Draai! CDA en VVD zeggen vuurwerkverbod te steunen

Een opmerkelijke draai! VVD en CDA zeggen een vuurwerkverbod te zullen steunen als het kabinet daarmee komt. Dat houdt in dat er wat hun betreft een verbod komt op de verkoop (en het afsteken) van knalvuurwerk en vuurpijlen.

Dat de VVD zo makkelijk zou draaien, daar kijkt niemand echt meer van op. Het CDA is echter wél opvallend. Zij verbinden namelijk bepaalde voorwaarden aan hun steun voor een verbod. CDA-Kamerlid Chris van Dam licht toe:

“Met alleen een verbod verandert er geen klap in Nederland, dan staan we hier volgend jaar weer.”

Van Dam wil namelijk een ‘waarden en normendiscussie’ omdat ze bij het CDA ook zien dat ‘Het gewoon pure hufterigheid is die hier tot uiting komt’. Daarnaast wil men ook dat er meer aan handhaving wordt gedaan als zo’n verbod er komt. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff is het eens met zijn CDA-collega.

Het lijkt er dus op dat zowel het CDA als de VVD wél de problemen (en de oorzaken ervan) zien, maar gemakshalve kiezen voor een verbod omdat het aanpakken van de die oorzaken véél te ingewikkeld is. Nu Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven een vuurwerkverbod hebben ingesteld, is die drempel om het landelijk ook zo te doen een stuk lager.

Maar als ‘hufterigheid’ het probleem is, gaat zo’n verbod dan wel helpen? En gaat zo’n ‘waarden en normendiscussie’ zoden aan de dijk zetten? Want ik zie die ‘hufters’ daar echt niet aan deelnemen namelijk.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. Bullshit15

  Waardeloose landverraders
  Stem deze landverraders weg
  Stem fvd of PVV in uit de eu

 2. Mycase

  Het loopt in Nederland zo uit de klauwen dat er niks meer te repareren valt … VEEL SUCCES NEDERLAND BEN BANG DAT HET TE LAAT IS VOOR JULLIE.

 3. Joshuak

  Ja en nu wordt het verboden, en volgend jaar heb je alsnog hetzelfde ellende..

  Zolang de overheid en politie/justitie te laf zijn om die mensen aan te pakken die het juist verzieken dan veranderd er ook niks.

  En let maar op want ze zullen allemaal wel weer “geschokt” zijn als het ongetwijfeld weer gebeurd..

  Beetje simpel word je hiervan.. Want verbieden lost natuurlijk niks op

 4. Blitzkrieg

  Quote : “Van Dam wil namelijk een ‘waarden en normendiscussie’ omdat ze bij het CDA ook zien dat ‘Het gewoon pure hufterigheid is die hier tot uiting komt’.”

  De echte hufters zitten in Den Haag.

 5. nu ik

  QUOTE Dat houdt in dat er wat hun betreft een verbod komt op de verkoop (en het afsteken) van knalvuurwerk en vuurpijlen. END

  Een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen is GEEN vuurwerk verbod. De berichtgeving is daarom niet correct.

  Maar nu de enige echte vraag in deze non-discussie , hoe gaan de klabakken voorstellen indienen ter handhaving. Iedereen weet dat dit niet te handhaven is maar we gaan maar door met symbolistische linkse verboten die hun doel volledig missen.

  Als de klabakken nu eerst inzetten op handhaving van bestaande wetgeving zullen we pas een slag maken in het bestrijden van de extremen waar vuurwerk de schuld van krijgt.

  1. Piet51

   @nu ik
   Het vuurwerkverbod is net zo iets als het boerkaverbod. De boerka is ook niet verboden en er wordt ook niet echt op gehandhaafd. Toch zijn er hele bevolkingsgroepen voor zo’n strikt verbod. Datzelfde gaat gebeuren met vuurwerk. En vuurwerk betreft niet al het vuurwerk, handhaven gebeurt maar niet 100%. Dat doen we met de maximumsnelheid in woonwijken ook niet. Ik heb tenminste nog nooit een snelheidscontrole in mijn straat gezien. Als ik je goed begrijp, wil je eerst overal maximumsnelheden handhaven, evenals het fietsen in wandelgebieden, fietsen zonder deugdelijke verlichting, etc., etc. Het is helemaal niet zo ongebruikelijk om iets te verbieden, dat maar moeilijk is te handhaven. Maar de meeste mensen, ook die vuurwerkhufters, zijn soms toch ook gewoon redelijke mensen die zich min of meer houden aan regels. Dus rijden we soms te hard, ik in ieder geval wel, maar meestal niet. We rijden zonder verlichting, ik ook, maar meestal wel. Dat is geen ramp, zo blijkt. We doen veel te moeilijk over vuurwerk. Verbieden kan gewoon, handhaven kan ook beetje bij beetje en mensen zijn redelijker dan we vaak denken. Overlast wordt niet nul, maar wel veel minder.
   En gelukkig is ook de vuurwerkdiscussie na vandaag een gelopen race.

   1. Fonz

    “Het vuurwerkverbod is net zo iets als het boerkaverbod.”

    Nee hoor dat is het niet, pietje liegt door te stellen dat het om een boerkaverbod gaat en dat is pertinent een leugen.

    overigens is pietje van het midden, nuanceert het een en ander, bagatelliseert de boel, de gelijkheidsevangelist…

    1. Piet51

     @Fonz
     Als ik stel, dat het vuurwerkverbod te vergelijken is met het boerkaverbod, is dat geen leugen van mij, maar een mening, waar je het duidelijk mee oneens bent. Je zou er beter aan doen door uit te leggen waarom je vind dat het ene moeilijk te handhaven en onvolledige verbod (het boerkaverbod) wel kan en het andere onvolledige en moeilijk te handhaven verbod (het vuurwerkverbod) niet.

     Het doet me wel plezier, dat je je oordeel over mij nu verandert naar het midden. Tot nu was ik hier meestal extreem of ultra links.

   2. nu ik

    mafklapper malle pietje weer uit de bocht. Omdat we anderen verboden niet handhaven doen we er nog een verbodje bij en laten we iedereen naar Duitsland en Belgie rijden voor de inkoop.

    K N E T T E R G E K

    Legaal verkocht vuurwerk in de laatste drie dagen van het jaar zijn niet de overlastgevers domme zak. Die mensen steken geen vuurwerk af in november en december omdat het domweg niet te koop is mafklapper. De overlast zal enkel stijgen doordat nog meer zwaarder vuurwerk uit het buitenland gehaald wordt.

    symbool wetgeving van achterlijke regenten naar de waan van de dag

 6. Lex

  Dan weten de nederlanders die tradities als oud en nieuw vieren en vuurwerk Dat ze zeker niet op de CDA en VVD moeten stemmen.

  Het gaat lekker eerst onze sinterklaasfeest, kerstfeest mag ook al niet meer zo genoemd worden het heet “het lichtjesfeest” omdat dit de moslims te veel kwetst. Maar als troost krijgen we er wel het suiker-feest voor terug.

  Nu een vuurwerk verbod.

  Wat is het volgende?

  Het paasfeest omdat dit de moslims ook teveel kwetst dat moet dan zeker het eieren-feest gaan heten?

  Het word steeds gekker en gekker in de land.

  1. Hard

   @Lex: VVD draait bij omdat ze de gedoogsteun nodig hebben van GL.

   Hoe dan wel?

   Handhaven, en dat is nu precies wat Rutte III niet doet. In december 2018 werd er nog een motie van Baudet weggestemd waarin hij om één miljard extra voor voor politie en justitie. Niemand wil (vuurwerk) overlast, maar er is ook geen handhaving dus blijft verbieden over. En juist dat is onzin want er is nog steeds geen handhaving.

  2. Leiperd

   @Lex, samenwerking moet het credo zijn. Het suikerfeest combineren met het laatste avondmaal als nagerecht. Maar omdat het eigen gelijk zo hoog opspeelt lijk zo’n voorstel niet haalbaar.

 7. Piet51

  Natuurlijk is eind 2020 het vuurwerk niet helemaal verdwenen. Verbieden alleen is niet voldoende, maar als het legale vuurwerk niet meer te koop is, scheelt dat toch een flinke slok op een borrel. De komende jaren zal dat alleen maar minder worden, want de lol zal er voor velen wel een beetje af zijn. En bovendien zullen veel vuurwerkliefhebbers tot bezinning komen, als ze dit najaar in voorlichtingscampagnes met de neus op de feiten worden gedrukt. Verder zullen de door de overheden georganiseerde plaatselijke vuurwerkshows veel mensen ervan afhouden om zelf nog wat te doen. Scheelt tenslotte ook een boel centjes, waar je andere leuke dingen mee kunt doen.
  Kortom, we kunnen een veel rustiger Oud- en Nieuw verwachten dan de laatste 20 jaar. Ik zie ernaar uit.

  1. Sergeant Monty

   “En bovendien zullen veel vuurwerkliefhebbers tot bezinning komen”

   Dus als ik, die zich netjes aan de regels houd, geen vuurwerk meer afsteekt worden er geen hulpverleners aangevallen.

   Ik moet tot bezinning komen.
   En de hufters, wat denk je dat zij zullen gaan doen.

   Braaf thuis zitten, wat denk je zelf.

   1. Piet51

    @Sergeant Monty
    Ik denk precies wat ik schreef, namelijk dat tijdens de volgen de jaarwisseling het probleem niet volledig is opgelost, maar wel veel minder is geworden. Hufters zullen er over 10 jaar nog steeds zijn, maar heel veel minder.

    1. Sergeant Monty

     “Hufters zullen er over 10 jaar nog steeds zijn,”

     En jij vindt het terecht dat heelveel goedwillenden gestraft worden voor hufters die niet aangepakt worden.

  2. Fonz

   “En bovendien zullen veel vuurwerkliefhebbers tot bezinning komen, als ze dit najaar in voorlichtingscampagnes met de neus op de feiten worden gedrukt.”

   Ik moet echt even kotsen hoor als ik dit lees…

   1. Piet51

    @Fonz
    Neem je dan wel een emmertje???

    1. Fonz

     pietje begrijpt niet dat er in 95% van Nederland niets gebeurt, de eerst 10 dagen van januari hebben we op de linkse npo kunnen zien dat zij denken dat Nederland een oorlogsgebied is geweest…

  3. nu ik

   domme malle pietje begrijpt nog steeds niet dat illegaal overlast gevend vuurwerk al illegaal is.

   De dommerd begrijpt niet dat er nu nog meer ongewenst zwaar vuurwerk uit de buurlanden gehaald gaat worden. ?Hoe kan iemand zo dom zijn ?of moet ik denken aan A.L.S of Alzheimer ?

   1. Piet51

    @nu ik
    A.L.S. heeft helemaal niets met intelligentie te maken. En vuurwerkoverlast wordt niet alleen veroorzaakt door illegaal vuurwerk. Zelfs de vuurwerksector zelf erkent die overlast en wil meewerken die zoveel mogelijk te beperken.

 8. Sergeant Monty

  ‘omdat ze bij het CDA ook zien dat ‘Het gewoon pure hufterigheid is die hier tot uiting komt’.’

  Wat is het volgende?
  Alcohol levert nog meer ‘pure hufterigheid’ op, en dat dagelijks en uit zich in de weekenden veelal in agressie tegen hulpverleners.

  Als er niet gehandhaafd kan worden, verbieden dan maar?

 9. Fonz

  Ik steek het volgende oud en nieuw 2 dikke olievaten met hout in de brand en zal mijn oud en nieuw vieren zoals ik dat al jaren doe, niemand gaat dit mij afpakken natuurlijk…

 10. Rosasolis

  CDA heeft eerder aangekondigd dat zij een vuurwerk verbod steunen…maar dit moet geleidelijk gebeuren. Beginnen met de knalvuurwerk en vuurpijlen te verbieden. Zorgen dat delen van steden en dorpen, mogen voor vuurwerken zorgen; die door ervaren mensen worden aangestoken.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.