Europese Unie gaat Grieken helpen met asielprocedure, maar zet eigenlijk poort wijd open

Griekenland kampt al jaren met flinke achterstanden bij de asielaanvragen. Teveel asielzoekers, te weinig geld, dus te weinig personeel, en de problemen blijven zich maar opstapelen. De Europese Unie gaat nu 500 medewerkers van het Europese Agentschap voor asielzaken (EASO) naar Griekenland sturen om de achterstand weg te werken. Maar waar gaan die asielzoekers naartoe?

De context
Griekenland kampt met een achterstand van 87.000 asielaanvragen. Er zitten momenteel zo’n 41.000 migranten in overbevolkte kampen op eilanden en alleen al in 2019 zijn er 60.000 asielzoekers via de zee vanuit Turkije bijgekomen. Dat Griekenland die druk niet aankan, is logisch. De druk is er echter zó hoog geworden dat een nieuwe conservatieve regering sinds 1 januari een strengere asielwet heeft aangenomen. Daarmee zouden asielzoekers makkelijker uitgezet moeten kunnen worden. In de praktijk komt daar echter nog niet veel van terecht, want diezelfde overheid vraagt nu zelfs gemeenten om mee te helpen zoeken naar beschikbare hotels, terwijl er ook weer oude kampen worden heropend.

Kansloze asielzoekers zouden teruggestuurd worden naar Turkije. Maar de Europese Unie heeft natuurlijk de ‘Turkije-deal‘, waarbij is afgesproken dat alleen minderjarigen, ouderen en zieken terug worden gestuurd. En zie daar het probleem, want dat betekent dat de rest dus gewoon op de eilanden blijft en Griekenland ze er dus niet uit mag schoppen.

Tel daar ook nog bij op dat asielzoekers die zich in Griekenland hebben geregistreerd en zich nu in Nederland bevinden, mogen worden teruggestuurd als ze de garantie voor toegang tot rechtsbijstand (in Griekenland) hebben. Die krijgen ze niet (want drukte), en al kregen ze die wel, dan mogen ze waarschijnlijk nóg niet terug vanwege de omstandigheden op die eilanden. Als puntje bij paaltje komt, zal het wel weer uitdraaien op een verspreiding van die asielzoekers over de EU-lidstaten (en verdwijnt bij ons weer 50 procent van de radar).


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. nu ik

  Uiteraard , kan nog meer bij , kan nog meer bij , leve de linkse kul.

  minder , minder , minder

  stem sociaal , stem PVV

  1. hans-e-pans

   Op internet las ik net dat de vruchtbaarheid onder mensen in Afrika het hoogst, men verwacht dat er omstreeks het jaartal 2035 er 1 miljard Afrikanen (1.000.000.000 Afrikanen) zullen zijn.

   Natuurlijk niet allemaal meer in Afrika, maar in Europa, of beter Eurika.

   1. hans-e-pans

    Oeps wederom een paar foutjes erin geslopen.

    Op internet las ik net dat de vruchtbaarheid onder mensen in Afrika veruit het hoogst is, men verwacht dat omstreeks het jaartal 2035 er 1 miljard Afrikanen (1.000.000.000 Afrikanen) zullen zijn.

    Natuurlijk niet allemaal meer in Afrika, maar in Europa, of beter Eurika.

 2. Che

  Als volgens Wout 50% van de asielzoekers van de radar verdwijnt, dan scheelt dat de overheid toch geld.

  1. Hard

   Che Op Koers Grote Bek Johnsen?

   1. Che

    Rot op Hard, je gestoorde brein zit er weer eens totaal naast.

    1. Hard

     Grote Trek Grote Bek Johnsen?

    2. Hard

     Maar die poorten staan allang open, opzettelijk open, mede mogelijk gemaakt door de verborgen Brusselse agenda, door identiteitspolitiek en vervanging/vermenging van de oorspronkelijke EU-bevolking.

  2. Blitzkrieg

   Che : Schelen ten opzichte van wat? Een illegale asielzoeker kost nog altijd veel meer als een asielzoeker die er niet is. Buiten dat “scheelt” een asielzoeker alleen maar als hij niet wordt gegeneraal-pardont, ziek wordt of in één of andere zielige deug categorie terrecht komt. De beste illegale asielzoeker is er één die er niet is… zowel voor hem/haar als voor ons.

   1. Che

    Weet jij waar hij is gebleven?
    Buitenland?

    1. Blitzkrieg

     Che : Een groot deel van “hem” verblijft in Nederland. De overheid maakt “schattingen” van “hem”.

  3. Fonz

   Loa tse?

 3. Heras

  De grenzen even dicht. Einde probleem. Eerst de statushouders aan het werk zetten. Willen ze niet werken (zoals de meesten), status ongedaan maken.

  Het is onmenselijk om al die asielzoekers hier binnen te laten en dan te laten rotten.
  Wat dat betreft is de overheid onmenselijk bezig. Geef aan dat ze niet gewenst zijn, verbiedt NGO’s en klaag GL en D666 aan voor misdaden tegen de menselijkheid

  1. Politiek Profeet

   en klaag ook de sp, het cda, de vvd ,de cu en de partij van de allochtonen aan, die zijn net zo verrot als demonen66 en groenstront.

 4. Michael M

  Al jaren aan de gang. Miljoenen komen naar Europa voor een beter leven. Het kan nooit eeuwig goed gaan. De mens is onverschillig en als het erop aankomt ook hier een burgeroorlog. De schuld ligt bij de Europese leiders dat alleen bezig is met macht, geld en niet wat er kan gebeuren. Er is nog zoveel ruimte in de wereld, maar Europa vol proppen, of dat goed blijft gaan? Weet u het?

 5. Lex

  Ik heb zo het gevoel dat er wel weer eens een asielgolfje aan kan komen met de leuke gezellige Allahu Akbar roepende gelukzoekers.

  Die hier van ons belastinggeld een nieuwe toekomst op willen bouwen.

  En er zijn weer genoeg gekke Nederlanders die hun met open armen opvangen.

  1. Lex

   En er zijn weer genoeg gekke Nederlanders die hun met open armen opvangen.

   Beukman die heeft nog plek in huis voor een gezin.

   Och hij heeft het toch zo te doen met die arme zielige bootreddelingen “nieuw woord” ter plekken bedacht.

   1. Hard

    Zeugman?

 6. Fonz

  Ja dé EU hè die doet dat wel zonder vragen natuurlijk..

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.