Druppel op gloeiende plaat! Grote steden krijgen 9 miljoen van minister Slob wegens lerarentekort

Het lerarentekort, dat ene onderwerp dat al jaar in jaar uit wordt onderstreept door zo’n beetje iedereen in de onderwijssector. Het tekort dat ook al die tijd alleen maar erger is geworden. Nou, Onderwijsminister Slob gooit er zomaar 9 miljoen euro tegenaan hoor! Amsterdam, Rotterdam en Den Haag moeten alleen wel eerlijk delen.

De situatie is zo dat in december een aantal Amsterdamse scholen een week dicht bleef. Donderdag en vrijdag gaan nu ook weer veel scholen dicht, als onderdeel van een grote staking. De drie voorgenoemde steden willen zelfs dat het mogelijk wordt om gym- en muziekleraren voor de klas te zetten. En niets ten nadele van hun, maar dan gaat bezetting gewoon boven kwaliteit omdat zulke leraren nou eenmaal een héél ander vakgebied hebben.

Maar met 9 miljoen euro, verdeeld over drie grote steden (met Utrecht en Almere die binnenkort ook hun noodplannen klaar hebben), sla je toch nog geen deuk in een pakje boter? Er is een groot personeelstekort. Personeel kost jaarlijks flink wat geld. Dus om personeel aan te trekken én te houden heb je gewoon véél meer geld nodig, dat jaarlijks kan worden gegarandeerd. Zelfs als tussenoplossing zet het volgens mij geen zoden aan de dijk, want ook huisvesting is een probleem in die regio’s. En zie maar eens een leraar aan te trekken die bereid is elke dag een flink eind op en neer te rijden. Die 9 miljoen is volgens mij niets meer dan een klein zoethoudertje.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Cootje

  Voor iedereen gelijke kansen betekend dat de bootjes oversteker en hun gespuis / op een paar na/ de zelfde onderwijs normen moet krijgen als onze bestaande jeugd dus nivelleer je naar beneden , net zolang dat 1 + 1 op 3 uitkomt en hebben de jeugd de zelfde overlevingskansen als de schotels bewoners .

 2. Mar

  Heeft minister Slob al eens de financiële huishouding van scholen laten controleren?

  En wat de gemeenten precies doen met het geld dat zij krijgen, moet ook goed in de gaten worden gehouden.

  Gemeente Delft heeft bijvoorbeeld heel wat straten opgeknapt met geld dat bestemd was voor gehandicapten- en ouderenvervoer. Geld wat overblijft na een jaar hoeven gemeenten niet terug te geven aan de Staat.

 3. Op Koers

  U hebt de kansen die u kreeg niet geheel benut, bemerk ik. *betekent*

  1. Fonz

   op koers? taalnazi?

 4. Meriadoc Brandebok

  Grote foto.

 5. CLoVis

  Net zoals het gebrek aan woonruimte bestaat er geen gebrek aan leraren;
  is er een een overschot aan onderontwikkelde profiteurs.

  1. CLoVis

   Dus, “rij voor”, baby-aap ;
   en plaatsekijke

 6. Vrijedenkert

  Het met geld strooien in die steden om het leraren tekort op te lossen helpt totaal niet omdat veel leraren daar gewoon niet meer willen werken en/of wonen!
  Neem alleen al de huizen of huurprijzen en dan al die complete volksstammen met taal en culturele achterstanden…
  Al die grote steden veranderen langzaam in een soort van wetteloos moeras waar het tij niet meer is te keren.

  1. JochemX

   @Vrijdenkert, geheel met je eens, alleen dat strooien valt wat tegen.

 7. Tman

  “een aantal Amsterdamse scholen een week dicht bleef”
  Iedereen heeft wel een idee waarom er weinig leraren trek hebben om daar docent te worden.
  In meerdere grote steden zijn multiculti vrijstaten gevormd, waar de moraal en zelfdiscipline ver is te zoeken, de jeugd is de baas op scholen en krijgen stevige backup van de ouders!
  Het enige waar het grootste deel van de jeugd ze nog voor is te porren, zuipen, slikken, snuiven, neuken, festivals met oerwoudtrommels, een dagje “Malieveld”,en soortgelijke evenementen.
  In ons land gaat het waarschijnlijk niet meer goed komen als het beleid niet drastisch wijzigt!

 8. Baron von Munchhausen

  Leraren gaan steeds meer op de kindertjes lijken waaraan ze les geven! Verwend tot in de porien!
  Door het voortdurend geklaag schetsen onderwijzend personeel dat werken gelijk slavenarbeid is. En dat is absoluut niet! Ze worden zeer goed betaald, hebben veel vrij, kunnen altijd leuke dingen als anderen moeten werken.
  Ik zou zeggen, leraren, ga een jaartje in het bedrijfsleven werken, jullie zullen op je knieen terug willen naar school!

 9. Bes Tolen

  Deze minister is te eenvoudig van geest om met een goed doortastend beleid te kunnen komen. Op zijn christelijke vage manier wordt het niks. De toekomst is, dat de problemen zullen blijven met de gerede ja de grootste kans dat ze alleen maar groter worden. Nederland raakt voorbij als te besturen land. Per dag wordt het minder. Ondertussen zijn de salarissen lekker hoog geworden. Dat kunstje kunnen andere beroepsgroepen zich in hun situatie veelal niet permitteren. Daar zijn zulke kunstjes veel en veel moeilijker uitvoerbaar tot helemaal onmogelijk. Toch een beroep met veel voordelen, dat van onderwijzer. Wat alleen al een vrijheid om dagen vrij te nemen om te kunnen demonstreren.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.