Experts waarschuwen: ‘Gasproductie zakt te snel in’

De Nederlandse overheid heeft het toch haar lotsbestemming genomen om Nederland gasvrij te maken, een nobel doel volgens de klimaatdrammers. Toch zijn experts hier helemaal niet blij mee, sterker nog ze vrezen een implosie van de markt als we te abrupt stoppen. Stevent de overheid af op een rampenkoers met het huidige beleid?

Als we compleet stoppen met gaswinning in Groningen zijn we de komende tijd compleet afhankelijk van buitenlandse mogendheden. Juist dit is een enorm risico, want het blijft een economische gok. Want wat zal de gasprijs zijn de komende tijd? Gaan we voor Russisch gas of juist voor het schaliegas uit de VS?

„Prognoses voor de toekomstige productie uit kleine velden zijn de laatste tien jaar steevast overschat”, aldus de energie-experts. Nieuwe productie is niet zomaar geregeld. Daar werken de belastingdruk en vooral de zeer langdurige procedures om het gas boven te krijgen. „Tussen het vinden van een veld en de start van de productie verstrijkt in Nederland nu soms wel twee keer zo veel tijd als in het Verenigd Koninkrijk of Noorwegen”,

Volgens de experts valt het allemaal wel mee met de productie van gas uit onze eigen velden. Men doet net in Den Haag alsof we gigantische hoeveelheden gas winnen, terwijl dit in de realiteit reuze meevalt. Maar compleet stoppen met de Groningse gaswinning kan dus negatieve gevolgen hebben, we maken ons enorm afhankelijk van de import van buitenlands gas. Willen we dit wel?

Ook zou het overstappen naar buitenlands gas onze uitstoot alleen maar vergroten, in die zin is Nederlands gas dus schoner. We komen dus zo in de knel met onze eigen doelstellingen rondom het klimaat.

„Binnen de Europese Unie vervangen van Nederlands gas door Russisch gas doet al de vooruitgang door een hoger aandeel zon en wind in de Nederlandse elektriciteitsproductie volledig teniet als je naar naar de uitstoot kijkt.”

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

40 reacties

 1. Grote Trek

  Willen wij afhankelijk zijn van buitenlands gas? Nou, in ieder geval willen de Groningers dat wel…
  De schaamteloze Trump die plotseling de prijs kan aanpassen zullen ze voor lief nemen.

  1. Blitzkrieg

   Grote Trek : Dat waag ik ten zeerste te betwijfelen! Abrupt stoppen met het winnen van gas zou de stabiliteit van Groningen wel eens nadelig kunnen beïnvloeden.

   1. Hard

    @Blitz: Je voert de ultrazuigtrol

  2. Rammstein

   Trump?? Je bedoelt waarschijnlijk Poetin, W i m.

   Waar het hatende hart van vol is, loopt de mond van over.

  3. CLoVis

   @rukker
   Jij mag ook aan het binnenlands gas.

 2. Lefty

  Je zult maar in een vol met barsten en gestut huis wonen. FvD was vorig jaar als enige van alle politieke partijen (op voorspraak van Chief in command Baudet) voorstander van gaswinning in Groningen, maar wil ook een hoge vergoeding voor slachtoffers. Ik weet niet wat ze nu weer denken, maar daar kon Tommy Cooper zich een punt aan zuigen.

  1. Blitzkrieg

   Lefty : Het is terrecht dat het FvD voor Groningse gaswinning is. Deze mensen zitten in de een rot situatie en daar moeten ze zo snel mogelijk uit. Het FvD wil een ruimhartige schadeloos stelling en deze in korte tijd afwikkelen, zodat de gedupeerde krijgen waar ze zegt op hebben. Na decennia van gaswinning is Groningen niet zomaar stabiel, dat is wens denken. Zelf denk ik dat het abrupt stoppen met gaswinning wel eens nadeling zou kunnen zou voor de bodem stabiliteit. Uiteraard moe(s)t de gaswinnig verlaagd worden, terug brengen naar nul is in niemands belang. Ook in dit dossier zit de overheid te klungelen en dat zal nog wel jaren doorgaan.

   1. Lefty

    Blitzkrieg: Misschien heb je het bij het goede eind, maar ik denk niet dat Baudet dat in Groningen persoonlijk gaat toelichten. Pek en veren vallen hem waarschijnlijk ten deel.

    1. Blitzkrieg

     Lefty : Ik denk dus wel dat Baudet z’n mening in Groningen toe wil lichten, volgens mij heeft hij dat ook weleens gedaan. Wat ik me meen te herinneren is dat de Groningers boven alles willen dat ze snel gecompenseerd worden. Met een adequate en ruimhartige compensatie zouden vele Groningers hartstikke blij zijn. Baudet kan nu eenmaal niet de gaswinning van decennia terugdraaien.

     1. Lefty

      @Blitzkrieg : Voor zover ik het kan nagaan is Baudet daarvoor niet in Groningen geweest, maar dat doet er ook even niet toe. Iedere politieke partij gunt de gedupeerde Groningers een royale compensatie, dus hierin onderscheidt Baudet zich niet. Blijven boren naar gas in Groningen maakt de zaak volgens de meeste deskundigen alleen maar erger, iets dat mij ook logisch lijkt. Maar de verhoudingen tussen Baudet en politiek neutrale wetenschappers zijn, zoals we allen weten- niet optimaal. Ik zou politiek neutrale wetenschappers, zeker als ze een grote meerderheid vormen zijn altijd het voordeel van de twijfel geven, net zoals een diagnose van een politiek neutraal medisch specialist in het ziekenhuis.

     2. Blitzkrieg

      Lefty : Als ik tijd heb zal ik kijken of ik iets terug kan vinden. Wetenschappers zeggen helemaal niet dat de gas winning naar nul gebracht moet worden. Precies zou ik het voor je op moeten zoeken. Het Groningse gas heeft begrijpelijk een hele grote emo factor, maar uiteindelijk is het alleen symbool politiek. Als ik even tijd heb en iets terug kan vinden hoor je van me.

  2. nu ik

   sinds wanneer bouwen ze huizen in de noordzee linkerd ?

 3. Rammstein

  Wat ben ik blij dat ik een enthousiaste houtstoker ben. Brandstof uit de directe omgeving, al 9 jaar een onveranderde, lage kuubprijs, geen belastingen van welke soort dan ook en de allerlekkerste warmte door het hele huis.

  1. Lefty

   Ik heb net nog een eik bij de buren omgezaagd, die zijn toch op vakantie. Geen idee waar die eik gebleven is. Ik stook hem snel op.

   1. Rammstein

    Wat wil je zeggen Linksy? Je klinkt wat verward.

    1. CLoVis

     @Rammstein
     de linkshandige grote EU-rukker bewijst gewoon dat hij een leugenaar, lafaard en bluffer is
     – ‘Ik heb net nog een eik bij de buren omgezaagd’: leugenaar
     – ‘die zijn toch op vakantie’: lafaard
     – ‘Ik stook hem snel op’; bluffer

   2. Agios

    Ook al geen verstand van hout. Pasgezaagd hout is kletsnat en als zodanig niet te verbranden. Links heeft zelfs geen idee hoe het allemaal werkt en komt dan met linkse oplossingen. Het is allemaal zo treurig.

  2. Cootje

   Amazonewoud

 4. splatoon

  > Gaan we voor Russisch gas of juist voor het schaliegas uit de VS?

  Israëlisch gas is geen optie? Die zijn dit jaar begonnen met het exploiteren van het Leviathan gasveld. En hoezo of? Waarom geen gas van meerdere aanbieders inkopen? Dan spreid je de risico’s.

  1. Lefty

   Slaptoon: Israëlisch gas is een heet hangtaboe. Stem slinks en slechts: De tegenpartij.

  2. Grote Trek

   Ja, dat zou het zijn! Aanstekergas mengen met butaan en wat propaangas.

   1. Hard

    Grote Trek Op Koers Johnsen?

 5. nu ik

  Elk normaal denkend zal dat begrijpen. Net zoals dat het elektriciteitsnet nu al overbelast is en regelmatig uitval is . Duizenden woningen in Amsterdam zuid weer zonder stroom vandaag. Lekker doordrammen hoor linkse idioten.

  Ik wil wel russich gas , geen enkel probleem
  ik wil wel noordzee gas geen enkel probleem
  ik wil wel noors gas geen enkel

  Linkse milieu terroristen verbieden echter dat ik gas inkoop met hun fascistische houding en de gevolgen wentelen ze af op de maatschappij ! dank je wel mafklappers van Urgenda

  1. Lefty

   @Nu ik:

   Het begrip fascisme is niet eenduidig te definiëren. Het is een complex en gevarieerd verschijnsel dat moeilijk beknopt is te omschrijven. Toch heeft het fascisme een aantal basiskenmerken die het onderscheidt van andere politieke stromingen. Deze zijn:

   -Het fascisme is de tegenstander van zowel de traditioneel linkse als rechtse politieke partijen
   -Het fascisme minacht eigentijdse conservatieve instellingen.
   -Het fascisme vereert machtsvertoon en het gebruik van geweld, voor zover dat is gericht op de omverwerping van de bestaande maatschappelijke orde.
   -Het fascisme kent een autoritaire structuur met aan het hoofd daarvan een leider aan wie charismatische eigenschappen worden toegeschreven.
   -Het fascisme streeft naar de instelling van een politieke dictatuur.
   -Het fascisme streeft naar een totalitaire staat — de volledige controle over het maatschappelijk leven en de sociale en culturele organisaties.
   -Het fascisme is extreem nationalistisch.
   -Het fascisme pleit voor een continue strijd om de eigen natie te kunnen doen overleven te midden van andere staten.
   -Het fascisme berust in hoofdzaak op de maatschappelijke middenklasse.
   -Het fascisme streeft naar sociale eenheid en de opheffing van alle bestaande klassen- en belangentegenstellingen.

   Wie de schoen past trekt hem aan.

   1. nu ik

    fascisme is heel simpel te omschrijven linkerd

    Antifa bijvoorbeeld
    klimafoben bijvoorbeeld
    deugmenschen bijvoorbeeld

    Als ze linksom hun zin niet krijgen dan de rechter en als die weigert dan maar met geweld. Je hebt dus veel te veel tekst geplaatst linkerd

 6. Heinrich

  Alle producten en processen in Nederland die niet klimaatneutraal zijn, worden afgeschaft, aardgas, veestapel, pluimvee, bouwfirma’s, industrie, gewoon alles dat niet past in het NL milieuplaatje!
  We gaan alles tegen hoge kosten uit het buitenland importeren, van energie, voedsel,producten in het algemeen, t/m bouwfirma’s toe, om vervolgens met het bestraffende vingertje naar diezelfde toeleverende landen te wijzen, dat men onverantwoordelijk bezig is, omdat de door ons geïmporteerde en geconsumeerde produkten niet klimaatneutraal tot stand zijn gekomen! haha
  Dat móet wel het plan zijn van onze overheid, Nederland 100% klimaatneutraal en failliet!

  1. C.A.Barstow

   @Heinrich:

   +1

 7. Agios

  Was het niet die rooie Den Uijl (PvdA) die ons gas voor een appel en een ei heeft verkwanseld en daar heel veel deugplannetjes van betaalde? Je hoort er links niet meer over. Een beladen man in een beladen partij. Een soort opperdeuger die met vrouw Den Uijl een krachtige impuls heeft gegeven aan de gelukbrengende emancipatie. How dared he?

  1. nu ik

   klopt als een zwerende vinger ofwel de spijker vol op zijn kale kop

  2. goedisfout

   Vlak ook Luns niet uit.

   Verder is het oorverdovend stil met betrekking tot Nederland de gasrotonde van Europa.

 8. C.A.Barstow

  Laat de boel in elkaar d*nderen, ze vragen er tenslotte om.
  Schop daarna dat vuile linkse tuig uit Den Haag weg,
  stroop de mouwen op en bouw ons verwoeste land weer op.

  Ziet u dat zitten?, kriebelt het al?
  dan stemt u op
  FvD/PVV.

 9. Cootje

  Het beste brand het niet gecertificeerde houtsoorten die branden het beste en het is lekker goedkoop, ik brand al 20 jaar een allesbrander heerlijker warm

 10. Cootje

  Laten ze eerst de schijtende Oekraïners en oostblokkers van de nationale parkeer plaatsen afhalen ze schijten er alles onder en het zijn er zo veel dat de lucht niet te harden is .

 11. Fonz

  Ik lees alweer dat er héél klein gedacht wordt (Groningen) een heel land verplicht van het gas af verplicht betaald door de burger, oftewel het wordt je door de strot gedrukt…

 12. Lefty

  @ Blitzkrieg : Wetenschappers zeggen inderdaad niet dat de gaswinning in Groningen moet worden stopgezet, dat is niet hun taak, ze wijzen alleen naar de mogelijke gevolgen. De Nederlandse politieke partijen, m.u.v het FvD vindt de conclusies blijkbaar ernstig genoeg om ermee te kappen.

  1. nu ik

   QUOTE De Nederlandse politieke partijen, m.u.v het FvD vindt de conclusies blijkbaar ernstig genoeg om ermee te kappen. END

   dag in en dag uit toont den haag aan dat ze ongehinderd door enige kennis besluiten nemen. Dat is zeker zeer ernstig !

   1. Lefty

    @Nu ik : Ga eens naar de website van NASA. Baudet kijkt niet alleen weg, hij kan het – waarschijnlijk tegen beter weten in- niet aanzien. Maar hij heeft nu eenmaal zijn klimaat uitspraken gedaan. Als hij die nu intrekt kan hij meteen inpakken.

 13. goedisfout

  Het schone aardgas is door belastingen veel te duur gemaakt en dat ruik je in de straat. De open haarden en allesbranders zijn weer massaal in gebruik genomen.

 14. Joost mag het weten

  Vanuit milieutechnisch perspectief is Russisch gas natuurlijk beter dan Amerikaans gas. Niet alleen omdat het (duurdere) gas uit de VS schaliegas is maar ook omdat het hierheen verscheept wordt. Het hoogcalorische uit Rusland gas is bovendien schoner dan Gronings gas dat een hoger percentage stikstof bevat.

  1. nu ik

   hoogcalorisch moet terug gebracht naar laagcalorisch gas door middel van het toevoegen van stikstof. 🙂 🙂

   fabriek is inmiddels in aanbouw

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.