George Soros maakt kritiek nu wel heel makkelijk: wil miljard investeren in universiteiten om opmars autoritaire regimes te stoppen

shutterstock_1039128112
Foto: Foto van George Soros in België, 2017. Via Shutterstock, account: Alexandros Michailidis

De miljardair George Soros is al jaren het onderwerp voor allerlei beschuldigingen, samenzweringstheorieën, politieke campagnes en discussies over antisemitisme. Door ruim een miljard dollar te steken in universiteiten, waarmee hij tegelijkertijd ‘autoritaire regimes wil ondermijnen’, wordt de beschuldiging van politieke inmenging natuurlijk wel aannemelijker.

De Hongaars-Amerikaanse Soros maakte zijn plan kenbaar op het World Economic Forum in Davos. Door middel van zijn netwerk, het Open Society University Network (OSUN), wil hij klimaatverandering aanpakken en autoritaire regimes inperken. En volgens hem biedt de toegang tot onderwijs dat kritisch denken en intellectuele vrijheid stimuleert de beste hoop voor de toekomst.

Het zijn allemaal van die woorden die perfect klinken, als ze echt waar zouden zijn, maar waarbij waarschijnlijk een addertje onder het gras zit. Zeker in het geval van ‘kritisch denken en intellectuele vrijheid’, want alleen al de discussies over bubbels, mede door social media, zetten een streep door de haalbaarheid van die pijlers.

En zo doelt hij met ‘autoritaire regimes’ op Rusland, China, Brazilië en de Verenigde Staten (want Trump). Nou valt er best het één en ander af te dingen op het democratische gehalte van die landen, zéker in het geval van China, Brazilië en Rusland. Maar om nou gewoon even met een miljard dollar aan te komen kakken en jouw zin door te drukken ‘want ik weet het beter’, is eigenlijk minstens zo autoritair. En al helemaal voor iemand op die leeftijd, want de echte klimaatverandering gaat hij in ieder geval niet meer meemaken.

Hij had er ook voor kunnen kiezen om met overheden een gezamenlijk project te beginnen, wat sowieso al als doel heeft om ‘wereldwijd de democratie te bevorderen’. Want met kritisch denken en intellectuele vrijheid zou je toch haast denken dat zo’n project zichzelf haast wel verkoopt op basis van overtuigende, rationele argumenten? Maar nee, dat duurt Soros te lang. Als je zoveel geld ergens in kunt pompen, dan kun je net zo goed uit gaan van je eigen gelijk en alle kritiek bestempelen als antisemitisme.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

24 reacties

 1.   

  Voor zoiets lijkt een miljard veel, maar is het niet. En dat kritisch denken beperkt zich tot het gedachtengoed van Soros en zijn vriendjes. Het is niet de bedoeling dat studenten zelfstandig gaan denken. Stel je voor!

  1.   

   Voor Soros is zijn tijd inmiddels kostbaarder geworden dan zijn geld.

  2.   

   @JochemX. “Niet de bedoeling dat studenten zelfstandig gaan denken”?!… Geen talent meer bevorderen en steunen? Moeten we ook examens afschaffen? Moeten wij alleen maar duffe zombies trainen om een of andere soort werk te doen? Dat is stagnatie.
   En stagnatie is achteruitgaan.

   1.   

    Je begrijpt het verkeerd, het is absoluut niet de bedoeling van Soros dat ze er een andere mening op na gaan houden dan die van Soros. Ik ben verder niet tegen onderwijs, integendeel, maar onderwijs bevordert doorgaans niet het zelfstandige denken. Als je de docent nawauwelt heb je de grootste kans op een goed cijfer.

 2.   

  Ongelooflijk, half Turkije ligt in puin en dan gaat het over Soros ?

  6.7 de zwaarste tot nu toe..

  h*tps://www.youtube.com/watch?v=XEJM4Hcgd3M

  1.   

   Tegenover een natuurramp staan we machteloos tegenover Soros niet helemaal.

 3.   

  In mijn gedachte zat ik hem te bloksnorren, warempel het is hem.

 4.   

  fascisme kan je ook met geld tot uitvoering brengen zo blijkt

 5.   

  Voor populisten kan kritisch, wetenschappelijk denken de doodsteek zijn, en daarom is DDS tegen dit plan. Atel je voor dat de jeugd zo goed wordt opgeleid dat ze niet meer voetstoots overbenen dat moslims doideng zijn, het klimaatprobleem wel degelijk reëel is.
  Populusme lijkt op communusme: de mensen moeten don gehouden worden.

  1.   

   Helaas nemen ook veel goedopgeleiden heel veel klakkeloos aan.

 6.   

  Quote:”Autoritaire regimes inperken.” Moet je nagaan wie dat zegt. Hij is de man die al die links fascistische clubjes financiert, om koste wat het ook kost hun zienswijze er door te drukken. Tegen argumenten, hoe goed ook wetenschappelijk onderbouwd, worden door hen als rechts extremisme gezien. Bedreigingen, intimidatie van anders denkende, en geweld zijn hun niet vreemd. Dit heerschap en zijn mede handlangers zijn het echte gevaar voor vrijheid en democratie. Dit moet juist ingeperkt worden.

 7.   

  LS…

  Autoritaire regimes ? Soros bedoelt natuurlijk Zio Nazie Israël en de Zio Nazie USA !?

  1.   

   LS…

   Ordo ab Chao…
   Rutte & Soros = Holmaten

 8.   

  De agenda van Soros is chaos. Globalisering en open grenzen ( massa immigratie), nationale identiteit ontnemen door tegen christelijke feesten te zijn en stimuleren van islam, gezin als hoeksteen samenleving ondermijnen ( LHGBT promoten ), wereld regering promoten mbv klimaathisterie.
  Digitaal geld etc.
  Het bereidt de weg voor de antichrist.

  1.   

   klopt , een zeer gevaarlijk ontwikkeling dat 1 mafklapper met een berg geld “wetenschappelijk ” resultaat naar wens kan kopen

 9.   

  Het wordt tijd dat Soros opgeruimd wordt, hij is een groot gevaar voor de normale, werkende, anti gelovige humanist.

  1.   

   George Soros, een geboren Hongaar van Joodse afkomst. Wat heeft dat te maken met een anti gelovige humanist? Uit welk ” boekje ” komt dit?

 10.   

  Het bewijs van de juistheid van de beslissing van Orbán!

 11.   

  Alleen extreem-rechts partijen en hun aanhangers haten filantropen zoals G. Soros, die het hoge onderwijs steunt. Die inderdaad ”kritisch denken en intellectuele vrijheid”
  stimuleert” als de beste hoop voor de toekomst van onze planeet. We moeten vooruit gaan in onze samenleving. Het niet aanmoedigen van hoge onderwijs lijdt tot stagnatie! En stagnatie betekend achteruit gaan. Soros geeft jaarlijks miljoenen uit aan vele universiteiten om onderwijs te bevorderen. Inclusief zijn European University, die nu naar Wenen is verhuisd, nadat Orban en collega’s deze succesvolle Internationale Universiteit in Boedapest, vorige jaar ging sluiten…
  Voor geen enkel reden.
  Helaas neemt antisemitisme toe. Gisteren was er nieuws uit Duitsland over politie invallen op woningen in 6 steden van leden van de Combat 18 partij. Dit is een
  Neo-Nazi extreem-rechts partij, die 2 jaar geleden in Londen is opgericht, en nu snel groeit over heel Europa en Amerika. Combat 18 is verboden in Duitsland omdat het
  alles van de nazi doctrine volgt. In feite de 18 staat voor de alfabetische letters
  van A. Hitler…Triest, dat deze gevaar voor joden, christenen, en vrij-denkers opnieuw
  opduikt, vooral omdat het nu 75 jaar is, dat de concentratie kampen bevrijd werden.

  1.   

   Rosa, lees het artikel nog een goed door, misschien komt u er achter dat Orbán er wat dit betreft niet ver naast zit. En het heeft niets met zijn Joods zijn te maken, het gaat om de doelstellingen van de man en zijn organisatie.

   1.   

    @Stanlt 2000. Merkwaardig is het dat Wenen de International University of Europe heeft overgenomen. Omdat ik ook een International student was, ben ik zeer
    geinformeerd op deze zeer geliefde, groeiende universiteit…en ook van de corruptie van Orban. Jaren geleden heeft Soros zijn hele onderwijs op Oxford University betaald; duizenden ponds.
    Daar was Soros wel goed genoeg voor!
    Dat Orban een zeer bekrompen mentaliteit heeft, is duidelijk omdat zijn enige kritiek op de European University
    was dat zij te veel vrouwen hadden als professor!
    Oh wat zielig van deze jaloerse man.

    1.   

     Rosasolis
     “Dat Orban een zeer bekrompen mentaliteit heeft, is duidelijk omdat zijn enige kritiek op de European University
     was dat zij te veel vrouwen hadden als professor!
     Oh wat zielig van deze jaloerse man.”
     Ik zou zeggen google eens op Soros, misschien vallen u de schellen van de ogen.
     “Filantroop George Soros steekt 1 miljard dollar in het opzetten van een netwerk van universiteiten dat tegenwicht moet bieden aan de opmars van autoritaire regimes.”
     Volkskrant
     Hij bemoeit zich dus met interne zaken van landen en regeringen, die hiervan misschien niet gediend zijn. Hetgeen hun goed recht is lijkt mij.
     Heeft dus niets met vrouwonvriendelijk te maken!

    2.   

     Rosasolis
     Inderdaad je wordt beinvloed anti Orban, anti putin etc te denken op de universiteit.
     Oftewel pro globalisering.
     Soros steunt de open society community met open grenzen.
     Het geen zal leiden tot chaos en daarna een total control systeem van de burger als oplossing.
     Vrijheden van de burger zullen hierdoor verdwijnen.

 12.   

  @JFU +++++++++++++++++

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!