FNV: kabinet wil drugs- en alcoholtesten op werkplekken ‘op basis van borrelpraat’

Staatssecretaris Van Ark wil drugs- en alcoholtesten toe gaan staan bij chemische bedrijven. “Met één druk op de verkeerde knop” zou een dronken werknemer de halve buurt in gevaar kunnen brengen. Vakbond FNV vindt dit plan véél te ver gaan en hartstikke slecht onderbouwd.

FNV zegt in feite dat het kabinet net doet ‘alsof Nederland dagelijks beschonken gaat werken’. De Inspectie SZW die ernstige bedrijfsongevallen onderzoekt, houdt niet bij in hoeveel van de gevallen drugs of alcohol in het spel waren. Dat kan ook niet altijd, maar het punt is dus dat er totaal geen cijfers over bekend zijn.

Dat dit dus eerst bij de chemische industrie zou kunnen worden uitgerold, en daarna ook bij andere sectoren, is dus op z’n zachtst gezegd nogal raar. Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland juichen dit idee juist toe en wíllen ook die uitbreiding naar andere sectoren. En dat de veiligheid daardoor beter wordt gewaarborgd is een prima argument, maar kom dan wel eerst met bewijs!

Want stel nou dat er inderdaad niks aan de hand is. Dan wurmt de overheid zich (nog) verder in het bedrijfsleven met nóg meer regels, controles, administratie, mankracht, onderzoeken, waarschuwingen, boetes etc. etc. En het zou nog tot daaraan toe zijn als bedrijven voor al die kosten op zouden draaien, maar dat zit er waarschijnlijk niet in!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. DidiMadloba

  Alsof de werkgever geen verantwoordelijkheid heeft. Of medewerkers beschonken op hun werk komen moeten allereerst chefs beoordelen.
  Inmenging van externe controleurs zou zelfs de concurrentie kunnen vervalsen.

  Een beschonken plan van VVD tut Van Ark.

  1. Cycle25

   Werkgevers zijn geen AA klinieken, de verantwoordelijkheid ligt bij werknemers zelf.

   Het is goed te zien dat je niets weet van praktijkervaringen, want je roept maar wat met je chefs…alsof deze niet drinken, alcoholisme zit in alle lagen van de bevolking….regelneef-junkie.

   Wel eens aan gedacht om dit soort alcoholisme checks te omzeilen ? Je kan vanuit je bouwkeet gewoon een leeg pak melk gebruiken om daar een halve liter bier in te verstoppen, geen hond die dat ziet.

   Zie dit plan als initiatief om alcohol na het rookverbod aan te pakken.

 2. nu ik

  ?

 3. nu ik

  Werkgevers kunnen met die vrijheden niet omgaan. Op de werkvloer zijn de probleem figuren heel vaak bekent. Managers treden niet op en wachten tot ze tegen de lamp lopen

  Slecht werkgeverschap door managers die niet om kunnen gaan met vergaande toetsen die medische gegevens verzamelen van de werknemer.

 4. kapitein

  Lijkt mij een prima plan maar dan in Den Haag, regering, 1e en 2e kamer eerst testen dan pas Stemmen., Ministeries…etc net zo goed. om van Brussel nog maar te zwijgen.

 5. macsjang

  Over betutteling van die vvd troela gesproken. Ga terug naar het aanrecht, bemoeiziek wijf.

 6. fusilier

  Als je de baas van de E.U bent mag je elke dag bezopen zijn ,zelfs Rutte neemt je dan op sleeptouw. Of zijn wij Druncker al vergeten?

 7. M. Brandenburg

  Op zich heel normaal, steekproeven zouden in dit soort beroepen gewoon er bij moeten horen. Het is uiteindelijk het bedrijf dat vervolgens boetes en meer om de oren krijgen wanner er iets gebeurd. Blijft dat het aan het bedrijf ligt, bij hen de keuuze om dit in te voeren ogf niet, voeren zij het in dan is dit hun goed recht. Daarnaast is het te simplistisch om dit over te laten aan de chef op de werkvloer, medicatie kan de indruk wekken dat er alcohol is genuttigd, de adem kan er naar gaan ruiken. De gemiddelde stoner wordt nooit lastig gevallen, terwijl het och echt een duidelijk invloed heeft op gedrag reacties en de bovenkamer in het algemeen. Ik moest altijd heel hard lachen om vrienden die dachten dat het verschil met of zonder blowtje niet te zien was. Persoonlijk heb ik me er altijd over verbaasd dat bedrijven dit nooit hebben ingevoerd.

  1. nu ik

   quote Persoonlijk heb ik me er altijd over verbaasd dat bedrijven dit nooit hebben ingevoerd. end

   Veel bedrijven hadden/ hebben dit ingevoerd. Echter de avg verbiedt het verzamelen van medische gegevens door werkgevers. In mijn ogen volledig correct. Wat is de volgende stap ? heeft u voldoende geslapen ? Over vermoeidheid is aantoonbaar bij bedrijfsongevallen en wordt wel gemeten ! Laat de werkgever eerst maar eens een verantwoordelijk werkgever worden en dit soort problemen aan de kaak te stellen.

   immers de meeste gevallen zijn bekent en herkenbaar zoals je schrijft

 8. Bullshit15

  Heeft de VVD niks anders te doen dan weer zo’n betuttelende kut regel bedenken laat ze toch opdonderen uit deze hele regering komt niks meer uit dan alleen maar bagger volgens mij zijnj ze zelf alle dagen bezopen laten ze zelf eerst maar een test doen alvorens weer een vinger naar een ander te wijzen
  Stem fvd of PVV in uit de eu

 9. Fonz

  Hypocriet

 10. Fonz

  Ik ben voorstander van het oppakken van onverantwoord drank en druks gebruik bij peopletjes die vooral vinden dat het moet kunnen…

 11. Racerfirst

  Als politiek nou eerst bij zich zelf beginnen!
  Denk dat zij denkt natuurlijk als werknemers net zo vaak beschonken zijn als wij, omdat er alcohol in overvloed is bij al hun lul praatjes en politiek boven de wet staan, dan zullen die arbeiders met hun achterlijke baantjes zich wel klem zuipen!? Vraag maar aan Frits Wester!
  Dat heel nederland niet dronken is door shit beleid! Rot op!!!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.