Getouwtrek China en VS om ASML legt in één keer de geopolitieke verhoudingen bloot

Brabantse chipfabrikant ASML is plotseling speelbal geworden in de geopolitieke arena. In Nederland wordt getwijfeld over het al dan niet toestaan van de verkoop van ASML-apparaten aan China. Amerika dreigt met sancties en hier roept men vooral om méér EU

De machines van ASML maken het mogelijk om ‘razendsnel en nauwkeurig’ elektronische chips te maken. ASML mag ze echter niet aan China verkopen, en over de reden is men meer dan duidelijk: ‘China kan er misbruik van maken’. Met ‘men’ wordt dan ook vooral Amerika bedoeld, en iedere partij die hun commando per direct opvolgt.

Amerika is op dit vlak bereid om de geopolitieke verhoudingen haarfijn te benoemen. Dan is het menens, want onder normale diplomatieke verhoudingen was dit zeer schofferend geweest. Dat ze zelfs bereid zijn om te dreigen met handelsmaatregelen tegen Nederland, lijkt aan te tonen dat ze ook de daad bij het woord zullen voegen.

En geef ze wat dat betreft eens ongelijk? Volgens mij is er geen enkel Chinees bedrijf dat niet verbonden is met de Chinese overheid. In iedere fabriek zit wel een Communistische Partijkantoor. Intellectueel eigendom, patent- en octrooirechten of copywrite zijn voor hun slechts naïeve, leuke concepten. Zodra je wat overhandigt is er binnen de kortste keren een slap aftreksel van een fatsoenlijke kopie van jouw product op de markt. En met een beetje pech concurreert die jou er nog uit ook.

Maar los van het economische belang is er bovenal het politieke (militaire) belang. Chips worden ook in het leger steeds meer van belang en een potentiële vijand zo’n voorsprong geven, kan misschien wel het domste zijn wat iemand ooit heeft gedaan.

Rob de Wijk van het Haags Centrum voor Strategische Studies, maar ook D66-Kamerlid Kees Verhoeven, grijpen deze situatie aan pleiten juist voor meer EU. Die laatste deed dat bij Buitenhof tegenover GroenLinks-Kamerlid Bram van Ojik, die wonder boven wonder gelukkig nog wél het verstand had om de chipmachines niet aan China te willen verkopen.

Het pro-EU-argument is volstrekt naïef. Zij pleiten voor het creëren van een ‘sterke onderhandelingspositie’ door als EU te onderhandelen over contracten en tegeneisen te stellen. Zo zouden China en Amerika de EU-lidstaten niet afzonderlijk tegen elkaar kunnen uitspelen. De vraag is echter of het uitmaakt wat er onderhandeld en ondertekend wordt. Want ook al is de EU op dit front één blok, wat gaat ze doen als China de afspraken schendt? En om het nog erger te maken pleit De Wijk er ook nog eens voor om Europese bedrijven toegang te geven tot China. Zie dan nog maar eens een onderhandelingspositie te hebben…

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. EU kok

  Quote: Brabantse chipfabrikant ASML’
  .
  Pardon?
  ASML is een Nederlands hightechbedrijf en de belangrijkste leverancier van machines voor de halfgeleiderindustrie, in het bijzonder steppers en scanners, die worden gebruikt bij het maken van chips. Klanten zijn veelal chipproducenten.

 2. Rammstein

  Het is buitengewoon onverstandig om ASML-chipbak-machines te verkopen aan China. China is geen gewone handelspartner, maar een levensgevaarlijke, imperialistische supermacht die gaat voor de totale wereldoverheersing. Daarvoor worden tal van oneigenlijke middelen ingezet: kunstmatig laag houden van de renminbi/yuan en subsidie op elk product dat in China gemaakt wordt.

  Half Afrika is al van China en talloze ontwikkelingslanden zitten tot over hun oren in Chinees krediet. De dadendrang van het land in de ruimte en op aarde vervult met argwaan en angst. Zo’n land ga je geen hypermoderne en toonaangevende apparatuur leveren.

  1. EU kok

   Quote : een levensgevaarlijke, imperialistische supermacht die gaat voor de totale wereldoverheersing.
   .
   Rammstein, gisteren schreef u een soortgelijke totale wereldoverheersing aan een andere groepering toe.
   Angstige wereld waarin u leeft.

   1. Rammstein

    Speciaal voor een domoor als kokkie had ik moeten schrijven ‘totale economische wereldoverheersing’. Gelukkig hebben we maar 1 zo’n debiel op DDS.

    1. Politiek Profeet

     mwahhhh, ik kan er nog wel enkele noemen…..

     1. EU kok

      Niets houdt u tegen dus…

     2. Original NL

      Ik ook..nl,! EU kok, EU kok en niet te vergeten EU kok!
      Heb ik EU kok al genoemd?

  2. DidiMadloba

   Maar dan is het LINKS om de strijd aan te gaan met exportverboden. Dat leidt af van de vraag waarom de Chinezen het zo goed doen in de wereld. Ik denk dat zij de ware VOC mentaliteit hebben. Toen Hollandse jongens vochten in Afghanistan onderhandelden de Chinezen over de winning van zeldzame metalen in dat land. Die zijn essentieel voor de fabricage van mobieltjes.

   Intussen verdoen wij onze tijd met gezeur over islamisering en soevereiniteit.

   Het staat wel vast dat de Chinezen anti-EU krachten steunen (zoals FvD en PVV), en het zou me niets verbazen als ze DDS belonen voor het aanwakkeren van islam-angst. Wie betaalt al die trollen?

  3. Meriadoc Brandebok

   Ik ben het in deze eens met Rammstein.

  4. Joost mag het weten

   “China is geen gewone handelspartner, maar een levensgevaarlijke, imperialistische supermacht die gaat voor de totale wereldoverheersing”

   Van Amerika kan exact hetzelfde gezegd worden. Het verschil is dat China zijn invloedssfeer vrijwel uitsluitend uitbreidt door te investeren in andere landen terwijl Amerika hetzelfde doet met vooral militaire middelen.

   Uw andere argumenten zij al evenmin steekhoudend. China houdt zijn munt als netto exporteur kunstmatig laag door manipulatie. Amerika houdt, als netto importeur, zijn munt kunstmatig hoog door landen die af willen van het petrodollar systeem te bombarderen. Het subsidie argument slaat, om overduidelijke redenen, helemaal nergens op. Ieder land doet dit.

   Amerika is verwikkeld in een handelsoorlog met China en dwingt Nederland mee te doen ondanks negatieve consequenties voor onze economie. Net als met de, eveneens zeer discutable, sancties tegen Rusland schieten we onszelf weer in de voet.

 3. ZiggyStardust

  Brabants, Nederlands, Veldhovens, pfffffff. 1 ding is zeker, het is zeker geen Spaans bedrijf.

  1. EU kok

   Laat ik nu die grote zwarte toren van ASML vanuit ons penthouse zien.
   Komt dat even goed uit

   1. Mycase

    Penthouse haha je derdehands frietschuurtje zul je bedoelen hahaha

 4. DidiMadloba

  Dit is toch een rechtse site? Dan moet de markt zegevieren.

  De Amerikanen spelen een vies spel. Omdat hun producten op de vrije markt niet kunnen concurreren maken zij de Chinezen zwart met bangmakerij over veiligheid. Het is puur protectionisme en dat is LINKS.

  Voor alle duidelijkheid: ASML maakt de machines om chips te maken. Daarmee kunnen de Chinezen chips maken die concurreren met Amerikaanse chips (en het bijna-monopolie van Intel breken).

  Het gebruik van ASML apparatuur is dermate complex dat ASML ook een vinger in de pap houdt na verkoop van die machines aan China.

  Dat Groen Links het Amerikaanse bedrijfsleven beschermt zet de wereld op zijn kop.

  1. nu ik

   ppppppfffffffffff , dom dommer mad lola

   de ene dag is trump een rechts varken en de volgende dag een links zwijn.

   Bepaal even wat het nu is en neem dan mee in je afweging dat iedereen die jouw idioterie niet deelt per definitie dan niet rechts zou moeten zijn

 5. Tman

  Nederland, heel Europa moet zich conformeren aan de VS,men moet beseffen dat China en nog enkele Aziatische landen de Europese markt zullen/willen overnemen!
  Goedkopere arbeidskrachten/productiekosten zijn hun grootste economisch wapen, en de EU milieugekte is alsook een éxtra handicap voor Europa, waarvan de Aziaten in hun eigen beleid niet zo’n stringent punt maken!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.