëren. Tjonge, maar het is al jaren te hoog. Op het nieuws lullen ze over dat de beroepsbevolking krimpt maar wel de bevolking in rap tempo groeit omdat de immigratie van de afgelopen jaren de teller van 16 naar 17 miljoen liet groeien. Moeten die massa’s dat hier naartoe komen niet werken? Dan is het probleem van de tekorten bij de beroepsbevolking ook weer aangevuld. Of moeten er steeds minder mensen werken voor steeds meer immigratie en ook nog dat Nederland een totale make over krijgt. Ons systeem moet op de schop. Kabinet Rutte gaat de geschiedenis boeken in als de meest rampzalige kabinet dat hier ooit in klein Nederland heeft geregeerd.

 17. Michael M

  De partijen CDA, VVD, GL, PVDA, D66 regeren niet. Ze doen maar wat houding. Vullen hun eigen zakken en het maakt ze niet of dit landje over 25 jaar een kelere zooi is geworden. Niemand van deze clubjes doen wat. Het enige is een kartelvorming zijn binnen het kabinet zonder een eigen mening te hebben of sommige ideeën kopiëren van de FVD of PVV.

 18. Bes Tolen

  Vaak komen mijn reacties niet door. Ik schei er dus mee uit. Het beste.

  1. Vit

   Jammer!

   Zelf doe ik altijd een control C voordat ik wat plaats om eventueel sterretjes aan te brengen als iets niet wordt geplaatst.

   Het ga je goed.

  2. Rosasolis

   @Bes Tolen. Hopelijk ben je er nog steeds! Inderdaad vaak komen verschillende reacties niet altijd door. De redactie moet altijd uit vele reacties een selectie maken. Om genoeg ruimte voor verschillende reacties te krijgen. Wij hebben allemaal moeten meemaken dat een reactie dat je soms voor een halve uur bezig was, niet gepubliceerd wordt. Dit is inderdaad niet altijd eerlijk…Vooral als je leest de domme schreven van de DDS Trollen kliek. Deze troep wordt al te vaak toegelaten, waarschijnlijk omdat het heel korte, domme meningen zijn. Zij sieren onze belangrijke nieuwssite beslist niet. Hopelijk zal de redactie beslissen om meer troll wezens te verbannen, en abonnees steunen die alleen reageren op de onderwerpen, als commentator. Kortom Bes: je bent lang niet de enige. Ga, a.u.b. door; probeer het voor een maand…dan kan je dan een definiet besluit nemen.

   1. Kretoloog

    Rosa Mens, kakel toch niet zo (als een kip zonder kop). De enige reden dat een reactie niet geplaatst wordt, is als er ‘verboden woorden’ zijn gebruikt. Helaas weten we niet welke woorden dat precies zijn, van een paar is het wel bekend: dru*gs, ho*er, se*x en wi*et bv. Maar soms ontstaan er onbedoeld verboden woorden, bv. bij gase*xplosie. En dan wordt de reactie ook automatisch geweigerd.

   2. Politiek Profeet

    knettergek, busje komt zo….busje komt zo…eventjes geduld want het busje komt zo.CDA……christenen dienen allah,de landverraderspartij bij uitstek.
    Plucheplakkers en huichelaars.
    Deze schurkenclub straks voor het hekje bij een volkstribunaal…

 19. JFU

  Als de Jonge dit echt meent zou hij allang uit het CDA zijn gestapt..dus het is alleen maar verkiezing retoriek. Stelt dus niets voor.

 20. rujoleki

  Cda christenen dienen alla Vuile huichelaars en landverraders.

 21. Michael M

  Dagelijks staan er kranten vol mee. Liquidaties, gijzeling, bedreigingen met geweld, opsporing verzocht, overvallen, inbraken, onveiligheid op straat, diefstal met geweld. Messen en wapens, het gaat maar door en het neemt alsmaar toe. Elk jaar massa immigratie. Dit jaar 80000, vorige jaren 200000. De bevolking groeit naar de 20 miljoen over 6 jaar. Nog meer ellende en cultuur oorlog. Nederland maakt een fout. Europa maakt een fout. Zonder ongecontroleerde immigratie en massa’s naar Europa verliest Europa de controle. Die controle dat ze missen zien we en lezen we in het nieuws. Als we Nostradamus moeten geloven,…..Saoedi-Arabië 57 keer groter als Nederland nam de afgelopen 15 jaren 567 immigranten op. Terug te vinden op youtube.

 22. Duckday

  CDA-huichelaars komen nu met een voorstel van de PPV die ze eerst belachelijk hebben gemaakt
  Breek gewoon het KARTEL en STEM PVV of FvD die met de juiste voorstellen komen maar weg worden gehoond door het KARTEL die niet de problemen willen benoemen die heersen in NEDERLAND

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.