EU-buitenlandchef wil Europees machtsvertoon in Libië laten zien

EU-buitenlandchef Josep Borrell wil dat de Europese Unie ‘eindelijk eens de taal van de macht leert te spreken’. Europa zou zijn belangen desnoods met het sturen van troepen moeten verdedigen. Harde taal nu de boel voor de EU nadelig uit lijkt te pakken!

Borrell was eerst nog van het oproepen tot een staakt-het-vuren en het benadrukken dat andere landen zich aan het wapenembargo voor strijdende partijen in Libië moesten houden. Dat zet (natuurlijk) allemaal geen zoden aan de dijk, dus gooit Borrell het nu over een andere boeg! De EU zou troepen moeten gaan sturen om de chaos in Libië in bedwang te krijgen.

Daarbij zal het niemand zijn ontgaan dat heel de reden dat Libië zo’n bende is geworden, komt door westerse mogendheden (waaronder EU-lidstaten). Op zich dus niet zo vreemd dat Borrell hiertoe oproept: we hebben de troep namelijk ook gecreëerd. Wat mij echter wél stoort, is dat hij hier nú pas mee komt. Het conflict in Libië zit inmiddels in z’n laatste fase en de winnende partij is niet (perse) pro-EU. Beetje laat om nou te gaan zitten jammeren dus.

Wat mij óók stoort, is dat de (met Amerikaanse steun) zelf gecreëerde chaos nu als argument wordt gebruikt om Europees machtsvertoon in te gaan zetten. Dat klinkt als een smerig argument voor een EU-leger. Juist omdat de veroorzaker van de problemen nu ook de oplossing aan lijkt te dragen en zelfs onderstreept hoe belangrijk de oplossing wel niet is. Een beetje als de ruitenzetter die ’s nachts bij iedereen de ruiten ingooit…

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. nu ik

  gaat ie hard “boe “roepen dat regentje ?

  1. hans-e-pans

   Of misschien pang, pang. Of het geluid nadoen van een overkomende F16.

 2. Cootje

  Verhofstadt en van baalen in de frontlinie en het probleem is opgelost

  1. Bolkestein

   “Wij moeten onze belangen veel sterker behartigen, desnoods met robuuste middelen” zei de voormalige Spaanse minister van Buitenlandse Zaken tegen het Duitse weekblad Der Spiegel.

   Onze belangen sterker gaan behartigen? Dan moet je je niet in Libië gaan roeren, maar je militaire middelen inzetten tegen al die ongewenste invasiestromen vanuit o.a. Afrika, Midden-Oosten en zo. En degenen die al illegaal binnen zijn gekomen teruggeleiden. Onze belangen worden niet behartigt met de inzet van troepen in Libië.

 3. Bolkestein

  Niks van de val van Khadaffi geleerd? Is het er daarna gezelliger op geworden in Libië en waren wij daarna beter af?

 4. Meriadoc Brandebok

  Eerder schreef Willemsen:

  “En om het totale falen van het pacifistische wensdenken van de EU nog erger te maken: (…)”

  Nu schrijft hij:

  “Dat klinkt als een smerig argument voor een EU-leger.”

  Ah, dus eerst is Willemsen van mening dat de EU aan pacifistisch wensdenken doet en nu zegt hij dat de EU niet militair mag ingrijpen?

  ???

  1. Bolkestein

   Dat pacifistische wensdenken betreft dan met een EU-leger de EU-onderdanen volledig ontwapenen en monddood maken. Want je denkt toch niet dat zo’n leger er voor zal zijn om de Europeanen te beschermen, te verdedigen?

  2. Bolkestein

   Khadaffi heeft veel slecht gedaan in Libië. En was terecht gehaat door veel onderdanen in Libië. Helemaal waar. Maar de Arabische lente (Lees: Islamitische nachtmerrie!) daarentegen deed binnen de kortste keren alleen al in Libië meer slecht dan Khadaffi in 42 jaar bij elkaar.

   (Internationale) politiek lijkt soms het werkterrein van kleuters; Journalistiek schurkt er vaak tegenaan. Op 19 januari ging het in een laat journaal op een tijdstip dat grote mensen keken over Libië

   Journalistiek voor kleuters van niveau Jeugdjournaal. Uitzending Nieuwsuur zondag 19 januari. Hier van minuut 1:05 tot minuut 1:50

   “Want dat is een land dat met buitenlandse hulp van zijn diktator ontdeed. Om vervolgend te ontdekken dat zoiets niet bepaald een garantie is voor een betere toekomst. In dit geval mag je wel zeggen integendeel. Het is er al jaren een totale chaos. Niet in de laatste plaats omdat andere landen kansen zien en er belangen hebben. Dit is het beeld nu: Links de premier Sarraj die over niet meer gaat dan over de hoofdstad en een klein beetje land er omheen. Hij krijgt wel steun van onder meer de VN, Italië, de EU en Turkije. Tegenover hem zijn grote rivaal de generaal Haftar die inmiddels bijna het hele land beheerst met steun van onder andere Rusland en Frankrijk. Angela Merkel die organiseerde vandaag een top in Berlijn om verder bloedvergieten te voorkomen en marekat (?) lijkt gelukt.”

   h**ps://www.npostart.nl/nieuwsuur/19-01-2020/VPWON_1310682

   Want dat is een land dat met buitenlandse hulp van zijn diktator ontdeed. Om vervolgend te ontdekken dat zoiets niet bepaald een garantie is voor een betere toekomst. In dit geval mag je wel zeggen integendeel. Het is er al jaren een totale chaos.

   En daar begon de chaos mee, sukkels! 2011: Arabische lente. Arabische lente? My ass! Middeleeuwse Islamitische nachtmerrie! Was ik nou zo slim of de rest zo dom? Hoe het verder afliep: Khadaffi die in Libië toch aan de winnende hand begon te geraken moest geholpen worden met zijn laatste zetje. We weten hoe het eindigde: Khadaffi werd vermoord en Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken onder Rutte I in jubelstemming. En het smaakte naar meer. Regime change moest nu ook elders geëvangeliseerd worden. De opstand in Syrië moest gesteund worden. Nou gefeliciteerd! Amper een paar maanden later was de eeste grote daad van de eerste interim-regering die ook vanuit Nederland op warme steun kon rekenen het invoeren van de Sharia. Uri Rosenthal: “De nieuwe regering mag delen van de Sharia invoeren.” En de warme steun hield aan.

   En wat hebben we er toch veel plezier voor teruggekregen, was het niet? Jaren later verklaarde diezelfde Uri Rosenthal nog eens op de radio: “De Arabische lente heeft niet alles gebracht wat ervan verwacht werd.” Dat is toch wel een zo oprecht “Sorry”-gebaar wat we niet konden weigeren, nietwaar? Dat is toch heus regeringsverantwoordelijkheid nemen?

   Maar met Libië gaat het nu goedkomen. Want in Berlijn is er een conferentie geweest. En Grote Smurf Angela Merkel beloofde een einde aan het geweld. En iedereen knikte ermee in dat dit moet gaan gebeuren. En het gaat gebeuren, heus waar, want er is een wapenembargo overeengekomen. Bij kwinkslag gaan de wapens nu zwijgen en roesten, heus waar. En iedereen was er. En iedereen tekende. Behalve Sarraj en Haftar zelf dan, maar soit…

   Word de EU door debiele kleuters geleid of zo?

 5. Agios

  Slecht idee van de EU-bobo. In het verleden hebben we vast mogen stellen dat krijgshaftig rondtoeren en boos kijken geen indruk maakt. Ook uit helicopters stijgende blondines maakt geen sterke indruk. Maak je niet langer belachelijk met deze acties die bedoeld zijn voor je eigen giedmens-gevoel. Zet de soldaten liever in in zuid-Europa om bootjes rechtsomkeert te laten maken. Links omkeren heeft geen zin.

 6. Henk Albarda

  Wout, weer een artikel wemelend van de fouten. Trumps USA heeft terecht geconstateerd dat Haftar (weet je wie dat is??) het potentieel heeft Libie als seculier vriendelijk militair dictator te leiden. In het Libie van Haftar zou de terroristen groep Moslim broederschap geen voet aan de grond krijgen. NU hebben deze terroristen bij de GNA regering WEL invloed, de ‘regering’ die de EU steunt. De EU steunt dus moslim terrorisme.
  Ook vermeldt je niet dat er komende dagen gesprekken zijn in Berlijn, waarin merkel wil proberen, met hulp van haar vriendje Erdogan, om Haftar onderuit te halen. Mocht Rusland daar niet tegen Erdogan durven optreden, dan worden de kansen van Harftar helaas veel kleiner en wordt Libie een nieuwe IS staat.

 7. RvdBe

  De eu moet zijn plaats weten, laat de grote jongens het werk doen en beperk je tot humanitaire hulp en trainingen, sta je achteraf ook niet zo voor lul.

 8. Bes Tolen

  Ons belang is, dat de EU daar weg blijft. Het idee van Rome is denkelijk gezien de zienswijze van de huidige paus integratie door middel van godsdiensten. Mohammed als laatste profeet en Christus naar de achtergrond is een gevaarlijke uitspraak.

 9. Pescador

  Laat die mafklapper er zelf heen gaan en vooral veel schiettuig meenemen, er zijn vast nog wel wat van die idiote euroklappers te vinden die mee willen zijn we daar ook vanaf. Stelletje gore bemoeials zijn het het gaat ze alleen maar om het graaien aldaar

 10. Michael M

  Stuur 50000 linkse troepen, laat ze daar ook gelijk blijven en niet meer terugkomen en het probleem is opgelost.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.